Pienoismallit.net

Mistel 1

II-maailmansodan aikana kehitettiin useita erilaisia erikoisaseita kaukana sijaitsevien kohteiden tuhoamiseksi - vaarantamatta lentomiehistöjä vihollisen torjuntatoiminnalle.
Eräs kaikkein erikoisimmista tämäntyyppisistä aseista oli saksalaisten kehittämä.
Junkers Ju-88 pommikoneiden ohjaamoja muutettiin erittäin voimakkaan räjähdysainelatauksen kuljettamiseen sopiviksi. Miehittämätön Ju-88 kytkettiin Messerschmitt Bf-109 hävittäjäkoneen alle.
Hävittäjän pilotti ohjasi yhdistelmän iskemään kohteeseen
Junkersin nokkaan asennettu räjähdysainelataus painoi peräti 3800 kg, joten koneen tasapainottamiseksi pommikuiluun siipien väliin piti lastata satoja kiloja betonilla täytettyjä pommeja painolastiksi.

Tätä Misteliksi kutsuttua lentokoneyhdistelmää saksalaiset käyttivät esim. vihollisen laivastoa vastaan Normandian maihinnousun alkuvaiheissa kesällä 1944 ja vuoden 1945 alussa Berliiniä kohti hyökkäävää Neuvostoliiton puna-armeijaa vastaan.

Mallisarjan Junkers on Italerin tuotantoa - mutta samassa paketissa tullut Mersun 109 oli niin kelvoton ja kaamea tapaus, että menin hankimaan sen tilalle FineMoldsin valmistaman 1/72 Mersun sarjan.

Maalattu Humbrolin Emalimaaleilla.

Kommentit

LapioL 19.8.2011 18:45 Vastaa lainauksella
Taattua laatua taas. Hieno. Ei tästä oikein keksi muuta sanottavaa, kuin että hieno on. Kaikki hipoo täydellisyyttä!
On se hiano! Minkälaiset lento-ominaisuudet oli tällaisella härvelillä? Ohjattiinko tuo Ju-88 ohjainpintoja samaan aikaan, kun pilotti väänsi oman Mersun ohjainpintoja? Luulis, että näitä tuli alas maahan vihollisten toimesta kuin hyttysiä suomalaisessa juhannuksessa.
Antti Pentikäinen kirjoitti:
Luulis, että näitä tuli alas maahan vihollisten toimesta kuin hyttysiä suomalaisessa juhannuksessa.
Näin olen käsittänyt - varsinkin jenkkien Thunderboltit ja Mustangit räjäyttelivät näitä runsain mitoin ilmassa ennenkuin ne ehtivät saavuttaa kohteensa.
Hieno mallinnus tästä yhdestä lukuisista kolmannen valtakunnan epätoivoisesta yritelmästä päihittää liittoutuneiden ylivoima.

Tuon "liitopommin" maalauskaaviosta kymysys: varsinkin oikea siipi, faktaa vai fiktiota?
Tässä vähän lisäinspiraatiota jos joku muukin innostuu:

www.hyperscale.com/2009/galleries/ju88a1mistel32jb_1.htm

Resiinipalikat ko. härveliin 1/32:een:http://www.aimsmodels.co.uk/html/1-32_22.html

Nimimerkki: Vaan AMS-hörhöille:D
Eemil Jäntti kirjoitti:
Tuon "liitopommin" maalauskaaviosta kymysys: varsinkin oikea siipi, faktaa vai fiktiota?
Fiktiota - siis ns. taiteilijan vapautta olen käyttänyt.
Veksi 19.8.2011 21:03 Vastaa lainauksella
Harvoin sivuja käyttäneenä ja tällä iällä ei tule enää "surffailtua" netissä ihan jatkuvasti. Nyt kuitenkin taas käväisin täällä, koska näin oikean Trabant auton liikenteessä. Siihen jo kirjoitinkin kommentin. Siis tältä sivuilta löytyneeseen.

Mutta iski silmään tämä Raimo Leinon malli. Kiinnostava laite ja hienosti kuvattu, maalattu ja toteutettu.
Vilkaisin jo osan malleistasi ja aion katsella niitä lisää, koska taidat olla aikamoisen noheva tekemään malleja.

