Pienoismallit.net

Suomi-Sturmi x 2

Dragon ja Tamiya

Eräänä kesänä 1940-luvun alkupuoliskolla nostomies Otto "Spede" Mähönen sai tehtäväkseen maalata äskettäin Saksasta saapuneen uuden sotavaunun. Spede ihmetteli maalipurkkien etikettejä (harmaa 1, sammalenvihreä 2, hiekanruskea 3), koska purkkien sisältö ei näyttänyt vastaavan sitä mitä päällä luki.

Koska värit olivat mitä sattuu, Spede päätteli, ettei esikunnan lähettämällä maalauskaaviollakaan voinut olla suurta painoarvoa. Spede maalasi vaunun mielensä mukaan, keksi sille rekisterinumeron ja lisäsi vielä tutun naisen nimen asioita sen enempää murehtimatta.

Tällä välin vaunuvarikon päällikkö oli nauttinut leikattua konjakkia enemmän kuin ohjesääntö määrää, ja niinpä päivystyspaikalle tullessaan hän näki vaunun kahtena. Spede sai asiaankuuluvat nuhteet, mutta asia painettiin villaisella, koska tiedossa olisi ollut ongelmia myös päällikkölle. Vaunua käytettiin vaivihkaa kunnes se ehdittiin maalata oikeaan kuosiinsa.

Ja satuiluosuus päättyy tähän.

- - -

Projekti sai alkunsa tästä jäsen OH:n vertailusta www.pienoismallit.net/kirjoitukset/arvostelu_520/ jota seuranneessa keskustelussa kopiteltiin, kuka rakentaisi nuo Dragonin ja Tamiyan mallit samoilla menetelmillä.

Yritin ottaa tuosta heitosta kopin, ja tässä on siis ovat Sturmit suoraan laatikoista ilman ulkopuolisia kilkkeitä. Toisin sanoen Dragonista on käytetty etsit ja magic tracksit, Tamiyasta letkutelat jne.

Mitä toisella valmistajalla ei ollut tarjota, sitä ei käytetty myöskään toiselta valmistajalta. Esimerkiksi varatelapyörät menivät taakse koska Dragonilla ei ollut tarjota niille telineitä taistelutilan kyljille. Takaosassa on hylsysarjan näköinen loota, jota siellä ei pitänyt olla. Toisessa mallissa sille ei ollut kiinnikkeitä, ja toisesta kiinnikkeet unohtui poistaa, ja jotenkin ne piti peittää.

Mallit saivat pohjamaaliksi Vallejon dunkelgelbin primerin (koska dunkelgelb ymmärtääkseni oli Saksassa tehtaalta lähtevien normiväri), Suomi-värit on ruiskittu Lifecolorin setistä. Muita värejä eri valmistajilta, mitä sattui olemaan. Hakaristit ovat Bisonin arkilta, muut merkinnät Tamiyan arkeilta. Liemiä ja litkuja Migiltä ja AK-Interactivelta,

Etukäteen kuvittelin, että kahden samanlaisen mallin rakentamisella saavuttaisi jotain synergiaetuja, ja ehkä niitä jossain maalausvaiheessa olikin. Rakentelussa Drago osoitti vaativansa "kaikkea turhaa säätöä".

Esimerkiksi Dragonin telapyörät olivat kiinni valurangoissa neljästä pisteestä, Tamiyan kahdesta pisteestä, eli ainakin teoriassa puolet vähemmän viilaamista. Dragonissa niinkin näkyvä osa kuin telaketjun kiristin oli toteutettu neljässä palassa, Tamiyassa kahdessa. Tunkin kiinnikkeet Dragonissa kuudesta palasta, Tamiyassa kolmesta.

Dragonin mallissa yksityiskohtia on runsain mitoin, esimerkiksi kaikissa luukuissa on niittiä ja kahvaa niin, että ne voi rakentaa myös auki-asentoon. Tamiya on pakko rakentaa luukut kiiini, tietenkin vaunun johtajan luukkua lukuunottamatta. Dragonin paketointiin kuuluvat mm. penkit ja Blaukkarit, Tamiyan taistelutila on typötyhjä.

