Pienoismallit.net

HH-1N "USMC SAR"

Helikopterina UH-1 eri variaatioineen tuskin on jäänyt tuntemattomaksi juuri kellekkään. Siitä ovat Hollywoodin "maestrot" pitäneet huolen.

Tässä tapauksessa esillä oleva HH-1N perustuu kuitenkin kaksimoottoriseen UH-1N-versioon. Ensilentonsa tyyppi teki jo 1969, mutta yksimoottorisen edeltäjänsä tavoin ei kuitenkaan osallistunut suuremmalti Vietnamin konfliktiin. Kuitenkin termin "huey" jo vakiinnuttua sotilas-ja ilmailukieleen jatkaa "Twin huey" perinnettä.

Koko härvelin adoptio Yhdysvaltain puolustusvoimille meinasi tyssätä siihen, että moottorit olivat valmistettu Kanadassa. Maassa joka ei halunnut tukea USA:n Vietnamin-kampanjaa. Vastusti sen pyrkimyksiä Aasiassa, ja tarjosi turvapaikkoja kutsuntoja vältteleville amerikkalaisille.

Vasta kun kongressille saatiin vakuutettua että moottorit pystytään kyllä valmistamaan Pratt & Whitneyn laitoksilla USA:ssa, hyväksyttiin hankita toimitusten alkaessa 1970.

Koptereita hankittiin, lähinnä lentotukikohtien väliseen liikennöintiin, sekä ohjustukikohtien huoltotehtäviin. Kopteri kuitenkin omaksui paikkansa myös taistelukäytössä, erityisesti Merijalkaväen käyttämänä.

UH-1N ja siviiliversiot Bell 212 ja jatkokehitelty 412 palvelevat useiden maiden käytössä myös mm. Suomen rannikkovartiostossa.

HH-1N on laivaston ja merijalkaväen käyttämä pelastustehtäviin tarkoitettu tyyppi josta on riisuttu kaikki aseistus.

Mallia on "ropeloitu" etuovien avaamisella ja paneloimisella, valonheitin, ohjaamossa oleva sammutin, radiolaitteiden johdot jne. on itse näprättyä. Samoin vinssi, sekä pelastustarvikkeita sisältävät kassit.

Kommentit

Antin "pajasta" näitä heko malleja tuntuu tulevan kuin sieniä sateen jälkeen,ja toinen toistaan hienompia.En osaa omalla kokemuksella sanoa kuinka näitä oikein voisi parantaa.
Noista sisuskaluista olisi mielenkiintoista nähdä lähikuvaa mutta niiden kuvaaminen lienee aika hankalaa??Puna-valkea väritys näyttää hyvältä UH-1:ssä iänikuisten olivedrab sävyjen jälkeen.Hyvä Antti.
Loistavaa työtä sisustan kanssa.
Tommi M 19.6.2011 08:37 Vastaa lainauksella
siistin näköinen vispilä, väritys ja sisuskalutyöt bueno! Malmin lennoston kopterin tästä saisi kai helposti?
Tommi M kirjoitti:
Malmin lennoston kopterin tästä saisi kai helposti?
Roottori menisi ainakin uusiksi ja kuvista päätellen ainakin moottorikatteiden ympäristöstä löytyy eroja.
Eino Salo 19.6.2011 11:24 Vastaa lainauksella
Jälleen upea pikkuskaalan kopteri, ei voikun ihastella. Näitten kuvien pohjalta ei motkottamista löydy ainakaan minun mielestä. Erittäin piristävä värimaailma ja "sisustuksesta" erittäin iso plussa. Vaikea tästä on parantaa, mutta lisää pikku koptereita odotetaan!
Kalle Rantanen kirjoitti:
Tommi M kirjoitti:
Malmin lennoston kopterin tästä saisi kai helposti?
Roottori menisi ainakin uusiksi ja kuvista päätellen ainakin moottorikatteiden ympäristöstä löytyy eroja.
Bell 412:sta (, joita rajan Bellit siis ovat,) on olemassa sarja Italerilla ja Revellillä. En tiedä, onko molemmissa samat muovit laatikossa.

Rajan Bellin pyrstöä tuli varusmiehenä vahattua sen verran monta kertaa, että pitäisi varmaan joskus hankkia tuo sarja ja katsoa, mitä siitä syntyisi. Tähän asti on vain maalauskaavio ja merkinnät loisto-oransseineen ja valkoisineen pelottanut niin paljon, että en ole saanut aikaiseksi.

Mikko
Toni Heikkinen kirjoitti:
lisää pikku koptereita odotetaan!
Viimeisen puolen vuoden aikana on tullut 9 kappaletta pikkukoptereita, Antin 1:144 pienin, ja huomasit viidennen ja yhdeksännen. Loput löytyvät galleriasta jos oikeasti odotat… [/sarkasmi]
Kalle Rantanen kirjoitti:
Tommi M kirjoitti:
Malmin lennoston kopterin tästä saisi kai helposti?
Roottori menisi ainakin uusiksi ja kuvista päätellen ainakin moottorikatteiden ympäristöstä löytyy eroja.
Kalle puhuu asiaa,… Moottorikatteet, eritoten etuosa on 412:ssa "luiska-mallinen" ja tietenkin siis roottori nelilapainen. Moottorikatetta lukuunottamatta, Italerin (Revell-julkaisusta en tiedä) paketista löytyy ainakin nelilapainen roottori. Samoin vinssit yms. tilpehöörit. Lisäksi sisustaan tarvinnee roplata myös erinäisiä asioita itse. Kuitenkin pääosiltaan ainakin luukut kiinni saa Rajavartiolaitoslaisen ihan mainiosti.
Maalauksen lisäksi merkinnät pitää väsätä itse. Sillä en ainakaan tiedä, että kukaan olisi uskaltautunut julkaisemaan Rajavartiolaitoksen vempaimiin erittäin käytännöllistä "yleis-arkkia." (Valmistajat "wink wink")
PhantomII 19.6.2011 17:37 Vastaa lainauksella
Mukavalta näyttää kone tässä vähemmän suositussa maalauskaaviossa. Sisustassa piuhojen lisäksi tuo kassi tuo todella ilmettä ja eloa malliin. Hieno malli, josta ei sen kummempia huomauttamisia löydy.

On muuten sinänsä metkaa, että Suomenkin ilmavoimien monenmoisiin härveleihin tarvikesiirtokuvaa löytyy - jopa monenakin eri versiona, samoihin laitteisiin - mutta kopterit ja muutkin rajavartioston koneet esimerkiksi, ovat jääneet aika pahasti paitsioon sinänsä hienoine kaavioineen. Mieluusti vaihtaisin pari erilaista Mersu- ja Draken-arkkia yhteen kunnon kopteriarkkiin, jos valita saisin. Mutta kun en saa.
Tyylikästä työtä kerrassaan. Kopterin rakennus on Antilla hyvin hallussa.
NL 9.7.2011 15:41 Vastaa lainauksella
miten tuo kassi on tehty?
NL kirjoitti:
miten tuo kassi on tehty?
Kassi(t) (toinen on apupilotin penkin takana) ovat finnfoamin palasia, jotka leikkasin sopivaan muotoon, ja päälystin alumiiniteipillä. Alumiiniteippi on sen verran jäykkää, että siihen painellut kurtut ja rypyt säilyttävät muotonsa. Kantokahvat maskiteippiä.
Martti 16.2.2012 17:17 Vastaa lainauksella
anteeksi olisi pitänyt antaa yksi tähti enemmän.. siis 3,5 mutta lipsahti