Pienoismallit.net

Rovaniemen Shell 1941

Rovaniemen Shell asema 1938-1944

Rovaniemen vuonna 1932 valmistunut Shellin huoltoasema jäi nopeasti kapasiteetiltaan pieneksi lähestyttäessä 30-luvun puoltaväliä, Jäämerentien liikennemäärien kasvaessa mm. suositun automatkailun myötä. Niinpä 1936 oli suunnitelmat selvillä rakentaa aivan uusi nykyaikainen funkistyylinen asema.
Rakennustyö valmistui vuonna 1938. Se edusti sen ajan arkkitehtuuritaidon huippua ja oli Suomen suurin huoltoasema. Se oli varustettu neljällä sähköisellä bensiinimittarilla. Siellä oli kolme kuorma-auton mentävää pesuhallia, rasvamonttu ja kuorma-autolle tarkoitettu autonosturi.
Shell-asema oli samalla 531 kilometriä pitkän Jäämerentien alkupiste, josta kertoo suurikokoinen tienviitta rakennuksen edustalla. Shellin pihasta tie kulkee heti Ounaskosken yhdistetyn rauta-, ja maantiesillan ylitse.
Välirauhan aikana Jäämerentien liikennöinti saavutti huippunsa, jolloin Petsamosta ajettiin tavaraa Rovaniemelle, sillä se oli ainoa avoin satama, josta saattoi tuoda tarvikkeita ulkomailta. Samalla tietä käyttivät myös ruotsalaiset, joille oli totuttelemista suomalaisiin liikennejärjestelyihin. Myös saksalaiset ”lomalaiskuljetukset” kulkivat Jäämerentietä tavaroineen.
Aseman loppu koitti puolivälissä lokakuuta 1944, kun saksalaiset räjäyttivät sen lähtötohinoissaan Rovaniemeltä. Pystyyn jäi vain lippa, mittaristot ja etuseinä.

Mallin rakentaminen

Mallia alettiin rakentelemaan pikkuhiljaa ajoneuvojen osalta, jotain pohjoiseen liittyvää oli tarkoitus tehdä joskus…
Piirustukset löytyivät kuitenkin Rovaniemen Shellistä ja niiden mukaan alettiin rakentaa huoltoasemaa. Eric Björklundin molemmat "Petsamo trafiken" kirjat olivat kovasti hyödyksi. Referenssimateriaalia ei liiemmälti tahtonut löytyä. Todennäköisesti syynä on pitkälle se että asema oli pystyssä niin rajoitetun ajan. Vuosina 1938-39 paikalliset pääsivät sitä katselemaan ja talvisodan jälkeen välirauhan aikana ihmiset olivat monissa kiireissä, kun taas mentiin kohta rintamalle ja sieltä palattua koko rakennusta ei enää ollut. Asema jäi ehkä siksi vähän heikommin "suuren yleisön muistiin". Siksikin aseman mallintaminen kiehtoi mieltä - saada palautettua jotain mitä ei enää ole.

Aseman rakentaminen aloitettiin korkeimman osion myötä. Sen kaarevien kulmien tekeminen oli suhteellisen haastavaa. Siihen tein suhteellisen yksinkertaisen jigin ja vähän lämmittämällä 1 mm polystyreenimuovia, josta koko rakennus on tehty, saatiin muoto aikaiseksi. Sisällä on myös tukirakenteita melko hyvin muotoa tukemassa.
Rakennus oli pitkälle ikkunoiden tekemisen toistoa, joita rakennus on täynnä ylt’ympäri.
Alustan koko valittiin pienimmäksi mahdolliseksi (840mmx910mm). Mutta silti se oli valtavan suuri, varsinkin työvaiheissa käsiteltäväksi. Todellisuudessa maanpinta on todella tasainen ja pienoismallissa pelkkä tasainen näyttää tylsältä. Siihen saatiin kumminkin 6 mm korkeusvaihtelu ja se antaa pintaan pientä elävyyttä. Pinta on tehty Polyfilla-tasoitteella. Alusta on vahvaa vaneria ja sen alla on riu’uista tehtyjä tukirakenteita. Sen verran kumminkin alustalla on kokoa, että sille muodostuu väkisinkin painoa. Alustan pitää olla kumminkin riittävän vahva, jotta se ei notku ja riittävän kevyt, jotta sitä voi nostella helposti. Painava alusta voi osaltaan aiheuttaa mallin rikkoontumisen siirtelyissä, koska pitää käyttää ”liikaa” voimaa ja näin sattuu myös vahinkoja.

