Pienoismallit.net

Aufklärungspanzer 38(t)

VM:n Aufklärungspanzer 38(t), jota olen käyttänyt ruoste- ja ruostutusharjoittelumallina. Malli on maalattu Humbrolin maaleilla ja ruostepinnan tekemiseen käytin ns. suolatekniikkaa, Rustall -nimistä ainetta, Migin pigmenttejä ja öljyvärejä. Tässä tekniikassa maalasin mallin ensin ruiskulla käyttäen Humbrolin haalistunutta tummankeltaista kuvaavaa väriä. Maalin kunnolla kuivuttua kastelin mallin vedellä ja ripottelin sieltä täältä kastuneen mallin päälle hienoa merisuolaa. Kun suola oli kuivunut mallin päällä pari päivää, maalasin ruiskulla suolakerroksen päälle tumman punaruskean värin. Parin päivän kuluttua pesin suolan pois ja mallin taas kuivuttua aloitin Rustall käsittelyn, jota seurasi kevyt pigmentti käsittely ja lopuksi paikkapaikoin kevyt öljyvärikäsittely. Malli käsiteltiin osa-alueittan eli mm. pyörät, runko ja torni erikseen.

t. Jake

Kommentit

Hyvännäköinen vaunu, maali on mukavan irtonaisen näköinen. Lisäksi mukana on kiva pullo :).
Onko ruoste kuitenkaan noin tasainen kaikkialta ruostuisiko vaunu yläpinnoiltaan hieman enemmän? En toki ole mikään ruostuiluexpertti.

Upea ruoste silti.
Mielestäni todella hyvin onnistunut ruoste. Telapyörien kumeissakin mukavasti kulumaa.
"virheitä" saa hakea suurennuslasilla…tyyliin kuinka paksua tavaraa pakoputki oli oikeasti? Nyt putken päätä kahtoessa näyttäs olevan tuhtia tavaraa.
Hyvännäköistä ruostetta on. Menee ainakin meikäläiseen täydestä. Voisi kuvitella että panssarivaunu mikä on vuosia säiden armoilla näyttäisi juurikin tuolta. Hyvä valikoima yksityiskohtaisia kuvia joka suunnasta. Ei tule mitään parantamisen arvoista mieleen. Erinomaista työtä ja äänestäisin viikon malliksi.
Peesailen aiempia kommentteja. Äärimmäisen hieno malli. Just kohdallaan laitoksen mätänemismeininki. Tarkkoja kuvia joista myös plussaa.
Erittäin hyvältä näyttää. Onko kyseessä sama malli kuin Mallix lehdessä?
Hyvältä näyttää, todella hyvältä! Muutenkin olen tykästynyt näihin 38(t) variantteihin joten otolliseen maaperään uppoaa :)
Malli on hieno ei siinä mitään. Mut tuli jotenkin mieleen et tällä jo lehdestä tutulla mallilla haetaan vaan viikon mallistatus pois.
Tommi M 9.3.2011 18:44 Vastaa lainauksella
Paavo Virolainen kirjoitti:
Malli on hieno ei siinä mitään. Mut tuli jotenkin mieleen et tällä jo lehdestä tutulla mallilla haetaan vaan viikon mallistatus pois.
Komppaan Paavoa täysin. Onko vielä täysin samat kuvat kun mallixin 1/2011 lehdessä?
Hivenen vaikea sanoa, mitä mieltä tästä olen.

Kun olen katsellut esim. Panssarimuseon pajalla erinäisiä ruostuneita vaunuja, eivät ne näytä aivan näin pahoin ruostuneilta. Omaan silmääni pinta näyttää pikemminkin ruostuneelta peltiämpäriltä eikä paksulta teräslevyltä.

Aseet eivät myöskään ruostu aivan samalla tavalla kuin panssarilevy. Näihin osiin (aseisiin) kaipaisin hivenen eri sävyistä ruostetta.

Tästä päätellen Rust-all ei välttämättä ole paras vaihtoehto koko vaunun ruostuttamiseen.

Maalin lohkeilu on ehkä hivenen mennyt överiksi, tai joku muu nyt siinä ei oikein istu kuvaan.

Sori nyt, Jake. Ei nyt oikein vakuuttanut tämä malli.
Moi ja kiitos kommenteista,

- Ruostumisen "taso" riippunee kaiketi siitä miten kauan ko. kohde on ollut sään armoilla ja millä mantereella, plus onko pinnan päällle kasvanut sammalta (lehtiä, neulasia, onko vesi seissyt kohteessa yms), joka on turistien toimesta raaputettu pois, eli tuleeko tällainen pinta edelleen alttiimmaksi säälle ja ruosteelle? En tiedä, tämä on ihan omaa pohdiskelua ja pähkäilyä. Totta kyllä, että ainakin jollain aikavälillä tasaisilla pinnoilla on tasaisempaa ruostetta.

