Pienoismallit.net

"Litti"

# 10

Urheiluaiheet ovat harvinaisia figuuripajojen tuotannossa. Liekö mallareiden joukossa sitten vähän penkkiurheilijoita :-)

Jalkapalloaiheiseia figuureja on tietääkseni olemassa vain 2 kpl. tämä Beneiton 30-40 luvun maalivahti: www.pienoismallit.net/profiilit/70/kuvat/kuvapankki/kuva_84212/
Sekä Andrean Football player:
www.pienoismallit.net/profiilit/70/kuvat/kuvapankki/kuva_84211/

Kumpaakaan näistä en (kansikuvia lukuunottamatta) ole nähnyt maalattuna missään näyttelyissä, kisoissa tai nettigallerioissa.

Mielessäni on pyörinyt pitkään ajatus tehdä figuuri suomen kaikkien aikojen parhaasta futaajasta Jari Litmasesta.
Lähinnä uskon puute on estänyt projektin etenemisen, kuitenkin lopulta innostus tehdä tämä kasvoi liian suureksi.

Noista kahdesta oli helppo valita mallin lähtökohdaksi tuo Andrean figuuri, jossa tulee mukana 2 päätä (Beckham ja Ronaldinho).

Litti "syntyi" varsin pienin muutoksin: Paidan kaulukset pois, Kiristysnauha (kuparilankaa) housuihin, uusi kuontalo ja pientä plastiikkakirurgiaa Beckhamin kasvoihin.

Malli on maalattu Andrean ja Vallejon akryyleillä. Tuskailua aiheutti valkoisen paidan ja peliasun raitojen maalaus.

Adidaksen, palloliiton ja Fifan logo (hihassa) on omia siirtokuvia joita parantelin päälle maalaamalla.
Numeroissa en myöskään luottanut vapaaseen käteen. Alla on Letraset kuivasiirtokuva ja päällä normimaalaus.

Pallon kiinnitin ruohikon (ehtaa keinonurmea :-)) sijaan jalkaan, koska se vaikutti jotenkin lennokkaamalta.

Projekti opetti taas kerran sen, että tunnetun henkilön näköisyyden saaminen muokkaamalla ja maalaamalla on äärimmäisen haastavaa pienemmässä mittakaavassa.

Kommentit

=O
Harvoin näitä vitosia tulee jaeltua, mutta tämä on jo ansaittu!
Aivan käsittämättömän hienoa jälkeä. Tätä lisää kiitos. Vaikka en nimestäni huolimatta seuraa futista, on tässä kyllä "sitä jotakin". Lennokas ja taidokkaasti maalattu malli, ja miehen kyllä tunnistaa. *****

Hiukan harmillinen tuo kameran suttu tuossa keskellä kuvia…
Hienoa! Kovin on "Jarimainen" tyyli figuurilla - voin kuvitella miten kohta tukijalan polvessa nivelsiteet rusahtavat ilkeästi. Ihmettelen kyllä tuota maajoukkueen harmaata pelipaitaa. Toki ihan valkoiseen paitaan olisi melko mahdotonta saada aikaiseksi noita "hailaitteja", mutta tässä tämä paita on mielestäni liian harmaa.
Kiitti Samu :-) Joo huomasin ittekin sutun vasta kuvien lisäyksen jälkeen :-( katotaan josko jaksais putsata linssin ja kuvata uusiks..

Kuvat Vaihdettu :-)
Petri Lyy 26.8.2011 13:55 Vastaa lainauksella
ei oo yhtään näkönen, nilkkojen pitäisi näkyä läpi eli olla lasia :) (joo, oli pakko). Muuten hyvä pysti ja hyvät pointsit.
Valkoinen on haastava maalattava. Tässä tapauksessa ehkä turhan ruskeaan vivahtava. Mut ei mitenkään vähennä figun loistavuutta. Kyllä tätä kelpaa katsella ja hieno kunnianosoitus kuninkaalle. :)
Aivan mahtava malli! En niinkään ole kiinnostunut jalkapallosta tai urheilusta ollenkaan, mutta malleina sitäkin enemmän. Upea!
Erinomainen hienosti tehty figuuri, muttei tuo kyllä muistuta pätkääkään naamalta Litmasta.
Mikko J 26.8.2011 15:10 Vastaa lainauksella
Haluaisin antaa tälle kympin, mutta vitonen on maksimi. Upea. On näköinen kasvoiltaankin… kutakuinkin niin paljon kuin noin pienessä mittakaavassa on ylipäätään mahdollista. Liikkeen tuntu on vangittu asentoon hienosti. Asentokin on littimäinen, paitsi jalkojen asennon puolesta, myös tilanteena… Pallo vaikeassa asennossa tiukasti jalassa kiinni ja katse pallon sijasta jossain ihan muualla etsimässä saumaa puolustuksen avaavaan maagiseen läpisyöttöön.

