Pienoismallit.net

F-51D Mustang

Tämmöinen pieni, kevyempi väliproggis ennen kuin käyn kunnolla MiGin kimppuun. Pitkästä aikaa lähestulkoon suoraan laatikosta rakennettu malli ilman ihme venkoiluja: ohjaamoon lisäsin vain sekalaisista etsiosien jämistä istuinvyöt. Lisäksi porailin auki pakoputkien ja konekiväärien päät. Nokan keskelle kaiversin vielä siitä puuttuvan paneeliuran.

Sarja oli niin sanotusti "previously owned". Tässä tapauksessa muuten aloittamaton, mutta toinen vaihtoehtoisista potkureista sekä raketit ja pommit oli käytetty muihin projekteihin.
Kun Mustangeja Korean sodassa kerran käytettiin pääasiassa maataistelu ja tulitukikoneina, tuntui että siipien alle pitää ripustaa rojua. Päädyin Revellin P-47:sta käyttämättä jääneisiin raketteihin sekä sarjan lisäpolttoainetankkeihin. Revellin rakettien ripustimien etäisyys toisistaan erosi hieman Tamiyan osista. Ongelma ratkesi poraamalla etummaiset kohdistusreiät hieman edemmäs kuin siiven alapinnalle puoliksi avatut reiät.

Rakennettavuus tyypillistä Tamiyaa, eli meni nippuun melkein itsestään, mitä nyt siiven ja rungon saumaa sai etureunasta hieman kittailla piiloon. Korkeusvakainten kohdistustäpät olivat selvästi ohuemmat kuin lovet rungossa, istuvuus napakoitui liimaamalla väliin ohutta (taisi olla 0,2mm) muovilevyä.
Ainoa varsinainen moite tulee kuomun takaosasta, jonka läpinäkyvä pleksiosa ja alaosa (kehys) on tehty erillisinä osina. Ihan spede ratkaisu jota en vaan ymmärrä: Lasiosan sisiti irrotus valurangasta on hankalaa ja liimaaminen kehykseen riskialtista hommaa. Olisivat mieluummin valaneet kuomun yhtenä kappaleena ja sisään tulevan kaaren erikseen. Niiin päin tukikaareenkin olisi saatu valettua kevennysreiätkin, näin tehtynä se on umpinainen.
Myöskin, luultavasti ihan valmistusteknisistä syistä eikä suunnittelullisista, kuomua ei suoraan laatikosta saa asennettua auki samalla lailla kuin se toimi oikeasti: kuomu liukui taakse kiskoilla ja sen takaosa mukaili rungon kaarta sen sijaa että liikkuisi suoraan taaksepäin. Jos kuomun liimaa "kiskoille", jää takaosa ilmaan, jos taas rungon mukaisesti, etupää nousee ilmaan.
Kehysosaa sisäpuolelta ohentamalla tai vacuosaa käyttämällä saisi aukinaisen kuomun tehtyä realistisesti. Nyt kun homman nimi oli kuitenkin rentouttava ylimääräisestä neppailusta vapaa projekti, liimasin kuomun auki niin kuin se asettui "kiskoilleen".

Ulkopintojen maalaukseen käytin Hawkeye Hobbiesin Talon-akryyleja ja Citadelin metallimaaleja. Molempien käytössä piisaakin vielä opettelemista, mutta se tuli havaittua että Citadelin maalit saa ruiskussa käyttäytymään paljon paremmin kun ohentamiseen käyttää veden lisäksi Johnsonin lattiavahaa.
Tottakai juuri nyt metallipintaa maalattaessa menin mokailemaan pohjamaalin kanssa. Ensin erehdyin tarttumaan Decovärin harmaaseen spraymaaliin, joka teki paikoin älyttömän röpelöistä pintaa ja purkki ruikki paikoin tavaraansa hirveällä virtaamalla mutta jotenkin aneemisella paineella josta seurasi se että aika paljon uppodetaljeja sai kaiverrella auki. Pahimpia epätasaisuuksia sai myös hioa sileäksi. Ei todellakaan mitään Alclad-tason pohjustusta, pariin vaikeisiin notkelmiin jäi aika rumaa jälkeä. Onneksi näissä Korean sotaratsussa ei niin haittaa pieni röpelö siellä täällä, koneet kun eivät olleet enää ihan uusia.
Maskasin ja maalasin joitakin paneeleita erilaisilla metallisävyillä luomaan vähän vaihtelua.