Dragonissa tykin tähtäinperiskooppi oli toteutettu kirkasosana, enkä sitä rakenteluvaiheessa tunnistanut. Ei silti, ei se rakennusohjeen mukaan toimiessa mitenkään olisi mennyt paikoilleen ehjänä. Jälkiasennus ei onnistunut ja myöskin skrätsätty korvikeosa on nyt kilisemässä mallin sisällä.

Ihan identtisiä malleista ei lopultakaan tullut, viimeisenä niittinä se, että viimeinen rekisterinumero hajosi Micro Sol käsittelyssä.

Meinasi unohtua, että ehdin epähuomiossa liimata Dragonin magic tracksit toiseen Tamiyan vetopyöristä. Irrotus ei ollut mahdollista, joten pyörät vaihtuivat ja näistä tuli sittenkin eräänlaiset hybridit.

Sitten ei vissiin muuta kuin lunta tupaan.

Kommentit

Vauvau. Upeita malleja ja hienot kuvat vertailla kahta eri valmistajaa. Varsinkin, kun olet ottanut huomioon mallien eri osien sovitukset, etsiosat, luukkujen aukeamiset, yms.
Piti ihan katsella aikaisemmat mallisikin ja pari niistä olen pojottanutkin, mutta nyt pojotin loputkin…

Nämähän ovat kuin kaksi marjaa. Pikku eroja huomaa, mutta jos et olisi kuvateksteissä kertonut, että kumpi on kumpi, niin ei tällä ijällä enää olisi erottanut.
Mallit ovat taidokasta työtä ja kun niitä on vielä kaksi, niin tuplapojot pitäisi antaa.
En kyllä löydä huippumallarilta moittimista.
Kuvatkin aikalailla pirun hyviä.
Niistä ihan pikku miinus. Edestä otetuissa kuvissa kamera on kohdentanut tarkkuutensa eri kohtiin. Mutta ei kyllä haittaa kokonaisuutta.
Tykästän:
Lisään vielä, että onneksi et ole mennyt likaamaan malleja, koska vertailussa keskenään näitä kahta se ei sovellu pirtaan.
Likaa joskus myöhemmin jompikumpi ja tee pikku alusta.
Niinkuin olet jo aikaisemminkin tehnyt.
Mihinkäs se ajajan käännettävä panssarivisiiri on unohtunut..?
Petri Lyy 29.9.2011 14:29 Vastaa lainauksella
Timo Rissanen kirjoitti:
Edestä otetuissa kuvissa kamera on kohdentanut tarkkuutensa eri kohtiin.
Enpäs huomannut tuota. Kuvaustilanteessa oli aika paljon puuhaa, samoin kuvien siirtelyssä koneelle ja nettiin. Studioviritys tuli jo purettua tältä erää.