Sota-aikaan olin pikkupoika, mutta muistan aika elävästi kun Kuopiota pommitettiin. Myös Siilinjärvellä ollutta junanrataa ja ammuslataamoa yrittivät pommittaa, mutta eivät taineet onnistua. (Nokkospensaaseen kuitenkin painuttiin piiloon pelkissä uimahousuissa, kun ilmahälytys tuli).

Vielä pikku juttu sieltä sodan loppuvaiheilta.
Pelattiin pesäpalloa paikallisessa seurassa ja seuraava vastustaja oli joku kova joukkue. En muista nimeä.
Pelättiin, että häviämme varmasti, koska parhaat pelimiehet oli rintamalla. Asuin junanradan vieressä ja ammuslataamo oli naapurissa, josta vissiin kuskasivat ammuksia rintamalle.

Keräilimme trotyyliä lataamon tontilta ja niitä oli paljon myös junanradan kiskojen vieressä. (niistä sai kivoja "jytkyjä", joilla leikimme).

Tiesimme siis, että häviämme seuraavan pesis ottelun, joten keräsimme yöllä peltisankollisen trotyyliä ja teimme itse siihen pikilangan sytytystä varten. Kaivoimme Siilinjärven "Mantulle" (pesiskenttä) ainakin yli metrin syvyisen kuopan, jonne sinkkisanko asetettiin. Sankkoon tinattin varmuudeksi kansi kiinni ja asetettin se monttuun. Hiekat takaisin ja pikilanka tuleen.
Sitten juostiin ja kovaa.

Kaamea jusähdys tuli aika äkkiä ja hiekkaa, kiviä yms. sateli taivaalta.

Liki puolet koko pesäpallokentästä oli poissa, joten jouduttin perumaan koko ottelu.
No ei ainakaan hävitty.

Tämä kirjoitus vaan on Raimolle osoitus, että kyllä niitä ihme pommivirityksiä keksittiin jo pikkupoikana täälläkin.
Niin siis tämä on ihan oikea kone? Että osaa olla whatiffin näkönen - no, insinöörithän näitä(kin) suunnittelee. Nythän mä sen vasta hokasin kun katselin toisesta ketjusta kuvaa keskeneräisestä mallista, niin mielessä kävi että hyvin istuu akryylimassapötikän suukappale pommarin keulaan, palasena ilmailun historiaa en osannut sitä sielunvihollisen laitetta pitää alkuunkaan.
Veksi hei, SUURET KIITOKSET todella MAHTAVISTA muisteloista! Harmi, että tämä sinun kerta kaikkiaan upea omakohtainen muistelosi sota-ajoilta tulee tällä palstalla häipymään nopeasti unohduksiin tämän pienoismallini ohessa.

Kirjoitat sujuvasti - joten mikset kirjottaisi enemmänkin noita muistojasi sotavuosilta?
PhantomII 19.8.2011 21:39 Vastaa lainauksella
Hyi hitto, että on ruma. Siis meinaan esikuva. Kai nuo tikkaat edes poistettiin ennen lentoa? Epätoivoisia yrityksiä germaaneilta..? Väritkin on loppu kesken kaiken, vai onko siipi osittain lainattu muualta? Saku parat, ei ollut helppoa maailmanvalloitus.

Malli taas on vallan tyylikäs. En osaa sitä sen kummemmin ruotia, mutta voisin tällä(kin) kokemuksella arvailla, että Fine Moldsin Mersun ymppääminen settiin oli vielä plussaa tähän kombinaatioon. Mallina hieno.
LapioL 19.8.2011 22:47 Vastaa lainauksella
PhantomII kirjoitti:
Hyi hitto, että on ruma. Siis meinaan esikuva.
Omasta mielestäni oikein kaunis, noin sotalaitteeksi.
Ennemmin sanoisin rumaksi nykykoneita, rumia hopeanharmaita mölttejä. Niihin verrattuna tämä on oikea kaunokainen ;)

