Pienoismallit.net

Churchill Mk. VII

Olen alkanut taas puolentoista vuoden tauon jälkeen rakentaa pienoismalleja. Aloitin sormiharjoittelut aikanaan keskenjääneestä Churchill VII-tankista. Malli on Tamiyan varhaista tuotantoa. Pohjalevyyn oli painettu vuosiluku 1977, eli kyseessä on siis yli 30 vuotta vanha rakennussarja. Vaunun sisällä oli paikat paristoille, eli malli oli tarkoitettu liikkuvaksi. Iästään huolimatta sarja oli hyvänlaatuinen ja osat menivät vaivatta yhteen. Mallin rakentamiseen olin aiemmin hankkinut Friulin telat ja Eduardin fotoetsit, jotka myös olivat kyllä parhaat päivänsä nähneet. Ne oli valmistettu vuonna 1997, ja materiaali oli aika paksua "peltiä". Malli on maalattu Xtracolorin Khaki Drabilla ja säistämiseen käytin MIG:in pastelleja ja burnt sienna-öljyväriä. Mallin rakentamisessa ja maalauksessa / säistämisessä käytin lähdeteoksena Ospreyn "Modelling the Churchill Tank"-kirjaa.

Tämä yksilö on esittää Normandian maihinnousun aikaista 34 panssariprikaatin vaunua. Churchill oli Britannian tärkeimpiä tankkeja ja Mk. VII niistä kaikkein pitkälleviedyin versio 75 mm tykkeineen ja paksuine panssareineen. Yhteensä Churchillejä valmistettiin yli 6500 kappaletta.

Kommentit

Onpa kerrassaan komea Churchill!!! Hienoa työtä.
KimmoR 16.1.2011 00:52 Vastaa lainauksella
Kyllä kannatti palata tämän harrastuksen pariin. Todella hieno.
Jonne 16.1.2011 09:46 Vastaa lainauksella
On kyllä hieno! Tämä Churchill on yksiparhaista tässä lajissaan. Itse vaunuhan on yhtä komea kuin itse ministeri Churchill, eli helkkarin ruma, mutta tässäkin tapauksessa ruma on kaunista:)
Aika hyvin on taidot muistissa pysynyt, nätti malli. Vihreä pinta näyttää mukavan elävältä.Teloihin olisi ehkä voinut lisätä pikkuisen enemmän puhtaan metallin sävyjä, mutta voihan tämä olla pikkuisen pitempään parkissa ollut yksilö :). Mutta kaikenkaikkiaan kateutta aiheuttavaa työnjälkeä.
Tally-ho 16.1.2011 11:47 Vastaa lainauksella
Timo Honkanen kirjoitti:
.T.eloihin olisi ehkä voinut lisätä pikkuisen enemmän puhtaan metallin sävyjä, m
Kiitos kommenteista Timo. Kuvien valotuksen kanssa oli taas pähkäilemistä. Todellisuudessa telat eivät ole ihan noin ruskeat. Mutta olet kyllä oikeassa, että ainakin kyljen telat voisivat olla enemmän metallin väriset. Hoidetaan homma:-)

t. Tally-ho
Hienolla mallilla palattu kehiin tauon jälkeen, jo tässä on ihmeteltykin missä mies luuraa.
PhantomII 16.1.2011 12:59 Vastaa lainauksella
Tervetuloa taas harrastuksen pariin! Hienosti näyttää mallailu-ura jatkuvan. Pintakäsittely mallissa on tyylikkäästi toteutettu. Kaikenkaikkiaan tulee "metallinen" fiilis vaunusta, mikä lienee tarkoituskin.

