Pienoismallit.net

Focke-Wulf 190 A-8

"Musta 9"

Fw:t on ollut jo kauan lempparilentokoneitani ja tämä onkin jo neljäs rakentamani, tosin aiemmat ovat 1:48 mittakaavassa. Malli oli ensimmäinen lentokoneeni todella pitkään aikaan, toinen ruiskulla maalaamani ja ylipäätään ensimmäinen näin suuren mittakaavan projektini. Hasegawan malli on rakennettu suoraan laatikosta, paitsi siirtokuvat ja maalausohjeet ovat Eaglen. Maaleina käytetty lähinnä Tamiyan tuotteita. Malli ei ollut parhaita rakentamiani: kittiä kului ja siirtokuvien kanssa meni välillä raivostuttavaksi tappeluksi. Huolimatta muutamista virheistä (siirtokuvien kiiltely, propellin kiekuran epäonnistuminen jne…) lopputulos on mielestäni kuitenkin ihan ok. Kyseinen malli oli tavallaan harjoitusmalli, koska minulla on vielä toinen täysin samanlainen (paitsi eri siirtokuvilla) odottelemassa kokoamista. Tosin se projekti ei taida tämän kokemuksen seurauksena alkaa vielä ihan vähään aikaan…

Kommentit

Hyvinhän se focke on rakentunut. Mielestäni kauneimpia toisen rähinän lekoja, mersun jälkeen:) Rakennusjälki siistiä maalaus näyttää hyvältä samoin siirtokuva työskentely. Vanhennus mielestäni onnistunut nappiin, ja kone uhkuu voimaa. Hienoa työtä kaikinpuolin.
Esko P. 30.4.2011 22:33 Vastaa lainauksella
jarno törmänen kirjoitti:
Hyvinhän se focke on rakentunut. Mielestäni kauneimpia toisen rähinän lekoja, mersun jälkeen:)
Kiitos kommentista!
Joo mersut on minunkin mielestäni siellä kärkipäässä ja ajatuksissa onkin rakennella Um:n suomimersu lähiaikoina :)
KK 1.5.2011 00:20 Vastaa lainauksella
Bf109 on maailman paras hävittäjä :) . Häijy fw190 hieno malli
Esko P. 1.5.2011 00:23 Vastaa lainauksella
KK kirjoitti:
Bf109 on maailman paras hävittäjä :) . Häijy fw190 hieno malli
Mielipiteistähän ei voi kiistellä, koska niiden esittäjä on aina oikeassa :)
Kiitti kuitenkin kommentista!
Eihän tuo spinnerin kierukka nyt niin kehno ole. Muutenkin hieno esitys. Missä päin esikuva lenteli? Yksi mahdollinen nootti, laskeutuvatko laskusiivekkeet todella noin alas?

t:J
Esko P. 1.5.2011 00:58 Vastaa lainauksella
Jarkko Ohjaamo kirjoitti:
Missä päin esikuva lenteli? Yksi mahdollinen nootti, laskeutuvatko laskusiivekkeet todella noin alas?
Malli on koottu, laskusiivekkeet mukaanlukien, pelkästään Hasegawan ja Eaglen ohjeiden mukaan. Eli laskusiivekkeiden osalta vastuu on Hasegawan… Esikuvan paikasta ei, Eaglen tietojen mukaan, ole tietoa. Ohjeiden mukaan: "Black 9" Fw 190 A-8/R7 W. Nr. unkown 11./JG 3 July 1944 Location Unknown. Lisäksi esim. propellin tyyppi ei ole tiedossa… Eli käytössäni oli harmillisen epämääräiset tiedot… :( Tiedän että _tästäkin_ epäkohdasta voi syyttää vain ja ainoastaan mallarin laiskuutta referenssien käytön suhteen. Sori…
Esko P. kirjoitti:
käytössäni oli harmillisen epämääräiset tiedot… :( Tiedän että _tästäkin_ epäkohdasta voi syyttää vain ja ainoastaan mallarin laiskuutta referenssien käytön suhteen. Sori…
Ei sillä niin väliä, sillä malli näyttää erittäin hyvältä, ja uusintaversio varmasti vielä paremmalta.
Huonolla lekotietämyksellä hankala mennä epäkohtia etsimään.
Esko P. 1.5.2011 01:26 Vastaa lainauksella
Heikki Honkanen kirjoitti:
Ei sillä niin väliä, sillä malli näyttää erittäin hyvältä, ja uusintaversio varmasti vielä paremmalta.
Kiitokset rohkaisevasta kommentista!