Bensamittarit ovat ostettu valmiina 1/43 mittakaavan Vitesse-groupin valmistamia Texacon mittareita. Niitä on pienennetty hieman tähän 1/48 mittakaavaan.

Kattopelti löytyi valmiina saksalaisen Auhagenin valmistamana, mikä helpotti työtä melkoisesti.

Shellin logot ja merkit ovat kaikki tehty itse. Mittareiden päällä oleva valokupla oli kaikkein haastavin toteuttaa. Löysin netistä hyvän kuvan sellaisesta ja otin siitä piirustuksen ja veistelin puolikkaan simpukkaa, johon leikkasin yksittäin kohokirjaimiksi ”Shell”-tekstin. Otin puolikkaasta simpukasta muotin ja valoin niitä kahdeksan kappaletta. Puolikkaita liimasin yhteen niin että saatiin neljä kappaletta kaksipuoleisia valokuplia.

Autoista mitään ei ole rakennettu suoraan laatikosta. Steyr 1500 Pritsche on lähimpänä sitä. Steyrin maastoautoon on ostettu Haulerin muutossarja kuorma-autoksi. Büssing NAG kuorma-auto on Wespe Modelsin sarja, josta on hyödynnetty vain hytti, muun ollessa tehty scratchina. Ford 1940 henkilöauto on muokattu Tamiyan 1942 US Army staff car-mallista, joka siis oli 1942 mallin Ford.
Muut ajoneuvot ovat tehty täysin ilman valmiita rakennussarjoja.

Kommentit

Todellinen historiallisesti merkittävä pienoismallidio. Lapin ja jäämerentie sekä saksalaisaika on todella mielenkiintoinen aihe. Dio on tarkasti ja todella hienosti rakennettu, miljöö on kuin suoraan vanhalta hyvältä ajalta. Huoltamo ja autot hienoa työtä, mykistävää jälkeä ja hieno kunnian osoitus vanhoille todellisille rekkamiehille jotka osaltaan auttoivat lappia nousemaan edes hieman jaloilleen talvisodan jälkeen.
Jopas on upea kokonaisuus; tässä on paljon mielenkiintoista katseltavaa. Varmasti melkoisesti kulunut projektiin aikaa referenssejä tutkiessa ja kun noin paljon itsetehtyä, iso plussa siitä.
Todella tarkasti ja taidolla nikkaroitu "museomalli".
Tuollaisesta kuuluisi saada jo joku kulttuuripalkinto.! Aivan mahtava teos. Kannattaisi lähettää kuvia Mobilisti-lehteen.
Kyllä tässä mallissa silmä lepää. Ilo katsella historiikkimallia, joka on vieläpä Suomesta. Tässä on yksi parhaista dioraamoista joita tällä sivulla on. Tästä saa hienon, vanhanaikaisen kuvan.
Taitaapi olla funkkista. Hyvinkäällä on vielä jäljellä vanha huoltoasema samalla tyylillä, mutta nykyään toimii erään kansainvälisen suuren hampurilaisketjun pesäpaikkana. Parempi niin kuin purettuna.
Komea malli jota pitää katsella paremman ajan kanssa kunnolla.
Hienoin dioraama, jonka olen täällä nähnyt!
Erityisesti tässä miellyttää jonkinlainen värien tasapaino. Varsinkin pikkukuvat ovat kuin luonnosta. Ja tätä voidaan tosiaan pitää varsinaisena kulttuuritekona!!!

