Pienoismallit.net

Spitfire Mk I

Tamiyan varhainen Spit on jo täällä nähty mutta joukkoon varmaan vielä yksi sopii.
Mallin kasaamisessa ei ollut juuri vaikeuksia eikä kittiä juuri tarvinnut. Ainoa ongelma oli puoli milliä liian kapea kuomun takaosa - olisiko ollut tekovikainen ? Tarjolla oli Falconin vakukuomu mutta se ei ollut juuri kummempi. Lopulta päädyttiin lämmittämään alkuperäistä kirkasosaa ja sitä saatiin taivutettua sopivasti leveämmäksi - ihme kyllä se ei hajonnut. Lisäosia on Eduardin etsisetistä. Aseiden piiput tehtiin alumiinilangasta sorvaamalla ja kaasuttimen ilmanoton etutötterö muovipalasta. Kuskin taakse laitettiin panssarilevy, Suttonin vyösysteemit ja jotain muuta pientä tuli ohjaamoon. Alkuperäistä muovipenkkiä raaputeltiin paremmin oikeaa vastaavaksi.
Maalaukseen on tarjolla monensävyistä versiota dark green - dark earth -yhdistelmästä. Monen firman tarjoama sammaleenvihreä - suklaanruskea yhdistelmä jäi valinnassa sivuun ja käytettiin Xtracolorin sävyjä jotka ovat aika tummia ( ainakin kiiltävinä ) mutta toisiinsa sopivia. Alapinta on Humbrolin ankanmunanvihreää n:o 23. Mikä lie sitten se oikea väritys ? Siirtokuvat löytyivät laatikosta.
Näissä varhaisissa Mk I -malleissa ( ymmärtääksemme ) oli A-siiven aseissa piipun päissä tötteröt niin että uloin ase törrötti jonkin matkaa siivestä esiin. Ongelmaksi tuli niiden hyytyminen kylmässä johon keksittiin laittaa syyläristä lämmintä ilmaa aseisiin siiven sisällä kulkevissa kanavissa ja ilman poistoaukot tulivat siiven kärkiin alapinnalle. Ymmärtääksemme ainakin osittain tähän liittyi kk-aukkojen laputus punaisilla lapuilla jolloin tötteröt oli poistettu piipuista. Myöhemmin myös laitettiin siiven yläpinnalle pyöräkuilun kohdalle profiilia vahvistavat pystyt metallisuikaleet. Monesta antennimallista uskoimme Tamiyan esittämää ja korkeusvakaajista runkoon tulivat oman koneen tunnistuslaitteen antennit. Valitettavasti kuvausvaiheessa ohuen perhonsidontalangan säikeestä tehty antennilanka antennista runkoon katkesi, korjataan.

Kommentit

Komea kone. Maalaus ja kasaus hyvin onnistuneet.
Ehkä tuota oviluukkua olisi myös voinut himpun säistää. Onhan se kuluva osa.
Ihmetyttää vaan tuo sinun monikossa tehty kirjoitus. …"tehtiin, laitettiin,raaputeltiin…". Onko tämä monen mallarin tekemä, vai miten?
Voi olla, että tartun taas pikkuasioihin.
Jokatapauksessa malli on melkoisen hyvä. Arvostan:
antti s 6.6.2011 19:43 Vastaa lainauksella
Itse asiassa oviluukun kunto pisti kuvista omaankin silmään ja sitä on jo kulutettu.
Tämän nimimerkin takana on Antin ja papan yhteisyritys mallinrakennuksen alalla - juniori ja seniori, sanottakoon. Tämä on ollut esillä aiempien täällä olleiden malliemme teksteissä. Voihan tätä niinkin harrastaa …
Erittäin asiallinen malli klassikko koneesta. Siistiä työnjälkeä. Kelpais minun hyllyynkin.
Nätti malli kyllä.Puuttuiko tunnukset alapuolelta ? Yläsiipien tunnusten koko kuin 1:72, varmaan näin oli ekoissa malleissa ? Onko vaaleanruskea väri ohjeista myös ? Mielenkiintoinen kone.
Hieno on, kerrotko miten sait siiven alapinnan peltien saumat noin hyvin esiin? Tuntuu, että itse kun litkutan, tulos on aina enemmän tai vähemmän laimea, ja jos käyttää liian mustaa, se tahrii jo pinnankin…
Spittejä ei ikinä näe liikaa.

