Pienoismallit.net

J7W1 Shinden

Futuristinen japanilainen prototyyppi

Matsuyoshi Tsuruno mullisti käsitykset lentokonesuunnittelusta kerralla esitellessään Shindeninsä konseptin Japanin laivastolle. Canard-tyyppisessä koneessa tila saadaan hyödynnettyä paremmin kuin perinteisissä, joten Shindenkin on pienempi kuin esim. Zero. Koneeseen suunniteltiin neljän 30 millisen pikatykin patteri nokalle. Jos suunnitelma olisi ehtinyt toteutua, amerikkalaiset B-29 pommittajat olisivat olleet hätää kärsimässä. Paineistettuun koneeseen yhdeksän, kymmenen kilometrin korkeudessa ei tarvitse osua montakaan tuollaista kranaattia kun pommaria ei pelasta enää mikään. Ainoa ongelma olisi ollut Shindenin nopeus; "hitaan" B-29:n ampuminen olisi edellyttänyt aivan uutta filosofiaa torjuntalennolta.
Malli on Hasegawan 1980- luvulta peräisin olevaa tuotantoa. Se on kuitenkin mitta- ja muototarkka. Osien sopivuus ei ollut mikään paras mahdollinen, mutta ei myöskään vaikeuttanut rakentamista.
Sisutin mallin ohjaamon uusiksi. mallissa on neljä happipulloa, kun koneessa niitä oli vain kaksi. Lisäksi ohjaamoon tarvitan öljysäiliö ja ympärimenopukin tangot. Ohjaamon yleisväri on erikoinen vaalea ja melko räikeä turkoosi. Mittaritaulua kuvaava siirtokuva on pielessä, joten maalasin mittarit suoraan taulun kohokuvioille. Muistakaa poistaa variometrin vasemmalla puolella oleva kompassi; sellaista ei koneessa ollut. Löysin vain yhden valokuvan Shindenin ohjaamosta, jossa se on alkuperäisessä asussaan. Amerikkalaiset vaativat vaurioituneen koneen korjaamista lentokuntoon syksyllä 1945 ja tuolloin mm. mittarivarustus länsimaalaistettiin.
Mallissa on hento kohoviivadetaljointi, joten kaiversin kaikki saumat uusiksi. Ainoa hankala kohta on nokassa, jossa canardit sisältävät kappale on liian leveä ja työtä joutuu tekemään enemmän.
Olkaa tarkkana, kun valitsette netistä valokuvia mallin esikuvaksi. Suurin osa on Yhdysvaltain laivaston tiedustelun ottamia ja niissä näkyy jo toiseen kertaan korjattu prototyyppi. You Tubessa on muutaman minuutin mittainen kaitafilmikooste koneen koelennoista. Sitä kannattaa pyöritellä useampaankin kertaan. Näkee mm. että koneen kyljessä oli keltaiset varoitusmerkinnät vain rullauskokeiden aikana ja silloinkin vain vasemmassa kyljessä. Hasegawan siirtokuva-arkki ei siis ole aivan oikein.
Käytin maalauksessa lähteenäni Zoukei Muran ja Robert C. Mikeshin suorittamia tutkimustuloksia Nykyään NASM:n hallussa olevasta prototyypistä. Mikesh määritti Shindenille värit Munsellin järjestelmässä. Nuo koodit voi muuntaa NCS:n värijärjestelmään taulukkokirjan avulla. Kirja tosin maksoi n. 60 euroa. Sekoitettuani yläpinnan vihreää useamman päivän totesin, että Humbrollin 75 ei erota silmällä tästä Shinden Greenistä! Se siitä tehokkaasta ajan käytöstä.
Selkeä virhe on kuomussa. Vaakasuora kuomurauta on kuvattu liian korkealle, jolloin koko yleisilme on heti pielessä. Vika on onneksi helppo korjata.
Tämän linnun siirtokuvat olivat tyypillistä Hasegawa laatua: paksut, hauraat ja huonoliimaiset. Japanilaiset ohjetekstit jäivät uupumaan, koska niissä ei ollut pohjaväriä ja koneen vihreä paistoi voimakkaasti läpi.

Kommentit

KK 22.5.2011 18:27 Vastaa lainauksella
Kuinkahan hitossa ne insinöörit on 40-luvulla saanet tuollaisen laitteen lentämään suoraan? Isomoottori ja lentää vaikka ladonovi?

Ja hieno malli tarkkaa työtä. Asettuiko hyvin paksut verilätyt?
Canardihan lentää loistavasti! Se ei esimerkiksi sakkaa ollenkaan. Etummaisen siiven kohtauskulma on isompi, jolloin virtaus irtoaa siitä ennen kuin päätaso edes lähestyy kriittistä kohtauskulmaa. Epäortodoksisesta ulkonäöstä huolimatta nämä ovat turvallisia ja helppoja lentää; paljon turvallisempia kokemattomalle sotapilotille kuin esim. Focke Wulffin Ta-152 tai viimeiset Spitfiret.
Mallli on upea, ja minulle täysin tuntematon. Japanilaiset tekivät .. , Antti, jopa lentolaitteen, ja Sinä mallin.
Kuvittele mitä japanilaiset olisivat tehneet Oppenheimerin kanssa.
Kiitos kehuista Kari:) Tarvittiin näköjään kansankunnan laajuinen hätä ja kaaos sekä yksi 25-vuotias ennakkoluuloton lentokonesuunnittelija! Kyllähän Tsurunolle naureskeltiin, jopa päin naamaa. Hän on muuten ainoa, joka koskaan lensi koneella. Sittenkin vain yhteensä 45 minuuttia kolmella koelennolla.
Mitä tuohon Julius Robertiin tulee, niin…
Tuukka O. 22.5.2011 22:03 Vastaa lainauksella
Malli on hieno, mutta on harmittavaa, että vielä hienompi Spitfiresi jää huomiotta, kun latasit molemmat mallisi peräjälkeen. Toivottavasti sekin huomataan.
Kiitos Tuukka! Katselin juuri pistetilannetta ja näyttää siltä, etteivät harrastajat juurikaan vakuutu tai innostu tuosta Spitfirestä. Mukavaa, että Spitfire miellyttää silmääsi.