Pienoismallit.net

Rote flieger

425/17, Manfred von Richthofen, 21.4. 1918

Tänään tuli kuluneeksi 93 vuotta Punaisen paronin, Manfred von Richthofenin kuolemasta. MvR tapasi kohtalonsa Sommessa, saksalaisten keväthyökkäyksen aikaan 1918. Yksi sydämmeen osunut luoti päätti Jagdgeschwader I komentajan ja saksan ilmavoimien kirkkaimman johtotähden elämän. Nykyään on tultu siihen tulokseen, että tappavan luodin ampui Australian tykistön ilmatorjunta kk.

Päätin tuossa jo talvella, että teen tälle päivämäärälle valmiiksi koneen jolla hän lensi viimeisen lentonsa. Oma saamattomuus ja siihen vielä päälle kunnon kevät flunssa sai aikaan sen, että projektillla meinasi oikeasti tulla kiire. No näköjään sitä viikossakin saa aikaiseksi kun oikein panostaa asiaan.:)

Kovasti ovat viisaammat vääntäneet kättä ko koneesta ja sen väristä ja ulkonäöstä. Esim täällä: www.theaerodrome.com…orum/camouflage-markings/25896-true-color-mvr-fokker-dr1-425-17-a.html Luin kyllä koko ketjun läpi ja meinasi prjekti tyssätä siihen, mut sit päätin et kyl me nyt mennään sen viimeisimmän tiedon perusteella. Se asiahan on kuitenkin aika varma, että kone jolla MvR tapasi kohtalonsa oli punaiseksi maalattu ja valkoisella sivuperäsimellä. Tämän todistavat Australialaisten hylystä ottamat kuvat. Siitäkin huolimatta, että sotamuistojen keräilijät olivat leikanneet melkein kaiken kangas päällysteen koneesta. Kaikki halusivat palan Punaista Paronia. No näillä tiedolla mentiin.

Malli on aikalailla rakennettu suoraan boksista, tarkemmin Eduardin Der Rote Flieger sarjasta. Oikeastaan ainoat asiat mitä tein oli moottorin detaljointi, mm. sytytys tulpat ja johdot, sekä kk:den erillainen pehmuste jonka tein muovilevystä. Maalaus tamiyan akryyleillä sekä vesiohenteisilla öljyväreillä. Yritin hiukan hakea maalauksella eri punaisen sävyjä jotta pinta ei näyttäisi niin monotoniselta. Kuvien ottamisen jälkeen huomasin taas muutaman korjattavan jutun(ompa yllättävää). Vanhennusta voisin myöskin hiukan tehdä kunhan jaksan, huhtikuiset kentät eivät mitään kuivia jalkapallokenttiä olleet.

Kommentit

KK 21.4.2011 22:19 Vastaa lainauksella
Elä vaan mene vanhenteleen upeaa mallia. En tunne näitä kangaspuita mutta ammattimaista jälkeä, hieno malli. Eikait tuohon aikaan vielä ollut niin paljon lentokoneita että ne paskaisina taivaalle päästettiin. :D
Kiitos :) Itseasiassa ihan kuvienkin mukaan niin pyöriä ja sivuperäsimen alaosaa pitää hiukan "sotkea". No hyvin maltillisesti kuitenkin.
Valmistuhan se :-) Ja hieno tuli! Pinta ja etenkin potkuri loistavan näköisiä. Tästä on vaikea parantaa mitään
Alä mene sotkemaan komeaa mallia. Tämä on täydellisen hyvä, varsinkin potkuri on todella loistava. Ei tarvitse Paroonin haudassaan kääntää kylkeä ainakaan tämän mallin takia.
En ole kovin tarkkaan enää seurata inttämistä aiheesta 425/17, mutta sinä lienet tässä noudatellut lähinnä Dan San Abbottin näkemystä? Tumma punainen, sarjanumero kyljessä ei näy, maali ohjaamon vasemmalta puolelta ei ole chippaantunut…

