Pienoismallit.net

'53 Chevrolet Bel Air

Tätä voinee pitää ensimmäisenä kunnolla rakennettuna automallinani. Autoja on tullut toki kasailtua ennenkin, mutta joko maalaamattomina tai vähintäänkin hiukan sinne päin hutaistuina. Tähän projektiin ajoi ennen kaikkea vaihtelunhalu, enimmäkseen kun tulee rakennettua lähinnä lentokoneita. Automallien selvästi erilainen luonne tuli kyllä riittävän hyvin esille, niin hyvässä kuin pahassa. Tähän mennessä rakentamistani malleista tämä oli selvästi työläin. Rakentamiseen upposi pari vuotta ja vaikka väliin mahtui kuukausien taukoja eikä vauhti muutenkaan ollut hurjaa, niin työtä vaaditaan silti paljon enemmän kuin pikkuskaalan lentokoneisiin. Rakennussarja on vanhahko, mikä näkyy yksityiskohdissa ja ohjeissa, mutta mitään kohtuuttomia hankaluuksia ei ollut. Osissa oli vain enemmän siistittävää kuin nykyään on tottunut odottamaan.
Malli on rakennettu pääasiassa suoraan laatikosta, ainoastaan tulppien johdot on lisätty. Foilausta on luonnollisesti käytetty kromiosissa runsaasti. Korin maalaaminen siveltimellä oli ihan oma haasteensa, mutta tulos on minusta tyydyttävä vaikka lähempi tarkastelu paljastaakin roskia ja epätasaisuuksia. Väri on sinänsä levittäytynyt hyvinkin tasaisesti. Seuraavassa mallissa maalipinta pitää hioa ja kiillottaa huolellisemmin. Nytkin käytin Tamiyan kiillotustahnaa, mutta selvästikään en riittävästi.

Kommentit

Komea auto ja malli. Mitkä osat foilasit? Eikö kromiosia ollut mukana aika runsaasti?
Pensselillä maalatuksi on pinta hyvä. Ikkunoiden listat kaipaisi himpun siistimistä. Ja alustaan käytön jälkiä.
Itsekkin kun tein eka auton ainaisiin lentokoneiden sekaan, niin pirun työläitä nämä on. Mutta kivaa vaihtelua ja oppiihan siinä aina uutta.
Kalle kirjoitti:
Konepelti on hiukan liian väljä, mutta muuten istuvuus on kohtuullinen. Ilman maskia se oli vielä parempi.

