Pienoismallit.net

Arado 234 B2

Maailman ensimmäinen suihkumoottorikäyttöinen pommittaja

Melko suoraviivainen projekti Hasegawan sangen hyvästä sarjasta.
Ohjaamon ylimääräinen detaljointi on tämän sarjan tapauksessa lähes pakollista sillä ohjaamoon on harvinaisen esteettömät näkymät. Lisäsin ohjaamoon itsetehdyt istuinvyöt, mittareiden ja polkimien johdot ja letkut sekä pari kuomun raamiin kiinni tulevaa mittaria. Varakompassi luonnollisesti irtosi paikaltaan jo ennen mallin valmistumista, tätä vikaa on käytännössä mahdotonta korjata tässä vaiheessa. Kaikki ylimääräiset detaljit scratchista, en tällä kertaa jaksanut ostaa mitään ylimääräisiä osia.
Ohjaamon osien lisäksi tein starttirakettien laskuvarjon ja jarruvarjon vaijerit ohuesta lyijylangasta ja pitotputken neulasta ja kitarankielestä.
Erikoinen yksityiskohta, joka tulee huomioida mallissa on se, että kuomun raamit ovat pleksin sisäpuolella. Tätä simuloin siten, että maalasin raamit normaalisti ulkopuolelle ja uitin kuomun osat lattiavahassa. Tämän jälkeen maalasin ruuvinkannat kuomun raamin yksi kerrallaan alumiinivärillä, onneksi Hasegawa on toteuttanut ruuvinkannat onnistuneesti kirkkaisiin osiin.
Pyöriin tein tasaisen alueen pohjiin simuloimaan koneen painoa, nokkapyörässä tämä näkyy ikävästi parissa kuvassa kun mallia pyöritellessäni unohdin laittaa pyörän oikeaan asentoon.
Tämän malliprojektin ensimmäinen takaisku tuli lisätessäni painoja moottorigondolien etuosaan. Laitoin moottorien sisään ruuveja ja tämän jälkeen ruuttasin perään reilusti pikaliimaa. En tullut ajatelleeksi että pikaliima kuumenee kuivuessaan ja näinkin suurissa määrin tällä oli melkoisen ikavä vaikutus muoviin. Tästä seurasikin paljon ylimääräistä kittausta ja hiomista muutoin niin vaivattomassa sarjassa. Toinen virhe tuli onnistuessani hieman tuhrimaan kuomua sisäpuolelta radion säätölaitteen kohdalta. Ainoa sovitusongelman takia kittaamista vaativa paikka on kuomun ylälasin ja rungon liitoskohdassa, toisaalta tämän paikan siistiminen onkin sitten aika ikävää puuhaa.
Esikuvaksi valitsin KG 76:n koneen RLM 81/83 värityksessä aseistettuna 1000 kg ns. "Herrman" pommilla, lähinnä siksi että tämä asu ja aseistus on mielestäni tyypillisin Arado pommittajille.
Perusmaalaus normaalisti ruiskulla, naamioväreissä käytin Xtracolorin maaleja lukuunottamatta pohjaa joka on Humbrol 127. Pommin maalasin hieman pohjan väristä poikkeavalla sävyllä. Väripinnan elävöittäminen pensselillä ja öljyväreillä, tummat värihuuhtelut + yläpinnan sävyjen vaalentaminen ja elävöittäminen kuivapennselöimallä. Lisäksi hieman valumia ja varovaista chippailua ja vähän pastellipölyä pyöriin.
Pääasiallisina referensseinä Kageron kirja Ar-234:sta, Classic Publicationsin Kampflieger vol. Four.
Olen aika tyytyväinen lopputulokseen, varsinkin maalaukseen. Vielä en ole huomannut sellaisia kohtia mallissa jotka olisivat alkaneet ärsyttää itseäni, edellämainittuja takaiskuja lukuunottamatta.
Tämä on taas niitä malleja joiden ympärille on suunnitteilla dioraama, jos tämä toteutuu lähimmän kahden vuoden aikana niin olen tyytyväinen. Kettenkraftrad jo rakennettu, pomminosturi löytyy samoin kuin komppanian verran Luftwaffe figuureja. Toteutus vain puuttuu.
Loppuun vielä kysymys. Oliko kaikissa Ar-234 koneissa kehäantenni jossain kohdassa rungon päällä? En muista miksi jätin ko. osan pois mallista mutta vielä sen ehtii lisäämäänkin tarvittaessa.

Kommentit

Hieno malli.
Harri Huopainen kirjoitti:
Loppuun vielä kysymys. Oliko kaikissa Ar-234 koneissa kehäantenni jossain kohdassa rungon päällä? En muista miksi jätin ko. osan pois mallista mutta vielä sen ehtii lisäämäänkin tarvittaessa.
Katso NASM:issa ottamiani referenssikuvia:

www.pienoismallit.net/galleria/referenssi_6451/

Siiven etureunan kohdalla näyttäisi olevan antenni…
Tuo näyttää todella hyvältä, ei mitään kitistävää keksi hyvin silmää miellyttävä kone
AJ 10.5.2011 17:03 Vastaa lainauksella
Moi Harri, hieno pienoismalli Arado 234 B2:sta - miellyttää todella hyvin silmää. Parhain terveisin, AJ
Harri on tehnyt mallikkaan mallin saksalaisesta pommittajasta. Alunperin kone piti olla hävittäjä, mutta hitlerin mielettömyyden vuoksi kaikki koneet olisi pitänyt muutta pommittajiksi. No, mallista ei ole mitään nitisemistä. Jawohl!
Kiitokset kommentoinnista. Ora: Kiitos linkistä. Kageron kirjasta löytyy kuvia juuri samaisesta yksilöstä. Kyseisessä koneessa antenni onkin juuri siiven etureunan kohdalla, mutta omassa mallissani laitoin tälle kohdalle läpinäkyvän kuvun alla olevan antennin. En ole ihan selvillä siitä, oliko kyseessä joko tai asennus, vai oliko kehäantenni siirretty taemmas silloin kun koneeseen oli asennettu kuvun alla oleva antenni. Onneksi on näinkin pieni seikka kyseessä, jätän vielä harkintaan.
Harmittaa, mallin kuviin tuli kummallinen sininen sävy vaikka mielestäni säädin värit sopiviksi ennen kuvien lataamista. No, tietää lisää harjoittelua kameran kanssa.
Hieno malli kerrassaan.En keksi mallista mitään moitteita.Olisi saanut tosin olla enemmän valoa kun otit kuvat.

Seppo Valjakka:Arado suunniteltiin alunperinkin pommittajaksi/tiedustelukoneeksi :)
Seppo tarkoittaa/yrittää tarkoittaa kai Me-262:sta.