Pienoismallit.net

Mitsubishi A7M2 Reppu "Sam"

Japanilainen Hurrikaani

Tästä lentotukialushävittäjästä suunniteltiin Mitsubishi A6M Zerolle seuraajaa Japanin laivaston ilmavoimille.
Koneen kehitystyö alkoi 1942, mutta A7M1 prototyypin ensilento tapahtui virallisesti vasta toukokuussa 1944. Alitehoisella moottorilla varustetun koneen huippunopeus oli melko tarkkaan samoissa lukemissa kuin Zero-hävittäjällä, joten se oli suuri pettymys.
Mitsubishi jatkoi kuitenkin koneen kehittämistyötä ja lokakuussa 1944 tehokkaammalla Ha-43 moottorilla varustettu A7M2 versio saavutti huippunopeuden 628 km/t - myös koneen muut lento-ominaisuudet ja nousunopeus lakikorkeuteen päihittivät Zeron vastaavat kyvyt.

Kone oli huomattavasti Zeroa suurempi - se oli ulkomitoiltaan isompi kuin esim. yleisesti Erittäin Valtavana pidetty amerikkalaishävittäjä P-47 Thunderbolt.
Sana "Reppu" tämän Mitsubishin hävittäjän nimen yhteydessä on japanin kieltä ja se tarkoittaa suomennettuna hurrikaania tai jonkinlaista pyörremyrskyä.
Liittoutuneet antoivat tälle koneelle koodinimen Sam.

A7M1 mallia rakennettiin 2 prototyyppiä ja voimakkaammalla moottorilla varustettua A7M2 mallia 7 prototyyppiä + yksi tuotantomalli.
Mitsubishi Reppu ei ehtinyt mukaan II-maailmansodan taisteluihin, vaan koneen tuotanto pysähtyi täysin Japanissa joulukuussa 1944 - tuolloin ensin voimakas maanjäristys iski Nagoyan alueelle tuhoten suuria tehdasalueita - esim. Nakajiman ja Mitsubishin lentokonetehtaat tuhoutuivat järistyksessä - tämän jälkeen "pisteeksi iin päälle" tuhon täydensivät amerikkalaiset B-29 Superfortress pommikoneet, jotka pudottivat samoille alueille tuhansia tonneja pommeja.

Tämä Fine Moldsin sarja oli erittäin miellyttävä rakennettava - lähes Tamiyan tasoa!
Maalasin mallin lopulta aika paljon samalla tyylillä, kuin kuuluisat Tokiota vuonna 1945 puollustaneet värikkäät Kawasaki Ki-61 Hien hävittäjät.
Tällaista maalausta siis ei Reppu-hävittäjissä koskaan ollut.

Malli kuvatkoon Tokion puolustuksessa toiminutta tuntemattoman laivueen kuviteellista koneyksilöä.

Kommentit

Komea malli hienosta ja mielenkiintoisesta lentolaitteesta.Rakennus ja maalaus jälki on totuttuun tapaan hyvää ja huolella tehtyä.Uppoviivoitus korostuu mukavan hillitysti tässä mallissa.Jenkki ukot ovat hyvä lisä 2.kuvassa.Tässähän olisi hyvä idea dioraamaan.Taustalle joku Budhalainen pagodi,bonsai puu tai muu Japsi maisema?
Jos tästä lähtee hakemalla hakemaan jotain muutettavaa? niin se liittyisi ehkä tuohon maalaukseen.Reppuhan oli laivaston hävittäjä ja eikä niissä nähty täplä maalauksia joitakin A6m3 Zeroja lukuun ottamatta.KI.61 oli puolestaan armeijan ilmavoimien kone.Mallihan on kuitenkin"MItä JOS" osastoa joten tämä on "spekulointia sekundäärisillä argumenteilla" eikä siitä sen enempää.Olisiko Tokin ilmapuolustus joukoissa ollut enää edes mitään armeijan ja laivaston ilmavoimia erikseen? Mene ja tiedä .Joka tapauksessa,Well done Raimo.
Pitäisi kirjoittaa jotakin rakentavaa kritiikkiä, kuten sivuston ohjeistus pyytää tekemään. En kuitenkaan löydä tästä mitään parannettavaa. Malli näyttää todella hyvältä, kun maalaus toteuteuttu vain maaleilla.
Opa Laitinen kirjoitti:
Jos tästä lähtee hakemalla hakemaan jotain muutettavaa? niin se liittyisi ehkä tuohon maalaukseen.Reppuhan oli laivaston hävittäjä ja eikä niissä nähty täplä maalauksia joitakin A6m3 Zeroja lukuun ottamatta.
Maalauksen ideana on nimenomaan sodan loppuvaiheen kaaos Japanin maaperällä - käsittääkseni ihan oikeastikin monet laivaston lentokoneet joutuivat toimimaan maakentiltä tuossa vaiheessa - oli kai pieni pakko, kun niitä japanilaisia lentotukialuksia ei enää ollut olemassa.
Tämä koneyksilö on kaikesta päätellen tempaistu suoraan tehtaalta maakentille.
Raimo on palannut taas normaaliin päiväjärjestykseen useiden 1:72 mallien jälkeen ja hienolla mallilla.Maalaus on melko hankala kuvio,kuitenkin ihan hienon näköiseksi toteutettu.
Morjens Raimo.Ymmärsin kyllä yskän.M.m Atsugin kenttä oli tällainen suuri laivaston ilmavoimien maakenttä.Mika Haalahtea kompatakseni en löytänyt mitään korjattavaa tai parannettavaa.Tuo väritys kommentti olikin vain tällaista SciFi pohdiskelua.Ohjeet kun pyytävät annettuihin kommentteihin ehdotuksia korjattavasta/ parannettavasta.Tämä ei siis ollut parannus vaan vaihto-ehto visio.Täplä maalaus on kyllä minustakin paremman ja mielen kiintoisemman näköinen kuin yksivärinen vihreä.
AJ 6.4.2011 12:04 Vastaa lainauksella
Moi Raimo, Komppaan Opaa ja Mikaa yllä - kertakaikkisen upea anabolisilla steroideilla täyteen pumpattu Zero eli Reppu!