- Pakoputken pää on koetettu kovertaa niin ohueksi kuin muovi antaa myöden, ehkä vielä pari veitsen kierrosta olisi ollut mahdolisuuksien puitteissa.

- Kyllä, kyseessä on sama malli kuin Mallix-lehdessä. Varmaan suurin osa kuvistakin samoja!

- Mietin tuota, että laitanko kuvia tänne samasta mallista, josta on jo ollut kuvia lehdessä. Päädyin kuitenkin kuvien laittamiseen tänne sivustolle, koska myös muiden mallien kuvia, jotka on julkaistu lehdissä ja muillakin sivustoilla on laitettu tänne sivustolle eikä siinä käsittääkseni ole ollut mitään sen kummempaa? Olen myös ymmärtänyt, että näillä sivuistoilla käy / on lukematon määrä mallareita, jotka eivät lueskele kotimaisia mallailualan julkaisuja.

- Jaakko, niin minäkin olen; museolla, pajalla ja muualla ;))

t. Jake
Jo vain. Malli on kyllä todella näyttävä ja hienosti tuo ruostunut pinta toteutettu. Autenttisen oloinen kokonaisuus, eikä ole mennyt yli. Hieno yksityiskohta tuo sakujen viinipullo. Sehän riippuu missä maanosassa vaunu seisoo, kyllä meriilmasto ruostutttaa erilailla kuin vaikkapa suomessa seisonut vaunu. Ja hienoa nähdä näitä huippujenkin tekemiä malleja täällä kun harvemmin tulee nuita mallilehtiä osteltua. ruoste efekti toimii kuin mg 34:)
Paavo Virolainen kirjoitti:
Malli on hieno ei siinä mitään. Mut tuli jotenkin mieleen et tällä jo lehdestä tutulla mallilla haetaan vaan viikon mallistatus pois.
Mutta tuliko mieleen että kaikki ei lue Mallixia (tai missä nyt sitten lieneekään ollut…)? Itseltä olisi jäänyt täysin tämä näkemättä jos ei olisi tänne lisätty. Ainakin omalla kohdalla tämä sivusto korvaa suomalaiset mallilehdet täysin.
Ruostumisen taso riippuu tosiaan olosuhteista. Tämä näyttää aivan uskottavalta pakoputkea lukuunottamatta. Yleinen tapa tuntuu olevan säistää pakoputki lähes puhkiruostuneeksi vaikka vaunu ei olisi paljoa käytetty. Tässä taas putki on yleiseen hapettumiseen verrattuna aivan erimaailmasta, kuin muutaman viikon käytön jäljiltä. Puhdas pullo on myös oudon näköinen mutta ehkä vaunu ja pullo siinä sivussa on pesty painepesurilla…
Muuten oikein hieno.
Moi ja kiitos edelleen kommenteista,

- Pullosta sen verran , että se on tavallaan vitsi. Joku turisti on eilen vieraillut museolla tai takapihalla tai missä ikinä kyseinen vaunu nyt onkaan, ja tuo huonotapainen turisti on "hauskuuttaan" jättänyt tyhjentämänsä viinipullon ko. vaunun tulensammuttimen telineeseen.

t. Jake
Komea malli Jakelta jälkeen. Tuli vaan mieleen tuo peltilaatikko. Se pitäisi kai olla jo osaksi puhkiruostunut, kun ainevahvuus on alle 5 mm.
pakoputki voisi myös olla joistain kohti puhkiruostunut (?) mahtava malli on, katsoin ensin oikeaksi :D
AJ 11.3.2011 18:40 Vastaa lainauksella
Moi Jarmo, kaikenkaikkiaan todella upea ruosteläjäpienoismalli - tulee väkisinkin mieleen, kuinka usein joskus aikoinaan on tullut testattua eri tuhovälineiden vaikutusta vastaanvanlaisiin oikeisiin ruosteläjiin Niinisalossa, Rovalla, Pahkajärvellä, Hätilässä yms…

Pullovitsi on muuten hyvä ja mielestäni kuuluu hienosti pienoismallikokonaisuuteen. Ainoa, mikä pistää hieman silmään on tuo jo edellä mainittu pakoputki + aseet varauksin. Anyway, loistava pienoismalli! Parhain terveisin, AJ
Minusta tuo ase näyttää hyvältä ja on kuin aito ruosteineen ja sinistyksineen. Onhan tuossa pientä sää suojaa ettei ihan pääse piiskaamaan niin rajusti ilmat.
Hyvän näköinen vaunu,jossain päin maailmaa odottamassa museon entisöintiä.
Nämä ruosteen ja ajan syömät vaunut ovat ytosiian kun ne onnistuu niin makeita katsottavia.
Eikä tule narinaa naamiointi maalauksesta kun ei ole määrättyä ajan kohtaa.
Kiitos Jarno ja Eerik,

T'ämä vaunumalli on tosiaan pintakäsitelty sillä ajatuksellä, että vaunu on seissyt jonkun museon takapihalla 30 vuotta odottamassa entisöintiä.

t. Jake