Pienoismallit.net

P-47M Thunderbolt

Legendaarisen Thunderboltin viimeinen Euroopan sotanäyttämön taisteluihin ehtinyt variantti

56th Fighter Groupin P-47M koneet tunnetaan parhaiten enemmänkin poikkeuksellisten naamiokaavioidensa kuin suurten sotasaavutustensa johdosta. Sodan loppuvaiheessa amerikkalaiset koneet saapuivat rintamalle ilman naamiovärejä mutta 56th FG naamiomaalasi koneensa sodan loppuun asti ja varsinkin loppuvaiheessa kaikilla laivueilla oli oma tunnistettava kaavionsa. Suurimman osan taisteluistaan 56th FG (kuuluisa Zemken susilauma) kävi P-47D koneilla ja sodan loppuessa Euroopassa yksikkö oli ainoa 8th Air Forcen hävittäjärykmentti, joka oli vielä varustettu Thunderbolteilla. (maataistelurykmenteissä sen sijaan P-47 koneita oli runsaasti) Yksikkö sai M-mallit korvaamaan D-malleja vuoden 1945 alussa, mutta lähinnä moottoriin liittyvien ongelmien takia koneet olivat kunnolla käyttövalmiita vasta maaliskuussa 1945.
Vaikka vastus ilmassa olikin tässä vaiheessa sotaa jo melko vähäistä, onnistuttiin M-malleilla saavuttamaan vielä useita ilmavoittoja, myös Me-262 ja Ar-234 suihkukoneita vastaan.

Thunderboltin M-malli suunniteltiin välityypiksi N- ja D- mallien välille, tyypissä oli N- mallia vastaava runko ja tehokkaampi Pratt & Whitney R-2800-57 C moottori, mutta D-30 mallin siivet. Valmistuismäärä oli melko vähäinen, vain 130 kpl ja tyypin ainoa operatiivinen käyttäjä oli 56th FG. Myöhäisemmät N- mallit eivät ehtineet Euroopan sotanäyttämölle, mutta Tyynen meren sodan loppuvaiheisiin ne osallistuivat.

Malli on luonnollisesti taattua Tamiyan laatua, voin suositella kaikille aiheesta kiinnostuneille. Omina lisäyksinä kk:n piippujen suojaputket, jarruletkut ja pitotputki, eli vähillä lisäyksillä selvittiin. Mielenkiintoisin osio olikin luonnollisesti maalaus, haasteena oli saada musta maalipinta näyttämään edes jossain määrin kiinnostavalta.
Mallin siirtokuvat ovat sarjan arkilta, esikuvana on luutnantti Russel Kylerin kone 421116 tunnukseltaan HV - J. Kyler saavutti kolme ilmavoittoa ja lisäksi hän tuhosi seitsemän konetta maassa.

Esikuvan väritys on ilmeisesti herättänyt jossain määrin keskustelua, 61 Fighter squadronin P-47M koneiden on sanottu olleen milloin hyvin tumman luumun värisiä, tummia harmaita, sinisiä tai sitten ihan vain mustia. Itse päädyin mustaan lähinnä siksi, että mielestäni kuvamateriaali tukee tätä ja siksi, että mielestäni musta on paljon todennäköisempi vaihtoehto, kuin jokin lähes mustaksi varta vasten (ylimääräisellä vaivalla) sekoitettu väri. Lisäksi riippuen mustan laadusta, kerrospaksuudesta ja hyvin suurissa määrin valaistuksesta puhdas musta pintakin voi luoda erilaisia vaikutelmia. Myöskin itse Russel Kyler, joka on ilmeisestikin suhtautunut hyvin avuliaasti tutkijoiden ja harrastajien kysymyksiin, on sanonut, että koneiden väri oli musta.
Tunnettu historioitsija Roger Freeman, joka asui lapsena Boxtedin tukikohdan vieressä ja pääsi näin ollen näkemään 56th FG:n koneet luonnossa, sanoo että koneet olivat mattamustia, mutta että musta olisi taittunut aavistuksen luumun väriseksi!
Maalasin aluksi koko koneen kauttaaltaan alumiinin väriseksi käyttäen eri Alclad säjyvjä. Tämän tein lähinnä helpottaakseni uskottavien chippausten tekoa yläpintojen mustaan maaliin. Koneiden alapinnat jätettiin 56th FG:ssa maalatessa yleensä alumiinin värisiksi mutta ilmeisesti joitain poikkeuksiakin on.
Mallissa sävytin mustaa aavistuksella tummaa sinistä ja harmaata lähinnä mittakaavaefektin vuoksi. Lisäksi kuivapensselöin pintaa varovasti tummalla harmaalla. Tavoitteena oli kuitenkin pitää maalipinta selkeästi mustana. Öljyvärihuuhtelun toteutin yläpinnalle poltetulla umbralla ja alapinnalle hyvin tummalla harmaalla.

Kommentit

Mukavasti onnistunut Thunderbolt.Maalaus näyttää jopa tumman oliivin sävyiseltä,sopii ihan ok.
Esko Rusi 19.10.2011 17:24 Vastaa lainauksella
Hyvin olet saanut mustaan pintaan eloa,samoin kulumiset ja alapinta. Laadukkaasta sarjasta on ilo rakentaa.
Upea kone!
Eipä tuota voi kun kehua…
Jostain syystä nämä P-47 eri versiot on minun listalla ykkösinä liittoutuneiden lekoista.
Komea ukkospultti.Tässä mallissa näyttää kaikki olevan "kohdallaan" eli ei huomauttavaa.Lisäksi mukana tiivistetty historiikki.Harrilta voimme varmaankin odottaa jatkossakin korkeatasoisia malleja.
Kiitokset positiivisesta palautteesta. Tämän mallin kanssa oli hauskaa, ei vakavia vastoinkäymisiä ja sopivasti omien lisäysten näpertelyä, sekä kiinnostava maalauskaavio.
Onpa tyylikäs malli! Ei mitään huomautettavaa, paitsi tuo lisäpolttoainesäiliö. Jos konje lähtee tosta lentoon, seuraa varmaan tulipalo. On niin maassa kiinni, että…! Vitsi..vitsi.. Great!