Pienoismallit.net

f4u-7 corsair

Tämmöinen corsairi tällä erää. Kaunislinjainen kone joka on haluttanu rakentaa jo pitemmän aikaa, malli meni mukavasti nippuun melkeinpä laatikkoa ravistamalla. Lukuisten netistä poimittujen referenssien ja kuvia katselemalla päädyin tähän yksilöön. Maalattu vallejon maaleilla joista ite sekotettu sininen, maalipintaa elävöitin eri sävyisillä sinisillä ja lopuksi harsomaisesti harmaata päälle kuvaamaan haalistunutta pintaa. Malli kuvaa 57s escadrille-ecole de l aeronautique navale 1961. Chippailut meni omasta mielestä hieman yli, joitain vipoja varmaan löytyy mutta seuraava corsairi työn alle.

Kommentit

wade 26.2.2011 19:28 Vastaa lainauksella
-Laskuteline ja vanteet on aavistuksen lelumaiset muuhun koneeseen verrattuna
-Runkorekisterin siirtokuvat vähän hopeoi (?)
-Antennilangat ei ole ihan kireällä (?)

Mutta näillä seikoillahan ei ole niin mitään väliä, kun mallin yleisilme on tämän näköinen!! Likainen, kulunut ja haalistunut meritoimintakone näyttää mun mielestäni just niin tältä mallilta että ei ole todellista. Chippailut ei mene yhtään yli, vaan tukee nimenomaan yleisvaikutelmaa. Maalaus on onnistunut ainakin kuvien perusteella todella nappiin, lentokonebensiinin, öljyn ja suolan voi melkein haistaa ruudulta. Kyllä silmä lepää tässä mallissa, hienoa!
Kiitos wade, laskutelineisiin en oikein keksinyt muuta kuin revellin alumiinimaalin ja sit mustalla litkutin hieman. Oisin halunnut nuista ja vanteista elävämmät mut näin, antennilangat oli veemäinen laittaa hieman lämmitin niitä mutta eipä paljon auttanut. Ankarasta sollittelusta huolimatta ne jäi nuin? tiedä sitten miksi, wurthin kirkaslakka alla. Tavoittelin koneeseen tuollaista meri ilmaston sekä hieman mutta ei liikaa kulahtunutta yleisilmettä. Osassa referensseissä kone on kiiltävä, mutta otin pienen vapauden ja kuvista katselemalla päädyin tähän:)
Realistisen oloinen malli. Plussaa muu kuin jenkki-kansallisuustunnukset. Pakokaasuvanat hienoa työtä. Tuo potkurin asento voisi olla aavistuksen säntillisempi (so. geometrisesti symmetrinen mäntämoottorin tahdit huomioonottaen.)
Hyvä suoritus.
Jonne 26.2.2011 20:39 Vastaa lainauksella
Ei todellakaan huono! hieno ranskalais-amerikkalainen, chippailut hyvät ja muutenkin onnistunut malli! Tästä on hyvä taas porskuttaa eteenpäin…
Kiinnitin myös huomiota hyvin onnistuneisiin pakokaasuvanoihin - tuoltahan sen pitääkin näyttää tumman sinisessä pinnassa.

Tuo antennilankahässäkkä on kyllä kauhean vaikeasti toteutettava sydeemi pienoismallissa.
Kiitos eemil, sarjan mukana ei tullut jenkkitunnuksia ja en olisi niitä laittanutkaan. Pakovanat ruiskulla vaan referenssien mukaan.

Kiitti jonne, jeps mukavaa vaihtelua nämä lekot tankkien lomassa. Varsinki corsairi on kiehtonut aina.

