Pienoismallit.net

BF 109 E-4

Emil

Messerschmitt BF 109 E-4 Major Adolf "Dolbho" Galland Stab/ III/JG 26 Audembert, France 1940. Luftwaffen ehkä kuuluisin experte pudotusmäärä sodan lopussa "vaivaiset" 104, mutta kaikki oli saavutettu länsiliittoutuneita vastaan yleisesti ilmavoittoa lännessä pidettiin huomattavasti vaikeampana saavuttaa, kuin itärintamalla.

Malli on rakennettu Eduardin profipackista tällä kertaa mallin kasaamisessa ei ollut suurempia ongelmia. Maaleina sekalainen seurakunta Alcladia, Vallejoa ja Tamiyaa. Litkutettu Flory Modelsin litkuilla.

Kommentit

KimmoR 9.10.2011 21:34 Vastaa lainauksella
Todella hieno mersu, kelpaa katsella.
Oletpa tehnyt hienon koneen!
Ehkä vähän puhtaanoloinen,mutta kaikenkaikkiaan hyvin onnistunut.
Jokunen luodinreikä tois ehkä lisää näköä koneeseen.
Tuskin 104 pudotusta tehtiin ilman että osui omaan koneeseen.
Hienosti koottu ja maalattu… pääsääntöisesti. Muutama huomio: valokuvassa (5 & 6) näyttää siltä, että vasemman siiven yläosan kiinnitys runkoon hammastaa. Maalauksen osalta huomio kiinnittyy alaosan vanhennusyrityksiin- ne hyppäävät silmille pahasti. muuten puhdas kone, mutta moottorin alapellissä hieman öljytahroja ja siipitykkien alla? ja hylsyaukkojen kohdalla nokea kuin mustaruutiaseesta. Itse olisin jättänyt nuo pois.

Vanhentaminen ja/tai säistäminen on kohtuullisen kokonaisvaltainen prosessi, jos sitä tekee vain muutamaan kohtaan, niin lopputulos ei mielestäni ole onnistunut.

Lopputulos on kyllä näyttävä, ja onneksi (minun mielestäni) epäkohdat jäävät alle piiloon.
Kyllä yläpuolikin on liattu, mutta Canonin vakkari objektiivi on kyllä niin huono kuin olla voi. Uusi objekti menee ostoslistalle. Vielä ei allekirjoittaneen taidot ihan riitä huippumallien tekemiseen, mutta aikaa myöten ehkä. Mutta sitä varten mallejani annan arvostella, jotta opin virheistä.
Kyllä Galland sai siipeensä ja useamman kerran. Kesäkuun 21. 1941 ensin Spitfire pakotti Gallandin tekemään pakkolaskun ja samana päivänä tuli sitten siipeen ja kunnolla kun jälleen kerran Spitfire pääsi niskan päälle osui Gallandin moottoriin joka syttyi palamaan. Galland ei meinannut päästä ulos koneesta, kun kuomu oli jumissa, mutta jaloilla ponnistaen pääsi pihalle jo pahasti palavasta 109: stä. Käsivarsi revähti kasvot ruhjoutui ja nilkka nyrjähti. Nuorena lentäjänä ennen sotaa oli murtanut kallonsa, joka oli päättää lentäjänuran alkuunsa.
En usko, että objektiivi on ongelma. Esim. tämä www.pienoismallit.net/galleria/malli_9859/kuva_85843/ kuva on aivan mainio. Hyvä kuva ja hyvästä kulmasta. Mallien kuvaaminen ei vain ole kovin helppoa.
Alaosan tykin ruutikaasujen jäljet minustakin menivät hiukka yli, mutta kokonaisuushan on aika komea esitys Mersusta. Ainaisena nillittäjänä näkisin kyllä mielummin tekstissä tuon Francen Ranskana, mutta minä olenkin tuossa suhteessa aika ahdasmielinen, eikä minusta kannata sen suhteen piitata. :oD
Moottori on muuten aikasta komea. Pohdiskelin, että pitäisikö aseisiin mennä jotain johtoja… Pitää tutkia kuvia. On mukava nähdä motti esillä.
Ruutikaasujen kanssa on tullut pähkäiltyä tunti jos toinenkin valitettavasti ei ole tullut vastaan kuvaa jossa näkisi minkä näköinen pohjapuoli on ollut taistelujen jälkeen, kun on oikein ruutia poltettua. Museon koneissahan näitä ei valitettavasti ole nähtävillä.
Petri Lyy 10.10.2011 13:47 Vastaa lainauksella
Ajattelinkin käyttää tätä referenssinä, kun juurikin eilen tuli sopivasti työpöydälle Hasegawan vähän pienempi Mersu. En rupeaisi moittimaan mistään, hyvät pojot.
Timo Rasimus kirjoitti:
Ainaisena nillittäjänä näkisin kyllä mielummin tekstissä tuon Francen Ranskana, mutta minä olenkin tuossa suhteessa aika ahdasmielinen, eikä minusta kannata sen suhteen piitata. :oD
Samaa mieltä täällä, eikä periksi anneta. Eräässä toisessa mallissa gallerian etusivulla ollaan Cairossa. Suomenkieliset nimet niille paikkakunnille, joille suomenkielinen nimi joskus on annettu. Kohta ollaan muuten kioskilla syömässä hamburgerilaisia.

Jaaha, kommenteissa ei näköjään olekaan mahdollisuutta merkitä tekstiä off topiciksi, menköön sitten näin. Mersusta ei siis moitteita.
Komias Mersu.Pohjan mustat vanhennukset kenties aika rajuja muuhun nähden,mutta loistava kokonaisuus ja moottorinkin näkeminen miellyttää.Hieno malli.
Kiitos kommenteista vanhennukset on vielä minulla kieltämättä lapsenkengissä, mutta seuraavan mallin kanssa yritetään saada tämäkin puoli kuntoon.
Kaikin puolin tyylikäs mersu tosiaan. Vanhennukset ehkä menneet vähän yli, mutta toisaalta makuasioitahan nämä ovat.

Gallandin pudotusmäärää arvioidessa pitää ottaa huomioon, että mies oli pari vuotta kirjoituspöytähommissa, kun Hitler keksi, ettei voi riskeerata suuria ässiään enää taistelussa (tietääkseni tämä uudistus tuli Möldersin kuoleman jälkeen). Galland onnistui hankkiutumaan takaisin lentotehtäviin vasta aivan sodan loppuvaiheessa.
Ilkka K. 17.10.2011 20:28 Vastaa lainauksella
Komea Eemeli-Mersu. Hieman näyttäisi jääneen "leijumaan" noi Balkenkreuzit ym. dekaalit uppoviivojen päälle tai sitten silmäni valehtelee?
Galland ylennettiin hävittäjäkenraaliksi Möldersin kuoleman jälkeen ja kiellettiin osallistumasta ilmataisteluihin. Tosin Galland uhmasi käskyä ja kävi aina tilaisuuden tullessa kasvattamassa pudostustiliään. Riitantui Göringin kanssa ja erotettiin sodan loppupuolella kenraalin tehtävistä ja pääsi takaisin tositoimiin lentäen loppusodan Me 262: lla.