Pienoismallit.net

Zeppelin Staaken RVI

Tällaista on tullut rakenneltua enemmän tai vähemmän vaihtelevalla intensiteetillä syksystä 2007 lähtien. Sain kriittisimmän työvaiheen eli tasojen kiinnityksen valmiiksi viime viikolla ja seuraavaksi pitäisi alkaa tekemään tasojen välistä takilointia.

Esikuva ei ole niitä kaikkein tunnetuimpia, eli muutama sana siitäkin lienee paikallaan. Staaken RVI oli menestyksekkäin saksalaisten ensimmäisen maailmansodan aikaisista R-luokan (R-Riesenflugzeug eli "jättiläiskone") tyypeistä ja samalla ainoa jonkinasteiseen sarjavalmistukseen päätynyt kone. Kokonaisvalmistusmäärä oli 18 kpl ja tämä määrä jakautui neljän tehtaan kesken.

Strategista merkitystä koneilla ei ollut, mutta sen sijaan teknisenä saavutuksena kone oli aikanaan huikea. Staaken koneilla pudotettiin mm. ensimmäiset 1000kg:n pommit ja ne osallistuivat pommituksiin pienempien ja lukumääräisesti tärkeämpien Gotha ja Friedrischafen koneiden rinnalla. Kohteina olivat mm. Lontoo ja Pariisi ja merkittävä saavutus oli, että yhtään Staaken RVI konetta ei menetetty vihollisen hävittäjätorjunnan johdosta. Sen sijaan ilmatorjunta pudotti muutamia koneita ja lisäksi onnettomuuksissa tuhoutui useita koneita, varsinkin öiset laskeutuiset huonossa kelissä olivat vaarallisia.

Esikuvaksi valitsin ensimmäisen valmistuneen koneen, Staakenin valmistaman R25/16:sta. Tätä mallia ei voi suositella muille, kuin aiheesta keskimääräistä enemmän kiinnostuneille, sillä normaalien kaksitasoissa olevien vaikeuksien, kuten siipien kiinnityksen ja takiloinnin lisäksi vaivaa aiheuttaa vielä monimutkaisuudessaan omaa luokkaansa oleva maalauskaavio.

Esikuvan siipiväli on huikeat 42 metriä ja jonkinlaista käsitystä koosta antaa parissa kuvassa mittatikkuna oleva Gotha GIV, joka sekin oli aikaisekseen suurikokoinen kone. Staakenin peräsimen leveys vastaa suunilleen aikakauden keskiverto hävittäjäkonetta.

Rodenin sarja on mielestäni laadukas, joten sarjasta johtuvia ylimääräisiä ongelmia ei juurikaan tule vastaan. Tämä on hyvä, sillä projekti on todella työläs hyvästä lähtökohdasta huolimatta.

20.3 08. Noin puolen vuoden tauon jälkeen projekti lähti jatkumaan ja lähestyy nyt loppusuoraa. Nyt näyttää siltä, että malli valmistuu lähiaikoina, ainoastaan suuren luokan katastrofi, kuten lattialle pudottaminen voi aiheuttaa viivytyksen.

Ainakin seuraavat vaiheet vielä tekemättä:

- Maalauksen viimeistely, muutamia pikkuvikoja on vielä siellä täällä.
-Siirtokuvien reunakalvojen häivyttäminen.
-Pikkuosien, kuten potkureiden, konekiväärien/niiden telineiden kiinnitys ja muutaman detaljin parantelu.
-Vanhennuskäsittelyt.
-Lakkaus.

4.5 Viimeiset säädöt tehty. Malli oli näytillä Expossa ja pidin sitä jo valmiina, mutta paranneltavaa löytyi vielä. Yläsiiven ristit hopeoivat todella pahasti (Kirotut Rodenin tunnukset!) ja ne vaativat toimenpiteitä mm. siirtokuvakalvon puhkomisen, paikkamaalauksen ja lisälakkauksen muodossa. Lisäksi levitin pensselillä lattiavahaa ikkunoihin.

Kommentit

Hieno tulee. Kyllä tuossa tekemistä piisaa. Joskus 80-luvun alkupuolella oli Scale Models-lehdessä artikkeli Staakenin rakentamisesta samaan mittakaavaan. En nyt muista että oliko kyseessä vacumalli vai kokonaan itse tehty.Onko muuten nuo Rodenin siirtokuvat parantuneet laadultaan? Vanhemmat ainakin tahtoivat hajota. Ymmärtääkseni mallin mukanahan pitäisi olla jonkinnäköiset lozenget. Liekö sitten helpompi maalata itse.
Enpä tiedä, onko siirtokuvien laatu parantunut, koska en ole vielä kokeillut niitä. Maalasin koko komeuden käsin, koska lozengesiirtokuvat eivät miellyttäneet silmääni. En tiedä olisiko dekaalien käyttö ollut paljonkaan helpompaa, omat ongelmansa niissäkin varmasti olisi ollut. Theaerodrome.com sivuilla mallinrakennusosiossa on valmiiksi rakennettu Staaken, missä oli käytetty onnistuneesti sarjan siirtokuvia, eli ovat ilmeisesti ainakin jossain määrin toimivat.

