Pienoismallit.net

BT-42

R-708, Syväri, kesä 1943

Pikaisesti koottu ja detaljoitu Tamiyan BT-42. Yritin pitää tavoistani poiketen korjailut ja yksityiskohtien rakentelun vähäisempänä. Siksi esim mallin kaikki luukut ovat kiinniasennossa.

Malli esittää R-708:aa Syvärin operaation aikaan kesällä 1943. Vaunu oli eniten tuossa operaatiossa laukauksia ampunut vaunu. Nykyisin sitä voi ihmetellä Parolan Panssarimuseon kokoelmissa Ps 511-8 rekisterissä.

Kommentit

Mukavasti elävöittää vaunun pintaa tuo "mutanaamio". En ole nähnyt yhtään kuvaa ylhäältäpäin, mutta näissä ei sitten ollut tornin katossa tunnusta? Sotkissa, Sturmeissa ja ainakin joissakin T26-vaunuissa oli.
Mikä laatikko/varuste on takakannen verkon ja ilmanputsarin välissä? Tunkin aluspuu? Helposti häviävä tavara kuitenkin, sillä monessakaan kuvassa sitä ei näy.
AJ 30.7.2011 21:09 Vastaa lainauksella
Moi Jukka,

Jälleen kerran, aivan kuten Poren BT-42 mallista, ihastelen mallin hyvää laatua OOTB hyvistä kuvistasi, toki olet hieman extra-detailjoinut vaunua.

Menee hieman tautologiseksi toistamiseksi, mutta kun nyt on nähnyt DG:n (Missing Links saitti), Poren ja sinun valmiit pienoismallit Tamiyan BT-42 rakennussarjasta plus päälle vielä Hobby Link Japanin videon Japanin Shizouka Hobby Showsta 2011 (ohessa linkki: www.youtube.com/watch?v=4A0QClDx8XU&feature=channel_video_title), niin kyllä tuo rakennussarja näyttää yhä vaikuttuvan laadukkaalta, tästä tulee varmasti Tamiyalle menekkituote tuon P-51D:n kanssa.

Kurattu ja lisädetaljoitu BT-42 pienoismallisi on hyvin onnistunut, ainoastaan jäin kaipaamaan sitä figua tuohon vaunun viereen, sillä se figu tuo jotenkin sellaisen hienostuneen pikatin lisäsäväyksen ja plussan tähän rakennussarjaan. Kyllä tämä pienoismalli muistuttaa upeasti esikuvaansa R-708:aa, eikös se juuri ole pienoismallin tarkoituskin, joten tähtisadetta niskaan! Huippupienoismalli!

Parhain terveisin, AJ

PS Nyt keksimään meriselityksiä vaimolle, miksi ukon on ehdottomasti saatava tämäkin rakennussarja…
Asko Karjalainen kirjoitti:
En ole nähnyt yhtään kuvaa ylhäältäpäin, mutta näissä ei sitten ollut tornin katossa tunnusta?
Mikä laatikko/varuste on takakannen verkon ja ilmanputsarin välissä? Tunkin aluspuu?
Lakonisina vastauksina:
Ei ollut.
Tunkin aluspuut (2 kpl), siis kyllä.
AJ kirjoitti:
Menee hieman tautologiseksi toistamiseksi, mutta kun nyt on nähnyt DG:n (Missing Links saitti), Poren ja sinun valmiit pienoismallit Tamiyan BT-42 rakennussarjasta plus päälle vielä Hobby Link Japanin videon Japanin Shizouka Hobby Showsta 2011 (ohessa linkki: www.youtube.com/watch?v=4A0QClDx8XU&feature=channel_video_title), niin kyllä tuo rakennussarja näyttää yhä vaikuttuvan laadukkaalta, tästä tulee varmasti Tamiyalle menekkituote tuon P-51D:n kanssa.
Kiitokset AJ kommenteistasi!

Tamiyan malli on todellakin hyvälaatuinen tuote. Joissain kohdissa pitää olla tarkkana osien siistimisessä ja oikeassa kohdistamisessa, mutta uskallan väittää, ettei kittiä tarvita. Erityisen tyytyväinen olen siitä, että Tamiyalla "malttoivat" tehdä näinkin pitkälle BT-7 vuosimallieroista johtuvat muutostyöt "perusrunkoon".

Figu on kasassa ja lähes perussävyissään. Pitäisi vielä rohkaistua kasvojen ja varjostuksien maalaamiseen. Figun laadusta en ole läheskään samassa määrin innoissani.
Komeaa työtä,mutanaamio mukavan ilmeikäs.
Tasapainoinen kokonaisuus.
Aika mielenkiintoinen pintakäsitelly mallissa. Tulee varmasti jakamaan mielipiteet. Itse olisin odottanut enemmän perus-Purhoista tässä, kun muistelee vuosien takaa mm. PulttiKlimiä. Mutta hyvä näinkin. Telat on just buonot. Hieno hiekka on tuonnut puhtaan teräksen näkyviin. Mestarin tyylinäyte.

Tuli tuosta mieleen, ettei Tamiya ole muuttanut m35 runkoa m37 rungoksi, vaan on tyytynyt tekemään minimimuutokset 42 tornia varten?
AJ 30.7.2011 23:37 Vastaa lainauksella
Moi Jukka,

Ole hyvä vaan. Kiitos itsellesi hyvästä työstä Tamiyan suuntaan ja hyvästä työstä pienoismallin osalta!

Ei se figu niin huonolta näytä, kyllä siitä hienosti Suomi-Sotilaan tuntee ja sehän on vaan plussaa. Samoin se mielestäni sopii juuri tämän BT-42:n viereen. Figut ovat kyllä viimeistelyn vaikeustason kannalta sieltä vaikeammasta päästä.