Sarjan kolmesta siirtokuvavaihtoehdosta päädyin kapteeni J.W. Rogersin lentämään koneeseen. Nokan häikäisysuoja-alueen reunuraidat, takarungon vinoraita ja siiven jättöreunan askellusalueen merkit tulivat siirtokuvina. Noista kaksi ensinnä mainittua vaikuttivat hankalilta laittaa ja saada asettumaan paikoilleen, joten päädyin ottamaan ko. dekaaleista mittoja ja maalasin raidat teippimaskeja käyttäen. Näin raitoihin sai myöskin saman punaisen sävyn kuin siipien, peräsimen ja vakainten kärkiinkin.

Vaikka en metallipinnan onnistumiseen täysin tyytyväinen olekaan, kokonaisuutena onnistui mielestäni ihan mukavasti. Näitä metallipintaisia lentovehkeitä voisi rakentaa enemmänkin…

Kommentit

Vai että kevyt väliproggis. Mitähän on odotettavissa varsinaisesta proggigsesta. Pakokaasuvanat näyttävät hienoilta metellipinnalla ja muutenkin täydellisen näköinen. Ja viellä 1/72 skaalaan.
Sanoi jotta olen antamassa reilusti kovempaa arvosanaa kuin muut, mutta tämä nyt sattui olemaan minusta aivan törkeän hieno. =) Lentokoneet ovat täysin hepreaa minulle, mutta onhan tämä nyt tosi upea, varsinkin mittakaava huomioon ottaen. Eritoten paneelirajat ja siisteys viehättävät.
Mahtavan hieno Mustangi.Vaikea panna paremmeksi.Oliko näissä Koren Mustangeissa kuomun läpikulkeva antennilanka?Mittakaava huomioon ottaen oikea super Mustangi.
Tommi M 5.4.2011 22:58 Vastaa lainauksella
pieni kone, mahtava jälki!
Hieno Mustangi ja komea metallipinta.Paneelirajat näyttää jotenkin liian voimakkailta,muuten hieno.
TÄYDELLINEN MALLI!!

Vihdoinkin joku sen on rakentanut. Nyt saadaan tieto siitä mihin voidaan mennä mallien osalta.

Monissa hienoissa malleissa on liian pieni arvio Mutta tämä on täydellinen minun silmilleni!!

Onnittelut kasaajalle.
Hieno polle!
Säestän Teppoa siinä, että levyrajojen korostaminen on mennyt vähän överiksi. Varsinkin spinnerin poikittainen sauma näyttää ylikorostetulta. En löytänyt 5 minuutissa googlella valokuvaa, jossa se olisi näkynyt selvästi.

Mikko
Mikko Pietilä kirjoitti:
Hieno polle!
Säestän Teppoa siinä, että levyrajojen korostaminen on mennyt vähän överiksi. Varsinkin spinnerin poikittainen sauma näyttää ylikorostetulta. En löytänyt 5 minuutissa googlella valokuvaa, jossa se olisi näkynyt selvästi.

Mikko
Tuota spinneriä mietin myös.Kuitenkin pitää nostaa rakentajalle hattua hienosta koneesta,koska ei ole ihan "suoraan laatikosta".
AJ 6.4.2011 12:28 Vastaa lainauksella
Moi Eetu, tyylikäs 'Stang, tosin levyrajat on ylikorostettu, lieneekö ollut tarkoituskin?

Metallipintaan kaipaisin enemmän elävyyttä eli metallipintojen sävyvivahteiden näkymistä - en ole nähnyt vielä yhtään etenkään tst-käytössä ollutta 'Stangia, jossa metallipinta olisi tasaisen siistiä ja tasaisen saman sävyistä (tietysti poislukien ne nykyaikaiset 'Stangit, joilla lennetään eri ilmanäytöksissä ympäri maailmaa - ne nimittäin puunataan ja kiillotetaan näytösiin; tosin lennon/lentojen jälkeen nekään ei näytä enää kiiltäviltä). Nyt 'Stang näyttää hieman "ristiriitaiselta" pakokaasu- ja ruutivanoineen ja toisaalta kiillotetun puhtoiselta.

Muilta osin kaikinpuolin hieno 'Stang. Parhain terveisin, AJ
Kiitoksia kehuista, kommenteista ja kritiikistä!