Contrail valmisti Staakenia joskus menneinä aikoina ja kyseessä oli todellakin vacumalli. Kuulemma melkoisen "haastava"->surkea? ja eipä näitä valmiina ole kai paljoa näkynytkään.
Huiman näköinen laite! Maalaus on onnistunut hyvin, ja mikä työmäärä!
Oliko nuo siivet maaluksessa jo Expossa? Muistaakseni joku maalaili vastaavia. Taiteilijoiden nimet ja naamat ei aina oikein yhdisty :-)
Juu, meikäläinenhän se oli siellä maalailemassa. Paras kommentti meni jotakuinkin näin:"Ei se puhunut paskaa, se hullu tosiaan maalaa ne kuviot" :)
Jep. Contrailin mallihan se oli Scale Models Internationalin numeroissa 2 ja 4 vuodelta 82. Kyllä tuo Rodenin malli on varmasti moninverroin parempi ja helpompi malli, jos nyt yleensä kyseistä mallia voi yleensä helpoksi sanoa. Pitäisiköhän hommata itsellekin joku Gotha. Staaken on aivan liian iso. Pitäisi kaivella referenssit esiin ja katsoa mitä versioita Itävalta-Unkarin ilmavoimilla oli.
Uskomattoman upea proggis!

Tulihan tuota jo Expossa äimisteltyä! Muhkea maalausurakkasi on kyllä kannattanut, sillä paremmalta Staakenisi näyttää, kuin muutama netissä näkemäni, siirtokuvilla toteutettu projekti. Staakenin lozengehan oli todellisuudessakin maalattu, ei valmiiksi verhoilukankaaseen painettu. Pieni pensselinjälkien näkyminenkin kuusikulmioissa luo vain aitoutta. Muistan nähneeni joitain valokuvia maalatuista lozenge-kuvioista (ei toisn Staakenissa), joissa pensselinvedot näkyvät reippaasti.

Erinomainen 1/72 mittakaavan "kangaspuiden" rakentaja Ami Hassinen on aiemmin toteuttanut samanlaisen maalausprojektin oman, kokonaan skrätsätyn, Staakeninsa kanssa:

www.kolumbus.fi/saarela.mikko/saksalaiset/staaken_ami.html

Mitenkäs, Harri, olit muuten ajatellut hoitaa takiloinnin Staakeniisi?

t. Mikko
Heikki 22.7.2007 09:38 Vastaa lainauksella
Tässä projektissa on vaikeusastetta sekä rakentamisessa että taustoittamisessa, ja hyvin näyttää onnistuvan. Mielessäni on pyörinyt vastaava projekti, mutta nyt on taas mennyt vuosikymmen inspiraatioita odotellessa. Odottelen mielenkiinnolla jatkoa.

t. Heikki
Mikko:
Takiloinnin ajattelin toteuttaa siten, että käytän siimaa rakenteen kannalta suotuisissa paikoissa, kuten siipitukien välissä ristikkäin kulkevissa vaijereissa. Ohjausvaijerit ja vähemmän rakennetta tukevat kohdat taas ajattelin takiloida helpommin käsiteltävällä joustavalla silikonilangalla.

Porasin malliin jonkin verran reikiä takilointia varten. Alatasoissa porasin reiät siiven läpi, kun taas ylätasojen alapinnalle tein vain syvennykset siiman päitä varten. Tämä siksi, että ylätason yläpinnoilla olevien siiman läpivientien peittäminen olisi melkoisen hankalaa valmiiksi maalatulta pinnalta.
"Joustavalla silikonilangalla"??? Kerro lisää!

t. Mikko
Noo, termiitit taisivat olla hieman sinnepäin. Nyt kun on alkuperainen pakkaus käsissä, tulee hieman eksaktimpaa tietoa.

Valmistaja on Gold-zack ja materiaali on elastaani. Alkuperäinen tarkoitus on ilmeisesti luoda joustoa neuleisiin sun muihin rätteihin punomalla (vai onko se nyt ompelua vai virkkaamista?) sitä materiaalin sekaan. Käytetään ainakin joidenkin sukkien nilkkaosissa ja lankaa voidaan käyttää esim. pilalle venyneiden villavaateiden "uudelleen kiristämiseen"

Lanka on läpinäkyvää ja koostuu useista säikeistä, mikä mahdollistaa langan purkamisen ohuemmiksi säikeiksi. Purkamattoman langan paksuun on n. 0,15mm.

