Pienoismallit.net

Gaz-67B

Veden- ja puuntekoharjoituksena pienoisrautatietä varten tein tämän taulunkehysdioraaman, josta tulikin varsin mukava projekti.

Tamiyan malli oli taattua laatua ja sopivan yksinkertainen. Ainoana ongelmana sivellinmallarille oli konepellin/mittariston liimaus, joka täytyi suorittaa vasta maalaamisen jälkeen. Siveltimellä kun ei olisi päässyt kojelaudan alle tai jalkatilaan. Tästä koitui kittausta ja hiontaa ensimmäisen maalauksen jälkeen.

Auton värinä on Vallejon US Dark Green, jota on vaalennettu keltaisella ja ihonvärillä. Ihonväri vihreän vastavärinä haalensi väriä sopivasti. Kirkaslakan jätin väliin siirtokuvien kohtia lukuunottamatta. Näin sain täydellisen matan pinnan, johon oli helppo vetää akryylifilttereitä, joita tulikin monta. Jätin siksi varsinaiset washit väliin.

Puu on tehty ohuesta metallilangasta, josta kokosin paksun pötkylän ja kiersin sen. Toisen pään leikkasin auki ja levitin langan haarat sojottamaan oksistoksi. Rungon tasoitin kitillä.

Taulunkehysen taustapahvin ja lasin liimasin kehyksen pohjaan niin, että pahvi jäi päällimmäiseksi. Pahviin tein reijän ja liimasin puun siihen. Seuraavaksi levitin Das-massan, jättäen lammen pohjan pahviin. Massaan painelin hiekkaa ja kivet. Ruskean maalin jälkeen tein washit ja kuivaharjaukset maastoon ja liimasin sirotteet. Puun oksistoon liimasin turfit, jota sävytin hieman maalaamalla. Kaislikko, joka ei kovin hyvin onnistunut, on tehty pidemmästä "sirotteesta". Yksittäisten kaislojen liimaus ei onnistunut, joten otin pienen tupon ja uitin sitä hieman ohennetussa pva-liimassa. Liiman kuivuttua liimasin tupon paikoilleen ja uudelleen liiman kuivuttua veitsen terällä haarotin kaislat.

Lampi on tehty Vallejon Still Waterilla. Se vaati kolme-neljä kerrosta, sillä aine kutistuu voimakkaasti. Samoin pahvin hieno tekstuuri, jota oli tasoitettu monella liima-, maali- ja lakkakerroksella on näkyvissä vielä päällimmäisessäkin vesikerroksessa. Veden teko oli muutenkin lähes katastrofi; vesiaine kun ei yhtään sumenna pohjan maalausjälkeä, johon olin kuivaharjannut "elävyyttä". Pahvin tekstuuri näkyi veden läpi vaaleampana. Tästä syystä sörkin vielä märkään veteen maalia sumentamaan pohjaa. Tämä onnistui yllättävän hyvin, tekniikka sopisi myös erinomaisesti mutaisen veden tekoon.

Kokonaisuudessaan malli on omasta mielestäni kuitenkin onnistunut. Pienenä ongelmana koin kuitenkin liittäessäni auton maastoon maaston ollessa valmis; omaan silmääni maasto on pikemminkin mittakaavaassa 1:72 kuin 1:48. Toki tuonkin kokoisia puita ja kiviä on olemassa, mutta tähän maastoon 1:72-malli olisi voinut sopia paremmin. Mene ja tiedä.

Kommentit

Mukavan näköinen pikkuprojekti; tätä mittakaavaa näkisi mielellään enemmänkin sotilaskalustossa.
Puu voisi tosiaan olla hieman isompi, muuten maasto on hyvin onnistunut.
Mukavan näköinen dio. Mielestäni hyvä sijoittelu, hyvät värit ja onnistunut maasto, etenkin vesi on elävän oloista. Auto tainnut tulla just pesusta ;0)
Juke 25.7.2011 10:06 Vastaa lainauksella
Voihan tapahtumat sijoittua vaikka tundralle, jossa puut ovat just tollasia kitukasvuisia. Tamiyan malli jo iällä, koska muistan että olen itse tehnyt saman mallin ihan ekoina "koottavinani" joskus 25-30 v sitten? Siitä huolimatta kivan näköinen projekti. Tekstuurin näkyminen vedenpinnassa tietty harmittaa varmaankin itseäsi, vieras ei sitä varmaan huomaa, ellei tiedä asiasta.

Pienoisrautateitä itsekin väsäilen ja siihen sivussa saman mittakaavan malleja, yhdistelen mallaus- ja pienoisrautatieharrastusta. Muutenhan pienoisrautatieharratuksessa usein näkee täysin maalaamattomia tai säistämättömiä rakennuksia, ajoneuvoja ja liikkuvaa kalustoa.

Omat projektit ovat siinä vaiheessa, että teen rautatietä osissa (että saisin edes jotain joskus valmiiksi) jotka mahtuvat mallailtavaksi autotalliin, koska ratani sijaitsee muualla. Suurinpiirtein valmiina on varikko ja osittain valmiina kuivatelakka, suunnittelussa seuraava osa: satama (3 x 0,6m). Näitä projekteja varten on tekeillä muutamia mallea, lähinnä laivapuolta. Vedenmallaus vielä aloittamatta, itse ajattelin tehdä sen maalatusta akryylimassasta johon vedän useita kerroksia erittäin kiiltävää venelakkaa…

Lycka till!
Tuukka O. 25.7.2011 10:21 Vastaa lainauksella
Kiitos Juke ja onnea myös omiin projekteihisi! Massa + venelakka kuulostaa hyvältä suunnitelmalta.

Kiitos myös Janne ja ykak kommenteistanne.