Pienoismallit.net

BA-3 armored car

Rautaa raiteilla

Tällä kertaa vuorossa 1/72 malli ja valmistaja jälleen kerran Unimodel. Tällä mallilla osallistuin Eastern European steel -rakennuskampanjaan Armoraman sivustolla.
Malli itsessään menee kasaan ihan hyvin ilman mitään suurempia ärräpäitä mallarin suunnalta. Ainoastaan pariin kohtaan joutui laittamaan vähän kittiä. Lisäksi ohjeissa on parissa kohdassa hieman ylimalkaiset ohjeet osien kiinnitämiseen sekä katkaisemiseen haluttuun muotoon.
Mallin voi rakentaa joko kuvan esittämään rautatievarustukseen tai tavallisilla renkailla varustettuna. Tällöin voi halutessaan rakentaa myös telaketjut paloista, kiertämään molempien taka-akselien renkaiden yli.
Taka- ja etulokasuojat sekä astinlauta sivuoven kohdalla vaativat paljon hiomista, koska olivat aivan liian paksuja mittakaavaan nähden. Lisäksi "ajovalot" ovat umpeenvaletut. Korjasin asian kaivertamalla umpiot ontoiksi, maalaamalla pohjan Humbrolin hopeamaalilla ja tekemällä linssin Kristal Klearista. Kaukaa katsottuna lopputulos ei ole hullumpi mutta makro on armoton kuvissa. Myös äänitorvi piti kaivertaa ontoksi.

Eräät asiat tuntuvat myös toistuvan kaikissa UM:n BA-malleissa ja osa myös muissa:
-tornin tappi on liian paksu rungossa olevaan reikään
-tornin pohjassa oleva "kaulus" jättää tornin ja rungon väliin liian suuren raon
-BA:n tornien seinät aina sileät sekä umpinaiset ilman mitään detaljeja
-tornin katto-osa liian suuri tornin halkaisijaan nähden ja tulee siten tornin reunojen yli.

Itse tyydyin tekemään torniin kurkistusaukot sivuille sekä lisäämään joitain itsetehtyjä niittejä torniin ja runkoon. Kaikkia niittejä en tässä mittakaavassa alkanut lisäämään torniin tai runkoon. Noissakin oli ihan tarpeeksi nysväämistä. Lisäksi joka niitin paikan oikeellisuudesta en aio ottaa mitään stressiä. Tuo lopputulos riittää minulle.

Värinä käytin HU105 maalia pensselillä maalattuna. Kulmiin ja rungon yksityiskohtiin kuivasivelin samaa väriä vaalennettuna valkoisella sekä keltaisella. Wash on Migin Dark wash. Kuraa ja pölyä korissa sekä renkaissa kuvaamaan käytin Mign Dry mud ja European dust pigmenttejä.
Mallin raiteissa Unimodelilla on käynyt moka, ne ovat liian leveät tälle mallille. Niinpä kuvaukseen käytin toisen UM:n mallin raiteita.

Katsoa saa ja kommentteja ei tarvitse laittaa, jos siltä tuntuu..

Kommentit

No jopa on eräänlainen taistohäksätin,kaikkea se neuvostosuunnittelija keksii!

Hattua nostan noiden tornin niittien johdosta. Maalaustyö on kyllä onnistunut hienosti,kuivasivelyt toimii eikä ole mennyt överiksi mikä pikkuskaalan mallissa varmaankin on helposti vaarana. Washit nostaa yksityiskohdat hienosti esiin.
KimmoR 1.10.2011 14:21 Vastaa lainauksella
Kiitos kommentista ensimmäiselle (ja ainoalle?) rohkealle. Kuvastaa hyvin tämän sivuston nykymeininkiä, että kommentteja ei pahemmin heru mutta hiirellä on helppo klikata se puoli tähteä.. No, ajattelin säästää senkin vaivan ko. henkilöiltä tällä kertaa. :P
Onpa mittakaava huomioon ottaen saatu hyvä ilmiasu malliin. Olisin voinut veikata neljäkasiksi ensi katsomalta. En keksi väkisin moitittavaa, joten hyvä näin. xxxx
Tämä malli on käynyt mielessäni ostoaikein monesti. Nyt taidan kaivella jostain saman.
Ko. firman tuotteet kun ei aina ihan helppoja ole. Tosin liian helpolla kasaan menevä malli ei anna haasteitakaan. Jotkut Drag..yms. mallarit ovat toista mieltä.

Mutta mallista:
Maalaus, litkutus, kasaaminen ja pikku kuivaharjaus antaa eloa mallille lisää näyttävyyttä ja paljon.
Varsinkin nuo pienenpienet niitit ovat taidokasta työtä.

Kiskojen kuluminenkin on otettu huomioon.