t:J

PS:Saakelin lapinpolttajat minkä tekivät:(
Vielä kun siihen laittaisi lisää säistystä, vielä on jotenkin liian puhtaan näköinen. Muuten kyllä mukava ja historiallinen dio, joita toivoisi näkevänsä enemmänkin.
Tally-ho 17.3.2011 23:41 Vastaa lainauksella
Aivan mahtava dioraama. Täydellistä museotavaraa ja kadonnutta kansanperinnettä. Harvoin annan täysiä pojoja, mutta nyt on niiden paikka.
Todella hienoa työtä, tätä täytyy tutkia ajan kanssa lisää. Kokkolassa on pystyssä (ainakin toistaiseksi) ilmeisesti samoilla piirrustuksilla rakennettu huoltoasema. Tuon ajan huoltsikoissa oli tyyliä!
Aivan upea malli. Vähän alussa mietin että missäpäin Rovaniemeä tämä on ollut, mutta kuvia katselemalla ja tekstejä lukemalla sekin selvisi. Mielenkiintoinen malli yhden aikakauden tärkeimmän tien lähtöpisteestä.
Kulttuuriteko tällainen malli on.
Tapahtumia on kuvattu uskottavasti.
Tämän voisi pistää myös esille fcma:n sivulle.
J Pokki 18.3.2011 05:26 Vastaa lainauksella
Hilskalta jälleen uskomattoman upeaa työtä. Tässähän ei liene kovin montaa "suoraa laatikosta"-osaa ole, suurin osa autoistakin taitaa olla scratchina tehty? Tunnelma välittyy mainiosti. Oman mittapuun mukaan parhaita malleja ovat ne, joita jää tutkimaan pitkään - tämän mallin takia melkein myöhästyn töistä :-)
On hieno, ainoa nipotus tuosta puhtaasta lumettomasta pihasta talvisella taustalla, ottaa vanhan silmään ikävästi.
Loistavaa työtä muuten, paitsi liian puhtoiset autot. Etenkin jos sakemannien ajoneuvot on jo ajaneet Rvoikselle saakka sen ajan teitä pitkin, saisivat olla pölyisemppiä / rapaisempia. Täydet pisteet silti :-)
Käsittämättömän hieno huoltoasema dioraama.Työ tunteja on varmaan kulunut kiitettävä määrä.Tuo kevättalvinen? maisema olisi saanut ulottua myös aseman pihaan.Muutma lätäkkö ja sohjoinen lumikasa pihalla ja rakennuksen lipan päällä olisivat mukava lisä.Viikon malli?
Kuopiosta löytyy myöskin kutakuinkin samoilla piirrustuksilla tehty huoltamo rakennus joka tätä nykyä on suojelukohde(=Tönö jätetään oman onnensa nojaan kunnes se romahtaa omia aikojaan)Kadun toiselta puolelta löytyy puolestaan suuri ja mahtava ABC asema.
Heikki 18.3.2011 09:10 Vastaa lainauksella
En toista kehuja, mutta täytyy todeta, että aihe ja toteutus ovat huippuluokkaa. Tietääkö joku, koristivatko pystyyn jääneet osat Rovaniemen kauppalan myöhemmin kaupungin katukuvaa vielä pitkään sodan jälkeen?

Björklundin Petsamo trafiken -kirjassa on kuva Rovaniemen Shellistä 1941, liekö ollut dioraaman esikuvana.
Fem stjärnä por favoor. Aivan perhanan upea tekele. Toki siisteys pihan osalta ja ehkä myös ajoneuvojenkin osalta korostuu, mutta painopisteet ovat mielestäni tässä työssä toisaalla. Todellinen kulttuuriteko, erittäin hienoa tekemistä.
Opa Laitisen viesti sai hymyä aikaiseksi, tuolla Kuopion vanhalla huoltamolla käytiin välitunneilla karkkia ostamassa. =)
Todella mahtava dioraama! Ajan henki huokuu hienosti mallista. Tämä on todella kulttuuriteko. Lehtiin vaan tämä malli! Hieman naputtamista on "liian" puhtoinen dioraama. Vähän vanhennusta niin tulis detailjit esiin paremmin.

Toivoisin referenssikuvia mukaan joista näkis alkuperäisen. Tai no aina voi tietysti googlettaa…
En tiä…makuasia, mutta mielestäni tämä on hyvä juuri näin!! Ilman liikoja säistämisiä!
JJ Hilska 18.3.2011 12:55 Vastaa lainauksella
Kiitoksia vaan kehuista kaikille. Referenssikuvia oli vähän heikosti. Muutama yleiskuva oli, jotka olivat kaikki samasta suunnasta. Jokunen muukin oli, kuten juuri Petsamo trafiken kirjasta löytyvä kuva.