Minullakin tuo oviluukku pisti silmään. Sarjan osa on kovasti liian jykevän näköinen, eikä tuota sorkkarautaakaan ollut monissa MkI koneissa (oliko missään?).

Alapinta näyttää hyvältä. En 90% malleista tykkää litkutetuista saumoista, kun ei silmä niitä saumoja näe 1:1-koneissakaan. Tässä jostain syystä efekti toimii.

Mikko
Hieno Spitti! Olen aina tykännyt näistä Tamiyan "nelikasi" Spiteistä. Menee hyvin kasaan ravistamalla lootaa:) Erittäin tasainen kokonaisuus tässä mallissa! Bravo!
antti s 7.6.2011 17:34 Vastaa lainauksella
Teppo : Tamiyan ohjeen mukaan tässä versiossa ei ollut tunnuksia siipien alla. Mistään ei toki oikeellisuutta tarkistettu. Näissä oli hyvin monenlaisia tunnusvariaatiota. Toisessa tarjolla olleessa kaaviossa on musta-vaalea alapinta jossa hirveän suuret tunnukset jossa mustalla puolella leveä keltainen uloin rengas ja paljon isommat yläpuolella siipeä. Jossain versiossa on siiven alapuolen tunnus aivan kärjessä jne. Sama koskee yläpuolen tunnuksia. Nämä isot runkotunnukset ovat kyllä jotenkin tyylikkäät. Mitä vaaleanruskeaa tarkoitat ?

Samu : ensinnäkin mallissa on hyvin kapeat, teräväreunaiset ja syvät paneelirajat. Maalatessa pitää varoa täyttämästä niitä liikaa. Se on pensselillä vaikeampaa kuin ruiskulla, tämä on ruiskuteltu. Tässä on valkea pohjamaali ( Tikkurilan Otex ), esivarjostus tumman harmaalla, maalaus Humbrolilla, lakkaus lattiavahalla, siirtokuvat ja litkutus ei-kovin-tummalla vihertävän harmaalla taiteilijan öljyväri-pineenitärpättilitkulla pienellä pensselillä saumoihin ja ympärillekin. Se sai kuivaa useita tunteja ennen pyyhkimistä puuvillarätillä. Pinnan pitää olla hyvin lakattu jotta siihen ei öljyväri tartu liikaa.
antti s kirjoitti:
Teppo : Jossain versiossa on siiven alapuolen tunnus aivan kärjessä jne. Sama koskee yläpuolen tunnuksia. Nämä isot runkotunnukset ovat kyllä jotenkin tyylikkäät. Mitä vaaleanruskeaa tarkoitat ?
Niin,tuota ruskeaa yläpuolen väriä ja onko siis yksivärinen ? Nämä ensimmäiset mallit olivat varmaankin melko erikoisia maalauksiltaankin.
antti s 7.6.2011 21:52 Vastaa lainauksella
Kyllä yläpinnalla on perinteinen dark earth - dark green -maalaus tyyppiä "B", terävin värirajoin. Nämä Xtracolorin värit vain sopivat yhteen niin että kontrastia värien välille tulee vähän. Tämä väritys miellytti omaa silmää enemmän kuin useammin nähty esim Humbrolin näissä sävyissä tarjoama jossa värit ovat paljon kirkkaammat ja toisistaan erottuvat. Sitä en tiedä kumpi olisi se oikea ( tai oikeampi ). Kuvissa on väriero vielä hiukan huonommin erottuva kuin " luonnossa ".
All Sprait,,no erottuu heikosti värit kuvissa,varmaan on luonnossa eri asia,uskon.Mutta komee kone joka tapauksessa.
Tyylikäs ja hienosti rakennettu sptfire. Vanhennettu sopivasti, alapuolen vanhennus hienosti toteutettu. Maalaus on komea ja siististi tehty. Laskutelineet hieman muoviset muuten ei napisemista.
aivan loistava ! ei liikaa vanhennuksia ja sutkuja.