Aika runsaat pisteet murjaisit. Kiitos vaan, auttaa paria 2,5:tä vastaan.
Petri Lyy 29.9.2011 14:32 Vastaa lainauksella
Jaakko Pihlaja kirjoitti:
Mihinkäs se ajajan käännettävä panssarivisiiri on unohtunut..?
Spede vei sen korjaamolle kun se oli rikki. Unohtunut varmaan sinne.
Suomi-naamarin pitäisi olla "hard-edge". Hakaristit on käännetty milloin minnekin suuntaan ("varjot" pitäisi olla ala-oikealla). Muuten oikein kiva vertailu.
Ja mikäs pikku fiba muuten tuossa Tamiyalaisen johtopyörässä on käynyt..? Vai onko senkin se "spede" käynyt fiksaamassa?
Petri Lyy 29.9.2011 15:49 Vastaa lainauksella
Jaakko Pihlaja kirjoitti:
Ja mikäs pikku fiba muuten tuossa Tamiyalaisen johtopyörässä on käynyt..? Vai onko senkin se "spede" käynyt fiksaamassa?
no se visiiri löytyi askista, tai siis molemmista. En osaa sanoa, miten niin on päässyt käymään. Tuota johtopyörä-kysymystä en ymmärrä.
Jaakko Pihlaja kirjoitti:
…tuossa Tamiyalaisen johtopyörässä on käynyt..?
Hei, tuohan on paljon nätimpi kuin alkuperäinen! Pimp my Sturmi!
Petri Lyy 29.9.2011 16:14 Vastaa lainauksella
Andreas Lärka kirjoitti:
Jaakko Pihlaja kirjoitti:
…tuossa Tamiyalaisen johtopyörässä on käynyt..?
Hei, tuohan on paljon nätimpi kuin alkuperäinen! Pimp my Sturmi!
olen siis tahattomasti saanut aikaan jotain positiivistakin? No ei kai nyt sentään. Aika tarkkaan saa katsoa, itse huomasin jo viidenellä kerralla.
Petri Olavi kirjoitti:
Timo Rissanen kirjoitti:
Edestä otetuissa kuvissa kamera on kohdentanut tarkkuutensa eri kohtiin.
Enpäs huomannut tuota. Kuvaustilanteessa oli aika paljon puuhaa, samoin kuvien siirtelyssä koneelle ja nettiin. Studioviritys tuli jo purettua tältä erää.

Aika runsaat pisteet murjaisit. Kiitos vaan, auttaa paria 2,5:tä vastaan.
Vai on joku kehdannut 2,5 antaa. No tavallaan se on normaalia. Yleensä malli kuin malli, jonka laitan tänne, niin puolikas tai ykkönen helähtää ekana.
Annoin pojot sillä silmällä, joka miellyttää minun näkemystä ja kokonaisuutta ottaen huomioon kuvauksen ja kaksi mallia.
En ole niin perehtynyt tankkeihin, että osaisin etsimällä etsiä vikoja.
Miellyttää minua.
Petri Lyy 29.9.2011 16:35 Vastaa lainauksella
Timo Rissanen kirjoitti:
Annoin pojot sillä silmällä, joka miellyttää minun näkemystä ja kokonaisuutta ottaen huomioon kuvauksen ja kaksi mallia.En ole niin perehtynyt tankkeihin, että osaisin etsimällä etsiä vikoja.
Vissiin aika lähelle tämän palstan tarkoittusta. Pienoismallejahan tänne tehdään, ei oikeita panssareita, onneksi.
Petri Lyy 29.9.2011 17:04 Vastaa lainauksella
Lumitöissä tulikin näköjään tauko. Tunnelman keventämiseksi todettakoon, että johdannossa mainittu Otto Mähönen oli isoisäni. 1920-luvulla hän rupesi vapaaksi kirjoittavaksi taiteilijaksi, ja otti käyttöön uuden suojatun sukunimen sekä etunimistään toisen (joka ei tosin ollut Spede eikä edes Pertti).

Isoisäni matkusti 1930-luvulla Italiassa junalla kirjaten muistiin vaikutelmiaan, ja päätyi mustapaitojen pidättämäksi vakoilusta epäiltynä. Suomenkieliset muistiinpanot olivat selkeästi koodattua tiedustelumateriaalia. Suomalaisen vaunukaluston kanssa hän ei ollut missään tekemisissä, kuten en minäkään.

Valmistumassa onkin eräs italialainen vaunumalli, joka jo itsessään näyttää huumorilta. Siitä sitten myöhemmin täällä galleriassa. Referenssejä kaivelemaan, mars.
PhantomII 29.9.2011 17:45 Vastaa lainauksella
Hienojahan nuo, molemmat laatuvalmistajilta. Nyt kuitenkin kaipaisin vielä pientä lisäpointtia tai pääpointtia, eli sitä mitä minä touhulta eniten odotin sanallisesti: kuinka näkyviä ovat valmiissa mallissa paremmin detaljoidut telapyörästöt, tai terävämpi detaljointi tms. Aivan nopeasti katsottuna esim. ketjuissa ei suurensuurta eroa ole? Ja näkyvätkö pienet pultinkannat esim. alustassa pyörien takaa jne. Kun osat olivat valurungoissa, eroja näytti olevan jonkin verrankin, mutta miten näkyviä ne ovat valmiissa mallissa?

Ovatko erot merkittäviä yleensäkin valmiissa malleissa tai vaikka hinta huomioiden? Näin tavallisen Sturmin-ostajan mielestä ei nyt niin karseita puutteita näy olevan kummassakaan? No, ne lokasuojien kannattimet ja hitsisaumat ja uppokantapultit… Mutta jos ne lisäisi?
Petri Lyy 29.9.2011 18:09 Vastaa lainauksella
PhantomII kirjoitti:
Kun osat olivat valurungoissa, eroja näytti olevan jonkin verrankin, mutta miten näkyviä ne ovat valmiissa mallissa?

Ovatko erot merkittäviä yleensäkin valmiissa malleissa tai vaikka hinta huomioiden?
Eipä taida mulla asiantuntemus riittää. Sanotaan nyt niin, että iso osa Dragonin terävistä detaljeista jää piiloon jos rakentaa luukut kiinni. Telapyörien tekstit vaativat näkyäkseen melkeinpä suurennuslasin, ja ohutkin maalikerros saa ne tukkoon. Tamiyassa ulkopuolen niitit ja pultit ovat ehkä ohi mittakaavasta, mutta ainakin ne näkyvät kuvissa?

Silloin kun tähän ryhdyin, Dragonia ei enää joka paikassa ollut. Tamiya on esim. www.hlj.com:issa just nyt 15 e. Tamiya voisi olla suositus jo sillä perusteella. Lisäksi siirtokuvia on paketissa ihan riittävästi yhteen malliin. Dragoniin siirtokuvat joutuu hankkimaan jostain muualta. Tai tuleehan siinä tietysti mukana saksalaiset ja jopa neuvostoliittolaiset merkinnät. Ehkä fiksu valinta.

Tamiyaan on etsisettiä erikseen, jopa rakennusohjeessa kuvitettuna, ja ihan ilman niitä ei täysin uskottavaa pienoismallia synny. Dragonissa etsit messissä, mutta saatavuus siis kysymysmerkki

Tamiya oli minusta hauskempi kasata, vaikka teinkin molempia rinnan eli yhtäaikaa.
PhantomII 29.9.2011 19:00 Vastaa lainauksella
Okei, kiitos täsmennyksestä Petri. Vaakakuppi kallistuu siis Tamiyalle, ainakin tällä hetkellä. Itse näin satunnaisena vaunumallarina, en ole vielä tehnyt yhtään Dragonin mallia ( joo-o, niitäkin löytyy varastosta kyllä), mutta elän siinä luulossa että Dragonit ovat hiukan kinkkisempiä rakennettavia, kuin Tamiyat? Noin yleisesti ottaenkin? Eikä välttämättä detaljien kustannuksella kuitenkaan?

Jos Tamiya pikkuisen fiksailee, niin hyvä Suomi-Sturmi siitäkin syntynee siis - ja halvemmalla. Näin "maakunnassa" asuvana, en ole ennen näitä Sturmi-juttuja kuullutkaan JS:n Sturmi-setistä ja se lienee jo historiaa senkin saatavuus. Harmillista ja hassua, koska nythän se Sturmi-buumi vasta on meneillään.

