Pienoismallit.net

Fairey Gannet AS Mk.1/4

Australian laivaston ruma ankanpoikanen

Minua on aina kutkuttanut rakentaa omalaatuisen näköisiä lentolaitteita. Varsinkin brittiläisistä koneista löytyy hyvin paljon valinnanvaraa. Britit ovat mestareita tekemään kauniita ja sulavalinjaisia koneita kuten esim. Spitfire. Toisaalta heiltä löytyy myös ällistyttävän rumia tekeleitä. Rujoimmasta päästä ovat varmasti Westland Wyvern ja sen vielä rumempi isoveli, sukellusveneiden torjuntakone, Fairey Gannet. Kone on niin möhkälemäinen että se on jo tavallaan kaunis.

Gannetin ensilento tapahtui 19.9.1949. Vuosien varrella koneen aseistusta ja laitteistoa paranneltiin. Kone pystyi kuljettamaan pommeja, torpedoja, syvyyspommeja, raketteja ja vedenalaisia kuuntelulaitteita. Koneessa oli kolmen miehen miehistö: lentäjä ja kaksi ilmavalvojaa. Koneen voimanlähteenä oli 2950 hevosvoiman Double Mamba turbiinimoottori, joka pyöritti kahta potkuria vastakkaisiin suuntiin. Tämän etuna oli se, että kapealta lentotukialukselta noustessa ei syntynyt vaarallista vääntöä. Vaakalennossa toinen moottori voitiin pysäyttää mm. polttoaineen säästämiseksi. Royal Navyn lisäksi konetta tilattiin Länsi-Saksan Bundesmarinelle, Indonesian laivastolle ja Australian laivastolle, joka osti yhteensä 36 Gannettia. Yhteensä Gannetteja valmistettiin 348 kappaletta ja viimeinenkin kone poistui käytöstä 15.12.1978.

Mallini esittää Royal Australian Navyn Gannettia n. 1960-luvun puolivälistä. Koneen tukialuksena toimi HMAS Melbourne. Mitä mallin rakentamiseen tulee, niin ei se ollut ruusuilla tanssimista. Voisi sanoa, että siinä suhteessa Classic Airframes ei petä koskaan! Lähdin kuitenkin voitto mielessä "taisteluun":-) Normaalien yhteensopivuusongelmien lisäksi varsinkin kuomujen ja siipien sovittamisessa tarvittiin nitroja :-) Jotta erittäin takapainoinen kone ei olisi pyllähtänyt persuksilleen, jouduin lisäämään todella paljon rautaa etuosaan. Lisäsin koneeseen myös useita rakennussarjasta puuttuvia yksityiskohtia, jotka löysin netistä etsimistäni kuvista. Valonheittimien suojalasit tein kiiltävästä teipistä. Maalasin koneen Xtracolorin maaleilla, ja lakkana käytin Johnsonia ja Humbrolin mattalakkaa. Säistämiseen käytin pastelliliituja.

Tämä projekti oli mielenkiintoinen, mutta uuvuttava. Seuraavaksi kyllä rentoudun jonkun Tamigawa-terapiamallin kanssa.

p.s. Viimeinen kuva on Gannet AEW Mk. 3-koneesta, joka on rumuuslistani ehdoton ykkönen. Alkuperäisen Gannetin konstruktiota muutettiin tässä viimeisessä versiossa täysin, ja kone on saanut alleen mm. valtavan tutkakuvun!

Kommentit

Nyt teki Tally-ho viikon mallin. Kuolaan taas. En keksi superlatiivejä.
Menköön näin. Pojot*****
Siis että tämän hirvityksen moottori kehitti melkein 3000 hevosvoimaa! No kyllä tuolla heppamäärällä sitten tällainen tynnyrikin lentää.
Aivan kauhean näköinen lentokone - mutta aivan mielettömän komea pienoismalli!
Tally-ho 19.2.2011 18:47 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille lämmittävistä kommenteita ja pojoista!
Kone kuin ummetuksesta kärsivä muumi… Työnjälki huippuluokkaa,siistiä ja tasapainoista! Kovasti tykkään.
Hieno malli erikoisesta lentokoneesta.
Lähes täydellinen kokonaisuus, ei voi muuta kuin kehua. Kone ( ei siis malli ) itsessään on kyllä suurin oksennus mitä koskaan on lentänyt missään.
Aikaisempien kommentoijien linjoilla. Hieno malli erikoisen näköisestä koneesta. Olen aina tykännyt Gannetista, johtunee mm siitä että se oli Frogin valmistamana ihan ensimmäisiä malleja, jonka oikein maalasin myös.
Faireyllä on aina pysytty asiassa, ainoat ko. firman tuotteet, jotka miellyttävät myös esteettisellä puolella, ovat mielestäni Battle, Fulmar ja Firefly.
Mikään ei valmentanut minua henkisesti siihen museon pihalla lojuvaan romuun(malli oli itseasiassa kaunis siihen verrattuna). Englantilaisen perinnön koneeksi tämän tunnistaa ilman vaikeuksia…