Että mitäkö varsinaisesta proggiksesta? Riski on että Suomi-proggista jonka kanssa hukkuu referenssimateriaaliin ja aftermarketsälään, projektin venyessä puoleen väliin täältä ikuisuuteen, ilman että lopputulos olisi välttämättä yhtään sen kummempi, saatika mitenkään suhteessa käytettyyn aikaan. :D

Tuntuu tuo paneeliurien ja detaljien korostus jakavan mielipiteitä. Jep, taidan olla kallistunut hieman sinne taiteellisen viimeistelyn koulukunnan suuntaan, tykkään tehdä detaljeista erottuvat, mutta pyrkimyksenä kuitenkin etteivät iske päin naaamaa. Ne on kyllä helppo vetää liian tummiksi. Saattavat muuten parissa kuvassa näyttää hieman korostuneemmilta kuin luonnossa.

Metallipinnan elävyyteen tuli itse asiassa panostettuakin maalaamalla paneeleita hieman eri sävyisiksi, esim. pakoputkia ympäröivät paneelit (muusta pinnasta eriävin sävy), kk-huoltoluukut, konekiväärien alueet siiven johtoreunassa, erinäisiä paneeleita ja luukkuja…
Hankalia saada erottumaan samalla lailla kuvissa samalla lailla kuin luonnossa. Lisäsin nyt yhden rakennusvaihekuvan jossa eri sävyllä maalatut siiven kk-luukut erottuvat paremmin.

Tuosta spinnerin saumasta olen samaa mieltä. Litkutusta siinä ei ole sen enempää kuin muissakaan uppodetaljeissa, jopa vähemmän, mutta sen korostuneisuutta lisää se ettei etu- ja takakappaleen liitosta ollut sarjaan tehty niin sulavaksi kuin se oikeasti oli. Ja osien väliin muodostuva sauma on muokkaamatta leveämpi kuin muualla. Valokuvissa sitä tosiaan ei aina tahdo edes erottaa. Tuossa toinen malli jossa tuo spinnerin sauma näkyy hyvin: --klik--

Antennilanka tosiaan jäi laittamatta tähän malliin. Tosin en ole aivan satavarma oliko kaikissa koneissa moista. Aika monessa kuvassa se näkyy, osassa taas ei. Toisaalta vanhoista (saati uudemmistakaan) kuvista se ei välttämättä erotu vaikka olisikin. Vaikeita ovat semmoiset otokset missä peräsin ei näy kuvassa, langan eristepylpyrät kun usein erottuvat ohutta lankaa paljon selvemmin. Koitin vähän etsiskella mutta juuri tästä yksilöstä ei sattunut kuvia vastaan.

Metallipinnan elävyydesta

Muuten, osaako joku sanoa mikä aukko/poistoputki Mustangissa on nokan oikealla puolella, pakoputkien takana, suunnilleen puolivälissä pakoputkien ja siiven johtoreunan välillä: --kuva--
Aika määrän törkyä näkyy pukanneen pihalle, tuossa yksilössä enemmän kuin pakoputkista! Tuossa näkyy se spinnerin sauma hyvin.
Tuo putki puuttui sarjasta, mutta kun pisti silmään vasta maalausvaiheessa, päätin olla lisäämättä sitä ja riskeeraamatta pinnan tährääntymistä.

Tuo yllä linkitetty kuva löytyi täältä: F-51 Mustang ~ Jet pilot overseas
Pirun hyviä kuvia Korean sodan Mustangeista! Ja vaikka mistä muistakin lentovehkeistä; tuo osoite vie vain F-51:siä näyttävään kategoriaan.
AJ 7.4.2011 09:02 Vastaa lainauksella
Moi Eetu, aukko/reikä 'Stangin nokan oikealla puolella, pakoputkien takana, suunnilleen puolivälissä pakoputkien ja siiven johtoreunan välillä, kuten linkittämässäsi kuvassa, ei ole mikään poistoputki, vaan kiinnitysaukko moottorin käsistarttiveiville eli Hand-crank starterille. Sinänsä kuva on hieno esimerkki siitä kuinka paljon sitä kaikenlaista mömmöä oikeasti tulee koneen pintaan ties mistäkin aukoista - juuri sen takia puhtoista tst-lennoilla käytettyä lekoa ei olekaan.

Samoin tuosta mainiosta saitista: jetpilotoverseas.wordpress.com ja käytännössä senkin kaikista lekokuvista näkyy, ettei se lekojen alumetallipinta ole koskaan yksisävyistä - kulumat, lommot, mömmöt, g-voimat, sää yms…alumetallipintakin on "elävän" näköistä. Parhain terveisin, AJ
Kyllä se on myös öljyn huohotinputki.Ehkä on samalla toiminut myös käynnistyskammen reikänä.(Aina D-15 sarjaan saakka koneessa oli myös käynnistyskammelle oma paikkansa laskutelinekuilussa).

