Pienoismallit.net

MiG-3

Pienikokoinen MiG-3 oli Neuvostoliiton parhaita hävittäjäkoneita II-maailmansodan alussa. Se oli toinen Artem Mikojanin suunnittelema hävittäjä ja se oli paranneltu kehitysversio MiG-1 hävittäjästä.

Saksan hyökätessä Neuvostoliittoon kesäkuussa 1941 valmiina oli 1200 MiG-3 hävittäjää.

Koneen huippunopeus oli 640 km/t.
Kiinteänä aseistuksena oli 1 kpl 12,7 mm BS-konekivääri ja 2 kpl 7,62 ShKAS konekivääriä.
Siipien alle telineisiin voitiin asentaa 2 kpl 100 kg pommeja tai 6 kpl 82 mm raketteja.

Tämä Trumpeterin mallisarja oli "helppo nakki" - siis korkeatasoinen sarja. Kuten kuvista näkyy, niin ensin maalasin koneen "maalaamattomaksi" - noista kuvista ainakin selviää, että mitkä osat tässä hävittäjässä olivat metallia, puuta ja kangasta. Alunperin tarkoitukseni oli jättää malli tuollaiseksi, mutta sitten lopulta en voinut vastustaa kiusausta ja päätin tehdä koneeseen naamiomaalauksen - noh, onpahan ainakin kuvat todisteena siitä, että malli oli ensivaiheissaan se "maalaamaton" tehtaalta uutena lähteneen näköinen viritys.
Niin ja tuli samalla tässä testattua sekin, että Humbrolin satiinilakan päälle voi maalata Humbrolin emalimaaleilla ilman ongelmia.

Kommentit

Jaha, Valtion Lentokonekorjaamosta pukkaa korjattua mallia. Hienolta näyttää. Luulin aluksi tuota oletuskuvaa tuijottamalla, että nyt on uus Trumpan Migi tullut "Kessulta". Ei voi sanoa mitään pahaa tästä mallista. Taattua Raimoa. Hyvä!
Antti Pentikäinen kirjoitti:
Ei voi sanoa mitään pahaa tästä mallista.
Eikö edes siitä, että siipien yläpinnoissa on ohjesäännön vastaiset punatähdet?
Noh, tästä tavasta on ihan oikeasti muitakin esimerkkejä olemassa.
Ohjeista viis ,hieno on Raimon miggi siis ! Kaunis isomman kaliiberin hävittäjä jälleen.Eipä löydy oikein kritiikkiäkään,ehkä potkurin lavoissa saisi olla niitä kulumia himpun enempi,mutta on kyllä lostava näinkin.
Oh ho en tiennytkään että nua kunnia merkit on noin isoja… todella hienon näköinen mig.
Raimo se taas latas. Erityiskehut tuosta maalaamattomasta versiosta. Jeess!
Superhyvä. Ja kuvat alkutilanteesta sopivat sivustolle, koska siitä voi hivenen jo saada tietoa, minkälainen maalaus urakka tässä on ollut. Onko antennilanka oikeasti hopea vai musta? Tästä olen yrittänyt katella kuvia Googlesta monista koneista.
Oho! Mahtava kone Raimolta taas kerran. Hieno malli hienosta koneesta. Jännän näköinen tuo "maalaamaton" versio.
Mitä Muuten tuo venäjänkielinen lauseke tarkoittaa? Ei oikein taivu savolaisukolta nuo kyrilliset kirjaimet. Ja vaikea niitä Googlen kääntäjälläkään koettaa.
"Iskulauseen" toinen sana on partisaanit, mutta eka sanalle ei löydy käännöstä edes soittamalleni venäjän kielen taitajalle. Voisikohan se olla joku yksikkö, jossa ko. kone palveli????
Timo Rissanen kirjoitti:
Onko antennilanka oikeasti hopea vai musta? Tästä olen yrittänyt katella kuvia Googlesta monista koneista.
Minulla oli sama ongelma ja päädyin sitten toteuttamaan langan metallinharmaana - en tiedä sitten onko se oikein.
Niin ja minulla ei ole minkäänlaista käsitystä koneen kylkitekstien suomennoksesta.
Raimo Leino kirjoitti:
Timo Rissanen kirjoitti:
Onko antennilanka oikeasti hopea vai musta? Tästä olen yrittänyt katella kuvia Googlesta monista koneista.
Minulla oli sama ongelma ja päädyin sitten toteuttamaan langan metallinharmaana - en tiedä sitten onko se oikein.
Niin ja minulla ei ole minkäänlaista käsitystä koneen kylkitekstien suomennoksesta.
Tosiaan se eka sana on ihan outo. Viittaa varmaan johonkin yksikköön tai johonkin partisaanien kenraaliin, tai jopa lentokenttään…Toinen sana on tosiaan partisaanit. Alkaa mielenkiinto lisääntyä, koska ei ne siellä valmistajalla ole ihan sikaa säkissä tehneet siirtiksien suhteen.
Hieno on MiGin uusi kuosi, mutta pakko on myöntää että tykkäsin tuosta edellisestä "maalaamattomasta" kuitenkin enemmän. Sillä lailla maalattuja ei näe ihan joka päivä. Se puupintaefekti oli ihan loistavaa työtä. Mutta nätti on tämä uusi asukin, ei siinä mitään. Miten muuten maalasit pakoputket? Mukavan röpelöistä & paahteista jälkeä.
Eetu Tahvonen kirjoitti:
Miten muuten maalasit pakoputket? Mukavan röpelöistä & paahteista jälkeä.
Pakoputket maalasin ensin Humbrolin mattamustalla. Sen kuivuttua sekoitin samaa mustaa Humbrolin ruosteenpunaiseen mattamaaliin nro 100 ja ohensin tuon "drinkin" reilusti suorastaan juoksevaksi - ja töpöttelin sitä vanupuikolla pakoputkien pintaan - näin jälki tuli röplelöisen näköiseksi.
Timo Rissanen kirjoitti:
Mitä Muuten tuo venäjänkielinen lauseke tarkoittaa?
Tässä yksi villi arvaus tuohon iskulauseeseen:
fi.wikipedia.org/wiki/Sekee

