Pienoismallit.net

Metsä kuutamossa

Metsä Kuutamossa…

- tai siis soistunut vanhan metsän ympäröimä metsälampi kuutamossa jossain pohjoisella havumetsävyöhykkeellä.

Metsä on tehty noin 125 x 75 cm alustalle ja sitä on laajennettu peileillä kikkailemalla, niin että metsän sisällä on sivuilla ja takana matalat peilit joiden reunat peittyy puiden taakse. Sitten pienoispuita jatkuu vielä vähän peilien takana. Näin syntyy illuusio itse metsänsisuksen jatkuvuudesta. Koko tämä homma on sitten sijoitettu päältä avoimeen 180 x 90 x 90 laatikkoon jonka jokainen sivu on peili.

Tämä systeemi on omassa mustassa kopissaan himmeästi valaistuna seinien takana ja sitä katsotaan edestä noin 50 x 80 kokoisesta luukusta pimeästä huoneesta.

Etuikkuna on läpinäkyvä peili, näin peileistä syntyy jatkuvan maiseman illuusio.
Tähdet on valokuituja himmentimellä, pilvet pumpulia ja pumpulilla päällystettyä polyuretaania.
Valot ja ikkunasta mahdollinen katsekulma on säädetty niin, ettei peilien nurkat ym. asiaankuulumaton pääse rikkomaan illuusiota.

Todellisuudessa maisema on paljon valokuvaa pimeämpi. Siinä on pyritty luonnonmukaiseen kuutamoisen metsän valaistukseen ja tunnelmaan. Käytännössä sitä on lähes mahdoton tavoittaa valokuvassa koska kuva jää alivalottuneen näköiseksi, jollei sitä valota vaaleammaksi.

Mallin puut on tuunattu ja pidennetty HO-mittakaavan puista: mm. eri tyyppisiä kuusia on seuraavilta useilta valmistajilta Busch, Faller, Noch, Kibri. Tämä auttaa metsän monimuotoisuuden tavoittamisessa. Joitakin muitakin valmispuita olen käyttänyt. Itse kokonaisuuden mittakaava on noin 1/70. Kelohongat on tehty kuparikaapelista, katsoin mallia Gallen-Kallelan maalauksista. Muutama muukin mänty ja lehtipuu on tehty myös kaapelista. Keskivaiheilla oikella erottuva kuollut kuusi on myös omaa tekoa. Pieniä lehtipuita ja risuja olen saanut luonnosta kuusen juurakoista revityistä pienistä juurista. Niissä on juuri sopivan hentoja ja oikean muotoisia "oksistoja". Lumi on tomusokeria ja Noch-lumipulveria.

Metsä on nähtävillä Rauman taidemuseossa "Keskellä ei mitään - näyttelyssä" 17.4.2011 asti.

Valitettavasti työstä on vasta vähän valokuvia, en ehtinyt kunnolla kuvaamaan sitä ennen näyttelyn valmistumista ja kuvauskeikka Raumalle on vielä tekemättä.

Kyse ei siis ole kompaktista valmiista pienoismallista, vaan kokonaisuudesta johon liittyy vielä musta ja täysin pimeä huone josta metsää katsotaan. Näyttelyn jälkeen tekele puretaan osiin ja taas seuraavan kerran esille laitettaessa edessä on rakentaminen ja virittely sokerilumisateineen.

Olen tehnyt samasta "aihioista" aikaisemmin toisen selvästi pienemmän ja pilvisemmän sään version jossa oli myös vähemmän puutavaraa. Se oli esillä Kiasmassa loppuvuodesta 2009. Siitä löytyy muutama yksityiskohtakuva alla olevasta linkistä. Niissä on hieman parempi resoluutio, jostain syystä sivusto pakkaa tämän kuvan hieman pehmeäksi.


romanticgeographicsociety.blogspot.com…2009/10/small-swampy-forest-pond-in-wild-boreal.html

Kommentit

Kantri 15.2.2011 02:31 Vastaa lainauksella
Vaikuttavaa. Tuolla linkin takana jopa pelottava tunnelma.
Todella tyylikäs kokonaisuus. Pilvistä tulee hieman mieleen Stop-motion-elokuvat. Tuonne kun vielä heittäisi yhden ihmissuden ulvomaan kuulle :)
Juke 15.2.2011 07:42 Vastaa lainauksella
Hieno idea ja mukavaa vaihtelua "perinteisille" malleille!
Tunturi 15.2.2011 08:30 Vastaa lainauksella
Tuon yhden kuvan perusteella ensin ajattelin, etteihän tälle voi mitään tähtiä antaa tai muutenkaan arvioida. Linkin takaa löytyi kuitenkin parempia kuvia. Vaikuttava ja realistinen toteutus, äärimmäisen harvoin jostain mallista välittyy oikeasti jokin tunnelma, tämän kohdalla niin kävi. Olen myyty.
Ihmettelin tätä yöllä juuri ennen kuin menin nukkumaan ja palasin nyt tutkimaan että mitä, mitä…

