Pienoismallit.net

Me 110 MITTARISTO

Lentää kohteeseen...

Mallariguru Mr.R. Leino laittoi jo tällaisen tänne ja Honkasen Harrilla oli jo aikaisemmin. Nyt tulee taas.
Tein tämän himpun eri lailla kuin Raimo ja Harri.

Ensinnäkin liimat oli nestepikaliimaa ja Revellin putkiliimaa.
Lasiosia en liimannut ollenkaan, vaan hioin ne mittaristoon sopiviksi ja koska ne tulevat mittarien kehysten alle, niin siellähän ne pysyy. Lasiosat ovat jo valmiiksi reunoiltaan kartion muotoisia, joten niiden asetuksessa ei ollut ongelmia.

Mittariston kehykset liimasin vain paneelin takaa. Eli ruuvinreikiin liimaa ja sieltä se imeytyy saumaan. Näin ei pääse syntymään liimatahroja.

Etsiosiin en käyttänyt muutakuin kirurginveitsiä. Niillä saa osista skarpit. Tosin useita veitsiä menee.

Maalaus on pohjaltaan panssarinharmaa, mittareiden reunat pääosin mattamustaa. Ja valmistajan sivulta löytyi hieman erilainen väritys kuin Raimolla. Eli muutaman mittarin reunat ja muuan muukin osa on erivärisiä. Mutta näin kai se pitää ollakkin, ettei ihan ala kopioida toista. Tosin tämähän on malli, jossa ei kovinkaan montaa versiota voi tehdä.
Lasiosat kiillotin lopuksi lattiavahalla.
Loppusilauksena kuivaharjasin hiukan vain joitakin ruuvienpäitä, joita kenties on useimmin jouduttu aukomaan. Aivan kevyt mustalla litkutus myös joihinkin uriin.

Mittareiden osoittimia en myöskään laittanut ihan siihen suuntaan, kun ohjeissa oli. Sain näin myös hieman poikkeavan mallin, kuin mr.Leinon. Mm. kone on suunnattu itäkoiliseen, kohti kohdetta. Mutta se on vissiin vielä maassa, koska muut mittarit ei ole kertomassa muita koneen ominaisuuksia kovinkaan paljon. (oletan näin, koska en joka mittarista tiedä mitään).

Pari mittarinneulaa ja myös muita valmiksimaalattuja etsiosia jouduin maalaamaan, koska valmiiksimaalattu pinta irtosi metallista oudosti. Liekkö valmistaja jättänyt maalauksen huonolle pinnalle. Onneksi ne, joissa on tekstiä, pysyivät kasassa.

Mallia haaveilevalle: Kannattaa ekana aika paljon tutustua osiin. Mittareiden viereen tulee joitain etsiosia irtoruuveilla. Ne kannattaa ehdottomasti laittaa ennen mittareita. Muuten menee kyllä tosiaan pinsetitkin pieniksi.

Osien sovitus koko mallissa on mielestäni hyvä. Tosin pikkuruuvit yms. on tietenkin aikalailla työläitä saada kuosiinsa ja niitä voisi olla edes pari ylimääräistä, jos sattuu vaikka hiotessa putoamaan, niinkuin mulle kävi pariin kertaan.

Kommentit

Esko Rusi 12.3.2011 15:41 Vastaa lainauksella
Tämä on kyllä hankintalistalla. Tuli vaan mieleen että olisiko mahdollista laittaa tuon kellon taakse patterilla toimiva koneisto jolloin saisi työtilan seinälle toimivan kellon vai meneekö mikrokirurgian puolelle?
Eiköhän perinteinen halpa kellokoneiston voi vaan laittaa taakse niin on toimiva kello:)