Näin JS-Modelsille pienenä vinkkinä: Sturmi-settejä ja varsinkaan T-26/T-34 ajovalosettejä ei ole koskaan liikaa.
Hienot on sturmit ei siitä mihkään pääse. rakentelujälki hienoa molemmissa, säistystä soppelisti. Ainoastaan naamiomaalaus näyttää oudolta. Eikös sturmissa ollut terävät värirajat? ehkä dragonin sturmi on jotenki yksityiskohtaisempi.
Petri Lyy 29.9.2011 19:20 Vastaa lainauksella
PhantomII kirjoitti:
elän siinä luulossa että Dragonit ovat hiukan kinkkisempiä
Mä kutsuin sitä "turhaksi säätämiseksi". Kokonaisuuden kannalta mitättömät yksityiskohdat on tehty hankaliksi toteuttaa, tässä esim. telaketjun kiristimet. Lisäksi Dragonilla on aina paketissa iso läjä osia, jotka eivät kuulu kyseiseen malliin. Jotain visiiriä voi olla vaikea bongata jämistä. Lisäksi Dragonin kokoamisohjeet ovat usein sekavia tai puutteellisia. Tämä lausunto ei perustu vain tähän malliin eikä galleriassa oleviin malleihini, koska Dragoneita on multa jäänyt myös julkaisematta.

Eräässä Dragonin mallissani oli periaatteessa hyvät sisustukset vaunun torniin, mutta pelkkien ohjeiden perusteella jäi rakentamatta. Osat eivät menneet itsestään paikoilleen eikä netistä ollut apua - luukut sitten kiinni ja figut mäelle.
Petri Lyy 29.9.2011 19:25 Vastaa lainauksella
jarno törmänen kirjoitti:
Eikös sturmissa ollut terävät värirajat?
jep joo, mutta kun lähtökohtana oli tehdä identtiset (lähes) mallit, niin multa olisi jäänyt kyllä kahdet samanlaiset maskit tekemättä. Ajattelin, että on ne maalirajat kuitenkin kesineet luonnossa ja päädyin sitten tämmöiseen ratkaisuun.
Ilmeisesti olet suotta asettanut aikataulupaineita itsellesi ja valitettavasti se näkyy myös jäljessä.

Tämän vuoksi siis näin:
Petri Olavi kirjoitti:
…niin multa olisi jäänyt kyllä kahdet samanlaiset maskit tekemättä. Ajattelin, että on ne maalirajat kuitenkin kesineet luonnossa ja päädyin sitten tämmöiseen ratkaisuun.
Voi toki tehdä niin, että sprayaa pohjavärin (esim. vihreän) ja pensselillä maalaa muut värit. Joko kokonaan tai vain värien rajat. Säästyy maskien teko…

Kesinyt / haalistunut väri tuskin kuitenkaan muuttuu teräväreunaiselta pehmeäreunaiseksi.

Kuitenkin. Tämä vertailu on mielestäni oikein mainio! Kuten kuvista käy ilmi, on Tamiyan ainoa hyvä puoli se, että siinä on Suomi-kilkkeet mukana. Itse perusmalli on jo aikansa elänyt. Dragon on hankalampi rakentaa, mutta kaikilla osa-alueilla niin paljon parempi malli!
AJ 30.9.2011 13:07 Vastaa lainauksella
Moi Petri,

Kerrassaan mainio ja opettavainen vertailu ja mallit ovat molemmat onnistuneita (hyvä alkusatuilu myös). Kyllä diggaan! Parhain terveisin, AJ
PhantomII 30.9.2011 16:46 Vastaa lainauksella
Ööh tuota, Andreas tuossa liputti vahvasti Dragonin puolesta - näin varmasti onkin, ei siinä mitään. Koska olen täysin amatööri, niin paljastan kuitenkin, että kuvien perusteella en osaisi sanoa kumpi on kumpi. Tietysti on nuo paljonpuhutut kannen pultit ja lokarien kannattimet. Totta puhuen en edes erottaisi, kummassa on nämä "maagiset telat" ja kummassa gummilenkit. Siis kuvien perusteella ainakaan.

Livenä mallit ehkä paremmin erottuvat toisistaan?
Petri Lyy 30.9.2011 17:18 Vastaa lainauksella
PhantomII kirjoitti:
Livenä mallit ehkä paremmin erottuvat toisistaan?
Livenä näitä ei nyt näe missään.

