Pienoismallit.net

Fairchild AU-23A Peacemaker

Pilatus Porterin jenkkiversio

Vuonna 1959 sveitsiläinen firma Pilatus kehitti monikäyttöisen lentokoneen jonka viralliseksi nimeksi tuli PC-6 Porter. Koneen hidaslento-ominaisuudet, kyky nousta ilmaan pieniltä lentokentiltä ja kyky laskeutua erittäin huonokuntoisille ja lyhyille kiitoradoille huomattiin käyttökelpoisiksi.
Vuonna 1964 konetyyppiä oli modernisoitu huomattavasti - siinä oli esim. turboahdettu moottori. Seuraavina vuosina konetta myytiin Sveitsistä sotilaalliseen käyttöön esim. Itävaltaan, Australiaan sekä useisiin Kauko-Idän ja Afrikan maihin.
Amerikkalainen lentokonevalmistaja Fairchild hankki Pilatus Porterin lisenssivalmistusluvan ja USA:ssa rakennettujen koneiden nimeksi tuli Fairchild AU-23A Peacemaker. Koneen rahtitilaan asennettiin liikkuvalle jalustalle oviaukosta sivullepäin ampuva erittäin tulivoimainen kolmipiippuinen XM-197 konekivääri, joka oli M-61 Gatling Gunin kevennetty versio. Koneen siipien alapinnoille voitiin asentaa telineisiin sekalainen valikoima aseistusta - esim. raketteja, pommeja, napalmsäiliöitä tai vaikkapa tehokkaita valonheittimiä.
USA testasi konetta Vietnamin sodassa 1970-luvun alussa esim. helikoptereiden saattolentotehtävissä ja taisteluissa viidakossa piileskeleviä sissejä vastaan.

Tämä ukrainalaisen Rodenin valmistama mallisarja oli aika outo tapaus. Joidenkin osien yhteensopiminen oli todella huonoa - kun taas jotkin osat olivat aivan huippulaatua. Kaiken lisäksi rakennusohjeissa oli puutteita ja suoranaisia virheitä - jos olisin noiden ohjeiden mukaisesti tätä rakentanut, niin ei tästä kyllä valmista olisi syntynyt. Joissakin osissa oli myös aika paljon ylimääräistä muovia, joten niiden poistamisessa ja osien siistimisessä kulahti aikaa.
Koneen laskutelineiden ja isojen siipien tukisysteemien rakentamisessa vaadittiin myös kovasti tarkkuutta, kärsivällisyyttä, jigejä ja pikaliimaa.
Koneen siivet ja runko oli myös järkevintä rakentaa ja maalata/lakata/laittaa siirtokuvat/lakata valmiiksi asti irrallisina - vaikka sarjan rakennusohje suositteli ihan muuta toimintatapaa.

Sarjan mukana tulevat siirtokuvat olivat täysin käyttökelvottomat - niinpä jouduin kääntymään dekaalien miljoonalaatikon puoleen.

Kommentit

Onpa hienost tehty, suorastaan komea.. ,mutta onko Suomellakin näitä ??
www.airliners.net/photo/636031/L/

Tuomo
LapioL 26.7.2011 15:33 Vastaa lainauksella
Taas kerran taattua laatua - ei näy maallikon silmään virheen virhettä. Näköjään taitava kaveri saa kehnommastakin sarjasta liki täydellistä jälkeä, ainoa mikä mietityttää, on koneen rekisterinumeron(?) vaalea tausta, oikeiden koneiden kuvista en moista löytänyt? Se tosin voi mennä joko huonon näköni tai miljoonalaatikosta otettujen siirtokuvien piikkiin, mene ja tiedä. Hienoa työtä joka tapauksessa!

EDIT: Pilatus PC-12 NG-koneita on Suomen Ilmavoimilla 6 kappaletta yhteyskoneena, ymmärtääkseni kyseessä ei ole tismalleen sama tyyppi kuin tämä, mutta ainakin hyvin lähelle. Vähän erinäköinen kone oli kyseessä, voi tosin sekin mennä muistini ja huonon näköni piikkiin.
LapioL kirjoitti:
koneen rekisterinumeron(?) vaalea tausta, oikeiden koneiden kuvista en moista löytänyt? Se tosin voi mennä joko huonon näköni tai miljoonalaatikosta otettujen siirtokuvien piikkiin,

EDIT: Pilatus PC-12 NG-koneita on Suomen Ilmavoimilla 6 kappaletta yhteyskoneena, ymmärtääkseni kyseessä ei ole tismalleen sama tyyppi kuin tämä, mutta ainakin hyvin lähelle.
Juu, sivuvakaajan rekisterinumerossa on vaalean harmaa tausta - mljoonalaatikosta en parempaa löytänyt - olkoon nyt sitten tässä tapauksessa vaikkapa Special Opsien Gunshipin tunnusväri ;-)