Kuva varsinaisesta ennätyksestä,kuinka paljon sitä öljyä voi huohotinputkesta tulla, löytyy kirjasta:
J26 Mustang : ett jaktplan och en era i Sverige : a fighter and an era in Sweden
Leif Hellström
Nimittäin käytännössä erään koneen koko kylki on öljyssä.Voisin jossain vaiheessa skannata ja postata tänne.
AJ 8.4.2011 16:11 Vastaa lainauksella
Moi Harri, en tunne ruotsalaista Leif Hellströmin kirjaa 'Stangeista: J26 Mustang : ett jaktplan och en era i Sverige : a fighter and an era in Sweden. Tunnen kyllä monta amerikkalaista kirjaa 'Stangeista, sillä olen ne jossain elämäni vaiheessa lukenut; kaiken lisäksi pidän amerikkalaisia lähdeaineistoja erittäin luotettavina, koska kyseessä on kuitenkin amerikkalaisten oma "ikoninen" leko.

Amerikkalaisten 'Stang-kirjojen ja muidenkin amerikkalaisten hävittäjistä kertovien kirjojen skeema-kuvissa/piirrustuksissa on kyllä kuvattu hyvin selkeästi ja täysin eksplisiittisesti, että kyseessä on hand-crank starter, näin myöskin itse 'Stangin maintenance manuaalissa (P-51 D/K MAINTENANCE MANUAL), Merlin-moottorin huoltomanuaalissa (P-51 MERLIN OVERHAUL MANUAL ) sekä P-51:n blueprinteissä.

Vaikkapa yhtenä esimerkkinä hyvin yleisestä kirjasta, jossa löytyy halkileikkausskeema-kuva/piirros on American Warplanes of World War II, David Donald, Grange Books, 2000; ko. halkileikkausskeema-kuvasta/piirroksesta sekä näkyy, että on kirjoitettu, että ko. hand-crank starter. Toisena esimerkkinä samoin käy ilmi vaikkapa kirjasta America's Hundred Thousand: U.S. Production Fighters of World War II, Francis H. Dean, Schiffer Publishing, 2000.

Lisäsin muutaman kuvan Merlin motin huoltomanuaalista, jotta pointti kay ilmi.

Pic1 osoittaa mistä on kyse eli huoltomanuaalista P-51D-5, -10, -15, -20 ja -25 ja P-51K-1, -5, -10 ja -15 'Stangeille: www.pienoismallit.net/profiilit/2327/kuvat/kuvapankki/kuva_79952/

Pic2 osoittaa motista täysin eksplisiittisesti ko. kohdan E eli hand starterin tai toisin sanoin hand-crank starterin: www.pienoismallit.net/profiilit/2327/kuvat/kuvapankki/kuva_79953/

Pic3 on lähinnä mottikuvan jatke (motti on aukeaman kuva) kuvaselityksineen: www.pienoismallit.net/profiilit/2327/kuvat/kuvapankki/kuva_79954/

En jaksanut alkaa kopiomaan/skannaamaan kirjoja, koska pointti käy ilmi jo noista kuvista. En tiedä mitä jorinaa ruotsaisessa opuksessa on, mutta uskon jokatapauksessa enemmän amerikkalaisia lähteitä (sekä kirjoja, että manuaaleja) 'Stangista kuin ruotsalaisia lähteitä. Kenties ruotsalaiset ovat tulkinneet asiaa "omintakeisesti", tiedä häntä. Parhain terveisin, AJ
Tjaa,eipä nuo ruotsalaiset tuossa kuvatekstissä näköjään väitäkään huohotinputkeksi:
i183.photobucket.com/albums/x266/Redwood70/Mustang001.jpg

Sen sijaan Roger A. Freeman niin tekee:

i183.photobucket.com/albums/x266/Redwood70/Mustang2001.jpg

Täytyy koettaa tutkia aihetta enemmän :)

Jotain 10 vuotta sitten oli minun Mustang tietous parhaimmillaan.Nyt olen taas palautellut mieleen asioita,kun on pari Mustangia työn alla:

i183.photobucket.com/albums/x266/Redwood70/SAM_0119.jpg

Eli Tamiyan P-51D ja Accurate Miniaturesin Mustang Mk.IA modifioutuna Mk.I:ksi.