Heikin kysymykseen sen verran että eivät tainneet olla ne rauniot kauaa pystyssä sodan jälkeen. Sille paikalle laitettiin uudet mittarit ilman katosta (taisivat maanalaiset bensasäiliöt jäädä ehjiksi) ja aseman rakennus oli sellainen pula-ajan parakki.
Katsokaa www.suomigasoa.fi, sieltä löytyy pari aiheeseen liittyvää kuvaa.

Ja jos joltain löytyy uusia/vanhoja kuvia Kuopion tai Kokkolan funkishuoltoasemista, niin olisi mielenkiintoista nähdä sellaisista kuvia.
Ne tekee jotka osaa… vaikuttavaa jälkeä tosiaan.
En rupea ylläolevia kehuja toistamaan - aivan älyttömän hienoa työtä - pakko antaa täydet viisi tähteä tästä nostalgiaa huokuvasta taideteoksesta.

Noh, eiköhän joku tämänkin tulkitse "Leegotaloksi" jonka ympärille on aseteltu söpöjä leluautoja - niin sitten kyseinen tyyppi voikin hyvällä omallatunnolla arvostella tämän yhden tähden arvoiseksi.
No ei tämä Hilskaa auta oikeestaan yhtään, mutta enpä malttanu olla laittamatta linkkiä Kuusamon TB:stä.
suomenmuseotonline.fi…e/Mobilia/TBka903?pathId=1.356.355.421.420.419.5438.&itemIndex=44
Pytinki on vielä pysytyssä. Kahvio on tosin suljettu, mutta mittarikenttä on toiminnassa.
maps.google.fi/maps?hl=fi&ie=UTF8&ll=65.963206,29.183936&spn=0,0.038495&z=15&layer=c&cbll=65.963277,29.184193&panoid=S2TyBM9xDiJlMA7XdpCaOw&cbp=12,151.78,,0,1.3
Kakostelin töissä aamukahvit viärään kurkkuun, kun avasin tämän.
Nyt vasta kirjoitan, kun tulin töestä poes.
Pari kysymystä:
Mistä aineesta on nuo autot tehty? Scratchina väännetty, mutta mistä ja miten?
Figuurit ja "lihava" saksalainen tauolla? Menikö multa teksti ohi, mutta onko nämäkin tehty itte?
Kun ottaa huomioon mittakaavan, niin isohan tämä on kokonaisuutena, mutta miten ihmeessä saat tähän mittaan tehtyä nuo kaikki logot ja muut kirjoitukset?

Olen nyt tunnin viettänyt tämän ympärillä ja koettanut ajatella ja ymmärtää, että miten hitossa tällaisia voi saada aikaan.
Pisteytys minulta on puolikasta vaille täydet.
Perustelen myös kaikille sen puolikkaan puuttumista:
Koska malli on huikeimpia, mitä täällä on nähty ja työtä koko komeuteen on myös kiitettävästi tehty. Historialliseen puoleen on myös osattu puuttua, niin miksi ei ole mitään likaa, kuraa, yms.
Eli mielestäni liian puhdas kokonaisuus.

Mallina HUIKEA.
JJ tekee taidetta.
Ps. Näihin kuviin kannattaisi lisätä sellainen kuva, jossa on vaikkapa se kahden euron kolikko tms. Silloin helpommin sellainenkin henkilö, joka ei malleja tee, ymmärtäisi koon.
Tota noin…, mitähän tästä nyt sanoisi, kun sanat ei tahdo riittää…, kaunista…? ei, liian lievä ilmaus…, mahtava…?, ei, edelleen liian lievä…

Toivottavasti tuo kertoo kaiken oleellisen, ei tätä mallia voi kommentoida kun ei löydy sanoja.

Voisiko joku vielä kertoa missä tämä tarkalleen ottaen on sijainnut. Sain esittelytekstistä sen käsityksen, että vanhan sillan Ounasvaaran puoleisessa päässä, mutta tuo kuvateksti tuossa kylttikuvassa sai epäilemään paikannusta, kun Arktikum on kuitenkin Jätkänkynttilän vieressä ja keskustan puoleisessa päässä.