En mene vannomaan, mutta olisiko noissa Suomen Pilatuksissa erilainen moottori kuin tässä USA:ssa lisenssillä valmistetussa?
Tuomon linkittämässä kuvassa on Thaimaan ilmavoimien kone. Suomen Ilmavoimilla käytössä olevassa PC-12 NG:ssä esim. eri moottori ja alatasosiipi. Hienosti tehty malli, BTW.
Ja PC12 on suunniteltu VIP-kuljetus/yhteyskoneeksi. Koneilla on olemattoman vähän yhteistä paitsi valmistaja/suunnittelija.
Matias Wall kirjoitti:
Tuomon linkittämässä kuvassa on Thaimaan ilmavoimien kone. Suomen Ilmavoimilla käytössä olevassa PC-12 NG:ssä esim. eri moottori ja alatasosiipi. Hienosti tehty malli, BTW.
Odottelinkin jo kuka huomaa lukea kuvan alareunan tiedot.
Tommi M 26.7.2011 18:11 Vastaa lainauksella
Erittäin tunnetuksi tullutta Raimon huippulaatua, kaikin puolin hieno malli, ja kiinnostava kone. Saisiko kk:sta yksityiskohtaisemman kuvan, kiinnoistaisi nähdä. Konehan on kuin melkein kuin C130 gunship, koossa vain "pieni" ero :D
Tuomo Kamppinen kirjoitti:
Odottelinkin jo kuka huomaa lukea kuvan alareunan tiedot.
Ehei, ensin huomasin kansallisuustunnukset ja pyrstön lipun.
Tää on mahtava. Tuli Air America-leffa mieleen! Kyllä täytyy nöyrästi taas hattua nostaa.
Vaikka tarkalla silmälläkin katsoo rakennus- ja maalausjälkeä, niin ei voi kuin ihmetellä, miten tämän keskiarvo on vain 3,75 tähteä? Nyt ei ole ihan kaikki kohdallaan arvostelussa.
Tommi M kirjoitti:
Saisiko kk:sta yksityiskohtaisemman kuvan,
No täytyy illemmalla yrittää - jos saisi suunnattua tarpeeksi valoa oviaukkoon tuonne siiven alle.
AJ 27.7.2011 13:20 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Promallarilta jälleen protyötä!

Lainaus: "Tämä ukrainalaisen Rodenin valmistama mallisarja oli aika outo tapaus. Joidenkin osien yhteensopiminen oli todella huonoa - kun taas jotkin osat olivat aivan huippulaatua. Kaiken lisäksi rakennusohjeissa oli puutteita ja suoranaisia virheitä - jos olisin noiden ohjeiden mukaisesti tätä rakentanut, niin ei tästä kyllä valmista olisi syntynyt. Joissakin osissa oli myös aika paljon ylimääräistä muovia, joten niiden poistamisessa ja osien siistimisessä kulahti aikaa."

Juuri näin, olen puuhastellut n. vajaat 4kk on ja off yhden Rodenin mallin kanssa; joka käytännössä on jo melkein valmis, vain viimeistelyt puuttuvat; jossa olen huomannut aivan samaa - jotkut osat sopivat klik klak hienosti, toiset eivät sitten millään, duunia saa tehdä ihan urakalla. Toisaalta rakentamassani mallissa yksityiskohdat ovat ehdottomasti huippulaatua, mutta extra-muovin, ejector-jälkien yms… poistamisessa vierähtää kyllä iloisesti aikaa. Tuo Rodenin muovihan on vihreän väristä pehmeähköä styreeniä, jota on sinänsä helppo työstää, mutta varovainen sen kanssa saa olla, ettei "höylää" osien yhteensovittamisessa samalla yksityiskohtia veks. Roden muovi tuo minulle mieleen Tamiyan styreenin koostumuksen -60-luvun lopulta ja ylipäätään etenkin -70-luvulta. Rodenin kokoomisohjeet ovat luku sinänsä, välillä tosi selkeät ja sitten yhtäkkiä koko rakentamisajatus ja -järjestys häviää kuin tuhka tuuleen. Olen pari kertaa joutunut purkamaan malliani, siistimään osat ja kokoamaan ne uudestaan, kun ohjeista ei saa "pirukaan" selvää. Totesin, että oli parempi kaivaa referenssilähteet esille ja raapustaa Rodenin ohjeet uuteen uskoon ja näin tein. Tosiaan jos Rodenin ohjeita ja niiden kokoamisjärjestystä noudattaa, niin valmista mallia ei tällä vuosisadalla tule.

