Pienoismallit.net

Short Stirling

Bomber Commandin ensimmäinen nelimoottorinen

Short Stirling oli ensimmäinen Englannin kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n raskas, nelimoottorinen pommikone.
Stirling teki ensilentonsa 14.4.1939. Konetyyppiä käytettiin II-maailmansodan alkuvaiheissa runsaasti saksalaisten kohteiden pommittamiseen. Kun amerikkalaiset B-17 Flying Fortress koneet rupesivat tekemään pommituksia päiväsaikaan ja brittiläiset Avro Lancasterit öisin, niin Stirlingit siirrettiin vuoden 1943 lopussa pois varsinaisesta pommituskäytöstä saksalaisten satamien miinoittamiseen. Stirlingejä käytettiin paljon myös liitokoneiden vetojuhtina.
Stirlingin ominaisuudet kärsivät korkeasta siipikuormasta ja ilmanvastuksesta ja suurin lentokorkeus jäi melko matalaksi. Kuitenkin tämän ison pommittajan ohjailukyky oli mainio ja neljä Bristol-moottoria tuottivat 6600-hevosvoimaa.

Malli on Airfixin ikivanha sarja 1970-luvulta ja jos oikein muistan, niin nyt taisin rakentaa tämän saman mallin viidennen kerran elämäni aikana - varastossani on vielä yksi Airfixin Stirlingin laatikko avaamattomana, joten kaipa sekin joskus tulee rakennettua.
Vaikka tämä onkin vanha sarja, niin mielestäni tämä oli varsin mukava rakennettava - laskutelineitä lukuunottamatta - niiden rakenne oli hieman haastava.
Ruma lentokonehan tämä Stirling oli, mutta jostakin ihmeen syystä tämän "lentävän ladonoven" muodot ovat aina minua miellyttäneet - kone on jotenkin jännästi väkivaltaisen näköinen - jos nyt noin voi kuvailla.

Kommentit

Vai ruma. Stirling on yksi kauneimpia pommikoneita, mitä koskaan on rakennettu.
Tavanomaisen upeaa työtä, ehkä vähän liian kulahtanut. Koneita kuitenkin huollettiin melko ahkerasti ja hyvin. Hieno esimerkki taas siitä, että vanhoista sarjoista sai komeita malleja ilman nykyhömpötyksiäkin.
Timo Rasimus kirjoitti:
, ehkä vähän liian kulahtanut.
Mallin esikuvana oli värivalokuva kirjasta Britain at War in Colour (ilmestynyt vuonna 2000 - Carlton Books, toimittajat Stewart Binns, Lucy Carter ja Adrian Wood - kyseisessä värivalokuvassa näkyy Stirling, joka näyttää huomattavasti kulahtaneemmalta kuin tämä pienoismalli.
Jaa jaa… sitten perun pyhät puheeni.
Itsekkin valokuvien perusteella malleja vanhentaneena, lienee parempi hyväksyä selitys. ;o)
Todella hienon näköinen malli! Näyttäviä nämä vanhennukset. Tuo hyvin autenttisen kuvan koneista. Ei kyllä erota onko ruiskulla vai pensvelillä maalattu.
Antti Pentikäinen kirjoitti:
Ei kyllä erota onko ruiskulla vai pensvelillä maalattu.
No tässä on ollut pensseleiden lisäksi apuna myös se kynäruisku.
Timo Rasimus kirjoitti:
Itsekkin valokuvien perusteella malleja vanhentaneena, lienee parempi hyväksyä selitys. ;o)
Kun tutkailin vanhoja valokuvia näistä Stirlingeistä, niin tein sellaisenkin havainnon, että nuo moottoreiden pakoputket ja muut "kidukset" räkivät sisuksistaan aivan tajuttoman rumaa jälkeä siipien yläpinnoille - siellä oli näemmä pakokaasun seassa öljyä ja ties mitä muuta roinaa - en kuitenkaan viitsinyt vetää ihan noin "hard core" sotkuja siipiin, koska autenttisuudesta huolimatta se ei mielestäni näyttäisi hyvältä - se taiteilijan vapaus, nääs ;-)
Esko Rusi 14.2.2011 16:39 Vastaa lainauksella
Hieno on. Näitä kuvia voisi käyttää referenssinä jos innostuisi rakentamaan uusiksi. Edellinen oli juuri tuolta 70-luvun alusta,tietysti ilman maalausta mutta etuampumon onnistuin saamaan liikkuvaksi kun kaikki muut jymähtivät liimalla kiinni. Vielläkö sarjassa oli mukana traktori ja perävaunuja joissa oli pommit?
Esko Rusi kirjoitti:
Vielläkö sarjassa oli mukana traktori ja perävaunuja joissa oli pommit?
No eipä ollut mukana - ja sarjan muovikaan ei ollut enää mustaa, ninkuin silloin 70-luvulla, vaan muovi oli tällä kertaa vaalean harmaata - tämä siis oli vanhan sarjan uudelleenpaketointi. Olin myös positiivisesti yllättynyt noiden kk-tornien ja ohjaamon läpinäkyvien osien laadusta - muovi oli kirkasta ja ihan asiallisen ohuttakin - senpä takia viitsin tehdä ohjaamon penkkeihin myös vyöt skrätsinä - ne jopa näkyvät ulos kun hieman tarkempaan katsoo :-)
Pensselisetä se jaksaa heilua:) Hatun noston paikka kun vanhasta Airfixista joku rustaa noin komeen mallin. Mut mihin ihmeeseen saat mahtumaan kaikki nuo suuret mallit…
Paavo Virolainen kirjoitti:
mihin ihmeeseen saat mahtumaan kaikki nuo suuret mallit…
Hyllyyn :-)