Helevetin hieno on! On mukava katsoa, kun joku kerrankin rakentaa Richthofenin punaisen vasta sitten kun osaa. Kaikillahan meillä on punastuttavan poikamaiset yritelmämme mallikaapin perällä. ;-)

Mikko
Kiitos Tapsa, Kauko ja Mikko.:)

Mikko. En tiedä onko tämä nyt DSA:n vai kenen ajatusta, mut ymmärsin et viimeisen risti muutoksen yhteydessä kone olisi sudittu aikalailla kauttaaltaan uudelleen, koska sävy näyttää kovin samalta koko koneessa. Mielestäni en näe esim rungossa minkäänlaista sävyeroa kansallisuustunnuksen takana missä valkoisen neliön pitäisi olla. Tällöin uudellenmaalauksessa olisi vasemman puolen chippauksetkin peittyneet sekä sarjanumero vielä enemmän. Kuvista ei sitä vissin huomaa mut se sarjanumero on siellä kyljessä :) Sävyn valitsin ihan sen mukaan et mielestäni se kuvista katsoen(tosi taitavaa mustavalkokuvista, eikö ;)) on tummemman punainen kuin vermillon, jota on kovasti ehdotettu maailmalla. Niihin kangasriepuihin joita maailmalla on säilynyt ei mielestäni ihan kauheesti ole luottamista. 90 vuodessa sävy muuttuu paljon ja käsittääkseni kansallisuustunnusten valkoinen ja musta tunkevat vielä punaisen läpi. Ne chippaukset ovatkin muuten jännä juttu samoin ne naarmut vasemmassa keskisiivessä. Jos konetta käytettiin taistelussa eka kertaa vasta joskus helmikuussa, niin miksi maaliskuussa otetussa kuvassa kone näyttää kovin kärsineeltä. Vai onko 425 sittenkin 477. Vai eikö 425 päässyt vain päiväkirjamerkintöihin ennen 20 pvää huhtikuuta, kun MvR sai 79 ja 80 ilmavoittonsa, Mutta olisi ollut jo aktiivikäytössä pidempään. Tästähän ne viisaat ovat myös kovasti väitelleet.
Niinhän DSA on tulkinnut, että 477/17 sudittiin myös kokonaan punaiseksi ja tuo chippautunut kone on juuri se…

t. Mikko
T.L. 22.4.2011 12:38 Vastaa lainauksella
Ei tuota sen kummemmin pidä lähteä säistämään. Rakennusjälki mahtavaa ja maalaus myös. Ei kaiken tarvitse olla puhkikulunutta…
Kaunista, niin kaunista. Kaiken ei todellakaan tarvitse olla puhkikulunutta, mutta hieman kaipaisin tuosta pyörivästä moottorista leviävää öljy- ym. roisketta näkyviin - siis hieman.
Potkurin Axial-siirtokuvatkin ovat oikeinpäin - joissakin omissa vanhoissa malleissani olen hölmöillyt ne just toisin päin.
ei muuta sotkua kaipaa kuin ehkä ruohotuppo kannukseen. mahtava malli,

ps: siitä värityksestä vielä osa manfredin koneista joilla hän lensi ei ollut kokonaan punaisia osa taas oli, se riippuu ajasta. toinen vaihtoehtä olisi ollut ruskealla keulalla.
Kiitos oikein paljon kommentaista. :)