Hienosti maalattu. Istuuko keskimmäinen kuomu oikein paikalleen takareunasta? Hyvä idea laittaa mukaan valokuvat esikuvasta.
Tally-ho 20.2.2011 09:05 Vastaa lainauksella
Jarkko Ohjaamo kirjoitti:
Istuuko keskimmäinen kuomu oikein paikalleen takareunasta?
Kiitos positiivisista kommenteista Jarkko. Sä olet oikeassa sen keskikuomun suhteen. Se ei istu täysin tiiviisti runkoon. Kuten mainitsin, kuomujen kanssa oli todella paljon säätämistä, ja keskikuomu olisi pitänyt valmistaa itse, jotta se olisi istunut täydellisesti. Sen verran oli taisteluväsymystä, etten enää jaksanut lähteä siihen hommaan.
Kosander 20.2.2011 10:55 Vastaa lainauksella
Ah, rumuutta!… Mutta kauniisti toteutettuna. Onnistunut malli, ei moitteen sijaa.

Jos eräästäkin hopeatorvesta aikanaan lausuttiin, että "silitysrautakin lentää kunhan siihen asentaa tarpeeksi voimakkaan moottorin", niin sen voisi kuvitella pätevän jossakin määrin myös Gannettiin…
PhantomII 20.2.2011 12:24 Vastaa lainauksella
Ruma on kaunista. Omasta mielestäni Gannet on kone, josta saa hienoja(?) malleja. Jotenkin eksoottinen vehje, vaikka niitä tosiaan oli Länsi-Saksalla ja briteillä käytössä täällä euroopassa.

Jos malli on ollut vaikea rakentaa, ei sitä ainakaan lopputuloksesta huomaa. Rakennusjälki on tyypillistä Tally-Ho:ta, siistiä ja viimeisteltyä, joten ei siitä sen enempää. Sen sijaan kiinnitin huomion tutkaoperaattorin ohjaamon alueelle: useissa maalaus- ym. ohjeissa ja piirroskuvissa tutkaoperaattorin toimiston edessä näkyy molemminpuolin kaksi pientä pyöreää ikkunaa alatyypeistä riippumatta. Valokuvissa taas nuo pikkuikkunat ovat vain trainer-alatyypeissä - siis niissä kuvissa jotka henk.koht. olen nähnyt - joten Tally-Ho on ilmeisesti huomioinut tämän seikan mallia rakentaessaan?

Pikanttina yksityiskohtana olen näkevinäni nokkapyörien vanteissa vihreää oikessa vanteessa ja punaista vasemmassa? Ihanko oikeasti styyrpuuri - paapuuri vanteissakin?
Tally-ho 20.2.2011 12:49 Vastaa lainauksella
PhantomII kirjoitti:
Sen sijaan kiinnitin huomion tutkaoperaattorin ohjaamon alueelle: useissa maalaus- ym. ohjeissa ja piirroskuvissa tutkaoperaattorin toimiston edessä näkyy molemminpuolin kaksi pientä pyöreää ikkunaa alatyypeistä riippumatta. Valokuvissa taas nuo pikkuikkunat ovat vain trainer-alatyypeissä - siis niissä kuvissa jotka henk.koht. olen nähnyt - joten Tally-Ho on ilmeisesti huomioinut tämän seikan mallia rakentaessaan?

Pikanttina yksityiskohtana olen näkevinäni nokkapyörien vanteissa vihreää oikessa vanteessa ja punaista
vasemmassa? Ihanko oikeasti styyrpuuri - paapuuri vanteissakin?
Terve Phantom II,

Kiitos kommenteistasi. Huomasin kyllä kyseiset ne pikkuikkunat Trainer-alatyypeissä. Kaikista kuvista ja Walkaround-sivustoilta nuo ikkunat kuitenkin puuttuivat sen alatyypin kohdalta, jota mallini esittää, joten en niitä lisännyt malliini.