Korin maalaaminen siveltimellä oli ihan oma haasteensa, mutta tulos on minusta tyydyttävä vaikka lähempi tarkastelu paljastaakin roskia ja epätasaisuuksia.
Olisit hionut alareunasta niin sekin olisi korjaantunut. [/jälkiviisaus]
Ei tuota heti olisi sivellinmaalaukseksi tunnistanut, sen verran hyvää jälkeä.
Nätti Chevy, syytä olla ylpeä. :)
Siististi rakennettu chevy, maalaus onnistunut hienosti siveltimellä maalatatuksi. Ainoastaan tuo konepelti hieman häiritsee muuten nättiä kokonaisuutta, ja moottorin oisi voinut maalata oranssinpunaiseksi. Muistaakseni letukan kutonen oli sen värinen? Viisaammat korjaa jos olen väärässä. Jonkinlainen puualusta tummalla petsillä sopisi hyvin tähän, kaikin puolin kumminkin arvokkuutta huokuva vanhan ajan rauta.
Tunturi 1.5.2011 09:42 Vastaa lainauksella
Siisti malli ja maalipintakin näyttää hyvälle näissä kuvissa. Tuulilasinpyyhkimet ovat tainneet foilaussessioissa muuttua osaksi tuulilasin kehystä ja moottoritilassa kohokuvioina toteutettujen johtojen maalaaminen on mennyt vähän sutimiseksi, muuten oikeinkin hyvä malli.
No kyllä on pensselillä maalatuksi hieno,joten menin vipuun luullen ensin tätä ruiskumaalatuksi.Metalfoil näyttää ainakin ikkunoiden listoissa ikäänkuin hapettuneelta,kupruilee hieman,siitä tuli ajatus; Miltä tää näyttäis rajusti vanhennettuna ruosteineen jne.No tässä kai haet alkuperäisfiilistä autosta.
Kiitoksia kommenteista. Täytyy sanoa, että aika hienolta tämä näyttää tuolla vitriinissä kaiken sotilaskaluston seassa. Mukava väriläikkä. Kun seuraavan kerran kyllästyn lentsikoihin, niin kaapissa on odottamassa saman valmistajan '53 Corvette.
Timo Rissanen kirjoitti:
Komea auto ja malli. Mitkä osat foilasit? Eikö kromiosia ollut mukana aika runsaasti?
Pensselillä maalatuksi on pinta hyvä. Ikkunoiden listat kaipaisi himpun siistimistä.
Irralliset osat oli kyllä enimmäkseen kromattu valmiiksi, foilattavaksi jäivät kaikki listat. Ja valitettavasti kromiosissa oli paljon valupurseita ja muita virheitä, joten melkein kaikkia oli pakko paikata foilaamalla. Esimerkiksi molempien puskureiden molemmista päissä on puolen sentin verran foilattua osaa.
Ikkunan listat jäivät tosiaan paikoin epäsiisteiksi. Yritin väkisin pakottaa kalvoa mukautumaan listojen muotoihin ja hankalimmissa paikoissa se jäi siten ryppyiseksi. Nyt hiukan kokeneempana tekisin sen varmaan pienemmistä paloista. Ja voi olla, että joissain kohdissa myös alusta on epätasainen.
jarno törmänen kirjoitti:
Siististi rakennettu chevy, maalaus onnistunut hienosti siveltimellä maalatatuksi. Ainoastaan tuo konepelti hieman häiritsee muuten nättiä kokonaisuutta, ja moottorin oisi voinut maalata oranssinpunaiseksi. Muistaakseni letukan kutonen oli sen värinen?
Tässä on Chevyn ns Blue Flame -motti, joka nimensä mukaisesti vaikuttaa olleen sininen sekä ohjeen että referenssien mukaan.
Tunturi kirjoitti:
Siisti malli ja maalipintakin näyttää hyvälle näissä kuvissa. Tuulilasinpyyhkimet ovat tainneet foilaussessioissa muuttua osaksi tuulilasin kehystä ja moottoritilassa kohokuvioina toteutettujen johtojen maalaaminen on mennyt vähän sutimiseksi, muuten oikeinkin hyvä malli.
Tuulilasinpyyhkijät jäivät harmittamaan minuakin, mutta en keksinyt miten koriin valettuja pyyhkijöitä olisi saanut korostettua kun ne kuitenkin ovat kromin väriset. Litkutuskokeilutkin jätin väliin foilauksen pilaamisen pelossa. Pyyhkijät eivät tosin näytä valokuvissakaan ihan kamalasti erottuvan listasta.
Moottoritilan yksityiskohtien kanssa kävi sellainen moka, että muistin ne vasta kun auto oli kasassa ja maalaaminen oli hiukan hankalaa moottorin ollessa tiellä. Sopivasti maskiteippiä käyttämällä olisi kyllä varmaan saanut parempaa jälkeä. Ja akun kengät ovat kuvassa itse asiassa täysin märkää maalia, ne muistin vasta kuvatessa. ;)
Oikein tyylikäs Chevy. Maalaus on hyvin onnistunut, eikä varsinkaan valkoisen katon maalaaminen siveltimellä olekaan aivan yksinkertainen keissi, joten pinnoja hyvästä maalauksesta. Lisäksi olisit ehkä nuo Chevyn logot voinut maalailla puna-sini-valkoisella. Siitä tulisi vielä hiukan detaljoidumpi fiilis?

Lisää plussaa tulee maskin, ovien ym. litkuttamisesta, joka automalleissa varsinkin on aivan pakollista, jos aikoo vähänkään realistiselta näyttävää mallia saada aikaan.

Tuosta moottorin väristä sen verran, että muistaakseni 60-luvulla värit taisivat vaihtua: kutosista tuli oransseja ja kaseista sinisiä. Tällainen muistikuva olisi minulla, onko jollakulla parempaa muistoa asiasta? Voi tosin olla, että muistelen nyt Fordin värejä.

