Pienoismallit.net

RF-8-GAZ-98 Aerosan

Sympaattisesta ulkonäöstään huolimatta nämäkin olivat sotavehkeitä.
Dioraamaharjoitelma syntyi ajatuksena saada kuskista kelkkaan hieman mittakaavavertailua.
Aerosanit olivat valmistettu vanerista, moottorina 50 heppainen Gaz:n moottori varustettuna metallisella työntöpotkurilla. Vauhtia parhaimillaan n. 50 km/h. Miehistöä kaksi, etulaatikossa ampuja 7,62 Pk:lla ja kuski takana. Ampujalla oli kuulemma lisävarusteina myös kranaatteja (käsi), joita saattoi viskellä hiihtäjien kiusaksi. Melko kylmää kyytiä.

Sarjan valmistaja Vision models. Lumimaiseman lumentekoon on käytetty Bilteman mikropalloja (ehkä aavistuksen liian suurta?) joka on sidottu kasaan tapettiliisterillä.

Kommentit

Heh, melkoinen vekotin! Mutta milläs tätä kelkkaa jarrutettiin? Hieno malli jokatapaukses!
Tällaisia samanlaisia moottorirekiähän käytettiin jossain vaiheessa I.V.L.:n henkilöstonkuljetuksiin. (Valtion lentokonetehtaan historia I)
Lattiassa oli varmaan reiät jaloilla jarrutusta varten? Ja korkolappuja kului? Mallin esikuva ei niinkään ole sympaattinen, vaan jopa pelottava. Pelottavampi kuin nykyajan dragsterit. Nehän tuosta muuten mieleen tulevatkin jotenkin. Siis sen verran pelottavia, että itse en menisi. En tiedä menivätkö neukkusoldaatitkaan, ellei politrukki olisi Nagantillaan suostutellut. Mutta että suomalaiset ajelivat sodan jälkeen, rauhanaikana…

Malli on itseasiassa vallan hieno, näyttää jopa hankkimisenarvoiselta. Vehje on mielestäni hienosti viimeistelty ja diossa on onnistuttu vangitsemaan talvinen Neuvosto-fiilis. Lumi ja koivut istuvat tunnelmaan kuin nenä päähän.
Jälkiä lumessa ei myöskään ole liikaa joka saa tunnelman pysymään jotenkin parempana. Yksinään, ilman alustaa, tällainen malli näyttää hyllyssä vähän orvolta.
Joo, melkein oli reiät lattiassa.
Oikeasti takasuksien kolmiokiinnityksen takana näkyy pieni vipu josta lähti vaijeri kuskin polkimille. Samanlaiset jarruvivut olivat molemmissa takasuksissa. Polkimen painalluksella vivut painoivat eräänlaiset tapit suksien läpi, ainakin kovalla lumella saattoi jarruttaa tehokkaasti!
Oletettavasti kyseisiä jarrutappeja käytettiin avuksi myös kääntymisessä, oikean tekniikan omaava kuljettaja jarrutti tarvittaessa kääntymissuunnan suksea ja näin kurvailu oli tehokkaampaa.
Lieneekö muuten tämä nykyaikaisen rynnäkkökopterin esikuva? Asetelma on sama: asejärjestelmien hoitaja edessä, kuski takana, ropelli ylhäällä vähän takana ja sukset alla. Tästäkö kaikki lähti?

Mitä ihmettä ovat Bilteman mikropallot?
KimmoR 9.3.2011 14:03 Vastaa lainauksella
Itsellä on myös tämä Vision Modelsin sarja ja täytyy sanoa, että on euronsa arvoinen hankinta: alle 20 € postikuluineen netistä hankittuna ja paketissa on sentään kaksi rekeä sekä figut.
Mikropallot ovat kovin, kovin pieniä lasipalloja, joita käytetään mm. epoksi- polyesteri hartsiin sekoitettavana täyteaineena. Muunmuassa Biltema myy näitä n.litran purkeissa. Hinta n. 5-6 e/ tölkki.
No jo on melkoinen Lynxi. =) Malli on minun mieleeni, juuri sellaisen oloinen, mitä veli venäläinen olisi käytellyt hankien loisteessa. Tuollaisillako ne tuli meitä vastaan?? En tiedä, mitä olisin tehnyt, jos etulinjasta olisin tuollaista katellut. Hymyn kanssa lasketellut Suomi-KP:llä terveisiä… =)
Hieno ja erilainen malli siitä plussaa, figuun kaipaisi hieman valoja ja varjoja. Ja rekeen pientä kulumaa, muuten ei valittamista. On kyllä tyylikäs vekotin. Ja tankki emmalla raivaa isommankin porukan:)
Kiitoksia vain positiivisista kommenteista ja neuvoista !
Tämä dio lähti tosiaan niin rivakasti liikkeelle, että vielä toissailtana en sitä edes ajatellut. Innostuin kuitenkin koska Gaz oli "noin" valmiina , maalasin Igorin ja lätkin ne, kuten myös koivukepit "lumen" päälle ja pahville. Eilisiltana tein lopullisemman pohjan ja tänään kuvaukset. Kuten sanottu en aiemmin edes ole miettinyt minkäänlaisia dioraamoja, joten kaikki ohjeet ja neuvot ovat tervetulleita!

