Pienoismallit.net

F-5E Tiger II

Iranin Islamilaisen Tasavallan ilmavoimat 1985

F-5E Tiger on Yhdysvaltalaisen Northtropin valmistama kevyt suihkuhävittäjä. USA:ssa konetta on käytetty lähinnä pilottien koulutuksessa harjoitusvastustajana johtuen sen suuresti Mig-21:tä muistuttavista lento-ominaisuuksista. F-5E:n merkittävimmät käyttäjät ovatkin olleet ulkomaiset asiakkaat.

Eräs USA:n liittolaisista, jolle F-5:ttä toimitettiin, oli Shaahin Iran. Shaahin kukistuttua vuoden 1979 kansannousussa USA:n ja Iranin suhteet viilenivät jyrkästi, mutta Suuren Saatanan vihanpitovälineet kelpasivat silti edelleen pappisvaltiolle. Välirikon seurauksena Iranin ilmavoimien amerikkalaisilta ostettu kalusto alkoi kärsiä varaosien ja osaavan huollon puutteesta, mistä yksinkertainen F-5 selvisi huomattavasti paremmin kuin Iranin ykköshävittäjäksi hankittu F-14 Tomcat. Iranin ja Irakin 1980 syttyneessä sodassa F-5 olikin Iranin ilmavoimien tärkein kone lentäen enemmän tehtäviä kuin mikään muu konetyyppi. Koneella lennettiin niin ilmataistelu-, pommitus- kuin tulitukitehtäviä ja vaikka paljon koneita menetettiin oli F-5:llä suuri merkitys ilmasodan kululle.

Enimmäkseen maakalustoa tuottanut AFV on lähtenyt kokeilemaan osaamistaan lekoissa ja tuonut markkinoille 1/48 malleja eri F-5 varianteista. Selvästi hommaan on panostettu, sillä sarja on hyvä. Valujälki on enimmäkseen erinomaista. Ohjaamo ja laskutelinekuilut edustavat hienointa detaljointia, mitä valusarjoissa on vastaan tullut ja muutkin yksityiskohdat on toteutettu tarkkaan. Valitettavasti rungon detaljit eivät ole aivan samalla tasolla. Osa paneeliurista on turhan raskaita ja taas muutamassa paikassa ne ovat kuluneet niin heikoiksi, että ne pitää kaivertaa uudestaan. Osien yhteensopivuus on enimmäkseen loistava. Tämä tulee tarpeeseen sillä erityisesti rungon joutuu kokoamaan yllättävän monesta osasta ja tästä johtuen sarja on melko haastava rakentaa. Väkisinkin pääsee siis vähän hiomaan ja kaivertamaan. Kaiken kaikkiaan kuitenkin huippusarja ja erittäin mukava rakennettava. Sopii vain toivoa, että AFV intoutuu tekemään enemmänkin lentokoneita. Malliin on lisätty osia Airesin resiiniohjaamosta. Lisäksi ohjaamoa, kuomua ja laskutelineitä ym. on detaljoitu styreenillä ja metallilangoilla. Maalaus on tehty Vallejon ja gunzen akryyleilla ja siirtokuvat ovat Eagle Decalsilta.

Kommentit

Todella upee malli! Kaikki on tasapainossa. Ehkä liiankin siistiXD Tästä on hyvä jatkaa.
Mukavan näköinen, tasapainoinen malli.

Ohjaamo on ehkä muuhun koneeseen nähden turhan puhtoinen joten ehkä seuraaviin malleihin sinne puolelle lisää huomiota. Sama juttu renkaissa…

Lentokypärä on hyvä oivallus mutta olisiko loogisempi paikka esim. portaiden ylätasanteella?
Kiitos kommenteista. Lentokypärä on tehty kaivertamalla Haseqawan 1/48 pilotin päästä. Se on "viime hetken oivallus" tarkoituksenaan peittää kohta, johon valmiiseen, maalattuun ja filteröityyn malliin tipahtanut hyvin ikävä liuotintippa :)
HUH mikä teos. Ja kypärätemppu vielä päälle.
Malli on kyllä täydet pojot ansainnut tikkaineen yms.
Lisäksi alustaan olet saanut kivaa vaikutelmaa pikku heinillä.

Viikon malli taas kerran Kallelta. Näin povaisin.
Aivan huikea esitys.
Myös kuvat huippua.
Kalle kirjoitti:
Kiitos kommenteista. Lentokypärä on tehty kaivertamalla Haseqawan 1/48 pilotin päästä. Se on "viime hetken oivallus" tarkoituksenaan peittää kohta, johon valmiiseen, maalattuun ja filteröityyn malliin tipahtanut hyvin ikävä liuotintippa :)
Ajattelinkin, että joku tämän kaltainen syy saattaisi piillä taustalla.