Kiitos raimo, pakovanat maalasin ruiskulla vallejon harmaalla kuvia kun tutki niin suurinpiirtein tältä ne näytti. Antennilanka hässäkkä on todellaki mulle se heikoin lenkki toteuttaa. Youtubelta kun kattelee näitä corsaireja niin todella mahtavat sävelet lähtee kun starttaa käyntiin. Onhan tämä melkoinen voima ja vääntö moottori:)
Rähjääntynyt on kyllä. Chippaukset sopivat koneen yleisilmeeseen kuin nenä päähän. Antennilangat voi varmaan vielä vaihtaa, kun ne eivät ihan muun mallin tasolla ole? Hienosti rakennettu malli komeasta koneesta.
Kiitos tave, joskus onnistaa ja joskus ei. Aika lailla pyrin tekemään tästä esikuvanmukaisen tiettyjä taiteilijan vapauksia otin, nuo siirtokuvat on kyllä hieman mysteeri miksi hopeoi vaikka kirkas alla ja painelin hyvin topsilla pintaan kiinni ja sitte micro solia reippahasti. Pakovanat näyttivät kuvissa tältä ja pyrin matkimaan ruiskulla kylymästi vain:)

Kiitos a lappalainen. Antennilangat on tosiaanki heikoin lenkki, huonoa oli tuo siima mitä laitoin. Täytyy hommata sitä elastista lankaa, komeat on muodot corsairissa.
Ihan onnistuneesti mallia on vanhennettu eivätkä chippaukset millään tavalla häiritse. Voisi olla kyllä melkein vieläkin rähjäisempi. Edellä mainittujen juttujen lisäksi vielä sellainen yksityiskohta, että peräsimen siirtokuvat jättävät tyypilliseen tapaan peräsimen yläreunaan avoimen kaistaleen ja tuo pistää vähän silmään takaa päin otetussa kuvassa.
Kiitos kalle. Hitto kun tuo säistys on itelä vielä hakusessa ja tuntuu että aina menee yli, mutta nyt onnistui ihan mukavasti ja tavoittelinkin tälläistä meri ilmaston haalistamaa ja hieman rähjääntynyttä konetta. Tuo peräsimen siirtokuva on kyllä hyvä huomio joka onneksi on pienellä vaivalla korjattavissa:)
Eemil Jäntti kirjoitti:
Tuo potkurin asento voisi olla aavistuksen säntillisempi (so. geometrisesti symmetrinen mäntämoottorin tahdit huomioonottaen.)
Hyvä suoritus.
Tätä kommenttia en ymmärtänyt ja kiinnostaisi kuulla lisää aiheesta. Minkä teknisen syyn vuoksi 18-pyttyinen* ja alennusvaihteella varustettu tähtimoottori pysähtyisi johonkin tiettyyn geometrisesti symmetriseen asentoon?

Malli on hieno.

Mikko

*En löytänyt muutaman minuutin googlaamisella tai kirjahyllystäni juuri -7 -version speksejä. Moottori voi olla muukin kuin 18-sylinterinen, mutta tähtimoottori kumminkin.
Tally-ho 26.2.2011 23:58 Vastaa lainauksella
Olet saanut hienosti aikaiseksi kulahtaneen Corsairin. Rakennusjälki on oikein hyvää. Meikäläisen makuun olisi kuluneisuutta tosin voinut olla hieman vähemmänkin. Toisaalta et ole chipannut korkeus- tai sivuvakaajia. Niissäkin voisi yhtenäisyyden vuoksi olla kulumajälkiä. Toinen nipotuksen kohde on oikean kyljen kansallisuustunnus. Siinä ankkurin tulisi varmaankin olla muiden tunnusten kanssa linjassa. Nyt ankkuri on liian pystyssä. Mutta kaiken kaikkiaan oikein kelpoa työtä olet tehnyt.
Kiitos mikko, tuo potkurihommeli mietittyttää itteeki.