Eipä silti, minulta lopahtaa yleensä mielenkiinto täydellisesti moneen malliin välittömästi kun saan ne valmiiksi - joten miksi niitä pitäisi ruveta erityisesti säilyttämään? Valokuvien ottamisen jälkeen olen heittänyt monta mallia suoraan roskiin - nämähän ovat kaikki vain harjoittelua matkalla kohti jotakin ihmeellistä Täydellistä Mallia - joten en minä viitsi kaikenmaailman harjoittelurykäisyjä ruveta edes säilyttämään (säilyväthän edes valokuvina). Tämä ei tietenkään koske kaikkia rakentamiani malleja.
Tämän tason mallien heittäminen roskiin on mitä törkeimmän luokan rikos! Ja mitä tulee "harjoittelurykäisyihin" en taaskaan onnistu keksimään, mikä tässä mallissa viittaisi harjoittelumalliin. Korkeintaan se, ettei tämän tason malleja saa aikaan tekemättä tuhansia ja kymmeniä tuhansia tunteja harjoittelua ennen sitä.
Ismo Sillanpää kirjoitti:
en taaskaan onnistu keksimään, mikä tässä mallissa viittaisi harjoittelumalliin. Korkeintaan se, ettei tämän tason malleja saa aikaan tekemättä tuhansia ja kymmeniä tuhansia tunteja harjoittelua ennen sitä.
No tuota juuri tarkoitan - siis tämäkin on yksi monista harjoittelumalleista - ei sen kummempaa.
Kyllä mestari Raimo osaa, taas hieno kone ilmestyi.Mukavaa vaihtelun vuoksi nähdä aavistuksen hiekanväriä renkaissakin, ??? Roskiin, älä hyvä mies laita näitä roskiin, jospa Suomen kauniiseen järvi-ranta-pelto maisemaan tai cityynkin ilmestyisi 15 kertaa Raimon korkuinen halli ,jonne kaikki pienoismalli lentokoneiden rakentajat saisivat museoida koneensa näytille,olisipa se aarreaitta monille kävijöille ?
Siis tässähän oli Sunderlandista napattu siipi, tosin lyhennettynä, eikö vaikka? Ja maksimi lentokorkeus jäi matalaksi myös siksi, koska RAF:n vaatimus oli koneen sopiminen silloisiin standardihangaareihin, minkä vuoksi siipien kärkiväli sai olla korkeintaan 100 jalkaa. Ja päätelineen rakenne oli muistaakseni haasteellinen myös aidossa koneessa. Malli on hieno, sopivasti ja uskottavasti kauhtunut.
Teppo Toiviainen kirjoitti:
,jonne kaikki pienoismalli lentokoneiden rakentajat saisivat museoida koneensa näytille,olisipa se aarreaitta monille kävijöille ?
Siis yleinen, kaikille vapaa pienoismallimuseo - ihanan ihana ajatus kyllä! Ei vaan taida koskaan toteutua - ei vaikka Timo Soini olisi seuraava Suomen keisari ;-)
A Lappalainen kirjoitti:
Siis tässähän oli Sunderlandista napattu siipi, tosin lyhennettynä, eikö vaikka? Ja maksimi lentokorkeus jäi matalaksi myös siksi, koska RAF:n vaatimus oli koneen sopiminen silloisiin standardihangaareihin, minkä vuoksi siipien kärkiväli sai olla korkeintaan 100 jalkaa. Ja päätelineen rakenne oli muistaakseni haasteellinen myös aidossa koneessa.
Mies selkeesti tietää, mistä mies puhuu - noinhan nuo asiat nimenomaan olivat. Mahtoi olla Short Brothersien suunnitteluosastolla kelju tunnelma, kun piti suunnitella toimiva pommikone, joka pystyy liian lyhyillä siivillä varustettuna kantamaan Englannista kanaalin yli äärettömän raskaan pommikuorman - ja ihan kivaa olisi sitten sen lastin pudotuksen jälkeen päästä vielä takaisinkin kotikentälle teekupposta nauttimaan.
Ja noiden laskutelineiden rakenne todellakin aiheutti ihan oikeasti monia onnettomuuksia.
Raimo Leino kirjoitti:
Siis yleinen, kaikille vapaa pienoismallimuseo - ihanan ihana ajatus kyllä! Ei vaan taida koskaan toteutua - ei vaikka Timo Soini olisi seuraava Suomen keisari ;-)
Ihana ajatus tuokin,vaan olisiko sit ollenkaan vaikka punatähdin merkittyjä konemalleja lainkaan,,heh he ?
AJ 15.2.2011 12:23 Vastaa lainauksella
Moi Raimo, jälleen laatutyötä mestarilta. Komppaan yllä olevia. -70-luvulla tuli kyhättyä sama Airfixin Stirling-malli, jolloin paketissa mukana tuli nuo Esko R:n mainitsemat traktori + perävaunut pommeineen ja muovi oli mustaa. Tosin lopputulokseni jäi kauan Raimon mestariteoksesta - mutta tämä Raimon malli herätti jälleen sen nostagiatunnelman, mikä pikkuskidinä oli kun sai "ison" lekon (lapsen vinkkelistä) rakennettua ja maalattua. Joten kyllä nostalgiapojot tässä mallissa on ehdottomasti täydet!