Mutta nämä ovat mielipideasioita, ja niistä on turha kiistellä. Sitä mieltä se Mustikin oli kun…

E: Ja hetkinen. Miten voi KA olla 3,8? Siinä on tasan 1 tähti liian vähän O__o
PhantomII kirjoitti:
Väritkin on loppu kesken kaiken, vai onko siipi osittain lainattu muualta?
Juu, aavikkonaamiossa oleva siipi moottoreineen on lainattu muualta - tässä oli minulla ideana se, että saksalaiset sodan loppuvaiheissa joutuivat tekemään kaikenlaisia epätoivoisia virityksiä saadakseen aikaiseksi lentokelpoisen laitteen.
PhantomII 20.8.2011 17:52 Vastaa lainauksella
Jos totta ja vakavasti puhutaan, niin ainakin meikäläiselle on aivan epäselvää, miten laitetta käytettiin. Siis Ju:n ohjainpinnat, laskutelineet, moottorit ym. Miten ne toimivat ja miten niitä säädeltiin? Vai oliko saksalaiset lukeneet wanhoja Korkeajännityksiä ja pilotti kiipesi kesken matkan teon tikkaita ylös ja alas, niinkuin maineikas Battler Britton konsanaan?

Jos taas Mersu ainoastaan ohjasi koko systeemiä, niin taisi matkanteko olla vain pelkkää suoraanlentoa?
PhantomII kirjoitti:
Jos totta ja vakavasti puhutaan, niin ainakin meikäläiselle on aivan epäselvää, miten laitetta käytettiin.
Jos minäkin puhun totta ja vakavasti, niin minullekin on täysin epäselvää, miten laitetta käytettiin.
Minulla oli referenssinä Squadron/Signal publicationsin Junkers Ju88 julkaisut (numerot 85 ja 113) ja vaikka kuinka tarkkaan nuo luin läpi, niin tämän Mistel-systeemin lentoperiaatteita en selkeästi pystynyt hahmottamaan - noissa läpysköissä on tosin ihan hyviä valokuvia näistä eri Mistel-versioista, mutta eivät ne kuvat auta näissä "lentoteknisissä" jutuissa. Täytynee yrittää etsiä lisää tietoja Internetskin pohjattomasta ihmemaasta.

Minulla on muuten varastossa Dragonin 1/48 Mistel - jossa Junkersin päällä on Focke Wulf 190F. Tuota en ole uskaltanut vielä aloittaa - se on valmiina aika valtavan kokoinen.
Tommi M 20.8.2011 18:08 Vastaa lainauksella
PhantomII kirjoitti:
Jos totta ja vakavasti puhutaan, niin ainakin meikäläiselle on aivan epäselvää, miten laitetta käytettiin. Siis Ju:n ohjainpinnat, laskutelineet, moottorit ym. Miten ne toimivat ja miten niitä säädeltiin?

Jos taas Mersu ainoastaan ohjasi koko systeemiä, niin taisi matkanteko olla vain pelkkää suoraanlentoa?
Mersu ohjasi, mutta myös Ju:n ohjainpinnat ja moottorit olivat käytössä. Noissa tikuissa kai kulki ohjainkäskyt, ja kun syöksyttiin kohti maalia ja osuma oli varma, irroitti hävittäjä (Me 109 tai Fw-190) itsensä Junkersista.
Kyllä tällä kaarreltiin, mutta hävittäjä (ainakin Il-2 sturmovik-pc pelin mukaan) oli riisuttu siipi aseista ym. ylimääräisestä painosta. Tämä taisi olla kamikaze hommaan Ju:n osalta joten sen laskuteliteen saatin ilmeisesti vain ylös…
Tommi M kirjoitti:
Mersu ohjasi, mutta myös Ju:n ohjainpinnat ja moottorit olivat käytössä. Noissa tikuissa kai kulki ohjainkäskyt, ja kun syöksyttiin kohti maalia ja osuma oli varma, irroitti hävittäjä (Me 109 tai Fw-190) itsensä Junkersista.
Tästä sitten vaan suomeksi kääntämään:

" The main struts ran from the wing spars and center fuselage decking of the Ju88 to the wing spars of the fighter. The spring loaded tail support strut, when released by the pilot of the fighter, swung downward into a catch yoke on the fuselage spine of the Ju88. The yoke contained an electrical trigger which fired explosive bolts on the tripod´s main attachment points which disconnected the fighter from the support structure.
Along with the warhead and support frame, the JU88 was fitted with a three-axis auto pilot."