Vaikka moottoritilassa ei juuri piuhoja näy ja sisäkuvaa kaipaisin, niin kokonaisuudessaan aivan hyvännäköinen malli.
Maalipinta oikein hyvin pensselöity. Saumojen korostus juuri niinkuin pitääkin. Foilauksesta plussaa sikäli ettei ne juuri tehtaan kromeista erotu. Eli varsin hyvin tehty nätti Bel Air.
PhantomII kirjoitti:
Maalaus on hyvin onnistunut, eikä varsinkaan valkoisen katon maalaaminen siveltimellä olekaan aivan yksinkertainen keissi, joten pinnoja hyvästä maalauksesta.
No ei ollut, etenkään kun erehdyin käyttämään harmaata pohjamaalia. En lopulta enää uskaltanut laskea monesko maalikerros on menossa.
Lainaus:
Lisäksi olisit ehkä nuo Chevyn logot voinut maalailla puna-sini-valkoisella. Siitä tulisi vielä hiukan detaljoidumpi fiilis?
Harkitsin kyllä, mutta en löytänyt pikaisesti etsimällä hyvää kuvaa oikeasta maalauksesta ja ohje oli tämän suhteen aivan kelvoton.
Lainaus:
Vaikka moottoritilassa ei juuri piuhoja näy ja sisäkuvaa kaipaisin, niin kokonaisuudessaan aivan hyvännäköinen malli.
Sisäkuvaa kaipaan minäkin ja olen aivan varma, että sisäkaukalon valmistuttua otin siitä kuvan, sitä ei vaan löytynyt mistään. Ja nyt en enää onnistunut saamaan kelvollista kuvaa.
tomi t 2.5.2011 14:59 Vastaa lainauksella
Hieno, on kyllä juuri kuin pitääkin eli ei virheitä
paavo p. 2.5.2011 22:02 Vastaa lainauksella
Upea ja vielä sudittuna :-). Kyllähän tämä menee ilman säistystäkin josta en itse henkilökohtaisesti pahemmin perusta.
Tuosta säistämisestä: se ei tosiaan taida olla muotia, eikä edes välttämättä suotavaakaan automalleista puhuttaessa. Poislukien ehkä kuorma-autot ja rekat, tietyiltä osin nekin. Tällaisiin vehkeisiin sellainen ei oikein sopine.

Kun taas puhutaan maskin ja ovien ym. luukkujen saumojen ja syvennysten litkuttamisesta, ei kyseessä miltäänosin ole kysymys säistämisestä. Ainoastaan tuodaan yksityiskohtia esiin. Nämähän erottuvat uusissa, puhtaissa oikeissa autoissakin. Tätä seikkaa automallauksessa vertaisin vähän niinkuin leko-mallien kuomun raamien maalaukseen.
Ei ollenkaan hassumpi Chevy Kallelta. Konehuone ja alusta olis kaivannut mielestäni enemmän huomiota vaikka pienen säistyksen muodossa. Itse tykkään rakennella paljon ns. harraste/käyttöautoja jotka voivat olla päällisinpuolin puunattuja mutta tekniikkapuoli ja alusta sitten enemmän tai vähemmän sotkettuja. Liiallinen puhtoisuus voi olla pahasta myös automalleissa, siis kun puhutaan nimenomaan alustasta tai konehuoneesta. Kori saa ja sen pitää kiiltää. Tässä on mielestäni aika realistinen kiiltoaste saavutettu kyseisen ikäluokan autolle. Pensselillä itsekkin automalleja maalanneena nostan peukut pystyyn. Toivottavasti näemme tulevaisuudessa Kallelta näitä lisää :)
No juu, pohjaa voi aina toki hiukan säistellä, samoin renkaita. Automalleissa on se kiva ominaisuus kuitenkin, että niiden ei tarvitse esittää ruosteista romukasaa, jollainen taas mielellään liitetään toiseen mallailukategoriaan. Automalleja on jotenkin vaikeampi saada aivan realistisen (mitä se sitten tarkoittaakaan tässä tapauksessa) näköisiksi.

Silmääni kuitenkin tämä Chevy näyttää enemmän pienoismallilta kuin "vain" koottavalta. Kuten sanottu, sen saanee aikaa hyvä maalipinta ja maskin ja luukkujen saumojen sopivat korostukset.
Se on niin hieno että tekee mieli laittaa omat mallit kaappiin piiloon! :) Mistäs ostit mallin?!
Patrick du Jardin kirjoitti:
Mistäs ostit mallin?!
Tietonikkarista joskus kauan, kauan sitten. Viime vuosituhannen puolella.
Kalle Rantanen kirjoitti:
Patrick du Jardin kirjoitti:
Mistäs ostit mallin?!
Tietonikkarista joskus kauan, kauan sitten. Viime vuosituhannen puolella.
No sepä harmillista! Täytyy etsiä jostain…
Niklas.U 11.7.2012 13:09 Vastaa lainauksella
Ihan hieno, itse olisin maalannut punaiseksi…; ) Mutta koska on vasta ensimmäinen malli tekeillä en voi vallittaa… ( siis minun eka malli)