Pienoismallit.net

T-26 m.1933 "141"

3.K/PsPr

Zvezdan uudistettu T-26,Tamiyan tornilla,Friuleilla ja kevyesti detaljoituna.

Mukava rakennettava sovitteidensa puolesta,yllätti positiivisesti. Telakoneiston "kilpikonnien" kokoonpanossa sai olla tarkkana ja mallin ainoat kittihommat olivatkin juuri niissä. Telapyöriä joutui hiukan kaventamaan että pyörästön runko-osat asettuvat nätisti ojennukseen.

Ja jottei koko prosessi olisi ollut liiankin terapeuttinen,onnistuin jossain vaiheessa tiputtamaan rungon lattialle jolloin molemmat oikean puolen telakoneistoakselit katkesivat siististi juuresta poikki. Liimasin takaisin paikoilleen ja vahvistin samalla myös vasemman puolen akselit teräslangalla. Tämä pieni takaisku saattoi oikeastaan olla pelkästään hyödyllinen koska ko akselit ovat n 2mm paksut joten Friuleja paikoilleen voimaillessani olisin melko varmasti mysönyt akselit poikki viimeistään silloin…

Maalattu ruiskulla esi/jälkivarjostaen Tamiyan akryyleilla (lisäten X-22 Clearia maalin joukkoon kaikissa ruiskumaalausvaiheissa),detaljit maalattu Vallejon Model Coloreilla. Säistämisoperaatio tuttuun tapaan Migin&AK Interactiven tuotteilla

Friulien asennus tähän vaunutyyppiin oli jännittävää touhua,näissä vaunuissa telojen kireys on ollut luokkaa "viulun kieli"… Telakoneisto mallissa on sangen hento joten henkeä pidätellen sai "venytellä" telaketjut paikoilleen. Kokosin telaketjut siten että sovitusvaiheessa jäivät vajaan telakengän verran lyhyiksi ja toivoin että "jatkojalostuksen" (hionnat ym) aikana "venyvät" siten että päät saa kytkettyä ja ihmeellistä kyllä kerrankin homma meni suunnitelman mukaan.

Koko projektin ehdottomasti vaikein homma oli tiedon kerääminen. Oman kotikirjaston (about 20 hyllymetriä) kirjojen selaaminen ei kaikkiin kysymyksiin vastausta tuonut joten esim vaunun työkalujen ja mahdollisten varatelapyörien ym olemassa olo on arvoitus. No,lisään sitten jos/kun todistusaineistoa löytyy.

Kansallisuustunnuksista iso kiitos Lappalaisen Antille ja yhtä suuret kiitokset tietopuolen avusta Kari L. ja Jarmo L.!

Tässä siis "vihreän linjani" päätös,seuraavaksi jotain vaikkapa 3-väricamossa ja taatusti jotain muuta kuin Suomi-kalustoa.

(Kuvat jälleen sieltä minne normaalisti ei aurinko paista,pahoitteluni… En vaan osaa.)