Tämä on hieno, mutta valmistaja on Eduard ei Hasegawa.
Kyllä se menee sinne puolelle. Voihan sitä yrittää ja varmaan se onnistuukin, mutta kellon viisareita kun katselet, niin siihen pitää jo olla jonkunmoinen fakiiri. Meinaan, jos kellonaikaa yrität saada tietoon.
Viisarit on alle millin "paksuja" ja pituudeltaan noin 4mm.
Esko Rusi 12.3.2011 16:26 Vastaa lainauksella
Taitaa mennä liian vaikeaksi, kuvittelin tämän olevan uunipellin kokoinen mutta taitaa olla lähempänä Fazerin sinistä. Kuitenkin hienonnäköinen ja hieman poikkeava "koriste" mallailutilaan, viisareiden asetteluilla voi kuvailla minkälainen tilanne on päällä.
Jaaha, Timo teki tästä sitten huomattavasti puhtaamman kuin tuo minun versioni samasta sarjasta. Saas nähdä uskaltaako joku josakin vaiheessa säistää tätä oikein kunnolla - rikkinäisiä mittarilaseja, luodinreikiä, kranaatinsirpaleiden repimäjälkiä, veriroiskeita - jos mallarilla rohkeutta riittää, niin kaikkihan on mahdollista.
Esko Rusi kirjoitti:
, kuvittelin tämän olevan uunipellin kokoinen mutta taitaa olla lähempänä Fazerin sinistä.
Juu siis alareunasta leveimmältä kohdalta tämän leveys on n. 21 cm. Tuo oikeassa yläreunassa oleva kellotaulu on leveydeltään suunnilleen aikuisen miehen pikkusormen kynnen kokoinen - joten kovinhan se on pieni.
Esko Rusi 12.3.2011 16:46 Vastaa lainauksella
Jotain tällaista tuli mieleen Raimon kommentista. Nopeus ja ahdinmittareiden viisarit kaakkoon ja mallin nimeksi tulisi "TOIFEL! SPITFIRE!".
Antti Pentikäinen kirjoitti:
Tämä on hieno, mutta valmistaja on Eduard ei Hasegawa.
Sori. Korjasin.
Raimo Leino kirjoitti:
Jaaha, Timo teki tästä sitten huomattavasti puhtaamman kuin tuo minun versioni samasta sarjasta. Saas nähdä uskaltaako joku josakin vaiheessa säistää tätä oikein kunnolla - rikkinäisiä mittarilaseja, luodinreikiä, kranaatinsirpaleiden repimäjälkiä, veriroiskeita - jos mallarilla rohkeutta riittää, niin kaikkihan on mahdollista.
On kyllä niin mielenkiintoinen aihe, - ja halpa sarja - että en mene takuuseen, ettenkö alkaisi ajatella piakkoin tekemään Raimon oivallusta. Mualima on keksimättömiä ideoita täynnä.
kyllä tuo hieno on, mutta sanoit että on halpa sarja niin uteliasuuttani kysyn minkä hintainen on?
Veeli kirjoitti:
minkä hintainen on?
18 euroa Kuivalaisen kaupassa - en tiedä muiden kauppojen hinnoista. Muuten, tämähän on Eduardin Limited Edition sarja, joten ei kai näitä ihan loputtomiin ole myynnissä - jossakin vaiheessa tämä tulee olemaan loppuun myyty.
Raimolle vielä noista veriroiske- yms. ideoista. Jos niitä alkaa tähän tekemään, niin mittakaavan pitäisi tuplaantua. Tai sitten saada samaan mittaan vaikka ohjaamon molemmilta puolilta runkoa ainakin metri.
Tässähän voisi olla mallinsuunnittelijoille ideaa.