Mikä helkkari on tuo "three-axis auto pilot"??
PhantomII 20.8.2011 18:32 Vastaa lainauksella
Tuo Focke-Wulf taitaa olla meikäläiselle tutumman näköinen kone tuolla tappien päässä. Jotenkin on hallintakäskyjen pitänyt välittyä noiden puomien ja putkien välityksellä. Koska ilmeisesti näin, niin ylimmän koneen irroittautumisen luulisi olleen joskus jopa hankalaakin. Minkähänlaisiin tuloksiin näillä päästiin? Jos ylipäätään päästiin perille, niin millainen mahtoi olla osumatarkkuus? Auttaiskohan tuo netti tosiaan…

Hei Three-Axis: Saksa, Italia ja Jaappani??? No, ei kai.
Raimo Leino kirjoitti:
Mikä helkkari on tuo "three-axis auto pilot"??
Pikaisella googeltuksella löytyi eräältä Tsekkiläiseltä sivustolta tällainen: www2.tl-elektronic.cz/index.php?page=products&p_id=12

Ja Googlen kääntäjän mukaan tuo on itsekalibroituva autopilotti. Tässä suora lainaus kyseiseltä sivustolta: "Three-Axis Autopilot TL-3924 is a self calibrating autopilot. You can simply set up any course, heading, or using a GPS you can set up a flight plan, flight at given altitude or climb/descend at a given rate m/s (feet/min). You can climb, descend or just keep at a required altitude. The Autopilot processes key information from sensors, which are inside the instrument, and limit setup of the aircraft."