Toisaalta on pakko nostaa Rodenille hattua ja kumartaa syvään, sillä heillä on ollut munaa tehdä styreenirakennusarjoja aiheista, joista kukaan muu ei ole uskaltanut (mm. rakentamani malli; ja onkohan tuosta mallistasi Fairchild AU-23A Peacemakeristäkään kukaan muu koskaan tehnyt rakennussarjaa?) tai vaan muuten ovat hyvin harvinaisia rakennussarjoja. Myös Rodenin yksityiskohdat ovat huippuluokkaa, silloin kun Roden tosiaan on satsannut rakennussarjaan, välttämättä he eivät ole satsanneet kaikkiin rakennussarjoihinsa, en tiedä; mutta esim. tuo työn alla oleva rakennussarjani on saanut ympäri maailmaa systemaattisesti +90 pojua 100:sta käytännössä kaikista rakennussarja-arvosteluista. Yhdyn noihin arvosteluihin, huippulaatua yksityiskohdissa, mutta, mutta, mallin kokoaminen on ainakin osittain tuskaista, kunnes kokoamisohjeet saa skriivattua uuteen uskoon.

Tietäen Rodenin sarjojen rakentamisvaikeudet, hieman ihmettelen myös alta 4 staran keskiarvoa Fairchild AU-23A Peacemakeristäsi - rakentamistyösi on huippulaatua, samoin maalaus ja viimeistely - ei mitään narinaa niistä. Mallin historiikki ja tausta kunnossa - täydet pojot niistäkin. Rakennus- ja viimeistelu kertomus on yes, toit hienosti esille noita Rodenin "ongelmia". Kuvat ovat tuttua huippulaatuasi mukaanlukien spesiaali mv-kuvasi, taas saa ihastuksesta ihmetellä ja hämmästellä niitä

Fairchild AU-23A Peacemaker malli on myös erikoinen harvinaisempi valinta, pisteet myös siitäkin. Dekaalivalinnat miljoonalaatikosta sopivat kuin nenä päähän valintaasi kuvitteelliselle konetta operoivalle "SpecOPs" jengille.

Pilatus-mallisi osoittaa jälleen kerran, että huippumallari tekee huippumallin mistä tahansa rakennussarjasta - loistotyötä, joka sopisi ehdottomasti käynnissä olevaan Vietnam-ryhmärakennukseen.

Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
Myös Rodenin yksityiskohdat ovat huippuluokkaa, silloin kun Roden tosiaan on satsannut rakennussarjaan, välttämättä he eivät ole satsanneet kaikkiin rakennussarjoihinsa, en tiedä;
Moi AJ

Rodenin mallisarjojen tasosta puhuttaessa voisin verrata esim. Revellin 1960-luvulla valmistamaa 1/28 skaalan mallia Fokker Dr.I kolmitasosta ja Rodenin 2000-lukulaista 1/32 skaalan mallisarjaa samasta lentokoneesta. Kuinka ollakkaan, näitä verrattaessa Revellin 60-lukulainen tekele päihittää Rodenin "100-0" kun verrataan sarjojen yleistä rakennettavuutta, loogisia rakennusohjeita ja muoviosien yleistä yhteensopivuutta.
Juohtuipa vaan mieleeni …
AJ 27.7.2011 15:08 Vastaa lainauksella
Raimo Leino kirjoitti:
Moi AJ
Revellin 60-lukulainen tekele päihittää Rodenin "100-0" kun verrataan sarjojen yleistä rakennettavuutta, loogisia rakennusohjeita ja muoviosien yleistä yhteensopivuutta.
Juohtuipa vaan mieleeni …
Moi Raimo,

tuota en epäile yhtään, näin juuri varmasti on. Sarjojen yleinen rakennettavuus, loogiset rakennusohjeet ja muoviosien yleinen yhteensopivuus puuttunee juuri Rodenilta. Tosin oma kokemukseni Rodeniin rajoittuu vain ja ainoastaan tähän yhteen rakennussarjaan, jota olen parhaillaan nyhväämässä ja siinä olen törmännyt kaikkeen edellä mainittuun, kuten jo mainitsin - ohjeet ja niiden järjestyskin piti laittaa uusiksi.

Tamiyahan on legendaarinen valmistaja juuri siinä, että Tamiyan yleinen rakennettavuus ja muoviosien yhteensopivuus on huippuluokkaa. Samoin Tamiyan rakennusohjeet lienevät parhaat, niissä on loogisuus ja rationaalisuus aina messissä.

Parhain terveisin, AJ
Raimo saa laittaa tämän erityisluvalla mukaan tuohon Vietnamryhmärakenteluun kunhan se alkaa.
Matias Wall kirjoitti:
Raimo saa laittaa tämän erityisluvalla mukaan tuohon Vietnamryhmärakenteluun kunhan se alkaa.
Jaaha, no jos noin sanot, niin kyllä se ainakin minulle sopii. Tämä malli tuli tosiaan aloitettua jo huomattavasti aikaisemmin ennenkuin edes tiesin tästä Vietnam-aiheisesta ryhmärakentelusta. Välillä meni motivaatio edellä kertomieni ongelmien takia, mutta päätin sitten ryhdistäytyä ja räpeltää mallin valmiiksi.