Jos jotain pitää kritisoida, niin maajoukkuepaidan valkoinen ei toimi ihan täysin.. näyttää vähän likaiselta (no voihan se tietysti ollakin). Valkoinenhan on tietenkin aina se vaikein väri maalata varjostusten ja highlightien kannalta. Ehkä maajoukkueen sininen vieraspaita, tai ajaxin paita olisi ollut maalauksellisesti parempi idea, vaikka valkoinen kymppi on tietysti litin kohdalla SE paita.

Erityishieno yksityiskohta, että olet muuttanut nuo mitkäliemuovipredatorit aidoiksi ja autenttisen näköisiksi Copa Mundialeiksi!

muoks.: Tämäntyylinen siitä Lahden patsaastakin olisi pitänyt tehdä, eikä mitään pönötyskuvaa.
Wow, tosi upea. Miten tuo pelityylikin on ihan oikea? Mie tykkään.
Ei ihan parasta Petriä, mutta komea figu joka tapauksessa.
Ei ihan Litin näköinen ja ihon maalauksessa jotain silmää häiritsevää. Luultavasti paljain silmin tiirailtuna toimisi loistavasti.
Voi rähmä, nyt tuo fudis tunkee tännekin! No joo, mennään asiaan. Figusta en äkkiä ihmeellistä pahaa sanottavaa löydä, ei ehkä ihan näköinen mutta tehköön paremman ken taitaa. Mutta kentän vahtimestarille tulee kyllä sanomista, tekonurmeksi vaikuttaa melko leikkaamattomalta nurmelta ;)
Harmaan maajoukkuepaidan lisäksi nyt tulee lisää valitusta ;-)

Nyt vasta tajusin, että eihän tuo pelaajan asento ole ollenkaan "Littimäinen" - Jarilla pitäisi pää tuossa tilanteessa olla jotenkin enemmän syvemmällä hartioiden välissä - eikä nuo kasvot tosiaan Jarin naamaa muistuta. Figuurin "muotokielestä" tulee ehkä eniten mieleen nimenomaan Beckham. Tai George Best - tuo tosin on jo niin vanha stara, että hänen "habitustaan" tällä palstalla tuskin muistaa kukaan mu kuin minä?

Ja tosiaan - olen yli 40 vuotta käynyt katsomassa Suomen maajoukkueen pelejä, enkä ole koskaan nähnyt maajoukkueen pelaavan harmaissa pelipaidoissa.
Tämän kauhean asian takia jouduin tälle taideteokselle antamaan vain 4,5 tähteä ;-)

edit: näyttäisikö paita valkoisemmalta jos tausta olisi täysin mattamusta - tuo on usein hyvä keino hämätä ihmisen näköaistia?
Upea aihe ja hieno työ. Todellinen taideteos ja kunnian osoitus jalkapalloilulle.
Komee !!

p.s. onkohan tuo mittakaava ihan oikein.
Kyllä Petri osaa. Nyt pitäisi kirjoittaa jotakin rakentavaa kritiikkiä, kuten sivuston ohjeistus kehottaa. En vaan löydä mitään parannettavaa.
Raimo Leino kirjoitti:
Ihmettelen kyllä tuota maajoukkueen harmaata pelipaitaa. Toki ihan valkoiseen paitaan olisi melko mahdotonta saada aikaiseksi noita "hailaitteja", mutta tässä tämä paita on mielestäni liian harmaa.
Tässä lienee kyse sellaisesta ilmiöstä, että kun tiedetään kyseessä olevan maalattu figuuri, niin asiaan kiinnitetään eri tavalla huomiota, kun yritetään etsiä jotain kritiikin aihetta. Pelaajien valokuvissa asiaa ei tule edes miettineeksi, mutta ei tarvitse tehdä kuin yksi Googlen kuvahaku, niin huomaa kyllä, että varjossa oleva valkoinen kangas näyttää harmaalta – myös jalkapalloilijoiden pelipaidoissa.