Kommentit

Jonne 27.2.2011 12:00 Vastaa lainauksella
Wau! Aivan törkeä hieno! Taisi olla vielä jatkosodan lopulla tämä T-26 panssarivoimiemme pääkalustona (korjatkaa jos olen väärässä) eikä näistä tainnut olla paljoa vastusta T-34/KV/JS vaunuille. Pakko vielä kerran todeta on kyllä hieno:) En keksi mitää motkotettavaa.
Todella upea hyvällä maulla rakennettu malli! Itse en osaa sanoa yhtään mitään tästä vaunusta ja sen oikeellisuudesta. Telat näyttävät vain maalaamattomilta Model Kastenin teloilta joka pistää hieman silmää. Muuten hyvin on maalaus-ja vanhennustaidot hanskassa!
Upeeta jälkeä Petri! Maalipinta näyttää todella hyvältä ja pakoputkipönttö(?) on hyvin onnistunut. Eikä kuraakaan ole liikaa. ;) Näemme siis tämän sittenkin Sampolassa?
Oskari K 27.2.2011 12:27 Vastaa lainauksella
En osaa näitä hifistelytermejä mutta mielestäni esi/jälkivarjostus/modulointi tms on tehty tässä turhan voimakkaasti. Näyttäähän se hienolta mutta luo samalla lelumaisen fiiliksen. Se onkin ainoa asia josta keksin valittamista ja moni on varmaan asiasta eri mieltä, kaiken kaikkiaan todella hieno malli.
Tally-ho 27.2.2011 12:56 Vastaa lainauksella
Todella hienosti tehty malli! Jos nyt jotain kommentoitavaa pitää löytää, olen Oskari K.n kanssa samaa mieltä siitä, että yksityiskohtien varjostus / esilletuonti on liian voimakasta. Tankki on upean, mutta ehkä hieman epäaidon näköinen. Niitit tuntuvat melkein hyppäävän silmille. Telaseinämien kohdalla kuraisuutta on aika paljon, mutta tankin yläosa on aika puhtoinen. Ehkä sinnekin olisi voinut vähän rapaa roiskuttaa. Kokonaisuutena tankkisi on kuitenkin aivan loistava.
Hieno malli. Maalaus onnistunut erinomaisesti. Tarpeeksi elävä pinta poistaa lelumaisuuden…
Pekka N.
Lainkaan lelumaiseksi en tätä sanoisi, mutta kieltämättä tuo jälkivarjostus on mennyt vähän överiksi, kun etusivun pikkukuvan perusteella luulin, että tässä on kulahtanut talvinaamio. :) Vihreän vaalentaminen ei kyllä ole helppoa, ja valkoisen kanssa pitää olla hyvin varovainen. Mieluummin käyttääkin lähestulkoon pelkkää keltaista, niin värikylläisyys ei katoa. Toisaalta kontrastiakin tässä on ehkä hieman turhan paljon, mutta rajathan löytyykin vain tällä tavalla rohkeasti kokeilemalla!

Tuo alarungon säistäminen myös häiritsee. Kyljissä on melko paljon kuivunutta mutaa, ja telatkin ovat maa-aineksen väriset, mutta muu telakoneisto on siihen nähden todella puhdas. Mutahan kulkeutuu kylkiin pääasiassa teloista roiskuvan vellin mukana, mutta silti veto-, johto- ja telapyörien sisäosat näyttäisivät olevan täysin puhtaat. Lisäksi kyljissä mutaa puuttuu nimenomaan alareunasta, jonne sitä eniten valuisi. Tämän vuoksi alarungosta jää aika ristiriitainen fiilis, mutta jos haluat vielä hetkeksi palata hifistelemään vihreän kauden pariin, niin vielähän tuota kurausta voi säätää.