Pojottaisin nelosella.
Se mitä olisin itse tehnyt tähän lisää on alusta.
Aika pikku homma olisi noille kiskojen alle tehdä pikku maa-aines… Mutta siihenkin jos alkaa, niin siitä tulee ainakin mulle loputon suo. Eli aina pitää sitten tehdä jotain muuta ympärille, että saisi aihetta johonkin dioraamaan.
Hyvä näinkin ja en ala moittimaan. Miellyttää katsella. Ja olisi kiva nähdä tämä jossain livenä.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Mikä ihme ja kuka se tällä sivuilla aina pelleilee sen puolikkaan ja ykkösen antamisen kanssa?? Se tulee aina ekana. Tästä on moni ihmetellyt ja ei se tosiaan kovinkaan miellytä, jos on uhrannut aikaa mallille ja tehnyt siitä julkaisukelpiosen.
Mutta näin on ollut jo monta vuotta.
KimmoR kirjoitti:
hiirellä on helppo klikata se puoli tähteä..
Puoli tähteä? Katselin (taas - siis taas) kaikki tänne laittamasi mallien kuvat, eikä niistä kyllä yksikään ole niin onneton räpellys, että ansaitsisi jonkin puolen tähden arvion. Jos joku on todella antanut jollekin sinun tekemälle mallille tuon puolikkaan, niin kyseinen henkilö on vähintään puolisokea tai vaihtoehtoisesti 100 % kusipää.

Mutta itse tähän malliin mennäkseni - kiinnitän ihan ensiksi huomioni noihin ratakiskoihin, koska ne ovat mielestäni varsin hienosti toteutettu (vaikka ne kertomasi mukaan ovat ihan toisesta sarjasta).
Vaunun yleisilme taas on mittakaava huomioiden varsin onnistunut - niitteineen. Melkein tunnen nenässäni sen tyypillisen hajun, joka tuollaisen "peltipurkin" sisällä nenän värekarvoja tutisuttaa - on mahtanut olla karmea paikka miehistölle niin kesähelteillä kuin paukkupakkasillakin.

3,5 tähteä - haluat tai et ;-)
KimmoR 1.10.2011 18:28 Vastaa lainauksella
Kommentissani oli mukana hiukan piruilua sekä pientä provoa, Raimo. ;P Timolle: suunnitelmissa on alustan tekeminen noille radanpätkille, tarveaineita on jo hankittu, kuten pätkä kapeata lautaa sekä kaverilta ainesta radan soraan. Pulaa on vain ajasta…

No niin, laitoin arvioinnin päälle, kun sitä minulta kinuttiin. Katotaan, miten äijän tekeleen käy…
Ompa tosiaan NL:än suunnittelijoilla välähtänyt.
Malli on upeasti kasattu ja maalattu.
Hienoa työtä olet tehnyt noiden niittien kanssa,elävöittää mallia huomattavasti.
KimmoR 1.10.2011 18:58 Vastaa lainauksella
Kiitos Mika. Eikä tuo ole suinkaan ainoa kyseisellä varustuksella aikanaan kulkenut panssariauto. Kuvia on ainakin BA-6 mallista kyseisillä renkailla ja pienoismallina löytyy ainakin BA-20 sekä BA-64 raidevarustuksella.
Tässä lupaamani:
KimmoR:n listaa voi jatkaa ps-autotyypeillä FAI, BA-20M, BA-10 ja BA-10M. Lisäksi amfibiopanssariautosta BAD-2 tehtiin myös rautatiepartiointiin sopiva versio. Venäläiset nimesivät kaikki rautatiepyörillä varustetut panssariautot lisämääreellä ZhD (esim. FAI-ZhD). Lyhenne tulee sanoista zheleznaya doroga, suomennettuna teräspyörä tai jotain sinnepäin. (Mallitarjontaa näistä rautatieps-autoista en tunne.)

Idea rautatieversiosta oli lähes pakon sanelema. Suuressa maassa on suuret etäisyydet ja jos tiessä on kuoppa, on se myös suuri. Maantiet eivät olleet hyvässä kunnossa 30-luvulla, kun ne eivät ole sitä vieläkään, ainakaan kelirikkoaikana. Rautatieverkko tarjosi ympärivuotisen varsin luotettavassa kunnossa olevan liikenneväylän. Kiskoilla ajoneuvojen nopeuskin oli merkittävästi maantienopeuksia parempi

Täytyy tyytyä katsomaan, kun koskea ei saa. Komean mallin olet tehnyt, erityisesti minua miellyttää ratakiskon maalaus. Siinä on ainakin itselleni opittavaa. Mutta kuten edellä mainittiin, alusta olisi kova sana. Onneksi on tulossa.

Asko
KimmoR 1.10.2011 22:01 Vastaa lainauksella
Kiitos Asko. Ei auta unohtaa, että myös italialaisilla ja saksalaisilla oli omat versionsa kiskoilla kulkevista panssariautoista. AB-41 italialaisilla, saksalaisilla ainakin sotasaaliiksi saatu Panhard.