Pienoismallit.net

Fairey Swordfish Mk.III

Tämä lentokonetyyppi suoritti ensilentonsa vuonna 1934. Se oli suunniteltu toimimaan maakentiltä, lentotukialuksilta ja myös kellukkeilla varustettuna meritoimintakoneena.

Kone luokiteltiin II-maailmansodan alkaessa vuonna 1939 jo todella vanhanaikaiseksi ja hitaaksi, mutta siitä huolimatta Swordfishit palvelivat moninaisissa tehtävissä vielä 1950-luvun puolivälissä.
Swordfishit rohkeine miehistöineen olivat kuuluisia uskaliaista torbedohyökkäyksistä - esim. marraskuussa 1940 ne hyökkäsivät torbedoilla ja pommeilla varustettuina Italian laivaston kimppuun Tarantossa ja upottivat kolme taistelulaivaa, yhden risteilijän, kolme hävittäjää ja kaksi huoltoalusta.
Sworfishit olivat myös erittäin tärkeässä osassa saksalaisen taistelulaiva Bismarckin upotamisessa maaliskuussa 1941.

Tämä mallisarja on Revellin uudelleenpaketoima vanha 1970-lukulainen Matchboxin sarja. Rakensin tämän suoraan laatikosta - takilointeja lukuunottamatta, niiden tekemiseen kun ei sarjan mukana tule minkäänlaista materiaalia, vaan siipitasojen väliin tulevat vaijeriviritelmät piti itse kehitellä.

Malli on maalattu siveltimillä käyttäen Humbrolin emalimaaleja/Humbrolin lakkoja.
Olen aina ollut sitä mieltä, että britiläiset Swordfishit olivat tyylikkäimmillään siinä vaiheessa, kun niihin oli maalattu mustavalkoiset D-Day raidat kesäkuussa 1944 - niinpä toteutin kyseiset maalaukset tähän malliin.

Kommentit

Mittakaava huomioiden mainio miekkakala.
A Lappalainen kirjoitti:
Mittakaava huomioiden mainio miekkakala.
Kiitos. En ole vielä uskaltanut hankkia Tamiyan 1/48 Miekkakalaa, mutta ehkäpä joku päivä …
Komea miekkakala. D day raidat sopii kyllä todella hienosti. Taattua laatua joka puolelta, raidoitukset tekee muuten niin kesystä koneesta jotensaki hyökkäävämmän:)
Ei lentskari-mallaria sykäyttävä kapistus taidokkaasti tehtynä! Mallailullista mielenkiintoa piisaa spinneristä(?) sivuperäsimen trimmilappuun(?), siiven kärjestä toiseen; perus-camo, maihinnousuraidat jne., jokapaikassa kaikkea kivaa.

Takilointi näyttää hyvältä, livenä varmasti vielä parempi kokonaisuus.

Skaalaefekti(-kin) huomioiden:
Tyylikäs ja hyvin tehty. Aika harvinaista Raimolta, että pikkuskaalan konen ja vielä kakstaso. Takilointi ei liene ihan helpointa, mutta hyvin onnistunut. Siimaa vai jotain muuta???
Iän huomaa siirtokuvista. Viimeisestä kuvasta näkee vanteen omituisen muodon, muuten taas taattua laatua. Pitäisi itsekin opetella maalaamaan yhtä hyvin.
Raimon mallipajasta syntyy kokoajan toinen toistaaan upeamia malleja.Hämmästyyvää ,onko mies päätoiminen mallinrakentja????Tämä on upea esitys vanhasta matcboxin Swordfishistä.
Kaunis ja näyttävä pikku "stringbag". Taas hyvä esimerkki siitä miten vanhoistakin mallisarjoista saa tehtyä hienoja malleja.
Ja lentokonetyyppihän kuuluu itseoikeutetusti WW2 merilentokoneiden kärkiviisikkoon.
Jari Hemilä kirjoitti:
, jokapaikassa kaikkea kivaa.
Olen erittäin "otettu" kun saan noin positiivista palautetta kaltaiseltasi alan Mestarilta. Kiitos!
Timo Rissanen kirjoitti:
Takilointi ei liene ihan helpointa, mutta hyvin onnistunut. Siimaa vai jotain muuta???
Jotain muuta - eli hyönteisneuloja. Ovat muuten oikein käteviä tässä pienessä skaalassa - liimaus tapahtuu pikaliimalla.
Opa Laitinen kirjoitti:
Hämmästyyvää ,onko mies päätoiminen mallinrakentja????
No en todellakaan ole. Välillä valmista syntyy nopeammin - varsinkin tällaisissa rakennussarjoissa joiden osamäärä ei päätä huimaa - eihän tämän Swordfishin sisuksiin tarvinnut rakentaa kuin kaksi penkkiä (edes mittaritaulua ei ollut mukana) ja penkkeihin sitten skrätsinä istuinvyöt (paperista). Kun sisuskalujen kanssa ei tarvitse räpeltää loputtomasti, niin valmistakin syntyy.
Tamiyan 1/48 Swordfishiin saisikin sitten kulutettua työskentelyaikaa jo todella reilusti …
Hyvä et Raimo tekee näitä pienempiä mallejakin välillä. Itekkin katsoin haikeasti tuon 48 mallin perään, mut hinta pitää siitä huolta ettei Paavo sitä saa. Tämä valmistunut mallisi on ihan hienosti toteutettu. Kyllähän siitä yhden tähden saa:)
Paavo Virolainen kirjoitti:
Itekkin katsoin haikeasti tuon 48 mallin perään, mut hinta pitää siitä huolta ettei Paavo sitä saa.
Tätä Revellin uudelleenlaatikoimaa (kiva sana) Matchboxin 1/72 Swordfishiä näkyy löytyvän ihan markettikamana (Cittarit, Prismat) - siitä vaan Paavo hankkimaan ja harjoittelemaan - ennenkuin sitten joskus päätät hankkia sen Tamiyan isomman ja todella kalliin kalan …
Kosander 2.7.2011 23:41 Vastaa lainauksella
Jolly good stringbag!

Mukava aina nähdä näitä vanhoja klassikkoja rakennettuna. Omassakin komerossa yksi näitä odottelee materialisoitumistaan. Siihen meinaan survoa Airfixin malliin tarkoitetut etsit. Lähinnä siitä syystä, että näkyvällä paikalla oleva jäähdytin saa vähän ilmettä…
Heikki Honkanen kirjoitti:
Iän huomaa siirtokuvista.
… jotka ovat brand new by Revell AG. Vai meinasitko rakentajan ikää? ;D
Jälleen kerran joudun ihailemaan mallisi ilmiasua. Näyttää tuo takilointi sinulta sujuvan vallan kiitettävästi, vaikka joskus aikaisemmin nakkisormiasi valitit. Maalaustyön jälki jälleen ihailtavaa. Upea Swordfish.