Noista lisäkuvista selvisi että tämähän on todellinen taideteos ja vielä tuohon mittakaavaan; aivan kuin olisi yövaelluksella :) Enpä ole aikoihin nähnyt näin hienoa ja realistisen näköistä mallia!
Todella, todella tunnelmallinen kokonaisuus!
Minä pidin tästä kertakaikkiaan niin paljon, että pamautin vitosen tiskiin. Upea idea ja toteutus.
Tämä pitäisi nähdä livenä.
Tunnelmallinen ja hienosti toteutettu "shadow box", tai pitäisikö sanoa "moonlight box". Ainoa asia mikä paljastaa malliksi on nuo pilvenhattarat.
Todella upea ja hienosti vangittu talviöinen tunnelma, ei nuo pilvetkään minusta huonoja ole. Tykkään!
Ville J 15.2.2011 15:26 Vastaa lainauksella
Wow! Erittäin aidon oloinen maisema. Yleensä kommentteihin pitäisi kirjoittaa jotain rakentavaa, joka auttaisi mallaria kehittymään. Tämä työ teki minut täysin sanattomaksi. Ihmettelen "matalaa" keskiarvoa.
Bad moon is rising tonight.Todella vaikuttavaa.Täyden vitosen edestä.
Kyllä tästä "tähtitaivaasta" pitää antaa täysi viisi tähteä. Aivan loistava!!
Kiva tunnelma. Arktinen rauha kuvastuu minun mieleen. Tuonne lumen keskelle vielä joku eläin tai ihminen…jäljet hankeen etc. Tässä on tunnelmaa. Harvojen mallien kohdalla voidaan puhua tunnelmasta näin aidosti.
Mahtavasti tehtykin.
häiritsevää, katsoo sitten ruutuun tai ikkunasta ulos niin näkymä on sama(tosin ikkunasta ei näy lampea mutta muuten). Muutamista kuvista näkyy varsin selkeästi kylmyys ja hämäryys, aavemainen meininki. Vieläkun tuohon olis saanut metsän siimekseen ryhmän kaukopartio miehiä hiihtämään… Tai yleisöä säikyttämään langoissa lentävä lepakko tai pöllö tms…

Mutta siis komea, oikeinkin komea.
Kantri 15.2.2011 20:06 Vastaa lainauksella
Ei missään nimessä mitään elävää tuohon, henkilöä/eläintä. Pysyy "kauhunreunalla".
JJ Hilska 16.2.2011 16:09 Vastaa lainauksella
Tämä on todella hieno ja vaatii erityistä kykyä saada tuo tunnelma noin välittymään tuosta diosta.
Enää puuttuu vain porukka joka yrittää purkaa ja evakuoida mahdollisimman äänettömästi linjojen väliin pudonnutta vihollisen SB-2:ta:)
Tämä on kuin Kovasen figuurit mitään niiden teosta en ymmärrä mutta on niin käsittämättömän hienoa kädenjälkeä. Tämä on todella vaikuttavan näköinen , tunnelma oikein huokuu tästä
AJ 1.3.2011 15:48 Vastaa lainauksella
Moi Jussi, Aivan mieletön maisemapienoismalli tai maisemadioraama tai vieläkin oikeammin taideteos - viisi tähteä ei oikein riitä tämän teoksen laatuun ja tasoon samoin kuin ei riitä linkissäsikin oleviin taideteoksiin; eli ehdottomasti plus 5 plus tähteä ja ansaitusti viikon malli.

Diggaan tätä maisemaasi samoin kuin linkissäsi olevia maisemia, niistä huokuu autenttisuus ja realistisuus. Itse asiassa tämä tällä saitilla oleva viikon pienoismallisi ja linkin mallit herättivät realistisuudellaan lukuisia muistoja vastaavissa maastoissa vietetyistä lukuisista vuorokausista useiden vuosien aikana - tämän saitin mallin tilannetta, metsämaastoa kuutamossa, kutsuimme metsästäjän yöksi, sillä kuutomo antoi täyden valonlähteen tkp:hin ja valonvahvistimiin. No joo, se muisteluista, kuvastaa vain lähinnä sitä kuinka realistisesti maisemamallisi ilmaisevat ja todentavat aitoa maastoa. Parhain terveisin, AJ
Tunnelma välittyy tästä kyllä todella hienosti, eikä maisema todellakaan kaipaa mitään ihmisiä tai elukoita sinne juoksentelemaan. Ihmiset kuitenkin pelkäävät eniten sitä, mitä eivät näe, ja lisäksi mallista voivat nauttia täysin rinnoin ne, jotka näkevät tuossa koskemattoman metsämaiseman, jonkun tyypin takapihan tai (tulevan) reittipolun, talvisodan maiseman, villieläinten kohtauspaikan jne.