Pienoismallit.net

Dassault Mirage IIICJ

No.176, 117th Tayeset, Ramat-David Air base, 1973

Pitäähän sitä nyt kokeilla ryhmärakenteluakin kun Kuivalaiselta sattui sopuhintaan kainaloon tämä Eduardin Profipack Israelin ilmavoimien Miragesta. Miragehan on mielestäni yksi kaikkien aikojen kauneimmista lentsukeista ja israelilaispilottien käsissä se osoittautui myös erittäin tehokkaaksi. Voisiko siis aavikkotaivaalle juurikaan parempaa vaihtoehtoa löytää kuin Daavidin tähdillä somistettu ranskalaisen lentokonesuunnittelun sen aikainen huipentuma.
Ryhmärakenteluhengessä on tarkoitus tehkä kone suoraan boksista ilman sen kummempia kommervenkkejä, ja mikäs on tehdessä kun pakkauksesta löytyy kaikki mitä kaltaiseni vanhan liiton mallari voi toivoa hienoa etsiarkkia ja maalausmaskeja myöten. Sarjan laatu ja valujälki vaikuttaa erinomaiselta.
Mitään sen kummempaa uutta ei tässä blogissa varmaankaan tule, ihan perusrakentelua perusmenetelmillä.

merkinnät

Lyhyestä virsi kaunis. Mirage olkoon nyt valmis ja ryhmärakentelun deadlineen on vielä reippaasti aikaakin…
Ja nyt sitten seuraa meikäläisen lempivaihe mallinrakentamisessa, maalaus. Mirage on säväyttävän näköinen metallipintaisenakin, mutta Israelilaisessa camossa mielestäni vieläkin hienompi. Jokin tuossa maalauskuviossa viehättää silmääni, kuvio on tavanomainen mutta olisiko se sitten nuo värisävyt… en tiä… Filosofointi sikseen ja maalamaan. Tai niinkuin eräs soittokaverini joskus sanoi : " V…u soita äläkä analysoi".
Tapanani on yleensä valmistella mallien ulkoiset pikkuosat ja lisätarvikkeet perustöitten ohessa, ei niinkään ohjeiden järjestyksen mukaan. Pääasiassa syynä on estää niitten vaurioituminen suurempien hiomis-ja maalaustöitten takia. Tällaisia osia ovat yleensä laskutelineet ja niiden luukut, asekuormat, antennit yms… Niitä on myös mukava näprätä välitöiksi kun hiominen rupeaa puuduttamaan. Miragessa ei hiomista juuri ole, mutta toimitaan totuttujen ja hyviksi havaittujen rutiinien mukaan.
Jo pitkään on mielessäni ollut tehdä asiallinen esittely- ja kuvausalusta lentokonemalleille, jospa tämän projektin ohella sen sitten viimeinkin toteuttaisin ja ryhtyisin tuumasta toimeen. Tarkoitus on tehdä jonkinlaista kiitoradan rullaus- tai parkkipaikkaa kuvaava alusta jossa on betonilaattojen reunustama asfalttiplaani. Mitat vetäisin hatusta sillälailla, että alusta näyttää uskottavalta sekä 1/72 että 1/48 skaalassa. Raaka-aineet oli jo varattu ennestään: Vanerinpala ja halpahallista ostettu hiekkapaperinippu joiden laatu ei sovellu hiomishommiin.
No nyt ollaan siinä vaiheessa että rungon kasaus ja perustyöt on edessä. Näyttää siltä että kittiä ei paljon tule kulumaan ja hiomistyötäkin on vain vähän. Tarkoitus on tehdä runkoa valmiiksi mahdollisimman paljon ja jättää vain herkimmin vaurioituvat ulokkeet loppuvaiheeseen. Myös ohjaamo viimeistellään ja pistetään kuomu maskattuna paikoilleen. Sitten pohjatyöt, pohjamaalit esivarjostuksineen ja varsinainen maalaus.
Tästä se aina lähtee. Koneen runko pitää saada kasaan mutta sitä ennen tietysti äheltää kaikki tarvittavat sisukset myös sinne puoliskojen väliin. Eduardin sarja on fiksusti suunniteltu ja runkopuoliskojen sisään tarvitsee sovittaa vain kaksi osakokonaisuutta: Ohjaamo/etupyöräkuiluhärdelli ja suihkumoottorin poistopuoli. Eli taktiikka on peruskauraa: Sisään tulevat osakokonaisuudet mahdollisimman valmiiksi ja sitten runkopuoliskot yhteen. Hommiin…