Kuten tästä vertailukuvasta voi havaita, on pelipaidan maalaus onnistunut oikein hyvin ja sävyt ovat kohdallaan. Kuvassa siis vasemmalla valokuva Litmasesta ja oikealla kuva Petrin figuurista. Litmasen kuvan värilämpötilan säädin vastaamaan figukuvaa vertailun helpottamiseksi, mutta muuten en tehnyt mitään muutoksia alkuperäiseen kuvaan.

Vasemmasta kuvasta löytyy jopa tummempia kohtia kuin figuurista ja toisaalta figuurin asento on hieman kyyrymmässä, jolloin siinä voisi olla vieläkin tummempia harmaan sävyjä ilman että menisi vielä yhtään överiksi. Oikein mainiota työtä tältäkin osin siis.

Tässä, tässä ja tässä on vielä muutama kuva "harmaasta" pelipaidasta. :)
Tuota Petri se osaa yllättää juuri kun luulee ettei mitään uutta taivaanrannassa, niin sitten pamautetaan tuollainen kehiin. Tuohon figuun ollaan saatu vauhtia,liikettä ja ilmettä, jos tähtiä antelisin niin tuo saisi yksitoista ja puolikkaan vielä päälle.
Figuistahan en juurikaan tiedä mitään enkä niiden maalaamisesta. Jalkapallokaan vai pitäisikö puhua potkupallosta näin viimeaikaisen maajoukkueen suoritukseen viitaten, ei ole kovin tuttua mulle mutta minun silmä tykkää! Varsinkin Tomin heittämien linkkien perusteella en lähde moittimaan paidan väritystä laisinkaan. Todella upeaa katsottavaa. :)
Tomi Mynttinen kirjoitti:
Kuten tästä vertailukuvasta voi havaita, on pelipaidan maalaus onnistunut oikein hyvin ja sävyt ovat kohdallaan. Kuvassa siis vasemmalla valokuva Litmasesta ja oikealla kuva Petrin figuurista.
Onpa harvinaisen huono vertailukuva - tyypillinen erittäin rakeinen lehtikuva - ja tuo rakeisuus vaan edistää tuota harmautta.

Ja ne kolme muuta laittamaasi vertailukuvaa - noh, mielestäni vain siinä ensimmäisessä on "harmaa" paita - ja sekin johtuu ihmisen hikoilemisesta valkoisen paidan alla/läpi - ne kaksi muuta kuvaa kyllä mielestäni esittävät ihan valkoisia paitoja.

Toki tämä on edelleen vain minun oma mielipiteeni - enkä vieläkään pysty antamaan tälle mallille enempää kuin "vain" 4,5 tähteä ;-)
Aivan loistava! Särkkäreihn ja sortsien sivuun, olisi voinut lisätä hieman ruohon vihreää antamaan "potkua". Jotenkin liiankin siisti, tosin eka puoliajan alussa ollaan kyllä puhtoisissa pelitamineissa.
Onkohan Litmanen tehnyt ikinä yhtään kunnon liukkaria??
Tommoselta hän näyttää! olen nähnyt usiamman kerran lenkillä täällä Laajasalossa!

t. Mikko
Petri Kovanen kirjoitti:
Jalkapalloaiheiseia figuureja on tietääkseni olemassa vain 2 kpl
Airfixilla oli aikanaan ämpärimuoviset 1/32 mittakaavan potkupalloilijat
Kyllähän tuosta tunnistaa "Litin" hienosti, loistava ei voi muuta sanoa. Suomalaisen futiksen grand old men Litmanen ikuistettu komiasti. Tälläisiä pitäisi saada sarjatuotantoon, Hollannissa varmasti menisi kaupaksi siellä kun ymmärretään Litmasen päälle.
Ansaittu viikon malli-paikka kyllä hämmästyttävällä keskiarvolla!!! =O
Tommi M 5.9.2011 15:18 Vastaa lainauksella
todella ansaittu viikon malli. Onnea!
Onnittelut "Viikon Malli"-tittelistä. Täysin ansaittu ykköspaikka tyylikkäällä mallilla.
Kiitoksia kaikille kommentoijille!

Tuo Tomin linkkaama Litti kuva oli yksi referensseistäni :-)

Juu unohdin kokonaan tuon Eskon muistuttaman Airfix setin, vaikka itsekin tuli niillä lapsena leikittyä :-)
Taitaa kyllä kuulua enempi lelu, kuin pienoismalli osastoon..
Ilkka K. 6.9.2011 18:09 Vastaa lainauksella
Upea.
AIVAN MAHTAVA!!!!!