Nim. muutamaa kuukautta vaille viisi vuotta Rovaniemellä aikoinaan asunut
JJ Hilska 18.3.2011 17:55 Vastaa lainauksella
Timo Rissaselle; Figuurit ovat pääosin valmiina ostettuja. Mutta osia yhdistelty eri valmistajilta. Saksalaiset ovat pääosin Alpinen figuja. Harmaahaalarinen ruotsalainen on tehty päätä lukuun ottamatta itse. Taitaa olla Legendin pää? ICM:n figuurit ovat olleet aina kestosuosikkejani.
Logoja etsitään netistä ja skannataan kirjoista ym. Tietokoneella printataan oikean kokoiset piirustukset ja aletaan nakertaa. Tien viittaan kirjoitukset ovat tulostetuja siirtokuvia. Vuodesta 1939 lähtien fontti on sama kuin nyky tienkylteissä.
Autot ovat tehty useimmiten 1 mm polystyreenimuovista. Joihinkin osiin esim. REO:n lokasuojat tehtiin negatiivinen muotti ja lämmittämällä syvävedetty 0,5 mm styreenimuovi. Autoissa tärkeintä on tutustua jotenkin esikuvaan ja löytää tai piirtää piirustukset. Myös hartsivaluja käytän joissain osissa.

Ismo Sillanpää; Shellin sijainti oli vanhan sillan keskustan puoleisessa päässä. Ehkä pari sataa metriä joenrannasta?
Sen lisäksi että työn laatu on upeaa myös wanhan ajan tunnelma välittyy erittäin hienosti… Hyvä aihevalinta.

Hieno ja piristävä kokonaisuus.
Erittäin hieno historiallinen tilannekuva mallattuna. Scratchinä rakennetusta kuljetuskalustosta ylimääräinen hatunnosto. Pientä hiomista olisi kuitenkin parissa kohdassa: Sallisen Topin kuormana oleva tynnyri on jotenkin liian "kovalla" alustalla. Eikö pressu painuisi edes vähän kuopalle, jos tuommoinen sylinterimäinen kappale lisätään kuormaan? Riippuu tietenkin mitä tavaraa on sen alla. Toinen silmiinpistävämpi asia on kuvien taustametsikkö. Se on ulkona mittakaavasta. Kuvat olisi kannattanut ottaa esim. peltoaukean tai järvenselän takaa, jolloin puut olisivat lähempänä dioraaman mittakaavaa.

Hauskasti tämä herättää muistoja. Jyväskylän keskustassakin muistaakseni Harjun kupeessa oli lähes tähän tyyliin rakennettu (nyttemmin purettu) huoltoasema.
Nostalginen fiilis tästä kyllä tulee, todella hieno dioraama.
Jyväskylässä oli tosiaan Kilpisenkadulla samannäköinen vuonna 1939 rakennettu funkkistyylinen Shellin asema. Arkkitehti oli Bertel Strömmer, liekö Rovaniemen asema saman miehen käsialaa?
www.nettisanomat.com/2000/06/01/funkis.htm

