Pienoismallit.net

Spitfire PR. XIX

B Flight of No. 2 Squadron RAF Wahn, June 1949

Tämä projekti on kytenyt mielessä yli 10 vuotta. Perusidea kuulostaa simppeliltä, mutta toteutus osoittautui mutkikkaammaksi. Hasegawan Spitfire Vb sai uuden nokan Matchboxin Mk 24:lta ja koko joukon Milliputia ja styreenilevyä.
Matchboxin Griffon-nokka ei juurikaan muistuta esikuvaansa, joten työtä riitti pelkästään tämän kohdan kanssa. Yläpelti on muotoiltu uusiksi runsaalla määrällä milliputia, samoin sylinteririvien kohoumat. Sen jälkeen sahasin nokan halki pakoputkien alta ja poistin etupäästä korkeutta melkein kolme milliä. Moottoripellityksen takapäästä riitti noin millin madallus. Potkurikartio oli aivan liian pullea, eikä sitä saanut hiottua aivan riittävän sulavalinjaiseksi. Nokan liittäminen milli kaupalla kapeampaan runkoon kysyi uskon lisäksi taitoa. Ohjaamoon tein paineseinät, uudet happipullot ja kameroiden intervalometrin tähtäimen tilalle. Porasin ikkunat ja aukot kameroita varten. Tässä koneessa oli yleensä kaksi pystykuvaukseen tarkoitettua F52 kameraa lähes 90 senttisillä optiikoilla. Kameroiden putket syntyivät punaisesta valurungosta ja Fencerin ohjuksista.
Siivistä piti poistaa aseet ja tukkia hylsynpoistoaukot. Poistin kaikki patit ja tein uudet kapeat muotosuojat sekä ylä- että alapintoihin. Rakennettuani uudet jäähdyttimet kaiversin uudet paneeliviivat ja luukut koko malliin.
Sekoitin PRU Bluen Englannista hankkimani BS- värikartan avulla. Siirtokuvista osa on Hasegawan, osa Matchboxin. Osa on vandalisoitu muista malleista. Kaikki pikkuteksit eivät pidä kutiansa, mutta minkäs teet. Potkurissa olevat pyöreät lätkät sisältävät lavan tiedot, ne eivät siis ole Rotolin logoja, kuten usein kuulee väitettävän. PR. XIX:ssä oli yleensä "Jablo" potkuri, jolloin pyöreän tietokentän tulisi olla vaaleanpunainen, ei keltainen kuten siirtokuva-arkki väittää. Keltainen tarkoittaa Rotolin Weybridge- potkuria, joita ei asennettu kuin muutamaan Spitfireen. Lavassa oleva numerosarja on melkein oikein; se on Rotolin piirustuksen numero.
Summa summarum. Projekti nieli tutkimuksineen noin 300 työtuntia ja konversio on haastava jopa kokeneelle mallarille. Jos joku kuitenkin innostui, niin annan mielelläni neuvoja.

Kommentit

Absolutely fabulous… Ja mielestäni yhdessä hienoimmassa maalausmallissa kautta aikain - PRU Blue rocks!
Thank you Petri:) Omasta mielestäni juuri nämä viimeiset PR Spitfiret koko sinisessä maalauksessa ovat kaikkein upeimpia. Kone on puhdaslinjainen ilman aseistuksen patteja ja panssaroitua tuulilasia. Tällaisen kun saisi oikeana…
Kättä lippaan! Ei mikään pala kakkua tuo konversio. Hienoa, että jaksoit vääntää, lopputulos palkitsee tässä projektissa vaivan. PRU Blue korostaa sitä yleisesti tunnettua faktaa, että Spitfire on maailman kaunein lentävä laite…
Jokseenkin piristävän erilainen väritys tässä koneessa :)
Spittejä ei ikinä näe liikaa!
Lisäkuvat, lähempää otettuina ja varsinkin nokan seutuvilta olisivat tervetulleita. Näyttää hyvältä, mutta mittakaava ei pääse oikeuksiinsa, kun kuvissa ei näy yksityiskohtia.

(missäköhän on vika, kun tämä ei ainakaan minulla näy etusivun "uusimmat kuvakansiot"-otsikon alla? Onko järjestelmä rakennettu niin, että siellä näkyy yhdeltä rakentajalta vain yksi malli?!)

Mikko
Petri Lyy 23.5.2011 10:38 Vastaa lainauksella
Tosiaan tämä ei näy etusivulla uusimpien kuvakansioiden listassa. Olisi voinut mennä huomaamatta koko komistus. Pidättäydyn pisteytyksestä kuitenkin toistaiseksi kunnes näen toisenkin kyljen.

Säihkähdin aluksi, että onko tuossa vasemmassa kyljessä jotain hopeointia, mutta se on ilmeisesti vain joku valaistushämy. Anyways sen kuvan ainakin voisi vaihtaa…
Todella upea! Saiko kuvia alapuolelta? Sininen on toki hieno, mutta kyllä siinä vaaleassa pinkissä oli joitan…herkkyyttä ;0) luin jostain, että joutuivat luopumaan siitä kun lentäjät eivät suostuneet lentämään niillä. mistä hankit kuomun?
Terve kaikki! Mukavaa, että tällainen erilainen otus herättää innostusta. Petri Olavin ja Mikon kysymyksiin kuvakansioista en osaa sanoa mitään.
Vasemmassa kyljessä ei ole hopeointia, koska siinä ei ole siirtokuvakalvoa joka voisi hopeoida. Kyseessä on siis valaistus. Voisin ottaa muutaman uuden kuvan mallista, vaikkapa juuri alapuolelta jotta kamerat näkyisivät.
Kuomu on sarjan oma, mutta tuulilasin tein itse. Mallissa ei ole mitään tarvikeosia.