Taisin mainita, että jossain vaiheessa meni itselläkin palikat sekaisin. Se oli pyörästön maalauksen jälkeen, jolloin sotkin vetopyörät keskenään. Kyllä gummilenkin ehkä silmämääräisesti erottaa luonnossa muovipaloista kootusta telaketjusta, joskus se voi olla jopa siistimpi. Riippuu tekijän taidoista, käsialasta, mistä lie.

Aina gummilenkit voi vaihtaa poiskin. Multa jäi tässä projektissa käyttämättä tarviketelat ja yksi etsisetti. Ja yksi tamiyalainen on vielä hyllyssä.

Kannattaa ehkä muistaa, että tässä on kyseessä pienoismalli, paino ensin sanalla pienois ja sitten sanalla malli. Aidoimpaan lopputulokseen pääsee kun ottaa hitsipillin käteen ja rupeaa värkkäämään 1:1 -vaunua, mutta pieleen sekin menee kun se ei sitten ole kumminkaan oikea.

Kun ruvetaan pienentämään mallia, on siis päätettävä, minkä verran haluaa minkäkin yksityiskohdan korostuvan tai ylipäätään näkyvän. Kaikkea voi olla vaikea tavoitella. Dragon on tehnyt omat ratkaisunsa, Tamiya omansa. Rakennus- ja maalausvaiheessa korostuksiin on toki mahdollisuus vaikuttaa enemmän tai vähemmän. Mielikuva vaunusta on lopulta ainoa, mitä paketista voi rakentaa.

Ihan mielenkiinnosta katselin ympärilleni netissä, lähinnä kaukoidän kauppiaiden sivuja (kotimaista toimivaa nettikauppaa on joskus vaikeampi löytää): eipä Dragonin pakettia näytä olevan tarjolla, jos se mitään auttaa/lohduttaa/ilahduttaa/harmittaa. Kannattaa toki tarkistaa itsekin, tsekkasin vain kolme saittia, joita olen käyttänyt. Kaikkia maailman kauppoja ja niiden tarjontaa en tunne.
PhantomII 30.9.2011 17:29 Vastaa lainauksella
Eiköhän tuo Tamiya riitä, ainakin toistaiseksi ja pienin korjauksin. En halua kiistää ollenkaan kenenkään mielipiteitä, enkä mitään muutakaan. Jos olisin Sturmi-entusiasti, kaivautuisin ehkä enemmän pinnan alle (=Dragon?), mutta olen siinä onnellisessa tilassa, että en muutenkaan tiedä ko. vehkeestä hirmuisen paljoa, joten tosiaan pienin korjauksin, Tamiyaan lienee keskityttävä.

Tällaiset artikkelit ovat ylipäänsä mukavia ja mielenkiintoisia. Aiheita riittää; Mustangit, Mersut ja F-16:t jne.
Petri Lyy 30.9.2011 20:43 Vastaa lainauksella
Tässä sittenkin pari kaupallista linkkiä (klikatkaa tai olkaa klikkaamatta, provikoita ei ole tiedossa). Tätä kirjoitettaessa noissa kaikissa oli In stock -merkintä tai vastaava.

Dragon

www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=DR%206320
www.hobbyeasy.com/en/data/26660.html

Tamiya

www.hlj.com/product/TAM35310
www.hlj.com/product/TAM25125
www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=TA%2035310

Hakutoiminnot ovat yllättäenkin joillakin saiteilla "case intensitive", eli stug:illa ei välttämättä löydy mitään mutta StuG:illa löytyy. Huomioinette tämän omissa ponnisteluissanne. Edelleenkään en ole maailman kaikkia kauppoja käynyt lävitse. Ostakaa nyt edes noi pois ekaks.