Tai onkin vissiin parempi, etteivät ala suunnittelemaankaan. Sillä muutaman vuoden päästä meillä olisi 1:4:n tehtyjä kokonaisia koneita.
Alkaisi jo haiskahtaa työnteolle…
Pikkuisen vielä tarinaa tästä aika työläästä mallista.
Osia on liki 200. Kirkasosia monia. Etsattuja myös aika lailla. Pikkiriikkisiä muoviruuveja myös vissiin kymmeniä. Yms.
Kun aloittaa ohjeiden mukaan kasaamaan, niin alussa tuntuu simppeliltä. Vaikeutuu loppua kohden, mutta ainakin minä suhtauduin jokaiseen mittariin ikäänkuin aloittaisin kokonaan uuden mallin. Katselin ja korjailin jo tehtyä, ja sitten uuden kimppuun.
Ja nyt mielestäni onnistuin tekemään aikalailla siistin.
Tällälaillahan sitä pitäisi suhtautua jokaiseen malliin.
Ehkäpä opin nyt aika paljon…
Timo Rissanen kirjoitti:
Raimolle vielä noista veriroiske- yms. ideoista. Jos niitä alkaa tähän tekemään, niin mittakaavan pitäisi tuplaantua.
Miksi ihmeessä skaalan pitäisi tuplaantua? Kyllähän tuohon 1/4 skaalaan on hyvinkin kätevää tehdä vanhennusefektejä - jopa niitä luodinreikiä. Niin ja "hardcoremallari" voi roiskia mittaritauluun vaikka ihan oikeata verta - siis mielellään omaa vertansa. Ainakin minulla askarteluveitsen avulla tulee jostakin sormesta punainen sisäkumi näkyviin melkein jokaisen mallailuprojektin yhteydessä …
Esko Rusi 12.3.2011 23:01 Vastaa lainauksella
Puolikkaan silmämunan voisi askarrella milliputista ja harmaata aivomassaa ja kallonpalasia voisi tehdä kitistä, ei siihen välttämättä tarvitsisi hirveästi verta roiskia. Nyt taitaa mennä rentoutumis juomien piikkiin nämä höpinät.
Esko Rusi kirjoitti:
Puolikkaan silmämunan voisi askarrella milliputista ja harmaata aivomassaa ja kallonpalasia voisi tehdä kitistä, ei siihen välttämättä tarvitsisi hirveästi verta roiskia. Nyt taitaa mennä rentoutumis juomien piikkiin nämä höpinät.
Huh huh, nyt tuli jo rankka ehdotus. Noh, pistetäänpäs paremmaksi (pahemmaksi?) - kuvitellaan että esim. ilmatorjunnan kranaatti on räjähtänyt Mersun lattian läpi pilotin jalkojen välissä - siinä voisi sitten mittaritaulussa olla muutakin roisketta kuin silmänmunaa …

Eikös sellaisia sotaelokuvia, joissa veri ja suolenpätkät eniten roisisti roiskuvat, sanota sodanvastaisiksi? Noh, tuo edellä kuvailemani mittaritaulun "säistys" kuuluisi sitten sarjaan "sodanvastaiset pienoismalit" - vai?
Esko Rusi 13.3.2011 00:12 Vastaa lainauksella
Kyllä tämä Raimon ehdotus on jo niin paha että lopetetaan nämä höpinät. Se on ilman muuta sodanvastainen niin kuin Pink Floydin The Wall. Timolle viellä : hienon mittariston olet tehnyt,otan opikseni kertomasi kohdat kun rakentelen tätä mallia.
Raimo Leino kirjoitti:
rikkinäisiä mittarilaseja, luodinreikiä, kranaatinsirpaleiden repimäjälkiä, veriroiskeita - jos mallarilla rohkeutta riittää, niin kaikkihan on mahdollista.
,,ja lasinreunasta roikkuva bratwurstinkuori.Juu hienon taulunmallin on Timo meille väsännyt katseltavaksi,hyvää työtä.
Tämä on hieno ja hyvä näin.Siistiä työn jälki ilman mitään kulumia sopii tämän mallin henkeen.Kehyksiin vaan ja seinälle niin ei pääse kissa teroittamaan kynsiään viärään paikkaan.
Lainaus:
sillä Tosiaan Mersusissa oli polttoaine keltaisella ja jäähdytinlämpötila sinisellä merkattu mittareihin ja sinulle on oikein. Mielestäni säistämistä eikä kulumia kaipaa enempää. Komee malli.:-)
On siellä vielä yksi mittari sinisillä reunoilla. Se näkyy kyllä aika huonosti. On aivan paneelin vasemmassa alareunassa. Tarkkaan kun kattoo, niin yksikkö siinä on kg/neliö- tai kuutiometri..mittarissa lukee jotain Prebluft tai sinneppäin. Joku paine on kysymyksessä, koska vielä mittarin scaala on 0:sra sataakyyteenkymmenee.

Se on siis kaasukahvujen "Fahrwerk" alapuloella. Wahrvwer lienee ollut vauhtivärkki eli kaasu??
Opa Laitinen kirjoitti:
Tämä on hieno ja hyvä näin.Siistiä työn jälki ilman mitään kulumia sopii tämän mallin henkeen.Kehyksiin vaan ja seinälle niin ei pääse kissa teroittamaan kynsiään viärään paikkaan.
Kiitto Opa kissani luonteenpaljastamisesta.(hih).