Vastustuksesta huolimatta asema purettiin jonkin typerän konserttisalin tieltä, jota ei ole siinä tänä päivänäkään. Pelkkää parkkipaikkaa.
Maa/asfaltti nayttaa mielestani hieman liian tasalaatuiselta/puhtoiselta, mutta renkaidenjaljet parantavat asiaa. Muuten sanoisiko aivan fantastinen diorama.
JJ Hilska kirjoitti:
Timo Rissaselle; Figuurit ovat pääosin valmiina ostettuja. Mutta osia yhdistelty eri valmistajilta. Saksalaiset ovat pääosin Alpinen figuja. Harmaahaalarinen ruotsalainen on tehty päätä lukuun ottamatta itse. Taitaa olla Legendin pää? ICM:n figuurit ovat olleet aina kestosuosikkejani.
Logoja etsitään netistä ja skannataan kirjoista ym. Tietokoneella printataan oikean kokoiset piirustukset ja aletaan nakertaa. Tien viittaan kirjoitukset ovat tulostetuja siirtokuvia. Vuodesta 1939 lähtien fontti on sama kuin nyky tienkylteissä.
Autot ovat tehty useimmiten 1 mm polystyreenimuovista. Joihinkin osiin esim. REO:n lokasuojat tehtiin negatiivinen muotti ja lämmittämällä syvävedetty 0,5 mm styreenimuovi. Autoissa tärkeintä on tutustua jotenkin esikuvaan ja löytää tai piirtää piirustukset. Myös hartsivaluja käytän joissain osissa.
On ollut melekonen savotta. Pisteytys pitäisi olla vaikka ykkösestä desimaalinttain viitoseen. Tuon puolikkaan poisjättö olisikin saanut jäädä…Vitosen ansaitsee tai 4,9.
Taidolla toteutettu projekti jota korostaa vielä ammattitaitoinenn valokuvaus. Vaikka annoin täydet, on pikkusen kitistävä "liian" puhtoisesta yleisilmeestä, mutta ei se mitään, nää säistykset on aina makuasioita.
seljapa 21.3.2011 12:03 Vastaa lainauksella
Mitä näihin enää lisäämään, mutta onhan se hieno ja paljon tavaraa sitäpaitsi.
maxres 24.3.2011 23:34 Vastaa lainauksella
Kaikki lienee sanottu. Hieno tunnelma diossa vaikkei tuo aikakausi muuten niin mukava liene ollut.
Äärettömän hieno ja aihepiiriltään erittäin mielenkiintoinen malli.Mittakaavakin on just oikea :)Viisi tähteä.
Heikki 27.3.2011 20:12 Vastaa lainauksella
Voisiko huoltoaseman sijaintipaikka olla Marttiinin puukkotehtaan länsipuolella? Teoksessa "Rovaniemen historia 1721-1990" sivulla 341 on kartta kauppalan säilyneistä rakennuksista 1944, ja Shell on merkitty mainittuun paikkaan. Tuskin montaa Shell-huoltoasemaa on tuolloin ollut kauppalassa.

Löysin myös kuvan mittareista teoksesta "Kohtalon vuosi 1939" sivulta 70.
Kyllä on upea dioraama. Rovaniemellä kasvaneena ja asuneena mielenkiintoni heräsi välittömästi. Sijaintipaikka on tainnut olla juurikin marttiinin puukkotehtaan läheisyydessä koska paikka on eräänlainen solmukohta Rovaniemellä mistä lähtee tiet melkeinpä jokasuuntaan. Tienviitoissakin näkyy tuo Kittilä ja Sinettä, kuin myös Kemi ja Tornio joten niidenkin perusteella sijaintia vois päätellä. Marttiinin puukkotehtaan vieressähän on ollut uudempi huoltoasema, muistaakseni Kesoil. Nykyään tuon huoltoaseman tiloissa toimii ATK-myymälä.
JJ Hilska 30.3.2011 18:24 Vastaa lainauksella
Janne Herajärvi kirjoitti:
Kyllä on upea dioraama. Rovaniemellä kasvaneena ja asuneena mielenkiintoni heräsi välittömästi. Sijaintipaikka on tainnut olla juurikin marttiinin puukkotehtaan läheisyydessä koska paikka on eräänlainen solmukohta Rovaniemellä mistä lähtee tiet melkeinpä jokasuuntaan.
Hyvä että paikalliset kertoilevat tarkemmin. Itse en tunne nyky Rovaniemeä kovinkaan paljon.
Vuonna 1943 Shelliä vastapäätä valmistui "Haus der Kameradschaft", ja tienviitta siirtyi sen puolelle risteystä silloin.

Tienviitta jäi ehjäksi Rovaniemen hävityksessä.
Hieno dioraama, tutkin tuota livenä Mobiliassa lauantaina paremmin. Hienoa jälkeä ja mukavia yksityiskohtia löytyy. Historialliseen puoleen en osaa sanoa mitään mutta hieno tuo on.
Viikon mallin titteli ansaittu, mutta entä kahden viikon???
tomi t 5.6.2011 13:11 Vastaa lainauksella
TÄmä on ihan käsittämättömänymmärtämöttänihailtavankehuttavanylistettävän hieno, tosi aidon näköinen kokonaisuudessaan.