Pienoismallit.net

Mihis te olette matkalla?

King Tiger huhtikuulta 1945 siellä jossain

Dragonin King Tiger, joka on maalattu Octopus maastokuviolla Tamiyan maaleilla. Ajatuksena oli tehdä dioraama loppusodan masentuneista tunnelmista. Aluksi haluan ilmaista kiitokseni AJ:lle (ks. taustoja: Linkki ). Huolimatta AJ:n todella erinomaisista neuvoista mallista kehkeytyi yksi turhauttavimmista pienoismalliprojekteistani. En ole ollenkaan tyytyväinen yksityiskohtiin, menetin hermoni totaalisesti niitä selvitellessäni (eli kun en löytänyt kunnollisia ohjeita tms. tarpeeksi helpolla) ja tyydyin vetämään mutkia suoraksi. Tiedän että lyhytjänteisyys on huono ominaisuus pienoismalliharrastajalla, mutta haluan kuitenkin pitää homman mielekkäänä itselleni. Eli ongelmia: figuurien (Dragonin ja Master Box) kanssa oli suuria ongelmia ja lopulta ovat varmaan ihan vääränlaiset maalis-huhtikuun vaihteeseen 1945. Samaten King Tiger ei varmaankaan ole viimeistä piirtoa myöden oikeanlainen. Esim. friulin telat on varmaankin vääränlaiset, kuten muutkin yksityiskohdat tankissa. Lopulta olen ihan suht tyytyväinen lopputulokseen, mutta ensi kerralla hommaan joko historiallisesti tarkempia malleja tai teen mallit taas suoraan laatikosta ja syytän sitten valmistajaa epätarkkuuksista… Sori…

Kommentit

Tosi hyvännäköinen dio ja hyvä tunnelma. Siisti maalaus ja hyvin tehty säistäminen. Figutkin tosi onnistuneita.

Jos jostain kritisoisin, niin nurmikko näyttää omaan silmään vähän turhan siistiltä. Telajäljet kylläkin oikein mallikkaat.
Pikku nurinoista huolimatta pidän tästä. Kunkku ja figut on hyvin maalattu. Nurinalistalle voisi laittaa ainakin periskoopit, jotka puuttuvat johtajankupolista.
Malli on ihan hyvin tehty. King on hyvin maalattu ja telat näyttävät oikein hyvin tehdyiltä. Kyllä tästä muutamia moitteitakin löytyy, mutta tästä on hyvä jatkaa.
Minäkin tykkään tästä diosta ainoa mikä pistää silmään on figu joka on saanut luodin päähän. veri on realistista mutta sitä on ehkä vähän liikaa. tai ainakin siltä näyttää. Mutta muuten tosi hyvä dio!
Hieno ja onnistunut dio, vaunu näyttää mukavan jämptiltä samoin figut. Alustaan oisi voinu lisätä hieman matskua, esim polkupyörän raatoa pientä aitaa ja kiviä. Muuten ei napisemista, hyvin vangittu tuollainen lopunajan fiilis. Pidän.
Minusta tämä on hieno dioraama. Siinä on kaikki tasapainossa, siinä fokus ja se kertoo hyvän tarinan.
AJ 17.3.2011 09:54 Vastaa lainauksella
Moi Esko, kyllä komppaan edellä olevia, hieno ja onnistunut dio - siinä todellakin on fokus ja se kertoo tarinan, kuten Matti P tuossa jo totesi ja Jarno R:n sanoin hyvä tunnelma; se lopunajan fiilis on vangittu hyvin toistaen puolestaan Jarno T:tä. Dion kriittisen rakentavat narinoinnit ja nurinoinnit jätän nyt suosiolla muille, sillä mielestäni tämä on onnistunein diosi, tästä on hyvä jatkaa.

Nyt olet turhan kriittinen itsellesi Esko, sillä Octopus eli mustekalamaalus on onnistunut todella hyvin - upeaa, koska mustekalamaalaus on tyylikkyydestään huolimatta kuitenkin vaativa maastokuvio - kyllä siitä on pakko pitää - hienosti toteutettu ja viimeistelty camo! Samoin Friulin telat ovat oikeanlaiset, sillä näytät käyttäneen ostamiasi Friulin (FO35037) ATL-37 myöhäisiä teloja eli ns. single tracks 18-hampaisine vetopyörineen, jotka ovat juuri oikeat ns. final Tikruihin, kuten Octopus Tikruihin.

Toki ko. DML Dragonin #6232 rakennussarjan omatkin telat 18-hamppuisine vetopyörineen ovat juuri myöhäisiä teloja Kgs 73/800/152, aivan kuten Friulin ATL-37 telat, joten sarjan omat telat + vetopöyrät olisivat olleet myös oikeanlaiset. Niin ja telat jälkineen ovat bueno diossa!

Figut on hyvin maalattu ja realistisen näköisiä ja sopivat diosi teemaan aivan kuin nenä päähän. Ei se haittaa, vaikka figuilla ei olisikaan juuri -45 maalis/huhtikuun viimeistä vaatetusta, koska tuolloin sodan lopulla sakusoltuilla oli mitä ihmeellisempiä kleduyhdistelmiä; ainakin ajanjakson valokuvien ja historiankirjojen mukaan, kuten esim. Anthony Beevor: Berlin 1945, tai Wilhelm Tieke: Im Feuersturm letzter Kriegsjahre (In the Firestorm of the Last Years of the War), Das Ende zwischen Weichsel und Elbe 1944/45, Das Ende zwischen Oder und Elbe: Der Kampf um Berlin 1945 ja Tragödie um die Treue (The Tragedy of the Faithful). Päinvastoin juuri nyt figut tuovat sitä lopunajan fiilistä erilaisuudellaan - tykkäsin muuten figujen ilmeistä, tarina välittyy myös niistä.

Ymmärtääkseni dioissa se clue eli ydinidis on juuri sen dion tarinan välittyminen katsojalle pienoismallin/-mallien ja figun/figujen, ympäriston esineineen, rakennuksineen yms… ja dion alustan välityksellä. Nyt mielestäni olet onnistunut siinä erinomaisesti, koska se fiilis eli tunnelma välittyy ja on vangittu hienosti - hyvä stoori! Parhain terveisin, AJ
Esko P. 17.3.2011 16:58 Vastaa lainauksella
Tuhannet kiitokset kaikista kommenteista. Nuo kivet, polkupyörän raadot jne… olivat tosi hyviä ehdotuksia. Kiitos niistäkin!
Olet minusta varsin onnistuneesti osannut tuoda tankin ohittavien sotilaiden habituksesta esiin hävityn sodan tunnelman. Eli "paska reissu, mutta tulipahan tehtyä". Minusta hyvä dioraama.
Minun mielestäni jopa parempi näin, kuin ilman tappion rekvisiittaa. Dioraaman tehoa olisi vaikea nostaa yksityiskohtia lisäämällä, koska se on näin jo niin intensiivinen. Liiat yksityiskohdat voivat hukuttaa fokuksen, joka tässä on säilynyt selvänä.