Materiaalin parhaita ominaisuuksia on sen äärimmäisen hyvä elastisuus ja pikaliiman loistava tarttuvuus. Tämä tekee aineesta paljon siimaa helpompaa käsitellä ja esim. normaalin kaksitason takilointi onnistuu ilman reikien porailua. Liitokset ovat myös hyvin kestäviä. Vanhin tällä langalla tekemäni takilointi on 6 vuotta vanha, eivätkä langan ominaisuudet ole kärsineet lainkaan. Lanka kestää myös maalauksen Humbrolin maaleilla.
Myöskin uskottavan näköisten roikkuvien piuhojen teko onnistuu melkoisen hyvin.

Lankaa saa ainakin hyvin varustetuista ompeluliikkeistä. Ilmeisesti hyvin vastaava materiaali on rautatieharrastajille EZ Line nimellä myytävä lanka, mutta tästä en osaa sanoa sen enempää, sillä itse en ole tätä käyttänyt.
Takilointi on muuten enimmäkseen valmis, siivenkärkien suuntaisesti kulkevan takiloinnin tein siimalla ja lentosuunnan mukaisen elastaanilangalla. Tuli yllättävän tukeva, nyt mallia kohti uskaltaa jo hengittää.
Kiitos Harri! Gold-zack elastaanilanka taitaa mennä kokeiluun! Minusta tuntuu että jotkut ulkomaan kollegatkin ovat suosittaneet vastaavaa materiaalia!

terv. Mikko
JJ Hilska 20.3.2008 18:24 Vastaa lainauksella
Harri Huopainen kirjoitti:
Takilointi on muuten enimmäkseen valmis, siivenkärkien suuntaisesti kulkevan takiloinnin tein siimalla ja lentosuunnan mukaisen elastaanilangalla. Tuli yllättävän tukeva, nyt mallia kohti uskaltaa jo hengittää.
Käsittämättömän hieno ja ainutlaatuinen projekti. Kannattaisi hommata tähän oma vitriininsä, johon sen sitten asentaa, jotta kone säilyisi ehjänä. Tuolta ei voi yhtä hyvin puhdistaa pölyjä kuin vaikkapa Mersusta.
On kyllä ollut yks hirvitys tuo kone!:D Mutta upea mallin oot saanut tehtyä! -Nostaa hattua-. Erityisesti tuo maalauskaavio vaatii jo muutaman rauhoittavan ottamisen, että saa tehtyä sen:D
Kiitoksia palautteesta. Antti, jostain syystä homma alkoi taas edetä viimeisimmän Ikaalisten reissun jälkeen, joten muutaman rauhoittavan ottamisen lisäksi tarvittiin ainakin yhdet "överit", ennen kuin homma alkoi taas kiinnostaa :)
Jumankauta, onpas uskomaton "himmeli"! "Suuren sodan" pommarimallien rakentajat ovat taitavia ja kovahermosia kavereita… Upea malli.
Muistathan Harri myös "lentäviä kangaspuita" kuvilla viimeistään sitten, kun Staaken valmistuu!

terv. Mikko
On kyllä komea "häkkyrä". Miten niiden yläsiipien siirtokuvien kanssa sitten lopulta kävi?
Ehdit Antti kommentoimaan, ennen kuin viimeistelin tekstiosuuden. Sain tunnukset asettumaan hieman paremmin muutaman ohjesäännön vastaisen paniikkiratkaisun avulla, ovat nyt paremmat kuin Expon aikaan mutta eivät kuitenkaan täydelliset.
Hyvä et sait edes jokseenkin korjattua tilannetta. Upeasti tehty malli niin siirtis ongelmat harmitti kyl vaik ei edes oma malli!;) kuvat ei tee oikeutta kyl tälle. Ehdottomasti upeempi livenä.
Mikko J 5.5.2008 10:25 Vastaa lainauksella
Tulihan tätä äimisteltyä jo expossa, mutta edelleen täytyy sanoa, että hurjan näköinen kone ja hieno, näyttävä malli. Iso käsi sulle, omat hermoni ei ikinä kestäisi tuollaisen hirviön rakentamista. Jos naamiomaalin jälkeen olisi vielä järjissään, niin viimeistään takiloinnin yrittämisen jälkeen saisi pukea ylleen pakkopaidan.
Kiitoksia palautteesta. Seuraavaksi pitäisi kasata mallin ympärille vielä jonkinlainen dioraama…
Todella hieno aihe ja todella hienosti toteutettu kone.Törmäsin haun kautta näihin kuviin kun hain tietoa elastaanilangasta (kävin tänään hakemassa,vaikuttaa todella hyvältä takilointimateriaalilta,kiitos vinkistä).
Tuo lozengekaavio on silmiä hivelevä.Näkee että 1.maailmanrähinässä käytettiin kuvataiteilijoita camo-suunnittelijoina.Laivapuolellakin niihin aikoihin kokeiltiin mitä mielikuvituksellisimpia naamiomaalauksia.
Ihastelin myös model expossa tätä mallia.Nyt tuli pointseja.