Kuten KimmoR mainitsikin, sarjassa on kahden kelkan tarpeet, joten toiseen voi jo paneutua huolellisemmin.
Mainio dioraama.Hieman erikoisemmalla kulkupelilläkin.Tällä kun päristää,kuulee vastustaja jo kilometrin päästä ja voi valmistautua väijytykseen,sikäli Venäläistä kamikazea lähes.
Jani S 10.3.2011 18:42 Vastaa lainauksella
Teppo Toiviainen kirjoitti:
…Tällä kun päristää,kuulee vastustaja jo kilometrin päästä ja voi valmistautua väijytykseen…
Mutta jos upottaisi tuon figuurin vyötäröä myöten lumeen niin voisi tulla paremmin esiin tämänkin menopelin edut verrattuna ilman suksia etenevään jalkaväkeen laakealla järvenselällä ;-)

Tosin tuo koivu sotii hieman tuota järvikäyttöä vastaan…
Jani S kirjoitti:
tuo koivu sotii hieman tuota järvikäyttöä vastaan…
Kenties tuo koivu on aika rannassa ja sotilas tähyilee ylityspaikkaa tuossa asetelmassa ?
Millä värillä maalasit tuon "korin"?

Mulla on sama vekotin, mutta Trumpetterin sarja.
Siinä ulkoasu tulis muka kiiltävällä valkealla. En oikein luota siihen.
Ja millä sait nuo suksien ulokkeet noin aidoiksi? Litkutitko jollain? Siis suksien päällä olevat kohoumat.
T.T
Timo Rissanen kirjoitti:
Millä värillä maalasit tuon "korin"?

Mulla on sama vekotin, mutta Trumpetterin sarja.
Siinä ulkoasu tulis muka kiiltävällä valkealla. En oikein luota siihen.
Ja millä sait nuo suksien ulokkeet noin aidoiksi? Litkutitko jollain? Siis suksien päällä olevat kohoumat.
T.T
Tervehdys, käytin korin maalina Tamiyan mattavalkoista ja suksissa alla alumiinia ja päälle ohut valkoinen. Koko mallia litkuttelin eri tummuuksilla saavuttaakseni hieman kulunutta ja rähjäistäkin ulkomuotoa. En usko että näiden vehkeiden ukoasusta olisi kovinkaan paljoa huolehdittu. Neukkutyyliin se mikä oli kerran tehty sai kestää ja kelvata loppuun saakka!
Tuo kiiltävä/matta maalaus on varmasti ikuisuuskysymys. Alkuperäinen maali on alkuun voinut ollakkin kiiltävää, mutta kyseisen kopan vaneeripinta varmasti ravistui ja himmentyi käytössä melko nopeasti.
Uskoisin että kyseinen Trumpeterin sarja on laadukkaampi kuin tämä Visionin versio. Itselläni rakentamista odottaa vielä myös Trumpeterin isompi kelkka NKL-26, joka sekin vaikuttaa hintaisekseen erinomaiselta.
Kiitti vastauksesta. Kokeilin eilen Humbrollin mattavalkeaa, mutta onneksi vain kokeilin. Peitto oli huono ja jälki epätasaista.
Kävin tänään ostamassa Pebeon mattavalkeaa, joka on paljon peittavämpi. Ja vesiliukoinen.

Minäkin hairahdin tilaamaan tuon isomman kelkan. Tikkakoskella oli Seinäkokelainen myyjä, jolta ostin tämän Aerosanin.
Isompi Aerosan on nyt tulossa ilman postimaksuja, kuten hän lupasi.
Pienempi maksoi 15 ja isompi tulee 17:sta kotiin.
Trumpetterissa tulee etsiarkki, jossa ei kyllä ole kuin kiväärintähtäin, mutta muuten olen tyytyväinen valuun.
Tarkkaa, eikä liiemmin purseita.

Mutta taas sarjan figuurit ovat huonoja. Liekkö ottaneet ne jostain muualta…
Kiitos vaivannäöstäsi.
T.T

Ps. Jos nämä kaksi mallia ja figut saan joskus kasaan, niin pakkokai niistä on dioraamaa värkkäämään.
Meillä Kuopion mallitapahtumassa marraskuussa on nyt teemana "merisota", joten johonkin meren jäälle mallit voisin istuttaa ja jään läpi alhaalta vaikkapa sukellusveneen tornin jäälohkareiden ympäröimänä. Maailma on keksimättömiä ideoita täynnä.

Vielä sen verran näistä kahdesta, että tässä sinun mallissa Trumpetterin paketissa lukee, että se oli käytössä "Winter War":ssa, mutta tuossa isommassa ei talvisotaa ole mainittu.??
Miten lie oikein?