Uskoisin kuitenkin, että kuvat eivät tässäkään tapauksessa tee oikeutta mallillesi, kun salamavalo (tai mikä tuo käyttämäsi kirkas valo onkaan) ylikorostaa kontrasteja, joten taitaa olla pakko tulla Sampolaan tsekkaamaan mallisi livenä. :)
Kuvien perusteella arvioisin tämän olevan paras viimeaikoina rakentamistasi Suomivaunuista (T-28, Klimi). Tuo kontrastisuus taitaa johtua enemmänkin kuvausolosuhteista?
Ainakaan ruostetta ei pitäisi olla liikaa teloissa, kai? ;)
Kokonaisuutena oikein mainio.
Hyvin rakennettu malli ja suomitankista aina plussaa. Friulit tuo mukavan lisän tankkiin, mutta pari asiaa tökkii. Valot ja varjot on vähän turhan räikeät ehkä muutama pesukerta tasoittaisi hieman. Säistys jäänyt ikään kuin hieman kesken, muuten ei napisemista. Hienoa on että rohkenee kokeilla eri tekniikoita:)
Kiitokset!
Näillä eväillä on nyt hyvä parantaa seuraavassa mallissa!
Tuo pigmenttien käyttö vaatii meikäläisellä vielä julman paljon harjoitusta,homma ei käy kuin elokuvissa (allekirjoittaneelta siis)… Tarkoitus oli yrittää kuvata kuivunutta ja osittain pois karissutta kuraa.
Vihreän mallin kuvaaminen vallitsevissa olosuhteissa on tolkuttoman hankalaa,pitäisi käydä kuvaamassa muualla. Näissäkin kuvissa joutui käyttämään apuna salamaa jolloin jotain hukkuu&vääristyy ja vastaavasti jokin hyppää silmille. Luonnossa tämä tekele ei ihan näin riemunkirjava ole…
Antti Pentikäinen kirjoitti:
Telat näyttävät vain maalaamattomilta Model Kastenin teloilta
Oho,kylläpä epäonnistuin teloissa. Ratkean ryyppäämään. ;)
Ihmellistä miten saat vaunut näyttämään noin hyvältä! Mistä niitä interactive-tuotteita saisi? Mulla on kaapissa kasaamattomina t-28 ja t-50. Olisi kiva jos ne saisi näyttämään parmmalta kuin aiemmat vaununi. Pakko vielä lopuksi kysyä onko tuossa sisä osia?
Kiitos!
Olen näissä viimeisimmissä malliprojekteissani kokeillut ja yrittänyt opetella (itselleni) uusia tekniikoita,pikkuhiljaa kun rohkeus kasvaa niin alkaa huomata pientä kehitystä vaikkapa vuoden takaiseen tilanteeseen verraten.
Sisällä vaunussa ei ole mitään,joskus olisi tarkoitus laittaa figuuri tuohon luukulle joten sisustan tyhjyys ei enää näy…
Tsekkaapa Pienoismallimaailma,sieltä ainakin löytyy,en osaa sanoa mikä on tilanne muiden kotimaisten kauppojen osalta!
PhantomII 27.2.2011 19:21 Vastaa lainauksella
Luin noita kommentteja tuossa ylhäällä ja katselin tietysti kuvat myös: tuo vihreän vaalentaminen noin raisusti on siinä ja siinä… Ehkä tuota laikukkuuta - jos on tarvis - voisi pehmentää sutimalla pastelliliitupölyä nyt viimeiseksi kerrokseksi, kaiken päälle. Hiukan kontrasti vähenisi? Eniten vihreää voisi vaalentaa ajovalon kuvussa ja tykin manttelissa, jotenkin ehkä pyöreissä muodoissa? Tosin kuvissa voi malli näyttää hiukan erilaiselta kuin livenä.

Kaikenkaikkiaan malli on toki siististi rakennettu ja viimeisteltykin, eikä nyt mitään järkyttävää ylilyöntiä ole tapahtunut. Nuo ruoste- ym. tahrat antavat pikantin lisän malliin.
Moikka Petri!
Kylläpä räväytit pöytään upean kakskutosen :)
Komein näkemäni kakskutonen, mitenkään, kenenkään, valmiiksi tehtyä mallia dissaamatta.
Alarungon kuivunut kura on eritoten hienosti tehty. Odotan lauantaita innolla :)
Ei minun kastenin paketeista löydy kyllä tuon näköisiä/värisiä ketjuja 8=)
Hieno malli ja nuo telat ovat ensimmäisessä, neljännessä sekä viimmeisessä kuvassa kaikissa erinäköiset. Tuskin suoraan loorasta moisia löytyisi heh. Itse vaunu on ihan käypäisen näköinen, lauantaina Sampolassa Tampereella annetaan lynkkaus tuomio malille jos näin on tarpeen nääs.
VeliV 27.2.2011 22:28 Vastaa lainauksella
Tämä näyttää enemmän 3D-mallin renderöinniltä kuin pienoismallilta. Hienoa työtä!
AJ 1.3.2011 16:05 Vastaa lainauksella
Moi Petri, Komppaan edellä/yllä olevia. Hieno T-26 pienoismalli, kokonaisuudessaan siististi rakennettu ja viimeistelty. Pikantti lisä malliin tulee ruoste, lika, yms…tahroista. Sinänsä olen PhantomII:n kanssa samoilla linjoilla, ettei mitään järkyttävää ylilyöntiä ole tapahtunut.

Samoin olen myös samoilla linjoilla Tomin kanssa, että kuvat eivät tee oikeutta mallillesi, kun valo mitä ilmeisemmin ylikorostaa ylipäätään kontrasteja ja erityisesti vihreän. Hienoa työtä, upea kakskutonen! Diggaan! Parhain terveisin, AJ
Kiitokset!
Hienon näköinen! Ei mitään liikaa eikä liian vähän.
Tuli tässä rakentaessa mieleen että voisiko hiomapaperin avulla saada aikaan vähän vaaleanpia alueita? ( siis hiomalla)
Hmm,kyllä ainakin jonkinlaisen sävyeron niinkin saa,muista vaan edetä hitaasti ja harkiten ettei tule muovi näkyviin!
AJ 1.3.2011 18:38 Vastaa lainauksella
Moi Petri, vielä muutama lisäkommentti. Annoin 4 staraa pienoismallillesi, mutta se voinee olla liian vähän pojoja hienosta T-26 pienoismallistasi, sillä kuten jo aiemmin totesin (samoilla linjoilla Tomi M:n kanssa) en oikein usko, että valokuvat tekevät täysin oikeutta vaunullesi, vaikka kuvat itsellään ovatkin hyviä eli siis hyvät kuvakulmat ja terävät kuvat. Nimittäin jotenkin vaan on sellainen kutina, että pienoismallisi on livenä parempi.

Samoin kuten PhantomII jo aiemmin todettuna, mielestäni todellakaan mikään ei mennyt överiksi, päinvastoin pienoismallisi näyttää autenttiselta ja realistiselta.

Alan yhä enemmän olla samaa mieltä Tomi K:n kanssa siitä, että kenties tässä todellakin on myös upein näkemäni T-26 panssarivaunun pienoismalli, samoilla disclaimereilla kuin Tomi K eli mitenkään, kenenkään, valmiiksi tehtyä mallia dissaamatta.

Näin ollen, kaikki edellä oleva sanottuna, neljä staraa lienee aivan liian vähän mallistasi, kun 5 staraa lienee lähempänä totuutta.

Valitettavasti en ole Tampereella Sampolassa lauantaina näkemässä malliasi livenä, sillä uskon, että se on varmasti näkemisen arvoinen. Tämä luonnollisesti harmittaa minua, koska kyseessä voinee olla komein/upein T-26 pienoismalli, mitä on ikinä nähnyt.

Nyt tavallaan lopullinen "tuomio" pienoismallistasi jää roikkumaan Tampereelle Sampolan näyttelyyn ja siellä pp olijoille ja heidän näkemyksilleen.

No, oli Sampolan näyttelyn "tuomio" mikä tahansa, voit kuitenkin olla varma siitä, että olet tehnyt ja viimeistellyt huippupienoismallin T-26 panssarista - siitä tuskin kukaan on eri mieltä. Diggaan yhä enemmän T-26 malliasi. Parhain terveisin, AJ
Ohhoh,erittäin suuret kiitokset!

Kuvat 4 ja 6 lähimpänä todellisuutta mitä värisävyihin tulee,heikoista kuvausolosuhteista (ja kuvaajasta) johtuen harkitsin muutamaan kertaan laitanko näitä näkyviin lainkaan.