Kyllä tämä vaunusi on Mika H:ta lainaten mestarin tyylinäyte - tykkään erityisesti siitä, että BT-42:sesi muistuttaa upeasti esikuvaansa R-708:aa!

Parhain terveisin, AJ
Mika Haalahti kirjoitti:
Aika mielenkiintoinen pintakäsitelly mallissa. Tulee varmasti jakamaan mielipiteet. Itse olisin odottanut enemmän perus-Purhoista tässä, kun muistelee vuosien takaa mm. PulttiKlimiä.

Tuli tuosta mieleen, ettei Tamiya ole muuttanut m35 runkoa m37 rungoksi, vaan on tyytynyt tekemään minimimuutokset 42 tornia varten?
Oi oi, toivottavasti tuo ysäri-klimi ei ole kovin tiukasti leimannut tyyliäni! Olen pelkästään tyytyväinen, jos olen siitä kehittynyt ;-)

Itse asiassa he nimen omaan ovat tehneet rungon vuosimallimuutoksia. Sanoisin, että perustarpeisiin aivan riittävästikin.
Et ainakaan ole ottanut takapakkia ;)
Toivottavasti tätä mallia pääsee livenäkin näkemään.

Mietin vaan tuota runkojuttua, jos m37 tornin laittaisi BT-42 rungolle, niin miten hyvän BT-7 m37 siitä saisi suoraan tehtyä.
Mika Haalahti kirjoitti:
Mietin vaan tuota runkojuttua, jos m37 tornin laittaisi BT-42 rungolle, niin miten hyvän BT-7 m37 siitä saisi suoraan tehtyä.
Tutkimatta asiaa perinjuurin tarkkaan sanoisin, että juuri näin voi menetellä. Tamiyalle epätyypillisesti BT-42 sarjassa on mukana aika paljon ylimääräisiä osia BT-7 perimästä, kuten esimerkiksi alkuperäiset etulokasuojat.

Ennen kuin kukaan, keksittyään Tamiyan valmistaman BT-7 m1937 mahdollisuuden, ehtii kysyä: En tiedä Tamiyan jatkosuunnitelmista mitään. En siis oikeasti tiedä, enkä vain halua/voi kertoa.
Kiitos Jukka tiedosta. Jäämme odottamaan, mitä tuleman pitää.
Rakennusjälki taas kerran moiteetonta, mutta naamiomaalaus hyppää meikäläisen silmille. Kuvissa ruskeat valumat ja kuranaamio ovat mielestäni turhan korostuneen oloiset. Johtuneeko valaistuksesta?
Henkka H 31.7.2011 23:44 Vastaa lainauksella
Tuossa edellä on jo oikeastaan mainittu kaikki oleellinen, joten en oikein muuta voi todeta, että erinomaisen hyvää mallinrakennusta. En ole maataistelukalustoon erikoistunut, joten en osaa sen syvällisemmin asiaa kommentoida.
Sellainen vain tuli mieleen, koska kyseessä lienee ryökäleen ruman näköinen laite, siis 1:1 koossa, niin oliko tuo mitenkään hyödykäs panssari, ja tokko sinne miehistöä ainakaan vapaaehtoisuusperiaatteella värvättiin.
Hieno malli kuten odotettu. Tästä kannattaa huomioida mm. telan oikea kireys. Aika moni muu on sen mallissaan laittanut liian kireälle ts. siten ettei kosketa lainkaan telapyöriä yläpuolelta.
Parannellut kohdat neljänessä kuvassa näyttävät olevan (ainakin): lisätty ilmanottojen kaihtimien säätövivut päädyissä, vetovaijerien päät uusittu ja kangen kiinnikkeet takalevyssä (koska ilman kankea). Mitä muita paranneltuja yksityiskohtia jäi minulta huomaamatta?
Vaunun keulassa oleva "708" numerosarja näyttää olevan vähän vinossa, jos katsoo tarkkaa ensimmäistä kuvaa. Mutta todella hieno malli ja toi muta/kura efekti on upea!
Waltter Holm kirjoitti:
Vaunun keulassa oleva "708" numerosarja näyttää olevan vähän vinossa, jos katsoo tarkkaa ensimmäistä kuvaa.
Olen hieman odottanutkin, milloin tämä huomataan ;-P
Juttu on nimittäin niin, että vinossa se on oikeassa vaunussakin :-D
Täytyypä katsella tätä huomenna tarkemmin, ilmeisesti olet tämän tuomassa? Et varmaan vielä ole toista kerinnyt rakentamaan.. :)
Hyvältä näyttää ja sopivan pölyiseksi saatu BT-42, samoin hiekan "hiomat" telat näyttävät hyviltä. Mutanaamio näyttää hieman erikoiselta, mutta ei sentään hyppää silmille. Ja muutenkin hyvin onnistunut käsittely kauttaaltaan. Hauska että näitä BT-42:sia alkaa näkyä jo valmiina.
Perhana, onpa näppärän näköinen rynnäkkötykki! Camo antaa kovasti elävyyttä. Hulppean siistiä rakennus/maalausjälkeä. Aivan mahtava!!
Ihan oikean rynnäkkötykin kuosiin kommenttina sanoisin, notta kyllä pitää ihmetellä sotaherrojen järjen juoksua. Kauhean korkia profiili, ohut panssarointi ja naurettava aseistus. Olis ne vähät rahnat voinu siihen aikaan käyttää varmaan tehokkaamminkin. Fyi fan, kuolemanloukko!! Mutta malli on BUENO!