Olisikohan mallinvalmistajalla mennyt siirtokuvia tehdessään vennään g ja meidän pikku r sekaisin? ;-)

Kuten wikipedian tekstissä mainitaan, Sekee oli partisaanikeskus sodan aikaan. Meidänkin Blenheimit kävi siellä pommitusretkellä heti talvisodan alettua.

Joku paikannimi tai todennäköisimmin jonkun merkittävän miehen etunimi tuo lienee.

Edittiä kehiin:

Tuolla alkuperäiskielisillä sivuilla seikkaillessa jää semmoinen kuva, että tässä on kyseessä joku heillä kuuluisa partisaani, ehkä jopa lapsisotilas, joka on saanut legendaarisen maineen. Aiheesta on myöhemmin tehty mm. elokuvia. Eräs Il-4-pommikonekin on kantanut tuota tunnusta kyljessään.
wp.scn.ru/ru/ww2/b/374/1/4/44
Tällainen nimi esim. vilahtelee usein: Сережа Корнилов, eli Sereza Kornilov; kuvissa lapsenkasvoinen sotilas. Muitakin samalla etunimellä olevia lapsisotilaita löytyy. Tiedä sitten kuka heistä tämän maineen on saavuttanut.

P.S. Mallisarjan valmistajahan ei toki tee virheitä tämmöisissä asioissa, onhan heillä oltava joku esikuva siirtokuvillekin…toivottavasti. Ollaan me mallarit niin tosikkoa väkeä, että palautetta saavat, ellei kaikki ole pikkutarkasti oikein. ;-) ;-)
Voisihan se iskulause olla vaikka "Todellinen partisaani" =D
On kyllä harvminaista nähdä pienoismalleja, jotka rakennetaan samalla tavalla, kun oikeat koneet, olisit rohjennut vielä laittaa kuvan pelkistä runkokaarista… ;)
Noo…duoda…duoda: todellinen= действи́тельный, и́стинный, настоя́щий. Maskuliinisukuisen sanan edessä laatusana (mikä …tiivi se nyt Suomen kielessä olikaan) on vennäässä perusmuodossaan ii-päätteinen.
:-D

Annetaan tässä nyt samalla pojot Raimolle, kun eilen unohtui. Malli totuttua RL-laatua: harmoninen, realistisen oloinen toteutus.
Kyllä on komeasti, toteutettu olisin itse kyllä tykännyt tuosta tehtaanlinjalta ulostulleessa asussa. Tekee hiljaseksi kun katsoo tuota puupintaa minkä maalannut, kyllä on sitä 100% Raimo kamaa.
Ilkka K. 8.8.2011 14:20 Vastaa lainauksella
Upealta näyttää. Maalaamattoman version puupinnasta tykkäsin todella, olisi voinut jättää melkein sellaiseksi :)

Näyttää siltä että Komsomolets-nuori hymyilee leveästi pilotin istumelta.
Hämmentävän hieno toteutus tuossa tehdasvalmiissa versiossa. En olisi ryhtynyt sitä "pilaamaan" tylsällä naamiovärityksellä. Ei silti, että olisin kumpaakaan noista osannut toteuttaa.

Palstaa jonkin verran seuranneena, oliko tekijältä mallisarjat tosiaan päässeet niin vähiin, että tämä vielä piti nyt mennä tekemään jo valmiiseen huippumalliin?

Ristiriitaiset pisteytystunnelmat, kun työvaihekuvat pitäisi kai jättää huomiotta.
Petri Olavi kirjoitti:
Palstaa jonkin verran seuranneena, oliko tekijältä mallisarjat tosiaan päässeet niin vähiin, että tämä vielä piti nyt mennä tekemään jo valmiiseen huippumalliin?
No ei suinkaan ole mallisarjat päässeet varastosta vähiin. Sain vain tällaisen päähänpiston, kun odottelin erään toisen mallin maalien kuivumista - jotakin piti päästä ajan kuluksi räpeltämään, enkä kuitenkaan viitsinyt aloittaa taas ihan uutta projektia. Onneksi on nuo valokuvat tallessa "maalaamattomasta" hävittäjästä.
AJ 8.8.2011 16:46 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Jälleen mestarin maalaustyötä. Hitsi, en nyt oikein osaa sanoa kumpi versio MiG-3:stasi on parempi. Petri O:ta lainaten "Hämmentävän hieno toteutus tuossa tehdasvalmiissa versiossa.", näinhän se oli, tykkäsin siitä maalaamattomasta tosi paljon ja idis oli superhyvä. Mutta, mutta tämä naamiomaalattukin on tosi hyvä ja hyvin viimeistelty; kuvat on tietysti myös tuttua Raimon laatua eli ihan ässiä.

Kyllä on ristiriitaiset ajatukset kuin Shakespearea konsanaan, "ollako vaiko eikö olla" - no jokatapauksessa huippumalli tässäkin kuosissa.

Parhain terveisin, AJ