Jep,Sampolaa silmälläpitäen tämän kanssa loppukiri tuli otettua,kerrankin niin ettei tarvi lähteä suoraan työpöydän äärestä Pienoismallipäivän viettoon! :)
Ihan ajattelin vinkiksi mainita erään mielenkiintoisen lähdeteoksen, jonka löysin pari vuotta takaperin Tukholmasta alan harrastelijaliikkeestä: "Pansar i vinterkriget", Maksym Kolomyjec, Leandoer & Ekholm förlag, Stockholm 2006. Tämä ruotsinkielinen, 100-sivuinen opus kertoo neuvostoarmeijan panssarijoukkojen kokoonpanosta ja niiden operaatioista talvisodan aikana. Paljon mustavalkovalokuvia (myös Suomen sota-arkistosta), joista selviää paitsi vaunukaluston (naamio)maalauskuvioita ja tunnuksia (niitä ei paljoa ole) myös miehistön käyttämiä varusteita ja vaatetuksia (mistä itse olin äärettömän kiitollinen). Liitteenä väripiirrustuksia ja karttaliitteitä. Kaivattu näkökulma siltä toiselta kantilta. Asiallisesti kirjoitettu, ilman mitään sen kummempia suitsutuksia. Erityisen paljon kuvia T-26:sta, mikä nyt oli puna-armeijan yleisin vaunutyyppi tuohon aikaan. Ruotsinkielen taitoisille mielenkiintoista luettavaa. Kuvia osaa lukea kaikki.

Panu
Jep, unohdin mainita, todella tyylikkäästi toteutettu malli. Silmiä hivelee.

Panu
Jep,tuo on oikein hyvä kirja "harvinaisesta" aiheesta! Ostin omani syksyllä Panssarimuseon myymälästä!
toivonen 4.3.2011 14:11 Vastaa lainauksella
Hieno esitys!

Maalipinnan kontrasteista ja muusta elävöityksestä vielä mielipide. 20% liikaa on (lähes) aina parempi kuin 20% liian vähän. Jatka samaan tahtiin. Vaunusi näkeminen oli miellyttävä ylläri!

Pekka
Kontrastia on minun makuuni just sopivasti! Harvinaisen hyvä ja eläväinen vihreän maalaus.
Kiitokset! :)
Erittäin hieno malli. Sinulla on selkeästi oma tyyli maalata malleja, joka toimii mielestäni erinomaisesti. Erityisen näyttäviä mallisi ovat livenä nähtyinä, jossa voimakkaat kontrastit ja kulmien korostaminen pääsevät oikeuksiinsa. Ansaittu viikon malli -titteli!
Livenä tämä näytti vieläkin paremmalta, joten salamahan se tosiaan on, joka näitä kuvia ikävästi sabotoi. Sampolassa oli myös hienoa vertailla mallejasi vierekkäin. Huomasi hyvin, kuinka menee koko ajan parempaan suuntaan. Jään taas suurella mielenkiinnolla odottamaan seuraavia mallejasi!

Onnittelut myös viikon malli -tittelistä. :)
AJ 7.3.2011 12:30 Vastaa lainauksella
Moi Petri, Onnittelut viikon mallista, ansaitsit sen kyllä!

Oli kiva lukea Tomi M:n kommentit live-mallista ja kuulla se totuus, että salamavalo tosiaan sabotoi mallisi valokuvia. Kutinani myöskin osoittautui oikeaksi -livenä mallisi on parempi.

Korjataan tässä yhteydessä nyt sitten virallisesti se antamani 4 staraa täydeksi 5 staraksi. Upea malli Petri! Parhain terveisin, AJ
Pahoittelen äkkinäistäni kritiikkiä teloista. Mutta muuten onnittelut viikon mallista!
Kiitokset kaikille palautteesta&kommenteista!!!