Ymmärrän kyllä hyvin että joillekin yksityiskohdilla on hyvinkin paljon väliä ja totta puhuen tunnen itsekin piston sydämessä kun saan tietooni epäkohtia malleissani… Mutta haluan pitää harrastuksen, ajankäytön tai -puutteen ja stressaamisen määrän suhteen, itselleni mielekkäänä, joten joitakin myönnytyksiä täytyy tehdä. Tiedä sitten jos joskus tulevaisuudessa tietomääräni ja pitkäjänteisyyteni kasvettua tilanne muuttuu. Toivossa on hyvä elää :)
Esko P. kirjoitti:
Tiedä sitten jos joskus tulevaisuudessa tietomääräni ja pitkäjänteisyyteni kasvettua tilanne muuttuu.
Kokemuksesta voin sanoa että toisinaan pitkäjänteisyyskään ei auta jos referenssit ovat kauttaaltaan epämääräisiä. Mutta ainahan "sieltä sun täältä" saa jotain kerättyä. Yhdistelee niitä sitten mielensä mukaan.
Hieno malli ja varsinkin maalauksen osalta erinomaista jälkeä, itse laitan myös joskus järeää antennilankaa,kun ei jaksa aina näpertää.Bf 109 on aikansa huippu hävittäjä, se onko paras,kai riippui vähän ketä sauvaa heilutti.Eniten yksittäistä tuhoa saivat aikaan Stuka pilotit apureineen.Itse väittäisin Mustang P-51D mallin olleen tehokkain ilmataisteluissa.
AJ 1.5.2011 15:57 Vastaa lainauksella
Moi Esko, Fw 190:n eri variaatiot, mukaanlukien Ta 152 olivat kiistatta Kurt Tankin mestariteoksia/luomuksia. Anton-sarjan A-0:sta (esituotanto Focke) A-9:een (viimeisin Anton-sarjan Focke) Fw 190:ssä on aivan erityistä viehätystä, johtuen pääosin varmasti Bemarin tähtimoottorista, mutta myös kompaktista koosta, vahvasta aseistuksesta yms…

Esteettisesti Fw 190 Anton-sarjan tähtimotti-Focket eivät mitenkään vedä vertoja rivimoottorisille vastineilleen, kuten Spitfiren ajattomalle tyylikkäälle eleganssille, Mustangin aerodynaamisen tehokkaalle olemukselle tai Messerschmittin sulavalle ulkonäölle.

Mutta toisaalta harva, jos ylipäätään mikään muu, hävittäjä on näyttänyt yhtä tietoisen aggressiiviselta ja häijyn tuhovoimaiselta kuin Fw 190 Anton-sarjan Focket.
Pienoismallisi kuvaa lekoa "Black 9" Fw 190 A-8/R7 Illesheimissa joko 11. tai 12.7.1944, koska tunnetut valokuvat (mm. Peter Rodeiken Focke-Wulf raamattu) ko. koneesta ovat juuri tuolloin Illesheimista. Valitettavasti W.Nr. ei ko. koneelle jostain syystä ilmoiteta, eikä se valokuvista näy.

Fw 190 A-8/R7 oli Sturmjäger/Sturmbock/Panzerbock Focke-Wulf, joka oli varustettu jälkikäteen asennetulla (kenttäasennus) lisäpanssaroinnilla - Fw 190 A-8/R7 = Fw 190 A-8 mit nachgerüsteter Sturmstaffelpanzerung tai sama laajemmin in English: Fw 190 A-8/ R7 with increased cockpit armour for use by the Stumstaffeln, with the following armament: 2 MG 131 and 4 MG 151 as per the standard Fw 190 A-8.

Mallisi on muuten hyvin onnistunut kaikinpuolin paitsi: 1. Siitä puuttuu esikuvan lisäpanssarointi, 2. Laskusiivekkeet ovat tosiaan liian alhaalla ja 3. Kyseessä on Sturmjäger ja ne nyt vaan eivät olleet noin siistejä, joten kulumia/vanhennusta lisää.

Ehkä eniten tökkii tuo lisäpanssaroinnin puute, koska sen takia ero esikuvaan nähden on kohtuullisen suuri - etenkin isossa skaalassa se näkyy jo erittäin hyvin. Laskusiivekkeet saa helposti fixattua ja kulumia/vanhennusta voi helposti lisätä.

Muilta osin lekosi on erittäin tyylikkäästi ja hyvin rakennettu ja viimeistelty - hieno malli! Parhain terveisin, AJ
Esko P. 1.5.2011 16:53 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
Muilta osin lekosi on erittäin tyylikkäästi ja hyvin rakennettu ja viimeistelty - hieno malli! Parhain terveisin, AJ
Kiitos taas asiantuntevista kommenteista! Otetaan huomioon sitten sitä seuraavaa tehdessä…
AJ:n jälleen kerran kaikenkattavaan kommenttiin ei voi paljoa lisätä. Lisäpanssaroinnin puutteen lisäksi eniten silmään ottaa JG3:n vaakuna, jonka käsitykseni mukaan pitäisi sijaita konepellissä.
Kokonaisuutena hieno malli.
Esko P. 1.5.2011 18:32 Vastaa lainauksella
Raine Luotonen kirjoitti:
Lisäpanssaroinnin puutteen lisäksi eniten silmään ottaa JG3:n vaakuna, jonka käsitykseni mukaan pitäisi sijaita konepellissä.
Eaglen ohjeissa oli neljän koneen maalausvaihtoehdot. Tämä "musta 9" oli toinen niistä joissa ohjeiden mukaan vaakuna ei ollut konepellissä…
On paljon kommentteja. Yhdyn heihin ja latasen pojot: