Pienoismallit.net

LY-116

Westland Lysander I

Britit alkoivat suunnittelemaan yksitasoista yhteistoimintakonetta jolla piti olla hidaslento-ominaisuus sekä lyhyt nousu ja laskumatka. Tuloksena oli Lysander, nousumatka 15 m korkean esteen yli 150 m, laskumatka 285 m.
Suomen ilmavoimilla 12 kpl v. 1940-46, käyttötarkoitus tiedustelu,ilmakuvaus,lentolehtisten pudotus ja pommitukset.
Malli esittää LY-116, 2/LeLv 16 Hirvaksessa tammikuussa 1943. Kone oli viritetty talvikuntoon valkoisella maalauksella ja suksilla.
Ihan hyvälaatuinen Eduardin limited sarja, ei mitään suurempia vaikeuksia paitsi omat mokat. Mitään lisäosia ei tarvinnut hankkia mukana oli resiiniosia mm. sukset ja 2 etsi arkkia. Mukana myös maskit joiden merkityksen oikeastaan tuhosin kun ennen maskausta olin dipannut kirkasosat muovivahassa.
Alustana on kelolauta johon ensin seinätasoitetta ja pinnalle ruokasoodaa.

Kommentit

Eemeli K 17.2.2011 21:24 Vastaa lainauksella
Todella nätti valkoinen maalipinta ja hienosti tehty kevyen näköinen kuluminen.
Onpa komea Lysander-profi pack kaiketi ? Olisipa tuo alusta koko kuvan peittävä,sekin on niin hyvin onnistunut,aika realistista lunta tuo ruokasooda,laitetaan mieleen.Tämä taisi olla melko työläs kasattava.Hieno.
Eduardin sarjoista itelläni ei ole paljon kokemusta mutta näköjään hienoja malleja niistä saa syntymään. Tuo alusta passaa hyvin tuolle mallille.
Näyttää hyvin kasatulle koneelle. Tässä nuo kirkasosat ei ole ihan helpoimpia maalata ilman maskausta. Olen itsekkin saanut joihinkin sarjoihin valmiit maskiteipit, mutta ne ei tahdo asettua kohdilleen. Tai sitten kun sattuu, niin liima on jo niin huonoa, että se ei pidä.

Koneen kokonaiskuva varsinkin alustan kanssa on miellyttävä. Ehkä kuitenkin tuohon lumihankeen olisi voinut tehdä koneen suksien, lentäjien, ja kenties muidenkin jälkiä? Nyt hangen "mehujäät" ovat ilman jotain…kenties joku figuuri olisi siihen lisänä hyvä.
Sitten vielä tuo hangen alta kuultava kellertävä? Sotkee jotenkin. Käy silmään, että mitä se on. Onko se kalliota, maata, heinäpeltoa, vai mitä.
Lisää soodaa niihin kohtiin…?

No. Nyt tuli moitittua liikaa hyvää kokonaisuutta. Tässä pojot:
Esko Rusi 18.2.2011 17:59 Vastaa lainauksella
Tämä oli toinen alusta joka tuli tehtyä,kävi mielessä jopa avata uusi keskustelukin mallialustoista.
Kyllä siihen on tehty suksien ja saappaiden jälkiä,eivät vaan erotu valokuvissa. Tuo ruskea on öljyvärilitkutusta ennen ruokasoodan sirottelua,pelkäsin että jää muuten liian valkoiseksi. Likainen lumihanki varmaan jäänyt alitajuntaan kun on etsinyt Helsingin kaduilta parkkipaikkaa.
Kävi jopa mielessä hankkia figuuripaketti mutta tulisiko tästä sitten dioraama, missä menee raja. Pidän pääpainon leko malleissa, alusta ei saisi mielestäni viedä liikaa huomiota. Lysanderia sovitellessa alustalle huomasin siipien tulevan hieman yli,tämä on mielestäni virhe. Toisaalta hyllytila loppuu nopeasti jos tekee reilunkokoisia alustoja.
Loppujen lopuksi alustan teko on ihan mukavaa hommaa,ei tarvitse ihan niin vakavasti ottaa kuin itse mallia.
Tuleepahan hyötykäyttöön kaikki työstä kerätyt palikat, on joskus hirvittänyt takassa polttaa tiikkiä ja tammea.
T.L. 18.2.2011 19:22 Vastaa lainauksella
Yritin haulla hakea galleriasta "kuseskelevaa solttua" eri hakusanoilla mutta ei tärpännyt, kun en muista tekstiä. Figissa sotilas seisoo tyhjentämässä rakkoaan, kesäkuvissa… Aivot narikassa…
Sopisi moinen figu tuohon todella hyvin… ;)
Erittäin sievä malli,tuore talvicamo näyttää hyvältä. En minä ainakaan kaipaa yhtään enempää suttuisuutta.
Esko Rusi 18.2.2011 21:27 Vastaa lainauksella
Yritinkin hillitä vanhennusta, moottoripellityksissä ja rungossa käytin hienoa hiomatikkua jolloin pohjaväri Humbrol 102 tuli kohokohdista esiin. Siipien yläpinnassa hankasin lyijykynää etusormeen ja sillä sivelin valkoiset alueet.
Harvemmin mallinnetussa kaaviossa kiitettävästi toteutettu Äly. Keltainen hanki alustassa hieno yksityikohta. Hieman minua jäi häiritsemään pakokaasun kokoojarenkaan liiallinen kuparinen kiilto. Sama fiilis tuli aiemmin Raimo Leinon Stirlingin kohdalla. Tämä ei välttämättä ole mallin rakentajan vika, koska rakennusohjeet antavat yleensä sävyksi pelkästään "copper" tms. Kuumetessaan tähtimoottorin Naca-rengas kuitenkin haalistuu ja realistisempi sävy olisi esim. tämä:

www.letletlet-warplanes.com…ery/shuttelworth-collection/westland-lysander-iiia-sn-v9367.jpg
Esko Rusi 19.2.2011 10:14 Vastaa lainauksella
Ottamani kuvat eivät taas kerro totuutta, johtuukohan liiasta valojen määrästä. Kokoojarengas on alunperin maalattu kuparin ja kahden muun metallivärin sekoituksella ja paikoitellen kuivaharjattu Humbrolin 53 lla ja 56 lla.
Tommi M 22.2.2011 20:03 Vastaa lainauksella
6 kuva toi mielenkiintoista vaihtelua välillä liian "puhtaaseen ja siistiin" alustapintaan, joita täälläkin yritetään tarjoilla ilman minkäänlaisia huvituksia. Tilannehuumoria lyötyy =) hieno malli muuten…