Tämmöinen "People's Choice" on mielestäni suuri kunnia,tästä on hyvä jatkaa ja pyrkiä kehittymään!
Juke 7.3.2011 16:05 Vastaa lainauksella
No niin, en minä näistä mitään tiedä, mutta koska a) järjestelmä pyytää antamaan kommentin poikkeavasta arvostelusta ja b) tässä on törkeästi T-26:sen näköä, niin siksi annoin 5 staraa. Malli näyttää omaan silmääni niin paljon aidolta, että vois mennä aidon kanssa jopa sekaisin… Olisiko siinä perusteluja tarpeeksi? Mun mielestäni malli on silloin erittäin onnistunut, kun mallin mittakaava ja 1:1 mittakaava menee pahasti sekaisin… Mutta paistaako kolmoskuvasta pakoputken sisältä jotakin vihreää??? Sammakko?
Onnittelut viikon mallista, täältäkin käsin. Kyllä tuo sampolassa ollut kolmikkosi oli mahtavaa nähtävää livenä. Vaikea mennä sanomaan mikä niistä oli paras mutta … keep up good work.
No joo. Mallisi on saanut aikaan paljon kirjoitusta ja kommentteja. Ei tämä nyt ehkä aivan tällaiseltä (näin puhtoiselta) näyttänyt Karjalan korvessa 1941, kun suomalaiset vähäiset panssarit jyräsivät kohti inhaa itää, mutta mallina tämä on todella upea. Tai ainakin sinun kamerasi ja kuvaustaitosi tekevät tästä tosi upean nähtävyyden. Esittelisin tätä omassa hyllyssä itse tehtynä.
Tommi M 8.3.2011 07:38 Vastaa lainauksella
sanoton olen tämän edessä. ”Ehkä minäkin sitten joskus” on varmasti liian kova haave… Upeaa…
Kauko Suntioinen kirjoitti:
No joo. Mallisi on saanut aikaan paljon kirjoitusta ja kommentteja. Ei tämä nyt ehkä aivan tällaiseltä (näin puhtoiselta) näyttänyt Karjalan korvessa 1941, kun suomalaiset vähäiset panssarit jyräsivät kohti inhaa itää, mutta mallina tämä on todella upea. Tai ainakin sinun kamerasi ja kuvaustaitosi tekevät tästä tosi upean nähtävyyden. Esittelisin tätä omassa hyllyssä itse tehtynä.
…jee, rajalaproshopin kautta kotiin ja vain taivas on rajana… :)
On kyllä upea malli kakskutosesta. Mielestäni sopivasti säistetty. Miksi vähätellä kuvia jotka ovat parhaita mitä täällä näkee.
Pikanttia pikkutriviaa: värimodulaatiota ei ole käytetty.
Esi- ja jälkivarjostus.
Tervehdys, itellä tarkoitus ottaa sama zvezdan malli työn alle suomettamisen merkeissä. Mikä vika tuossa zvezdan tornissa on kuvista kun kattoo niin samalta näyttää?
Zvezdan tornin iso heikkous on detaljeiltaan ankea asekilpi ja ylipäätään vaatimaton/puutteellinen detaljointi. Zvezdan tornin katon valu on ns "appelsiinipintaa",vaatisi hionnan kauttaaltaan,tosin kattoa joutuisi muutenkin detaljoimaan ja korjailemaan eli hionta menisi samoilla lämmöillä…
Työtä Tamiyankin tornissa on:niittejä puuttuu,puuttuu pistooliportti,pistooliportit ovat "suomivaunuissa" harvinaisempaa tyyppiä (ulkopuolelle pudotettava tulppa),lisäksi periskoopin teko pitkästä tavarasta on edessä sekä sen siirto tornin oikealle puolelle…

Kyllähän sarjan omasta tornistakin tornin saa halutessaan,riippuu täysin mitä malliltaan haluaa. T:n ja Z:n tornien ero nyt ei näistä kuvista juuri näy,mutta torneja omin silmin vertaillessa Tamiya vie voiton 6-0.
Kiitos tiedoista, taidan kumminkin käyttää tuota zvezdan omaa tornia ja muokkailla siitä. Varmaan tamiya on parempi vaihtoehto. Täytyy viilailla ja hioa:)