Nokkapyörien vanteet oli tosiaankin maalattu punaisella ja vihreällä. Miksi näin on, en tiedä. Ehkä nokkalaskuteline saattoi pyörähtää väärin päin, ja värit kertoivat oikean suunnan. Jos joku tietää vastauksen tähän arvoitukseen, kuulisin siitä mielelläni
On se komia malli. Mutta herrajee että rumasta koneesta. Jos tuossa ei olisi tuota valokuvaa mukana, niin en varmasti suostuisi uskomaan, että tuollainen möhköfantti oikeasti lentää.
PhantomII 20.2.2011 13:05 Vastaa lainauksella
Pikkuikkunat todellakin puuttuvat kai kaikista niistä alatyypeistä, jotka eivät olleet trainereita. Sekin olisi kiva tietää miksi. Mallailun kannalta se kuitenkin on aika näkyvä yksityiskohta . Mutta tosiaan lähes kaikissa piirroksissa niitä kuitenkin näkyy alatyypistä riippumatta.

Omistan vanhan Modeldecalin arkin, jossa COD-koneessa niitä ei ole valokuvassa eikä piirroksessa. Sen sijaan Xtradecalin Gannet- arkilla ikkunat ovat piirretyt jokaiseen alatyyppin. Xtradecal ei muutenkaan yllä Modeldecalin tasolle, ei laadullisesti eikä referenssienkään puolesta. Onneksi Modeldecal on herännyt uudelleen henkiin ja arkkeja saa nyt uusintapainatuksina. Arkit tosin ovat vain 1/72-mittakaavaan.
AJ 1.3.2011 15:20 Vastaa lainauksella
Moi Tally-Ho, Älyttömän hirveän ja kauhean ruman näköinen lentokone (kenties rumin lentokone kautta aikojen? Ainakin kilpailee siitä tittelistä - mutta aivan älyttömän ja mielettömän upea pienoismalli kokonaisuudessaan!

Tykkäsin myös lekon taustoituksesta ja historiasta - taas oppi uutta - sillä en tunne enkä tiedä Fairey Gannetin historiaa/taustaa; luulen, että ko. lekon absoluuttinen esteettinen rumuus on aina karkoittanut ja vienyt mielenkiintoni ko. koneeseen. Taustoittamisesi pehmensi ja tasoitti loistavasti suurta kynnystä tutustua ko. lekoon, kiitos siitä.

Kuten jo PhantomII tuolla edelle totesi, että rakennusjälki on tyypillistä Tally-Ho:ta, siistiä ja viimeisteltyä, joten ei siitä sen enempää. Näinhän se juuri on, huippujälkeä! Hyvät kuvat pienoismallista ja aidot valokuvat aidosta koneesta kruunaa pienoismallikuvat.

Raimo Leinon sanoin noin 3000 hp:llä tuollainen tynnyrikin lentää, vaikka kyllä se uskomattomalta tuntuu, kun katsoo Gannetin olemusta - jos ei tietäisi totuutta, tuskin kovin hevin uskoisin, että Gannet pystyy edes nousemaan ilmaan saati sitten lentämään. Samoin tuntuu uskomattomalta, että kansakunta, joka loi yhden kaikkien aikojen esteettisesti kauneimmista lekoista, Spitfiren (Spittihän on lekoasiantuntijoiden johdosta äänestetty maailman kauneimmaksi lekoksi kautta aikojen, mukaanlukien siviilikoneet - Discovery Channel, History Channel, National Geographic Channel, BBC kanavien lekoäänestyksissä/arvosteluissa) kykenee luomaan tälläisen kauhistuksen ja vielä lentäväksikin koneeksi…

Jokatapauksessa rohkea veto tehdä pienoismalli lekosta, joka yleensä karkoittaa mallarit ja samoin hyvin pitkälti muutkin ihmiset luotaan - ruman ankanpoikasen tavoin. Ehdottomasti plussaa!

Kuten jo sanottu, älyttömän ja mielettömän upea pienoismalli kokonaisuudessaan! Parhain terveisin, AJ
Tally-ho 1.3.2011 16:34 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
Moi Tally-Ho, Älyttömän hirveän ja kauhean ruman näköinen lentokone (kenties rumin lentokone kautta aikojen? Ainakin kilpailee siitä tittelistä - mutta aivan älyttömän ja mielettömän upea pienoismalli kokonaisuudessaan!
AJ, kiitos taas erittäin positiivisista kommenteistasi. Ne lämmittävät vanhan mallarin mieltä ja kannustavat jatkamaan uusien projektien parissa.

t. Tally-ho