Ai niin,hienon Mustangin olet Eetu tehnyt :)
AJ 8.4.2011 22:17 Vastaa lainauksella
Moi Harri, kannattaa hankkia vaikka jompikumpi mainitsemistani opuksista tai vastaavasti vaikka noita manuaaleja tai sitten vaikka noita blueprinttejä vaikka täältä: www.mustangsmustangs.com/p-51/p51gear/home.shtml

Ohessa vielä yksi kuva Merlin motista, jossa näkyy hand-crank starterin aukko peitettynä kannella (normaalisti se olikin peitetty kannella lentojen aikana - motin "ongelmatapauksissa" kansi lensi veks): www.pienoismallit.net/profiilit/2327/kuvat/kuvapankki/kuva_79996/

Puolestaan mun 'Stang tietous on ollut parhaimmillaan jotain +15 vuotta sitten. Muuten Tamiyan P-51D ja Accurate Miniaturesin Mustang Mk.IA ovat hyvia rakennussarjoja. Parhain terveisin, AJ

Edit korjaukset/muutokset/poistot/lisäykset

Moi Harri vielä näin myöhään. Juttu jäi häiritsemään minua, joten kaivoin vanhoja 'Stang-filejä esille. Noissa Merlin mottikuvissa + motti-kuvassa, jossa on kansi todellakin näkyy hand-crank starter, aivan kuten kirjoitin.

Mutta kun tsekkaa tuota mottikuvaa pic2 tarkemmin niin hand-crank starterin alapuolella vasemmalla (ohjaamoon päin) on vielä pieni "venttiili/ulostuloaukko". Tämä jäi erityisesti häiritsemään minua, joten kävin läpi blueprittejä + skeema-kuvia/piirustuksia + manuaaleja. Bluepriteistä ei sinänsä löytynyt vastausta, eikä myöskään skeema-kuvista/piirustuksista, mutta manuaaleista löytyi.

Nimittäin 16.9.1944 päätettiin p-51B/C lekojen oil breather system reworkistä, jota sovellettiin siitä eteenpäin myös P-51D/K malleihin. Ko. doku on nimeltään North American - Rework of Oil Breather System - P-51B and P-51C; mulla on ko. doku pdf-filenä. Jokatapauksessa ko. dokun päätösten pohjalta koko öljysysteemi modattiin ja siirrettiin motin vasemmalta puolelta oikealle puolelle. Joten sen aukon/reiän virallinen nimi on Elbow at Breather Exit ja osan nro 102-47044.

Näin ollen olit aivan oikeassa Harri ja minä väärässä. Nöyrimmät anteeksipyytöni virheestäni. Kyseessä on todellakin öljynpoisto-aukko/reikä. Parhain terveisin, AJ
Hyvän mallin olet tehnyt. Eilen Expossa kattelin vähäsen. Näyttää vielä hienommalta -ja pienemmältä livenä.
Mustangit rokkaa! Varsinkin tällainen "hieman" likaisempi yksilö sisältää reilusti oikeaa asennetta.
Livenä Expossa tämä teki todella vaikutuksen!

t. Mikko
Että ihan viikon malli. Olen otettu! :)
Kommentoimpa nyt vasta tätä. Hieno musse ja vieläpä 1/72:een. Kokonaisuudessaan erittäin tasapainoinen malli eikä tuosta löydä mitään jupinaa. Sisemmät laskutelineluukut olisin laittanut sisäasentoon, koska Mustangeis oli hydrauliongelmia juuri noissa luukuissa.
Muchas gracias!

Ongelma? Eikö se ollut ihan ominaisuus että kun moottori sammutettiin ja hydraulijärjestelmästä lähti paineet, sisemmät telineluukut valuivat hitaasti ala-asentoon, sama taisi olla laskusiivekkeidenkin kanssa? Paineet päällä toimivat käsittääkseni niin että luukut olivat auki vain laskutelineiden ollessa liikkeessä.
Tuossa aiemmin linkittämässäni blogissa näkyy monessa vaiheessa olevia luukkuja:
1, 2, 3
Kyllä se laskutelineluukkujen ja laippojen alaslaskeutuminen oli ihan ominaisuus.Oheisesta Youtube videosta näkyy mitä tapahtuu kun rampa pistetään tulille :)
www.youtube.com/watch?v=7sbn7gKmRUs&feature=related

Sain tuon oman Mustanginkin valmiiksi.Mitä nyt vanhennukset puuttuu täysin:

i183.photobucket.com/albums/x266/Redwood70/SAM_0138.jpg
Jaha, noniin, tuli tääkin asia mulle selville:)