Nyt täytyy myöntää, etten tunne F-5 rakennetta kovinkaan hyvin mutta jos koneessa on johtoreunasiivekkeet niin niistähän aina tihkuu rasvaa. Tuon liuotin tipanhan voisi hoitaa myös noin…
Yhdyn edellisiin puhujiin, siististi rakennettu malli harvinaisemmasta konetyypistä. Piristävää vaihtelua.

Itse asiassa sait minutkin kiinnostuneeksi tästä mallista: olen haeskellut seuraavaksi projektiksi kohtuuhintaista "hermolepomallia" Stormovikin jälkeen, joka voisi pitkästä pitkästä aikaa olla vaihteeksi suihkukone. "Hermolepomallilla" tarkoitan siis projektia, joka menisi helpohkosti kasaan, eikä vaatisi hirveästi kikkailuja aftermarket osilla (päätin, että etsit sun muut hapatukset ovat pannassa seuraavasta projektista). Täyttäisikö tämä mielestäsi kriteerit?
Tommi M 2.6.2011 14:38 Vastaa lainauksella
ööööö, moitteita on vaikea antaa jos keskiarvo on yli nelosen, mahtavasti tehty. mistä teit kiito/rullaus/siirtymätien?
Aivan häkellyttävän hyvältä näyttää. T. Rissasen kanssa olen samoilla linjoilla, ehdottomasti viikonmalli ainekset ovat koossa.
Hyvä valinta mallinnuksen kohteeksi (valtavirrasta poikkeavan valtion ilmavoimat). Sopivasti rekvisiittaa koneen mukana (portaat ja kypärä). Maalaus ja viimeistely realistisen oloista, poislukien paneelirajojen hienoinen ylikorostus. Plattadioraamasta myös plussaa. Extrapojo luonnollisesta perspektiivistä otetusta oletuskuvasta. Joitakin vähäpätöisiä tälle konetyypille maassa olevana ominaisia detaljeja puuttuu, kuten perärungon alla moottoreiden vuodatuskirassin keräilypullot. Saatta olla, että Iranissa ko. liemi valutettiin suoraan aavikon hiekkaan, joten ei siitä sen enempää. Kaikenkaikkiaan kiitettävästi toteutettu F-5.
Loistava leko. Sotkamallarina ei löydä mallista motkotettavaa. Rakennus ja pintakäsitelly on huikean mahtavaa.
E.N 2.6.2011 18:06 Vastaa lainauksella
Todella upea! Maalausjälki näyttää mahtavalta. Kokolailla hienoa työtä.
Tälle soisin jopa viikon mallin tittelin.En keksi mitään kriittistä tai kritiikkiä tälle.Alusta piste ii;n päälle.Ei "karu" ohjaamokaan haittaa.Onko jopa pensselillä maalattu ? Loistava mielestäni.
Upea - todella huolellista työtä. Maalaus antaa hienosti vaikutelman auringossa haalistuneesta koneesta.
Alusta on loistava lisä malliin.

Petri
Todella upea ja tasapainoinen työ! Platalla voisi olla kyllä jälkiä lentsikoiden ja autojen renkaista yms. öljy läikkiä.