Menee tosiaan kehyksiin ja seinälle. Tosin se ei ole paikka, jonne kissani ei pääse. Täytyy laittaa lasin alle.
Timo Rissanen kirjoitti:
Se on siis kaasukahvujen "Fahrwerk" alapuloella. Wahrvwer lienee ollut vauhtivärkki eli kaasu??
Nuo pingispallon oloiset vivut ovat potkurien kulmien säätövivut. Moottorien tehonsäätövivut sijaitsevat vasemmassa sivukonsolissa.
Kiitti tiedosta. Savolaisen vuan kiänsin vaahtivärkisi nuo wahtverk tekstit. Näin sitä oppii.
Timo Rissanen kirjoitti:
Kiitti tiedosta. Savolaisen vuan kiänsin vaahtivärkisi nuo wahtverk tekstit. Näin sitä oppii.
No tiällä toene samallaene, jotenka siirtyyköhän tässä vastuu ollenkaan kuulijalle?
Toisaalta nuo tekstit vipujen vieressä voisi viitata myös magneettojen kytkimiin…semmosta tuossa vielä jäin miettimään.
Suottaahan se niinnii…
Mutta tuolta mualimalta löysin just moisesta värkistä videon.

www.youtube.com/watch?v=tn32S9N-wkw
Siinäkään ei eri mittaristoja ole maalattu eri väreillä. Ohjeet tulee kyllä hyvin.
Ja siinäkin näyttää olevan etsiosien reunoilla maalitahroja…Mulla ei pitäisi olla…
Eemil Jäntti kirjoitti:
Timo Rissanen kirjoitti:
Kiitti tiedosta. Savolaisen vuan kiänsin vaahtivärkisi nuo wahtverk tekstit. Näin sitä oppii.
No tiällä toene samallaene, jotenka siirtyyköhän tässä vastuu ollenkaan kuulijalle?
Toisaalta nuo tekstit vipujen vieressä voisi viitata myös magneettojen kytkimiin…semmosta tuossa vielä jäin miettimään.
Mitä itse olen ymmärtänyt, 'Fahrwerk' tarkoittaa laskutelineitä ja viittaa siinä oikealla oleviin nappuloihin, joilla telineet vedettiin sisään tai ulos (Ein/Aus). Vastaavasti näiden yläpuolella oleva 'Landeklappen' tarkoittaa taas laskusiivekkeitä.
Noiden välissä olevat vivut ovat tosiaan magneettojen kytkimet. Kytkin kummallekin moottorille, säätöarvot pois/ykkönen päällä/kakkonen päällä/molemmat päällä.
Eetu Tahvonen kirjoitti:
Mitä itse olen ymmärtänyt, 'Fahrwerk' tarkoittaa laskutelineitä ja viittaa siinä oikealla oleviin nappuloihin, joilla telineet vedettiin sisään tai ulos (Ein/Aus). Vastaavasti näiden yläpuolella oleva 'Landeklappen' tarkoittaa taas laskusiivekkeitä.
Noiden välissä olevat vivut ovat tosiaan magneettojen kytkimet. Kytkin kummallekin moottorille, säätöarvot pois/ykkönen päällä/kakkonen päällä/molemmat päällä.
Kiitti Eetu. Laittelin kuvia myös yhdelle tyypille, joka lentää. Hänen vastausta odottelen.
Aika vaikeaa on tulkita kaikkia mittareita, mutta tämähän on vain malli, jossa sallitaan aina virheitä.
Minusta tuntuu, että nyt näitä on monella työnalla ja joku vielä hokasee laittaa kaikki neulat kohdalleen.
Tämä tuli nähtyä lauantaina luonossa ja kyllä kelpaisi omalle seinällekkin.
Kuvista saa käsityksen että olisi isompikin härväke.
Luonnossa mittaristo on aidonnäköinen ja mittaritkin saavat kolmiulotteisuutta vieläkin enempi.
Tosi loisto työ.
Onnea työlle Jyväskylän I pokalista muut sarjassa-
Marko Paakkanen kirjoitti:
Onnea työlle Jyväskylän I pokalista muut sarjassa-
Kiitos Marko. Mielestäni en olisi voittopyttyä ansainnut, mutta minkäs sille mahtaa.
Opan Vostokki oli se, jolle pytty olisi kuulunut.
T.T
Onnea työlle Tampereen III pokalista muut sarjassa…
ja tässä vaiheessa varmaan tekijäkin saa osan onnitteluista. :)