Mikan sanoin eipä japanilaisesta "Hurrikaanistasi" löytyne mitään parannettavaa; laadukkaasta sarjasta laadukas leko.

Nuo jenkkiukot ovat loistava idea koneen koon hahmottamiseen, samoin ne sopivat mainiosti Repun oheen lisänä. Tässä olisi kyllä ainekset huippudioraamaan, aivan kuten Opa jo totesi.

As always, kuvat ovat erinomaisia! Hitsi, nuo mv-kuvat ovat tosi realistisen näköisiä - mieletöntä!

Mallivalintana tuskin olisi voinut tehdä parempaa valintaa - erittäin harvinainen ja mystinen leko, josta pienoismalleja harvemmin näkee, jos ylipäätään ollenkaan - täydet pojot myös siitä.

Tässähän lienee nyt "likipitäen" täydellinen lekopienoismalli - kaikki on onnistunut; rakentaminen, maalaus ja viimeistely plus sokerikuorrutuksena huippukuvat ja taustoitus pienoismallista.

Jos tosiaan oikein hakemalla hakee jotain muutettavaa, niin se on juuri tuo Opan kommentti maalauksesta. Toisaalta aivan kuten Opa itse toteaa, se on kuitenkin sekundäärinen argumentti.

No jorinat sikseen, eiköhän tässä ole selkeästi viiden staran pienoismalli erittäin eksoottisesta lekosta - vaikeaa pistää paremmaksi. Huipputyötä Raimo! Parhain terveisin, AJ
Kakkoskuva olisi kiva nähdä väreissä.
Mika Haalahti kirjoitti:
Kakkoskuva olisi kiva nähdä väreissä.

Ollos hyvä:
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/07/98/86/079886.jpg[/img]
Erittäin hyvän näköistä, ja kiinnostava lentokone…vaan yhden mahdollisen valituksen aiheen keksin: onko tuo kuutosen fontti ihan ajanmukainen? Näyttää modernilta.
pertti jarla kirjoitti:
onko tuo kuutosen fontti ihan ajanmukainen? Näyttää modernilta.
Kyljessä oleva punainen "kuutoslihapulla" ei ole tämän mallisarjan oma siirtokuva, vaan se on joskus aikoinaan tullut jonkin toisen 1/48 skaalan japsihävittäjän sarjan mukana - se nro 6 on siis kiinteänä siinä punaisessa pallukassa - numeroa ei ole lisätty siihen jälkeenpäin.
Raimo Leino kirjoitti:
Mika Haalahti kirjoitti:
Kakkoskuva olisi kiva nähdä väreissä.

Ollos hyvä:
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/07/98/86/079886.jpg[/img]
Kiitos.
veikka 6.4.2011 14:35 Vastaa lainauksella
Taas hienoa jälkeä raimolta.
Rissanen menee sanattomaksi, mutta pojottaa:
On se, kyllä…on..on..Valitettavasti ei osaa sanoa muuta!!