Mikko, jos ei aitojen lasinegatiivien omistajista joku astu esiin niin tuskin saamme koskaan tietää asian oikeaa laitaa. Ilman niitä asiasta voi väitellä montakymmentä sivua kirvesvartta pääsemättä puusta pidemmälle kuten dromella on tehty ja porukka kaivautuu mielipiteineen paikolleen suuren sodan tyyliin.:)
Hieno on… oikein hieno.
Erityisesti haluan omasta puolestani kehua tuota potkuria, joka ei aitoa häpeä.
Mitä siihen maalikulumaan ohjaamon kyljessä tulee, ja jonka omaan 1/72 malliin tein, niin tässä olevia kirjoituksia lukiessani aloin pohtimaan, että miten se on edes päässyt syntymään? Konehan on päällystetty kankaalla, joten samanlaista kulumista kuin metalipinnoilta, ei pääse juurikaan syntymään. Kulumia toki voi syntyä, ja muistaakseni kyseinen kuluma jossain kuvassa näkyykin, mutta luulisi, että se vaatisi joko aikaa tai huonoa maalausta. Olenko ymmärtänyt väärin, että tuo 425/17 ei olisi ollut kovin pitkäikäinen lentokone?

Koetan itse saada oman panokseni tähän aiheeseen huomenna tänne. Olen taistellut ikuisuuden Manfredin figuurin kasvojen maalauksen kanssa, ja alan olemaan sillä kannalla, että saa olla. Tehdään vaikka seuraava paremmin. Tätä menoa kun en saa koskaan mitään valmiiksi.

Eipä kai kummempaa. Kaunis malli, ja uskoisin punaisesi olevan aika lähellä, sillä pikaisen googletuksen tuloksena löytyneissä kuvissa, on kone tuossa asussa todella tumman oloinen.
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/08/06/70/080670.jpg[/img]

Siinähän sitä ihmeteltävää riittää. Tämä siis on joko 425 tai 477/17. Aika hurjan näköinen on tuo kuluminen rungon kyljessä. Mutta tuo vasemman puoleinen keskisiipi minua ihmetyttää, hurjan näköistä naarmua. Ei nuo ihan kentällä seisoskelulla kyllä synny.
Kuluman on aiheuttanut tietysti toimistoonsa kiipeävä lentäjä-ässä. Se, että alta paitaa nimenomaan paljas vaalea kangas, on ollut argumentti sen puolesta, että kyseessä on 425/17, sillä 477/17 oli sudittu alunperin normaalilla raitasuojamaalauksella.

Mutta kuten kaimani yllä toteaa, tästähän voimme väitellä ikuisuuksiin, kun pitävät todisteet suuntaan tai toiseen puuttuvat…

t. Mikko
Juu, siitähän se tietty tulee. Kangaspäällysteiset koneet vain ovat hyvinkin tuttuja, ja harvemmin niissä noin pahoja kulumia on. Siksi arvelin itsekseni, että olisikohan maali ollut heikkolaatuista. Mikko H:n kuvassa tuo näyttää ehkä jopa enemmän maalin lohkeamiselta kuin kulumalta. (Mikä tekee samalla oman tulkintani 1/72 mallissa vääräksi).
Lisätään vielä sen verran, että lennettiinköhän noiden kanssa paljon hiekkakentiltä? Keskisiiven naarmut voisivat olla esim. edessä nousseiden koneiden potkurivirran aiheuttaman hiekkapuhalluksen aikaansaannosta. Tosin taisivat enemmän lentää nurmikentiltä.
Upea … tdekkaa Manfred 1/16.
AJ 6.5.2011 06:55 Vastaa lainauksella
Moi Mikko, myöhäiset kommentit; loistava pienoismalli - ansaitusti viikon malli! Kuten edellä on jo useasti todettu, ei kannata tehdä mitään vanhennusta upeaan malliin.

Tykkäsin erityisesti myös hienosta mallin esikuvan taustoituksesta ja rakentamis/maalausselostuksesta taustoineen.

Kerrassaan mainio Der Rote Flieger Fokker Dr I pienoismalli - lainaten Mikko S:ää: "On mukava katsoa, kun joku kerrankin rakentaa Richthofenin punaisen vasta sitten kun osaa. Kaikillahan meillä on punastuttavan poikamaiset yritelmämme mallikaapin perällä. ;-)". Mikko S kiteytti kaiken olennaisen tuolla lauseellaan; olen täysin samaa mieltä, siihen ei ole mitään lisättävää. Parhain terveisin, AJ
Upea malli!