Pienoismallit.net

Ps.231-3

Ps.231-3 kesän 1944 asussa rakennettuna Tamiyan T-34 mallista ja JS:n konversio-osista. Telat ovat Model Kastenin. Mallin pohjamaalaus on tehty ruiskulla Tamiyan maalilla ja naamiomaalaus on tehty pensselillä ja Vallejon maaleilla. Mallista on ollut artikkeli vuonna 2008 Mallix lehdessä ja myös kuvat ovat ainakin osittain samoja.

t. Jake

Kommentit

Pitäisi olla olemassa jokin lakipykälä, joka kieltäisi laittamasta tänne kuvia malleista, joiden katsomisen aikana saa kerätä koko ajan alaleukaansa lattialta - ei ole kivaa, kun leuka tulee kipeeksi.

Siis aivan tajuttoman hienoa työtä! Vaunun kyljessä olevat lapiotkin ovat sen näköisiä, että niillä on tosiaan töitä tehty - hieno yksityiskohta tuokin.
Esko P. 10.9.2011 14:11 Vastaa lainauksella
Aivan uskomattoman hieno!!!
Raimo Leino kirjoitti:
Pitäisi olla olemassa jokin lakipykälä, joka kieltäisi laittamasta tänne kuvia malleista, joiden katsomisen aikana saa kerätä koko ajan alaleukaansa lattialta - ei ole kivaa, kun leuka tulee kipeeksi.
Olen täysin samaa mieltä, tuo lakipykälä pitäisi saada heti käytäntöön… ;)

Tässä silmä lepää! Mallissa on onnistunut kaikki mikä vain voi onnistua. Kyllä sanattomaksi vetää.
Mitään en panssareista ymmärrä, mutta upean työnjäljen tunnistan. Detaljikuvat menisivät aidoista kuvista koska tahansa. Hienoa työtä.
Taattua Jakea. Hieman washeja jne olisin kaivannut, mutta hyvä näinkin.
Hitsarille olis pitäny antaa kenkää =)
AJ 10.9.2011 15:52 Vastaa lainauksella
Moi Jarmo,

Komppaan kaikkia edellä olevia - uskomattoman hieno; upeaa mallarityötä! Parhain terveisin, AJ
Hieno on. Mutta miksei ne telan harjakset kiillä mistä aina amatöörejä moititaan…
Paavo Virolainen kirjoitti:
Hieno on. Mutta miksei ne telan harjakset kiillä mistä aina amatöörejä moititaan…
Myönnän syyllistyneeni tähän. Todellisuudessa vaunun kulkiessa märällä ja pehmeällä alustalla, niin myös telojen harjat saavat peittävän mutapinnan päälleen. Varhasissa T-34 ja BT-5, 7 teloissa ei ole varsinaista kitkaestopintaa lainkaan.
Tervehdys.

Lämmin kiitos kaikille kommenteista, mutta ei kai nyt sentään lakimuutoksiin tarvitse mennä ;)
Mallissa on kyllä ns. washia, litkua, värien yhteen saattamista tai millä nimellä kukin nyt sitä haluaa kutsua.
Venäläisten vaunujen hitsisaumat ovat aika karkeita (ks. Andreas Lärkan sivulta vaunukuvia), mutta valitettavasti macro-objektiivi vielä korostaa niitä. Hyvä kuitenkin, jos hitsari sai vain kenkää, eikä mitään lopullisempaa.

Teloissa on kyllä kiiltoa, mutta hillitysti. eikä se noissa kuvissa nyt niin näy. Telan kiilto riippuu myös siitä, missä on ajettu ja miten pitkä aika on ajamisesta kulunut. Jo muutama tuntikin riittää viemään kiiltoa pois. Muistan hyvin, kun Ps-museolle luovutettiin T-54 eräänä lauantaina joskus 20 vuotta sitten. Illalla teloissa oli kaunis hopeinen kiilto kulutuspinnoilla, mutta aamulla samat pinnat olivat kevyen "ruosteen" peitossa´eikä kiillosta ollut tietoakaan. Aamukaste ja yön kosteus olivat tehteet tehtävänsä. Meitä oli useampikin henkilö "todistamassa" kyseistä ilmiötä ;)

t. Jake
Ehkä olen hieman häiriintynyt, mutta voin suorastaan kuulla moottorin tyhjäkäynnin tiiraillessani näitä kuvia..

t:J
Pete N 11.9.2011 06:33 Vastaa lainauksella
Kerta kaikkiaan upea malli ja pisteena i:n paalle viela miltei ammattitason kuvat.
Malliin nuo saumat sopivat oikein hyvin(varsinkin itä rautaan)
Petri Lyy 11.9.2011 12:24 Vastaa lainauksella
Onpahan realistisen näköinen laitos. Tällaiset sitä inspiroivat omissakin pyrkimyksissä. Tästä voi ottaa opiksi ainakin sen, että vähemmän on enemmän.

Mallin tekijää ja Mallix-lehden mainitsemista vastaan minulla ei ole yhtikäs mitään. Se tässä risoo, että minulla ei ole eikä todennäköisesti tule olemaankaan yhtään vuoden 2008 lehteä, joten tarkempi työselostus jää ainakin minulta pimentoon. Pelkkä viittaus johonkin vuosia vanhaan painotuotteeseen on vähän sama kuin linkki, joka ei johda mihinkään.
Mitäpä tähän voisi sanoa?! Tällaisista töistä saa omaan mallailuunkin lisää tsemppiä. Wonderfull!!!
Petri Olavi kirjoitti:
Mallin tekijää ja Mallix-lehden mainitsemista vastaan minulla ei ole yhtikäs mitään. Se tässä risoo, että minulla ei ole eikä todennäköisesti tule olemaankaan yhtään vuoden 2008 lehteä, joten tarkempi työselostus jää ainakin minulta pimentoon.
Vanhoja numeroita lienee edelleen saatavissa kustantajalta kohtuuhintaan.
PhantomII 12.9.2011 10:23 Vastaa lainauksella
Ylistykset kuten yllä. Lisäksi huomiotani kiinnittää taas kerran erinomainen sivellintyöskentely, joka olkoon jälleen esimerkkinä niille, jotka halajavat ruiskua vain hyvän maalipinnan saamiseksi. Tosin naamioraitojen maskeeraaminen ruiskuttelua varten veisi loputkin hermot?

Harmi vain, että nuo ajovalot tuntuvat olevan JS-Modelsin tuotannosta pois. Ne kun olisivat aika tärkeä artikkeli, sopien muihinkin Suomi-vaunuihin kuin Sotkaan.

Jotenkin harhaanjohtava on tuo vaaleimman värin yleisesti käytetty nimi harmaa? Harmaata siitä ei minun silmissäni saa tekemälläkään - paitsi Panssarimuseon Sturmissa. Minkä niminen tuo vaalein väri on Vallejon valikoimissa? Näin tulevaisuutta ajatellen…
Ei kai tähän pysty muuta sanomaan kuin että UPEAA TYÖTÄ!
PhantomII kirjoitti:
Jotenkin harhaanjohtava on tuo vaaleimman värin yleisesti käytetty nimi harmaa? Harmaata siitä ei minun silmissäni saa tekemälläkään - paitsi Panssarimuseon Sturmissa.
Olen samaa mieltä siitä, että nimitys ei ole aivan osuvin kuvaus ko. sävylle. Sama ongelma on mielestäni "hiekanruskean" kohdalla.

Sodanaikaisen viisivärisen naamiomaalausjärjestelmän värit ovat kuitenkin virallisilta nimiltään:
N:o 1 Harmaa, N:o 2 Sammaleenvihreä, N:o 3 Hiekanruskea, N:o 4 Valkoinen ja N:o 5 Siniharmaa. Mielestäni on harhaanjohtavaa käyttää niistä muita nimityksiä. Samantyyppinen harhaanjohtavuus on esimerkiksi Dunkelgelb väristä puhuminen "aavikonkeltaisena".

Sävyn sanallisessa kuvailussa voi tietysti käyttää muita, sävyä osuvammin kuvaavia, sanoja.
PhantomII 12.9.2011 17:24 Vastaa lainauksella
Jep, onko jo arvioita siitä, onko Lifecolorin Suomi-setti vai Vallejon värit parhaita suomalaissävyiksi? Tosin muistan nähneeni Humbrolin väreistä sekoitusohjeet Suomi-vaunuja varten. Hyvältä näyttää nuo Vallejon väritkin, mutta jotenkin vaan vanhat kunnon emalit… Vai olenko jämähtänyt viime vuosituhannelle?
Terve,

Edelleen kiitokset kommenteista. Mallissa käytetyt Vallejon värit ovat: Sammaleen vihreä = 892 Yellow Olive, Hiekan ruskea = 941 Burnt Umber ja Harmaa = 821 German WW II Beige Cammouflage, jota on hieman sävytetty punertavaksi 941 Burnt Umberilla. Vallejolla kannattaa maalata vedellä ohennetulla maalilla useampi ohut maalikerros (jopa 4-5 kerrosta), jotta saadaan siisti ja peittävä pinta. Lifecolorin-Suomi settiä en ole vielä päässyt kokeilemaan.

t. Jake
Ehkä… jos jotain kritiikkiä uskaltaisi antaa, niin tuo lippu on aika häikäisevän valkoinen. Kaunis ja hieno, ei siinä mitään, mutta ehkä skaalassa karvan harmahtavampi valkoinen olisi näyttänyt luonnollisemmalta. Ja tämän siis sanon siltä pohjalta, että malli on aivan erinomaisesti tehty. Eli vähän hakemalla haettu kritiikki.
Petri Lyy 12.9.2011 19:22 Vastaa lainauksella
Juurikin askartelua Lifecolorin Suomi-värien parissa ja olen tulossa siihen johtopäätökseen, että niiden nimet on jotenkin koodattu eli että vihulainen ei pysty niitä matkimaan.

Lippu tosiaan on aika kirkas. Sinisen pitäisi ainakin nykyään olla Pantone-järjestelmän mukaan numeroa 294c. Kellä on esimerkiksi Photoshop tai vastaava konellaan, ruuvatkoon sieltä tämmöisen koodin ja arvioikoon itse lipun oikeellisuutta. Ei iso vika ja on ainakin lähempänä totuutta kuin Tamiyan Suomi-paketoinneissaan käyttämä somiste.
Toisaalta, onko ollut ja miten helposti saatavissa virallista pienoislippua? En osaa tähän vastata. Virallinen lippu on voitu sisällyttää vaunun varusteisiin jo sotasaalishuollon tai jonkun muun huollon yhteydessä. Lipun tarkoitushan on ollut kertoa omille joukoille, että kyseessä on oma vaunu ettei sitä sotkettaisi vastustajan T-34 vaunuun. Vai onko ollut niin, että joku on vain saanut käskyn "valmistakaa valkoisesta ja sinisestä kankaasta Suomen lippu käytettäväksi oman T-34 vaunun tornissa. Aikaa kaksi tuntia. Toimikaa."

t. Jake
Petri Lyy 13.9.2011 10:48 Vastaa lainauksella
Toi on ihan uskottava tuo "tee mistä teet kunhan teet niin kuin olisi jo" -teoria. Itse en välittänyt koko lipusta mitään, mutta kun valkoisuus nousi kommenteissa esille, oli "pakko" mainita jotain sinistestäkin. En laske niittejä enkä myöskään kulje netissä Pantonen tai minkään muunkaan järjestelmän värikartta takataskussani.

Kokonaisvaikutelmaani mallista ja tähteytykseenni lipulla ei ollut mitään vaikutusta. Mahdollisesti olisin itsekin korostanut lippua juuri noin. Malli oli ja on edelleen hyvä, ja pisteet ovat täysin ansaitut.
Moi Petri,

Asia alkoi kiinnostaa itseänikin, siksi tuon pohdinnan laitoin ;)

Muistanko nyt ihan väärin ja onko tämä höpö höpöä, mutta mielestäni luin jostain, että Viipurin linnan (?) tornin lippusalkoon olisi vedetty valtaushetkellä miesten valkoinen paita kun Suomen lippua ei ollut saatavilla. Mutta miksi valkoinen paita, kun siitä tulee mieleen lähinnä antautuminen? Jonkin ajan kuluttua paita sitten vaihdettiin lippuun.

t. Jake
Petri Lyy 13.9.2011 11:26 Vastaa lainauksella
Meniskö off topicin puolelle, mutta jotain tuollaista muistan itsekin lukeneeni. Ilta-Sanomathan käy parhaillaan jatkosotaa läpi päivä päivältä. Jospa se ensimmäinen valkoinen paita olisi vedetty salkoon sen takia, että perässä tulevat omat joukot tietävät kaupungin jo antautuneen. Jälkijoukoilla oli sitten jo lippukin kuormassa. Tämä on ehkä mielikuvitusta, enkä voi väittää, että lehdessä olisi sanottu juuri näin.
Jep, Ilta-Sanomista sen taisin lukea. Tuo valkoisen paidan käyttökin tuossa tilanteessa tuntuu loogiselta.

t. Jake
Menee ohi aiheen, mutta muistan lukeneeni, että kesällä 1944 Viipurin valtauksen yhteydessä linnan salkoon olisi vedetty punainen vaate.