Kiitos tally ho, jeps, pieniä vipoja mallista löytyy mutta seuraavaan sitten petrataan. Mietiskelin nuita vakaajia mutta jätin chippailut kmminkin näin. Kun ainainen pelko et menee överiksi. Mutta harjoitukset jatkuu.
.. 27.2.2011 14:10 Vastaa lainauksella
Malli on hieno ja juuri sopivasti kulahtanut. Minä tykkään.
Kiitos olli, tämmöinen tulkinta tästä koneesta:)
Mikko Pietilä kirjoitti:
Eemil Jäntti kirjoitti:
Tuo potkurin asento voisi olla aavistuksen säntillisempi (so. geometrisesti symmetrinen mäntämoottorin tahdit huomioonottaen.)
Hyvä suoritus.
Tätä kommenttia en ymmärtänyt ja kiinnostaisi kuulla lisää aiheesta.
Nyt taisin vähän liikaa olettaa asioita. Mäntämoottorihan ei voi seisahtua puristustahdin kohtaan. Kun katsoo pysähtyneen tähtimoottorin potkurin asentoa, se on yleensä aika symmetrinen koneen runkoon nähden (ainakin kolmilapainen). Kuitenkin nyt on kyse nelilapaisesta ropelista. Löysin kuvan, että potkuri voi tässä konetyypissä olla pysähtyneenä juurikin mallattuun asentoon.

Sorry aiheuttamani päänvaiva mokomasta asiasta:

www.trahern.net/83.jpg
Kyllä tämä on parasta Jarnoa aikoihin.Tällaiselta pienoismallin kuuluukin näyttää.Zippaukset sopivat tähän malliin ihan hyvin.Joissain mustavalkokuvissa esim.Mustang hävittäjien kyljistä puuttui laajojakin maalin peittämiä alueita,maalin lohjettua ja pudottua.Eipä kait Corsair ole poikkeus,mutta pienempiä kulumia tässä.Värimaailma näyttää mainiolta ja vaikka olet tehnyt useita hienosti maalattuja tankkejakin,tämä vie voiton mielestäni.
Kiitos teppo, kyllähän näistä puuttui tosiaanki isojaki läimäreitä maalia. Oisko pohjamaalin puute tai jotain, kyllä näitä lekojaki on mukava rakentaa ja corsairi on ollut jo kauan rakennuslistalla. Pikkuvipojahan tästä löytyy mutta harjoitukset jatkuu.
AJ 28.2.2011 22:31 Vastaa lainauksella
Moi Jarno, Päätit sitten rakentaa pienoismallin kenties tyylikkäimmästä "U-bird" sotilasversiosta. Se on pienoismalliksi haasteellinen rakennus/viimeistelytehtävä suoriutua. Jos F4U-7:aa ei syystä tai toisesta miellä tyylikkäimmäksi "Whistling Death" sotilasversioksi, niin ainakin se on spesialisoiduin kaikista "Bent Wing Bird" sotilasversioista, sitä ei kiistä kukaan.

Useasti jopa ns. "Corsair asiantuntijat" väittävät , että Vought F4U-7 Corsair on Vought AU-1 Corsair leko Vought F4U-4 Corsairin moottorilla, valitettavasti väite on väärä, vaikka siinä onkin totuuden siementä. Nimittäin Vought F4U-7 Corsairin lentorunko (airframe) on melkein identtinen Vought AU-1 Corsairin lentorungon kanssa, muttei täysin 1:1 identtinen.

Tämän pitäisi olla selvää jo pelkästään ko. Corsairien eri tehtävätarkoituksestakin; F4U-7 oli ns. moniroolinen torjuntahävittäja ja AU-1 puolestaan puhdas rynnäkkökone. Edelleen ko. Corsaireissa oli täysin eri moottorit, jotka aiheuttavat omat spesifit vaatimuksensa käytetyille lentorungoille - F4U-7:ssa oli korkeasti viritetty ns. myöhäisen/viimeisen F4U-4 version (Late Version) korkealentomoottori, kun taas AU-1:ssa oli matalasti viritetty täysin uusi matalalentomoottori. Ulkonaisesti F4U-7:t muistuttivat enemmän F4U-4:sia kuin AU-1:siä.

Vought F4U-7 Corsairit ovat uniikkeja Corsair-versioita, eräänlaisia hybridiversioita, johtuen siitä, että ne erityisesti valmistettiin ja rakennettiin ulkomaalaiselle (jenkkien näkökulmasta) tilaajalle (Ranskan Laivaston Ilmavoimille - Aero Navalelle) erityiseen tehtävään, joka oli lentotukialuksilta toimiva moniroolinen torjuntahävittäja. Ainoastaan 94 kpl:tta F4U-7 "Merirosvoa" valmistettiin, joten kyseessä on suhteellisen harvinainen "Piraatti"-versio. Ranskan Merivoimien Aero-Navale Flotillojen värikkäässä palveluksessa "Merirosvolaivat" näkivät tositoimia mm. Indokiinassa, Algeriassa ja Suezin kanavalla.

Teknisesti tarkasteltuna Vought F4U-7 Corsairin suorituskyky oli kertakaikkiaan superhyvä potkurikoneelle; huippunopeus WEP:illä (War Emergency Power) 420 solmua/483 mph/778 km/[email protected] jalkaa/8170 metriä; normihuippunopeus 391 solmua/450 mph/725 km/[email protected]@26200 jalkaa/7986 metriä, lakikorkeus 41400 jalkaa/12620 metriä, nousunopeus 3780 jalkaa/minuutti eli 1152 metriä minuutissa ja lentosäde eli range 1120 merimailia/2074 kilometriä.

Moottorina F4U-7:ssa oli Pratt & Whitney 18-sylinterinen kaksirivinen ilmajäähdytteinen R-2800-43W tähtimoottori, joka antoi parhaimmillaan WEP:illä 2300 hp:tä. Eli moottori oli täysin sama kuin myöhäisen/viimeisen F4U-4 version. Aikaisemman/varhaisemman (eli ns. perus/normiversio) F4U-4 version moottori oli puolestaan Pratt & Whitney 18-sylinterinen kaksirivinen ilmajäähdytteinen R-2800-18W tähtimoottori, joka antoi parhaimmillaan WEP:illä 2100 hp:tä - valitettavasti useat ranskalaisetkin lähteet laittavat virheellisesti tämän varhaisemman 2100 hp:n R-2800-18W tähtimoottorin F4U-7:n moottoriksi. Todettakoon vielä kerran, että kaikissa 94 kpl:ssa F4U-7:aa oli 2300 hp:n R-2800-43W tähtimoottori - end of story.

Itse pienoismallista diggaan - Corsairit eivät missään nimessä ole sieltä helpommasta päästä rakennettavia, maalattavia ja viimeisteltäviä malleja - pikemminkin asia on juuri päinvastoin; ne menevät sinne toiseen päähän eli vaikeustaso on vähintäänkin vaativa. Erityisesti Aero Navalen F4U-7:t ovat cooleja ja vaikeita pienoismalleja viimeistellä, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

Pienoismallisi chippaukset ei mene lainkaan yli, vaan autenttisen realistisesti tukevat ja täydentävät kokonaisuutta. Korkeus- tai sivuvakaajia olisi kuitenkin pitänyt chipata samoin - kokonaisuuden/yhtenäisyyden vuoksi - no, tämä ei ole merkittävä asia, sillä nuo muut rungon ja siipien chippaukset ovat tärkeämpiä ja ne ovat onnistuneet erinomaisesti.

Waden sanoja lainaten: "Maalaus on onnistunut ainakin kuvien perusteella todella nappiin, lentokonebensiinin, öljyn ja suolan voi melkein haistaa ruudulta. Kyllä silmä lepää tässä mallissa, hienoa!" Eipä tuohon Waden kommenttiin tarvitse mitään lisätä. Kuten myös edellä on jo todettu, että pakokaasuvanat hienoa työtä - siihen voi helposti yhtyä, näin on.

Ainoa kritiikki tulee laskutelineistä ja vanteista, siten kun Wade toi jo esille - muuhun lekon osiin ja kokonaisuuteen nähden ne jotenkin vaikuttavat lelumaisilta, vai onko se vain kuvien luoma illuusio. Siirtokuvista (niiden koosta, yms…) ei voi oikeasti rokottaa mitään pisteitä, koska ne tässä rakennussarjassa vain valmistajan virheen takia sattuvat olemaan ylisuuret mittakaavaan nähden.

Myöskään pojoja ei oikein voine ottaa pois antennilangoista, sillä ne nyt vain sattuvat olemaan valitettavasti painajainen ko. lekotyypissä - lienee ollut jonkun kostonhimoisen ranskattaren keksintö vihanpuuskassa äijälleen mustasukkaisuuskolmiomelodraamassa ranskalaisittain - muuta järkevää selitystä tuolle antennilankahärdellille ei voi oikein parhaalla tahdollakaan keksiä.

