Pienoismallit.net

IL-28 "Beagle"

Il-28 on Neuvostoliitossa kehitetty kevyt taktinen pommikone. Kone lensi ensilentonsa v. 1948 ja sarjatuotanto alkoi v. 1949. Kone sai Nato-koodinimen ”Beagle”.

Koneita valmistettiin yli 6000 kappaletta ja niitä käytti 15 maan ilmavoimat. Vuonna 1960 myös Suomen ilmavoimille tuli 4 kpl näitä koneita lähinnä maalinhinaus- ja ilmakuvaustehtäviin. Muut käyttäjät olivat etupäässä entisen Varsovan liiton maita. Neuvostoliitto, kuten Suomikin, poisti koneet käytöstä 1980-luvulla. Kiina ja Romania käytti koneita vielä 1990-luvulla. Kiinassa tätä konetta valmistettiin lisenssillä nimellä Harbin Hong H-5 ja sitä tämä rakennussarjakin varsinaisesti kuvaa.

Rakennussarjasta tehdään Il-28 leikkaamalla taka-ampumo pois ja vaihtamalla toisenlainen tilalle. Lisäksi mallissa jonkinlaiset ritilät nokassa molemmin puolin ja siiven tyvessä yläpuolella, joita en yhdessäkään aidosta IL-28:sta otetussa kuvassa nähnyt. Nokan ritilät hioinkin pois.

Muutenkaan sarjaa ei voi kehua. Paneliurat ovat paikoin mittakaava huomioiden aivan liian suuret. Osat sopivat melko huonosti yhteen ja kittiä ja hiomapaperia kuluu. Varsinkin nokan ja ja taka-ampumon lasiosat ovat kuin eri sarjaan kuuluvat; niitä oli aika vaikea saada siististi paikoilleen. Enkä siinä kyllä onnistunutkaan.

Tein mallistani kylmän sodan aikaisen Neuvostoliittolaisen koneen enkä "Nikitaa". Siirtokuvat ovat sarjan omat eikä mallin esikuvasta minulla ei ole mitään tietoja. Maalauksessa käytin Alcladin metallimaaleja: 101 aluminium, 116 semi-matte aluminium ja 104 pale burnt metal ja 107 chrome. Paneelirajat litkutin Migin öljyvärillä ja tärpätillä ja vielä vanhennusta Tamiyan Weather-seteillä. Lopuksi ruiskutin pintaan Tamiyan Flat Basea ja Johnson-vahaa alumiinia himmentämään.

Hyvää Juhannusta kaikille!

Kommentit

Sarjan laatuun nähden loistavaa jälkeä. Nuo taka-ampumon tykit näyttää melkosen järeiltä…
Ihmettelen työnjälkeä. Kaunista…kaunista… Ei mitään moitteita kyllä löydy. Hieno ja pieni malli.
Ihailtavaa työn jälkeä havaittavissa tässä mallissa!
Erittäin kaunis. Kokoon nähden loistavaa työtä, ja suuria virheitä turha etsiä.

Hyvää juhannusta vain sinnekkin!
Tähän on selvästi nähty vaivaa ja lopputuloksena onkin siisti malli. Olisit Ari tehnyt jonkun paremman sarjan, tässä pistää jotkut paneliurat silmään aika pahasti.
Hieno kone,siistiä jälkeä.Ehkä vielä olisi saanut vanhentaa lisää.Kenties pikkuisen tummasävyiset kuvat hämää tässä.Kelpaa näinkin ja antennilanka on näyttävä.
Löytyyköhän tähän miten helposti Suomen ilmavoimien merkinnät. Juuri eläkkeelle jäänyt työkaverini esitteli aina ylpeänä valokuvaa, jossa hän on kipuamassa taka-ampumoon(ei ammuntahommiin kuitenkaan). Ainakin maalinhinaukseen tätä Suomessa käytettiiin. Kaveri tarinoi mm., että taka-ampumosta piti piloteille ilmoittaa että laskusiivekkeet olivat varmasti oikeassa asennossa.

Mistä hankit mallin ja oliko se kuinka kallis?
Jarkko Ohjaamo kirjoitti:
Mistä hankit mallin ja oliko se kuinka kallis?
Omani hankin Kuivalaiselta, hintaa taisi olla 8 euroa. Näin jälkeenkäteen ajatellen kannattaisi varmaan harkita Italeri/Bilek -sarjaa; josko se olisi laadukkaampi. Tamiyalla on myös sarja 1:100.
Ari A Honkonen kirjoitti:
Näin jälkeenkäteen ajatellen kannattaisi varmaan harkita Italeri/Bilek -sarjaa; josko se olisi laadukkaampi.
Tämä Trumpan sarja on paras malli aiheesta.
Hankala tästä on parenmaksi pistää. Mallin luonnossakin nähneenä voin todeta että Ari hallitsee nämä metallipinta maalaukset. Upeaa jälkeä. Mitähän tehtaalta seuraavaksi?