Jossain muistin sopukassa on vielä muisto siitä, että ko. mallissa olisi ollut kohtuullisen paljon osia, vai johtuiko se niistä kyhättävistä pommeista traktorineen ja perävaunuineen; tai sitten vain ikä kultaa muistot tai sitten pikkuskidistä osamäärä vaikutti valtavalta…

Ymmärsin ylläolevasta tekstistä, että nykyinen uudelleenpaketoitu Airfixin Short Stirling olisi jotenkin paranneltu uusintaversio (traktori + perävaunut + pommit puuttuvat, muovi harmaata mustan sijasta harmaata ja kk-tornien ja ohjaamon läpinäkyvien osien laatu on ilmeisesti parempaa - läpinäkyvät osat ovat kirkkaita & ohuita).

Short Stirling on tosiaan ruman kaunis lentävä ladonovi, joka jollain mystisellä tavalla on kiehtova leko lajissaan - kuvausta on vaikea pukea sanoiksi, mutta sanotaan sitten näin, että pienoismallina Short Stirling on aina varma katseidenkerääjä ja ihmettelyn aihe; se vain hämmästyttää ja ihmetyttää. Leko-aihevallinnasta on pakko täten antaa täydet pojut; harvinainen ja mielenkiintoisen rohkea valinta, absolut.

Itse malli on ainakin kuvien katsojan silmissä virheettömästi rakennettu - mestarilaatua. Maalaus/väritys ja vanhennus on kiistatta upeasti toteutettu, tuttua Raimo-laatua. Toki Stirlingiä olisi vielä voinut rankemmalla kädellä vanhentaa ja kuluttaa, kuten Raimo itsekin totesi, mutta sallittakoon taiteilijan vapaus, etenkin koska taitelija tiedosti ja toi hyvin esille, ettei mm. "hard core" sotkuja laiteta siipiin, koska autenttisuudesta huolimatta se ei näytä hyvältä. Hyvä valinta, sillä näin se malli näyttää autenttiselta, vaikkei todellisuudessa aivan autenttiseksi olekaan vanhennettu ja kulutettu - mustavalkoisesta pienoimallin kuvasta se näkyy hyvin, mikäli ko. kuvan taustalla olisi aito ympäristö (esim. valokuvin tehty), pienoismallia ei hevin erottaisi pienoismalliksi aidosta lekosta. Summa summarum, kerrassaan hieno toteutus Raimolta jälleen.

Tietysti tässä yhteydessä on mainio tilaisuus todeta asia, mitä olen jo jankuttanut useasti, kaikki IIMS:n operatiivista toimintaa nähneet lekot (hävittäjät, pommarit yms…) olivat oikeasti melko kulahtaneita ja vanhentuivat nopeasti, huolimatta joskus jopa intensiivisestä huollostakin. Jokainen voi miettiä sitä, että kun lennetään moottorin/moottorien äärirajoilla pakostikin per lento (WEP/Sonder Notleistung) jopa useita lentoja per päivä, runko/siipien rasitukset per lento (g-voimat), lennetään yleensä vielä korkealla (Länsi-Eurooppa), maalit eivät olleet parasta mahdollista eikä nykypäivän tasoa, lika, roskat, öljy yms…, lekojen omien aseiden käytön vaikutus runkoon/siipiin plus kaikki muut efektit, niin eipä ne lekot olleet pulmusen puhtaita, kuten mielestäni virheellisesti usein leko-pienoismallit maalataan/väritetään. Valokuvat, autenttiset filmit (musta ja väri) lentäjät ja huoltohenkilöstöt sekä tarkat kuvaukset/kertomukset vahvistavat lekojen kulahtaneisuuden/vanhentuneisuuden. Propaganda-kuvat ja minttiuudet lekot ovat oma lukunsa. Ehkä vain kaipaan realismia "puhtoisiin" lekomalleihin, joita oikeasti on pilvin pimein eri mallisaiteilla - ne nyt vaan ei säväytä lainkaan, vaikka ne olisi kuinka huipusti rakennettu ja maalattu/väritetty, sillä niistä on autenttisuus kaukana.

Raimo puolestaan onnistuu hienosti autenttisuuden tavoittelussa pienoismalleissaan. Tämä malli on hyvä esimerkki siitä, kulahtaneisuus ja vanhennus on kohdallaan, huolimatta taitelijan vapaudesta eli miedonnetusta vanhentamisesta/kulahtaneisuudesta.

Raimon taustoitus Stirlingin osalta osuu hienosti kohdalleen ja valokuvat ovat jälleen ässäluokkaa, piristeenä tuo Raimon spesialiteetti eli mustavalkoinen kuva. Erittäin onnistuneet valokuvat, jotka tuovat oikeutta upealle nostalgiapienoismallille.

Kokonaisuutena upea toteutus Raimolta jälleen kerran - Upeaa! Parhain terveisin, AJ

PS Raimo, ei niitä malleja roskiin kannata heittää, se nyt vaan on turhaa, kaiken rakentamisen ja maalaamisen vaivannäön jälkeen.
Todella hieno Stirling tästä Airfixin klassikosta. Itselläni on hyllyssä ilmeisesti airfixin edellinen boksaus mallista ja siinä on tuo pommitraktori mukana. Harmaaseen muoviin valettu ja lasiosat ei ole ihan hirveän paksuja. On kuitenkin jo Airfix/Hornby-ajalta eli tältä vuosituhannelta.
Stirling on todella kaunis kone, vaikea sanoa kumpi on mielestäni hienompi, se vai Lancaster…
Vau. Aivan tajuttoman hyvin onnistunut malli, itse en löydä mistään vikaa. Kuomu on täydellinen, laskutelineet monimutkaisuudestaan huolimatta onnistuneet, ja maalaus sanoinkuvaamattoman hieno. Ja vielä Airfixin vanhasta sarjasta. Mielestäni ansaitsee antamani 5*
Vai ruma. Minusta se on Jylhän näköinen ja kun se on nuin hienosti tehty, ei voi kun ihailla. Roskiin??!! Ei hemmetti. Lahjoita vaikka hukkuneitten merimiesten villasukkarahastoon!!
Stirling on pirun vaikuttava (jo kokonsakin takia). Hieno malli. Minulla on renoveerauksessa 70-luvulla rakennettu vastaava. Löytyykö keltään kannuspyöriä tähän.