Pienoismallit.net

Sd.Kfz.184 Elefant

Tässä ensimmäinen pienoismallini 17 vuoteen. Uhrina toimi wanha Italerin sarja, joka makasi kaapissa yli 20 vuotta ennen kuin kävin kiinni. Tarkoitus oli tehdä malli suoraan laatikosta ja maalata se "tollai vain" ikäänkuin lämmittelynä tuleville haasteille mutta projekti vei mennessään ja tein muutoksia, hankin taustatietoa jne.

Tekemäni malli pohjautuu Schwere Panzerjäger Abteilung 653:n ensimmäisen komppanian kalustoon Italiassa maalis-huhtikuussa 1944. Vaunut tulivat maahan helmikuun lopussa, joten tien päällä on oltu kuukausi ja taisteluakin koettu. Tässä vaiheessa 1. komppania ei ollut vielä maalannut vaununumeroita eikä yksikkötunnuksia. Kansallisuustunnusta ei Italian vaunuissa tietääkseni ollut koskaan.

Kasaus
Muovi oli aika kovaa ja samaan aikaan haurasta eli pienet ja ohuet osat katkeilivat helposti. Kattoluukut jätin auki tulevaa dioraamaa varten. Sisällä ei ole detaljeja.

Italerin sarja ei sellaisenaan käynyt 653:n vaunusta, joten kokosin pääosin PM.netin keskusteluista vikalistan, josta en kaikkea toteuttanut mutta tällaista extraa tein:

- Zimmerit-päällyste. Tässä olikin melkoinen urakka. Tein massan Milliput standardia ja erikokoisia ruuvimeisseleitä käyttäen. Hankalinta oli saada tavara sopivan ohueksi, niin että Elefantin massiiviset pulttaukset näkyisivät. Toisaalta massaan piti jäädä myös paksuutta, jotta jälki olisi sopivan näyttävää. Kyllä kannatti tehdä, sillä zimmeritit toivat vaunuun suuren annoksen karismaa ja häijyyttä.

- vetovaijerit korvasin kettingeillä. En oikein löytänyt sopivaa vaijerimateriaalia, joten kirppiksen kaulakorun ketjusta sain hyvät kettingit molemmille puolille ja niistä tuli näyttävämpiä kuin ohuesta vaijerista. En tosin tiedä kestääkö edes noin paksut ketjut Elefantin painoa…

- letkuteloista joka toinen hammas pois

- varustelaatikko siirtyi lokarilta vaunun taakse

- uusi leka valurangasta

- ajovalot ja niiden jalustat pois

- radistin puoleinen tähystysrako umpeen

- tähtäinperiskoopin tein valurangasta ja muovilevystä

- varatelat siirsin tykin vierestä takapanssariin ja etulevyyn

- ajajan prismojen lippaa hioin matalammaksi

- antenni katkesi, joten uuden sain kännykkälaturin johdosta

- etulokarit ovat saaneet vähän damagea, joten reilusti vaan paloja irti

- naamiointirehuja kylkiin

Maalaus
Käytin Tamiyan ja Vallejon akryyleja ja maaliruiskua. Panssarikeltainen oli ainoa valmis sävy, muut sekoittelin tilanteen mukaan perusväreistä. Pintakäsittely meni muistaakseni näin:

- Valkoinen pohjamaali + mustat esivarjostukset/sävypohjat, myös telapyörät maalasin mustalla

- Peittomaali keltaisella, nätisti kuulsivat esivarjostukset alta, kansi ja katto ovat hieman kylkiä vaaleampia

- Ruskea ja vihreä naamiomaali. Jätin kannen ja katon maalaamatta esteettisistä syistä, sillä halusin korostaa näiden alueiden valoisuutta ja naamiot olisivat tehneet kokonaisuudesta liian ahtaan.

- Korostin erilaisia koholla olevia yksityiskohtia vielä vaaleammalla keltaisella

- Litkutin zimmeritit tummalla washilla

- pieniä chippejä tummanpunaisella luukkuihin ja saranoihin simuloimaan oikeaa pohjamaalia

- Kuivasivelyt vaalealla keltaisella

- ihonvärinen filtteri yläosalle (olisi kannattanut käyttää ihan vaaleanpunaista sävyä) ja violetti väri telapyörille ja ihan alaosalle runkoa

- mattalakka, hieman lakka irrotti keltaista pois niin, että esivarjostukset korostuvat nyt vähän liikaa

- hopeointeja lyijykynällä

- naamiorehut naruilla kylkeen. Erilaisten kuivasivelyiden jälkeen nämäkin saivat uutta ilmettä

- maltillisesti punaruskeaa pigmenttiä telapyörien taakse ja telaketjuihin myös

- telaketjujen ja kettinkien maalausta en edes muista mutta pääasiassa litkutin niitä fiiliksen mukaan erilaisissa oranssin ja harmaan sävyissä. Kuivasivelyyn käytin sinisellä lantrattua hopeaa.

Kommentit

Tommi M 16.4.2011 18:38 Vastaa lainauksella
maalipinta ei ole enää rakeinen, hyvä että onnistuit saaman sen pois(kun foorumilla valittelit). Zimmerit on hieno, samoin naamiohärpäkkeet ja ketju(t). Hyvin vanhennettu, maalaus & telat onnistuneet. Hyvä uudelleen aloitus! tästä on loistava jatkaa
Tuukka O. 16.4.2011 20:01 Vastaa lainauksella
Upea. Kokonaisuus miellyttävän näköinen, rehut ja ketjut antavat terävää vastapainoa pehmeälle maalipinnalle. Kuivaharjauksella saa ihmeitä aikaan, sen huomaa erityisesti rehuissa, mutta myös muualla tankissa.

Kehuja myös esimerkillisestä tavasta esitellä malliasi; kuvat ovat hyviä ja esittelyteksti laaja ja selkeä.
No nythän näitä elefantteja tulee pitää varmaankin pistää oma tuotoskin kunhan tulee valmiiksi :) Malli on hienosti tehty ja silmää miellyttävä kokonaisuudessaan. Saisinko muuten jotain ohjeistusta tuon periskoopin tekoon?
saku suoknuuti kirjoitti:
Saisinko muuten jotain ohjeistusta tuon periskoopin tekoon?
Periskoopin tein aika adhoc-menetelmällä eli vähän Dragonin Elefantti-mallin kuvia ja lähikuvia oikeista Elefanteista ja Sturmeista katselin referenssiksi. Vanhoista valurangoista etsin sopivan mutkakohdan ja sitä lähdin työstämään. Mutkan "ulkokehää" hioin 45 asteen kulmaan ja liimasin siihen muovilevystä tommosen lipan. En tiedä miksi siinä semmoinen pitää olla. Tein ton ihan viime hetken lisäyksenä eli vaunu oli jo liimattu/maalattu kasaan, joten piti ottaa periskoopin varreksi sen verran pitkä pätkä, että sen sai liimattua kiinni vaunun lattiaan.
onko noi kuusen oksat oikeita vai muovii?
^ muovia on, dioraamatarvikkeeksi tarkoitettu mutta en muista merkkiä.