Pienoismallit.net

Sukellusvene Type 033

"Romeo"

Vuonna 1959 Neuvostoliitto ja Kiina solmivat yhteistyösopimuksen neuvostosuklareiden valmistuksesta Kiinassa. Kyse oli kahdesta venetyypistä, malleiltaan 6633 ja 6631. Nato tunsi nämä veneet malleina Romeo ja Golf.
Veneiden rakentaminen aloitettiin, mutta jo vajaan vuoden kuluttua tuli jotakin ryppyjä NL-Kiina suhteeseen ja NL vetikin tietotaitoavun ja avustajansa pois. Tuotanto pysähtyi. Kiinalaiset jatkoivat kuitenkin omin voimin, varmaan erehdyksien ja oppimisien kautta, he saivatkin ensimmäisen veneen valmiiksi vuonna 1965. Venetyyppi nimettiin ytimekkäästi "033".
Kyseessä oli diesel-sähkökäyttöinen torpedo sukellusvene. Kuusi putkea edessä ja kaksi takana. Ehkä näistä omatoimisista rakentamisista johtuen veneessä riitti teknisiä ongelmia aina 70-luvulle. Kuitenkin lisää tehtiin ja
kaikenkaikkiaan 84 venettä valmistui. Veneiden tuotanto päättyi 1984.

Malli on Trumpeterin alkupään tuotantoa (1999) ja ikä jollakin tavalla painaa myös sarjan toteutuksessa. Yksityiskohdat ovat ohjeissa melko suurpiirteisiä ja parhaat referenssit saa laatikon sivukuvista. Toki netistä löytyy muutama hämärä valokuva, mutta yleensäkin oikeiden sukellusveneiden taustatieto on hieman kiven alla.

Tällaisena Kiinalaisen tyyppi 033:n kuitenkin näkisin, jostakin Kiinanmerestä kuiville nostettuna, kylmän sodan kynnyksellä.

Kommentit

Oikeellisuudesta en osaa mitään sanoa, koska en kyseistä alustyyppiä tunne, mutta karun kaunis malli ja hienot sävyt.
Hieno malli. Vielä kun joku tekisi sen urakan että näkisi suomalaisen veneen mallipöydällä. Suorakaideporasta en minäkään ole kuullut, mutta TÄMÄ menee aika lähelle. Tuo on tosin puulle tehty ja pienimmät terätkin ovat 6mm, mutta neliö reikää tekee kuitenkin.
AJ 7.4.2011 09:20 Vastaa lainauksella
Moi Pertti, samoin kuin Timo edellä oikeellisuudesta en tiedä mitään (uskon, että tiedät itse, koska taustoitus on selkeä ja hyvä), mutta Romeo sukellusvenepienoismallisi on hieno - kyllä tykkään. Alusmalli vaikuttaa tosi karulta ja pienoismallisi ilmentää sitä karuutta hyvin. Upeasti toteutetut sävyt; ehdottomasti kaikinpuolin erinomainen pienoismalli! Parhain terveisin, AJ
Maalaus ja veden aiheuttamat jäljet on toteutettu hyvin. Näyttää kyllä ihan aidolle. Hieno kuin mikä.
Yhtään sukellusvenettä en ole kasaillut ainakaan kolmeenkymmeneen vuoteen, joten olisi kiva näissä malleissa laittaa vaikka kolikko kuvaan kertomaan mallin kokoa. Arvaanko, että pituus on noin 16 cm?
Alkuperäisen 033 pituus oli 76,6m, mallin mittakaava 1:144 eli mallin pituus rapiat 53cm.