t:J
Loistavaa maalausjälkeä jossa ei ole sorruttu ylilyönteihin.
kiitos kommenteista!
Ismo Sillanpää kirjoitti:
olen haeskellut seuraavaksi projektiksi kohtuuhintaista "hermolepomallia Stormovikin jälkeen, joka voisi pitkästä pitkästä aikaa olla vaihteeksi suihkukone. "Hermolepomallilla" tarkoitan siis projektia, joka menisi helpohkosti kasaan, eikä vaatisi hirveästi kikkailuja aftermarket osilla (päätin, että etsit sun muut hapatukset ovat pannassa seuraavasta projektista). Täyttäisikö tämä mielestäsi kriteerit?
vähän kyllä ja ei. Tästä saa ilman muuta suoraan boksista hienon mallin (istuinvyöt on ainoa ehdoton lisäys). Jos vaivatonta koottavaa hakee, niin ei kuitenkaan ole ihan laatikkoa ravistamalla kasattava. Runko kootaan niin monesta palasta (9 ilman nokkaa ja ilmanottoaukkoja) että hyvälläkin yhteensopivuudella joutuu vähän sovittelemaan ja hiomaan. Mutta ei missään nimessä mitään ylivoimaista. Näillä reunahuomautuksilla voin ehdottomasti suositella. Toisaalta jos todella huoletonta mallia haeskelet, niin mulla on itselläni ollut tuossa terapiamallina 1/48 Tamiyan A-1J skyraider, joka on ihan poikkeuksellisen huoleton koottava ja Vietnam-väreissä näyttävä kone.
Tommi M kirjoitti:
ööööö, moitteita on vaikea antaa jos keskiarvo on yli nelosen, mahtavasti tehty. mistä teit kiito/rullaus/siirtymätien?
alusta on tehty vanerilevyn päälle 0,5 mm stryneerilevystä, joka on hiottu pinnalta karkeaksi ja sitten leikattu paloksi. Palat on teipattu yhteen ja maalattu. Hiekka-alueen muoto on tehty das-muovailumassasta ja se peitetty liimalla ja hiekalla ja maalattu. Maalatut stryreenin palat on sitten liimattu pohjavaneriin paikalleen yksi kerrallaan asettaen ruohotuppoja väliin.
Kalle kirjoitti:
Toisaalta jos todella huoletonta mallia haeskelet, niin mulla on itselläni ollut tuossa terapiamallina 1/48 Tamiyan A-1J skyraider, joka on ihan poikkeuksellisen huoleton koottava ja Vietnam-väreissä näyttävä kone.
Kiitos vinkistä, pitää ottaa harkintaan nuo molemmat samalla kun viimeistelee taistelua Stormovikin kanssa. Katsoin Googlella arvosteluja myös Tamiyan H-version Skyraiderista. Yhdessä rakennuskertomuksessa tyyppi oli tehnyt minusta täysin moitteetonta jälkeä ja sanoo sitten käyttäneensä mallin kokoamiseen yhteensä maalaus mukaan lukien viisi tuntia. Kuulostaa todelliselta terapiamallilta, eli juuri siltä mitä tässä alkaa kaivata.
Onkohan malli pensselillä maalattu,tasaisista värirajoista päätellen ? Tuosta tekstin Shaahista tuli mieleeni,joskus 20 kymppisenä kädessäni oli Persian Shaahin kirje,jonka välitin eteenpäin sen saajalle.Shaahi taitaa olla arvovaltainen henkilö.
Teppo Toiviainen kirjoitti:
Onkohan malli pensselillä maalattu,tasaisista värirajoista päätellen ?
Kyllä tuo on maalattu ruiskulla sinitarramaskeja käyttäen. Värirajojen kanssa arvoin hiukan kun referenssikuvissa oli sekä pehmeämpiä että tarkempia värirajoja koneyksilöstä riippuen.
Kaunista, niin kaunista.
Voisitko kertoa, miten sait mallista noin näyttävän? Siis maalauksen/pintakäsittelyn tekniikoita kaikki varmasti haluaisivat tietää. Viikon malli ehdottomasti:
vanttmi 3.6.2011 21:15 Vastaa lainauksella
Todella upea malli ja kuvakulma plattatasolta ylöspäin oiva ratkaisu. Voisi olla vaikka 1:1 "malli". Kypärätemppu oiva idea, jota Kymissäkin on käytetty
Kerrassaan upeaa maalaustyötä,realistinen malli.
Tuosta jos kiitoradan raot vielä suurenee niin voi tulla ongelmia… :D
No joo. Mallisi on todella upea. Viikon malliksi suurella todennäköisyydellä.
Ja vielä erikoismaininta loistavasta oletuskuvasta. Näyttää aivan valokuvalta oikeasta koneesta.
Nonni, onpa kiva katsella tällaista harvinaisempaa herkkua. Ei taida tälläkään sivustolla liiemmälti olla IIAF:n tai IRIAF:n vekottimia. Pidän tuosta iranilaisesta kaaviosta. Ja toki jos iranilaisia vehkeitä mallaillaan, pitää tosiaan F-5 olla aivan sen kategorian kärkipäässä.

Pojot hienosta mallista ja vielä lisäksi eksoottisesta aiheesta.
Todella näyttävä kone, mukavan tasapainoinen kokonaisuus. Kypärä upea oivallus.
Matias Wall kirjoitti:
Voisitko kertoa, miten sait mallista noin näyttävän? Siis maalauksen/pintakäsittelyn tekniikoita kaikki varmasti haluaisivat tietää. Viikon malli ehdottomasti:
Kiitos kehuista :) Pintakäsitellytekniikat on tehty pääasiassa ruiskulla ja akryyliväreillä. Ensin maalasin mallin perusvärillä (hiekankeltainen). Sitten tein varjostuksia hyvin vahvasti ohennetulla hiekankeltaisella, jota oli tummennettu lisäämällä siihen tummanruskeaa. Tämän jälkeen vielä hiukan vaalensin joitain kohtia hiekankeltaisella johon oli lisätty hyvin vaaleaa harmaata. Lopuksi tasoitin ja korjailin varjostusta perusvärillä. Kun ensimmäinen väri oli kohdillaan lisäsin sinitarrasta ja maskiteipistä maskit ja tein samat työvaiheet toisella kaavion värillä (vihreä) ja sitten vielä lisää maskausta ja kolmas väri (ruskea) varjostuksineen ja haalisteluineen. Tämän jälkeen tein pohjan esivarjostamalla tumman harmaalla, maalamalla valkoisen ja sitten vielä suihkimalla vahvasti ohennettua punaruskeaa paneelilinjojen ym. kohdalle.