Hobbyeasy toimii nähdäkseni jotenkin pörssin tapaan. Sillä ei itsellä välttämättä ole tavaraa, mutta se tietää, kenellä on. Tilauksen jälkeen joutuu vielä odottamaan varsinaisen myyjän hyväksyntää Hobbyeasyn ehdottamalle hinnalle. Tältä pohjalta veikkaan, että kun Hobbyeasysta ei jotain löydy, se on sitten loppu slut sold out.

HobbylinkJapan ja Luckymodel myyvät sitä mitä niillä on, eli In stock -tuote lähtee tulemaan suht heti. Available (saatavilla) -tuotteita kannattaa välttää kun ei niillä ole hajuakaan, koska niitä saavat.

eBaysta ei kokemuksia.
Oikein hienosti kasatut mallit. Pari puutetta viimeistelyssä: Tykin suojakilven ja rungon välistä puuttuu "pressu" ja maalaus, vaikka siisti onkin , on hämmentävän outo. Olisin muutoin antanut täydet. Nyt saat luvan tyytyä neloseen! Ehe…ehe… :-) !!
Petri Lyy 6.10.2011 13:10 Vastaa lainauksella
Seppo Valjakka kirjoitti:
Tykin suojakilven ja rungon välistä puuttuu "pressu"
Voi ihmettä tätä tähtisadetta, kiitos vaan. Milelestäni kummassakaan paketoinnissa ei ollut pressua, mutta varma en enää voi olla kun vaikuttaisi, että outo putkinäkö tai pistesokeus on iskenyt tämän projektin aikana.
PhantomII 8.10.2011 11:12 Vastaa lainauksella
Olen jämähtänyt tähän Sturmi-aiheeseen näköjään. No, onhan esikuva vähintään mielenkiintoinen ja referenssiäkin löytyy kivasti.

Olen noita kuvia kelannut edes takaisin ja vierailin jälleen tuolla mr. Lärkan mainioilla referenssisivuilla ja huomasin yhden seikan: kun näitä tämän artikkelin Sturmeja ihmetellään tuolta takaosastosta, niin Dragonin ja Tamiyan Sturmeissa on yksi asiaa tuntemattomankin silmään osuva ero, eli Dragonin mallissa tulee osittain pakoputkien ympärille - suoraan takaa katsottuna - L:n muotoinen suojapelti. Tarkalleen sanottuna se on oikella puolella L:n muotoinen ja vasemmalla peilikuva. Tamiyan mallissa näitä ei ole.

Nyt, kun katsellaan vaikka Andreaksen referenssikuvia, niin en näe sellaisia peltejä missään Sturmissa! Kuitenkin kirjassa Suomalaisten rynnäkkötykkien kohtalot, on kaksi kuvaa, joissa tällaiset pellit näkyvät (sivut 51 ja 68). Eli siis, oliko nämä pellit kaikissa Sturmeissa sodan aikana vai vain joissain yksilöissä? Vai poistettiinko ne jossain vaiheessa? Pellit ovat mielestäni aika isot detaljit, joten mikä niiden historia on?
PhantomII kirjoitti:
Eli siis, oliko nämä pellit kaikissa Sturmeissa sodan aikana vai vain joissain yksilöissä? Vai poistettiinko ne jossain vaiheessa?
Pellit kuuluivat vaunujen vakiovarustukseen, mutta koska ovat nimenomaan peltiä niin ne meni lyttyyn, ruttuun ja ruosteeseen alta aikayksikön. Ne on sitten tippunut pois tai poistettu aikojen saatossa.
PhantomII 14.10.2011 16:33 Vastaa lainauksella
OK. Eli periaatteessa vaunun voinee tehdä ilmankin peltejä. Vaikka Dragonin mallissa ne olisi…
PhantomII kirjoitti:
OK. Eli periaatteessa vaunun voinee tehdä ilmankin peltejä.
Sodanaikaiseen, tai heti sodan jälkeiseen vaunuun laittaisin ne kyllä.
PhantomII 15.10.2011 22:24 Vastaa lainauksella
Joo, se taitaa olla "oikeaoppisinta". Tuskin ne pellit heti pois tippuivat kuitenkaan.