Nytkun tässä muutenkin kirjoittelen, niin arvioin tässä samalla tämän mallin. Taattua laatua, jota sinulta on totuttu muutenkin näkemään, maalaus ja rakennusjälki näyttää todella hyvältä, ja mallina hieman erilainen kuin muut. Erottuu joukosta tuon erikoisen tyylinsä ansiosta. Ei muuta kuin uutta mallia tulemaan!
Tuo Mistel on kyllä tietynlaisessa synkässä luonnottomuudessaan jotensakin pelottava näky. Ja toteutus on hieno. Mistelin "näkee" tositoimissa Yann ja Romain Hugaultin Huuhkaja-sarjakuvatrilogian viimeisessä osassa. Upeasti piirrettyä itärintaman lentotaisteluihin keskittyvää sarjakuvaa. Tuo viimeinen osa ei tosin vielä taida olla ilmestynyt suomeksi, kaksi ensimmäistä osaa (Kuin noidat yössä ja Toveri Lilja) ovat.
Juhana Britschgi kirjoitti:
Mistelin "näkee" tositoimissa Yann ja Romain Hugaultin Huuhkaja-sarjakuvatrilogian viimeisessä osassa.
Kiitos tiedosta! Hyllystäni löytyy nuo kaksi ensimmäistä osaa - on kyllä komeaa piirrosjälkeä.
Tosin ehkä niihin venäläisiin naislentäjiin on hieman laitettu jonkinlaista Hollywood-lisuketta - ovat sen verran upeita pakkauksia valtavine "keuhkoineen" ;-)
Juu, jos britit olisivat tehneet tuon sarjakuvan niin arvelisin keuhkojen olleen paremmin piilossa… Tietäähän sen kun ranskalaiset ovat asialla. :-)
Kaikkea se Saksalainen keksikin. Malli on taas Raimomaisesti ärsyttävän hienosti tehty. Oiskohan tuollaisen yhdistelmän lentäjän kuuluisia viimeisiä sanoja ollut..ei se perkele irtoa:))
NL 20.8.2011 21:13 Vastaa lainauksella
Miulle tulee aina mieleen moottoreilla varustettu hyttynen tosta koneesta:D
Tommi M 20.8.2011 23:45 Vastaa lainauksella
Miika Kaarna kirjoitti:
Raimo Leino kirjoitti:
Mikä helkkari on tuo "three-axis auto pilot"??
tuo on itsekalibroituva autopilotti.
using a GPS
Luulisin manuaalit on nössöille-miehenä/teiniotuksena/kloddina että ko. "autopilotti" piti saman suunnan, syöksyn kulman, sekä luultavasti moottoritehon vakiona pilotin ejectin jälkeen. Raimon kääntötehtävästä sain sen vertaa selkeoa, että ilmeisesti emohävitäjän irrottautuminen tapahtui nalleilla.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Gps:hän oli luftwaffen pilottien ja tarkkuuspommien kulmakivi, jonka avulla pystyttiin pomittamaan +/-1 metrin tarkkuudella kohteita ;))
Heiman taustaa. Ajatus ikääntyneiden Ju 88-koneiden loppukäytöstä heräsi niinkin aikaisin kuin 1941 Jumkersin koelentäjän Siegfried Holzbauerin toimesta. Kuitenkin vasta v. -43 päästiin tositoimiin. Kokeiluyhdistelmiä oli useita: Kl 35/DFS 230, Fw 56/DFS 230 ja Bf 109E/DFS 230 kunnes päädyttiin perusmalleihin Bf 109 tai Fw 190 ja alapuolella Ju 88. Kovilla kärjillä suoritettujen testien jälkeen ensimmäiset viisi Mistel 1-yhdistelmää tulivat rintamalle kesäkuussa 1944. Joukkona oli Eins.-St. IV/KG 101. Tukikohtana oli St. Dizier ja kohteena liittoutuneiden maihinnousujoukot, pääasiassa laivat.
Ensimmäinen taistelulento tapahtui yhdellä koneella 24.6. Tämä epäonnistui, kun Mosquito ilmestyi yöstä ja Ju jouduttiin irroittamaan ennen kohdetta. Pian tämän jälkeen neljällä koneella lennettiin Seinen lahdella olleita laivoja vastaan ja nyt oli suojana Bf 109-koneita. Hyökkäys onnistui, mutta seuraavan päivän tiedustelu osoitti, että vaikka osumia oli saatu ei yksikään alus uponnut.
Tulokset olivat kuitenkin sen verran hyviä, että mahdollisuuksia menestykseen katsottiin olevan. Leipzigissa korjattavana olleet 75 kpl Ju 88G-1 hävittäjät otettiin muutostöihin ja yläkoneeksi valittiin Fw 190A-6 tai F-8. Tämä siksi, että nyt molemmat koneet käyttivät samaa polttoainetta. Tämä yhdistelmä oli Mistel 2.
Ongelmia tuli kuitenkin räjähteen, täyden polttoaineen ja yläkoneen tuoman reilun ylikuorman kanssa. Tämä johti useisiin lähtöonnettomuuksiin, kun Junkersin rengas räjähti. Tämä taas johti kolmenteen laskutelineeseen, mikä tuli käyttöön versiossa Mistel 3.
Lokakuussa muodostettiin Eins.Gr/III/KG 66 pelkästään Mistel-operaatioita varten. Pian yhtymän nimeksi muutettiin II/KG 200. Koottu isku nähtiin ainoaksi käytöksi ja kohteeksi valittiin brittien laivastotukikohta Scapa Flow joulukuussa 1944. Tanskan kentille koottiin 60 Misteliä, mutta pitkään jatkuneet kehnot säät estivät operaation. Huolena oli myös vastustajan tehokas hävittäjätorjunta. Vaihtoehdoksi kaavailtiin massiivista iskua venäläisten panssaritehtaita vastaan. Lentäjien koulutus viivästytti tätä operaatiota, kunnes maaliskuussa 45 sata Misteliä oli valmiina. Operaatio kuivui kokoon, kun Itä-Preussin kentät menetettiin. 5.3. hyökättiin kuitenkin Oderin, Neissen ja Veikselin siltoja vastaan ja loppukuusta Reinin siltoja vastaan.