Muuten tuo Revellin F4U-7 on itse asiassa uudelleen paketoitu Hasegawan rakennussarja.

Hieman linkkejä F4U-7 "Piraatti"-ranskattariin - hyviä stooreja; eikä onneksi kauhean vaikeaa ranskaa:

Les Corsair de la Royale: aerostories.free.fr/appareils/corsair_royale/

Les Corsair français: www.netmarine.net/aero/aeronefs/corsair/francais.htm

Chance Vought F4U Corsair: airplane.over-blog.com

Kaikinpuolin kokonaisuutena hieno realistisen oloinen pienoismallia F4U-7 ranskattaresta. Parhain terveisin, AJ
Kiitos aj todella kattavasta tietopaketista, nuo laskutelineet on kyllä hieman lelumaiset. Täytyy seuraavaan corsairiin keksiä joku kikka poistaa tuo lelumaisuus nuista. Antennilangat oli kyllä painajaismainen laitella malliin, kyllä sitä tuli netistä googletettua kuvahaulla ja youtubelta katsottua pätkiä ja refejä, tuon säistyksen ja maalauksen osalta. Corsair on koneena mielenkiintoinen ja todella kaunis kone, kaapissa oottaa tamiyan 1a versio jonka rakennan hieman kauhtuneempaan kuosiin. Edistyksellinen ja suorituskykyinen kone kaikinpuolin, kyllä siinä voima puhuu kun corsairi rytkähtää käyntiin:)
Hasegawahan on nykyään Revell. Se saattaa selittää miksi niillä on toistensa muoveja laatikoissaan.
jarno törmänen kirjoitti:
Kiitos aj todella kattavasta tietopaketista, nuo laskutelineet on kyllä hieman lelumaiset. Täytyy seuraavaan corsairiin keksiä joku kikka poistaa tuo lelumaisuus nuista. Antennilangat oli kyllä painajaismainen laitella malliin, kyllä sitä tuli netistä googletettua kuvahaulla ja youtubelta katsottua pätkiä ja refejä, tuon säistyksen ja maalauksen osalta. Corsair on koneena mielenkiintoinen ja todella kaunis kone, kaapissa oottaa tamiyan 1a versio jonka rakennan hieman kauhtuneempaan kuosiin. Edistyksellinen ja suorituskykyinen kone kaikinpuolin, kyllä siinä voima puhuu kun corsairi rytkähtää käyntiin:)
Kyllä se laskutelineiden lelumaisuus varmaan poistuu jos sinne etsiosia sijoittelee muovin tilalle. Pienen masokismin siivittämänä, ajan kanssa viimeistelty malli muuten, oikein hieno! 4 tähteä.
JormaTeräs kirjoitti:
Hasegawahan on nykyään Revell.
Mitä ihmettä? Enpä ole tällaisesta fuusiosta koskaan kuullutkaan - koskahan tämä on tapahtunut?
Raimo Leino kirjoitti:
JormaTeräs kirjoitti:
Hasegawahan on nykyään Revell.
Mitä ihmettä? Enpä ole tällaisesta fuusiosta koskaan kuullutkaan - koskahan tämä on tapahtunut?
Ei koskaan. Myyvät kyllä toistensa malleja omissa laatikoissaan, mutta se on ihan eri asia.
Kiitos jorma, täytyy seuraavaan corsairiin hommailla hieman lisäkilikkeitä. Etsien kans työskentely vielä harjoittelun alla, mutta enköhän selviä:)
Moro,

eritysesti minua miellytti sinisen eri sävyt :0). Käytän antennilankana itse monisäikeisen kaiutinjohdon ohutta kuparilankaa. Tee esim sivuvakaajaan kaksi reikää. Näin saan vedettyä langan tarvittaessa kireälle. Suosittelen true detailsin resiniinipyöriä. Itselläni on ne ovat laatikossa jo odottamassa. Corsir on vaan Helcatin kanssa must! Olet tehnyt hienon koneen!