Tämän jälkeen seurasi kerros Johnssonin vahaa kostealla rätillä levitettynä. Sen jälkeen siirtokuvat ja paneelilinjojen litkutusta. Sitten tein eräänlaisen filtteröinnin sekoittamalla johnssoniin vähän hiekankeltaista akryylimaalia. Suihkutin seoksella ensin koko koneen läpi tasoittaen värejä ja siirtokuvia ja sitten lisäilin sitä enemmän joihinkin kohtiin, joissa halusin haalistaa tummempia kaaviovärejä. Kokeilin ensimmäisen kerran tätä tekniikkaa ja se mukavasti vaalensi erityisesti siirtokuvia niin etteivät ne liian kirkkaina hyppää silmille. Myös eri värit jotenkin sulautuvat näin paremmin toisiinsa. Johnssonin ja maalin sekoituksesta jäi erittäin mukava mattapinta, joten mattalakkaa ei erikseen tarvinnut lisätä, joskaan pinta ei tunnu kestävän erityisen hyvin ainakaan maskiteippiä, joten se kannattaa tehdä ihan viimeisenä maalasvaiheena. Lopuksi maalasin joitain yksityiskohtia ja tein tummanharmaalla pieniä zippailuja käyttäen vaahtomuovia ja hammastikuja.
Oikeasti nätti.
Kalle kirjoitti:
Kiitos kehuista :) Pintakäsitellytekniikat on tehty pääasiassa ruiskulla ja akryyliväreillä. Ensin maalasin mallin perusvärillä (hiekankeltainen). Sitten tein varjostuksia hyvin vahvasti ohennetulla hiekankeltaisella, jota oli tummennettu lisäämällä siihen tummanruskeaa. Tämän jälkeen vielä hiukan vaalensin joitain kohtia hiekankeltaisella johon oli lisätty hyvin vaaleaa harmaata. Lopuksi tasoitin ja korjailin varjostusta perusvärillä. Kun ensimmäinen väri oli kohdillaan lisäsin sinitarrasta ja maskiteipistä maskit ja tein samat työvaiheet toisella kaavion värillä (vihreä) ja sitten vielä lisää maskausta ja kolmas väri (ruskea) varjostuksineen ja haalisteluineen. Tämän jälkeen tein pohjan esivarjostamalla tumman harmaalla, maalamalla valkoisen ja sitten vielä suihkimalla vahvasti ohennettua punaruskeaa paneelilinjojen ym. kohdalle.

Tämän jälkeen seurasi kerros Johnssonin vahaa kostealla rätillä levitettynä. Sen jälkeen siirtokuvat ja paneelilinjojen litkutusta. Sitten tein eräänlaisen filtteröinnin sekoittamalla johnssoniin vähän hiekankeltaista akryylimaalia. Suihkutin seoksella ensin koko koneen läpi tasoittaen värejä ja siirtokuvia ja sitten lisäilin sitä enemmän joihinkin kohtiin, joissa halusin haalistaa tummempia kaaviovärejä. Kokeilin ensimmäisen kerran tätä tekniikkaa ja se mukavasti vaalensi erityisesti siirtokuvia niin etteivät ne liian kirkkaina hyppää silmille. Myös eri värit jotenkin sulautuvat näin paremmin toisiinsa. Johnssonin ja maalin sekoituksesta jäi erittäin mukava mattapinta, joten mattalakkaa ei erikseen tarvinnut lisätä, joskaan pinta ei tunnu kestävän erityisen hyvin ainakaan maskiteippiä, joten se kannattaa tehdä ihan viimeisenä maalasvaiheena. Lopuksi maalasin joitain yksityiskohtia ja tein tummanharmaalla pieniä zippailuja käyttäen vaahtomuovia ja hammastikuja.
Kiitos, pitää kokeilla seuraavaksi 1/32 Skyhawkissa…
Tero Tyni 15.6.2011 14:36 Vastaa lainauksella
Täytyy kans oman mallin kohdalla vähän matkia tuota filtteröintiä. Maltilla toki.

Hieno malli! Upeasti kulahtanut! Erityisesti hienoa on noiden siirtokuvien kulahtaneisuus ja repaleisuus. Ne ovat kuin maalatut ja sitten kuluneet käytössä. Sillä tavalla hyvin tasapainossa. Mallista tulee vaikutelma että esikuva ei ole enää kovin uutukainen ja on nähnyt elämää.

Monessa F-5-mallissa on ongelmana kuomun sisäpuolen ja saranoinnin vähäiset detaljit. Taitaa AFV:ssä olla asiat siltä osin paremmin. Tässä ei nekään heikennä ilmettä.