Mistelin valmistusmäärät ovat epäselviä, mutta arvellaan noin 250 yhdistelmän olleen käytössä. Sodan loputtua reilut 50 Misteliä löydettiin eri kentiltä.
Eli pystyikö pilotti ohjata vekotinta ilmassa jos esim. vihollisia sattui tulemaan päälle vaikka oli tuo three-axis-pilotti? Jäi vielä myös epäselväks, että ohjattiinkö myös Mersusta/Fockesta noita Junkersin ohjainpintoja?

Kiitos Asko informaatiosta. Oli mielenkiintoinen pläjäys!
Junkersista lähti ohjaimet hävittäjään, joten lentäjä liikutti samanaikaisesti sekä pommikonetta että hävittäjää. Kolmiakselinen autopilotti vaikutti koneen korkeus- ja sivuperäsimiin ja siivekkeisiin, kun lentäjä laukaisi pommarin irti, autopilotti piti valitun kurssin kohteeseen.
Kahdenlaista menetelmää käytettiin. Ensimmäisessä lento kohteelle tapahtui pelkästään Junkersin avulla. Yläkoneen moottori oli off. Vähän ennen irroitusta hävittäjä starttasi, Ju irroitettiin ja hävittäjä lensi pois.
Yleisemmin käytetyssä menetelmässä molempien koneiden moottorit olivat käynnissä. Nousu oli varmempi, kun oli enemmän potkua. Hävittäjä käytti alakoneen polttoainetta irroitukseen saakka. Kohteelle saavuttuaan ohjaaja tähtäsi kohteeseen ja asetti ohjaimet tarvittavaan asentoon lentoradan säilyttämiseksi ja irroitti pommikoneen. Ohjainten ollessa "jumissa" alakone jatkoi matkaa suoraan maaliin. Yläkoneesta siis liikutettiin alakoneen ohjaimia. Yläkoneesta pystyttiin tekemään koko yhdistelmällä väistöjä, mutta liikeradat olivat niin laajoja, että paras tapa toimia vihollisen hävittäjän uhatessa oli hylätä alakone ja jatkaa lentoa normaalina hävittäjänä.

Hävittäjän takarungossa oli pystytuki, mikä esti hävittäjän pyrstöä osumasta pommikoneeseen ylösvedossa. Tämä tuki aiheutti suuntavakavuuteen ongelmia, kunnes se varustettiin jousella, jolloin pommikoneen kurssi pysyi liki muuttumattomana.
Selkis! Kiitos vastauksista!
Mainio kokonaisuus Raimolta.Onnistuu hienosti nämä pienemmänkin mittakaavan mallit,jotka vaikeita maalattavia tarkasti.
Katsoin ensin kuvat ja mietin, että ihan perusmallihan tämä.
sitten huomasin mittakaavan ja "poks" päässä napsahti, huhhei ja oksat pois.

hienosti maalattu, varsinkin "mese".
Kaikkea ne sakemannit keksivätkin! Taas kerran hienoa jälkeä Raimolta. Jeeesss!!!
hiano mut kun en noista leto koneista tiädä niin paljoo niin kysyn miksi ton toinene siipi on eri värillä
marjo ruokolainen kirjoitti:
miksi ton toinene siipi on eri värillä
Sodan loppuvaiheessa Saksalla oli kova materiaalipula - ja tästä syystä esim. lentokoneissa jouduttiin käyttämään välillä kaikenlaisia varaosia - tässä toinen siipi on otettu jostakin toisesta pommikoneesta, joka kaikesta päätellen on ollut maalattuna hiekanvärisellä aavikkonaamiolla.
miten te osaate tehä nii hyvin ?
Tämä on kyllä niin ruma että voiko hienompaa sotakonetta edes olla! Melkein voisi muna suorana sanoa että kauniimpaa en ole koskaan nähnyt… :)
marjo ruokolainen kirjoitti:
miten te osaate tehä nii hyvin ?
Harjoittelua, kovasti vaan harjoittelua.
okei