Esikuvan habituksesta voisi sanoa, että eipä omena ollut vielä kauas pudonnut niistä I WW:n aikaisista vaunuista.
MRB 16.1.2011 15:08 Vastaa lainauksella
Hyvän näköinen vaunu, maalipinta on elävä ja vanhentaminen on tehty maltilla - ehkä omaan makuuni jopa hieman liiankin maltillisesti, sillä hieman pölyä ja kuraa olisi ehkä voinut lisätä telakoneistoon. Ainut mistä hieman pistää silmään on nuo pressut, ne näyttävät kovin muovisilta eivätkä näin oikein sovi muuten hienoon malliin. Mutta erinomainen comeback kuitenkin!
Tally-ho 16.1.2011 15:19 Vastaa lainauksella
MRB kirjoitti:
hieman pölyä ja kuraa olisi ehkä voinut lisätä telakoneistoon. Ainut mistä hieman pistää silmään on nuo pressut, ne näyttävät kovin muovisilta eivätkä näin oikein sovi muuten hienoon malliin.
Kiitos sinulle ja muillekin kehuista ja kommenteista. Palaaminen harrastuksen pariin on ollut todella mukavaa. Työpaikan vaihdos ja putkiremontin alta muuttaminen hiljensivät meikäläisen pajan vähäksi aikaa.

Mitä siihen Churchillin säistämiseen tulee, niin valaistus teki siinä suhteessa tepposet. Tankki on itse asiassa meikäläisen normaaliin linjaan verrattuna hyvinkin pölyinen. Sääli vaan että en saanut sitä esille kuvissa. Pressujen suhteen on vähän sama juttu. Olet oikeassa, että kuvissa ne näyttävät muovisilta. Katsotaan mitä voin tehdä.

t. Tally-ho
MRB 16.1.2011 16:36 Vastaa lainauksella
Niitä voisi ehkä koittaa hieman maalaamalla varjostaa ja tehdä highlightit figumaalauksen tapaan. Niin ja hei, nyt keksin sen mikä pisti niissä silmään eli remmit ovat tainneet jäädä maalaamatta. Nekun maalaa erivärisiksi ja soljet vielä vaikkapa gun metallilla niin ilme paranee huomattavasti. Ja tietty mattalakka auttaa myös asiaa. Mutta nämä ovat vain pieni kohta muuten oikein hienossa mallissa.
AJ 16.1.2011 17:07 Vastaa lainauksella
Moi Tally-Ho,

Mukavaa kuulla sinustakin pitkästä aikaa. Upeaa työtä tuo Churchill (A22) vaunusi, osaat kyllä tehdä hienoa jälkeä. Ainoa pieni miinus on telojen ruosteisuus, mikä on helposti korjattavissa - vanhana vaununjohtajana se vain aina pistää silmään. Muilta osin loistotyötä!

Nuo Churchill vaunut olivat turvallisimpia (johtuen raskaasta panssaroinnista) liittoutuneiden psv:tä - niitä pystyttiin korjaamaan ja palauttamaan taistelukentille enemmän kuin mitään muuta liittoutuneiden käyttämää vaunua - pienin totaalitappioprosentti. Korjaamisten takia niissä oli useasti 'läkkiä' (patches) kohdissa, joista saksalaisten panssarinammukset olivat ne läpäisseet. Ajajien näkyvyys Churchill vaunuista oikealle ja vasemmalle oli huono, johtuen siitä, että telakoneisto ylitti vaunun rungon pituuden.

Tykkään vaunuvalinnastasi, Churchill vaunuja ei juuri näy; plussaa tulee tietysti nostalgisuudesta, nuo vanhat Tamiyan vaunut on vaan jotenkin "cooleja" - ehkä ikä tekee tepposensa, tiedä häntä.

Lyhyesti historiaa Churchilliisi

34. Tankkiprikaati (34th Tank Brigade) koostui 107. ja 147. Kuninkaallisten panssarijoukkojen rykmenteistä - pataljoonan kokoisia; alunperin panssariautorykmenttejä - (107th - 5th Btn. King's Own Royal Regt. Lancaster - & 147th - 10th Btn. Royal Hampshire Regt - Royal Armoured Corps Regiments) sekä 9. Kuninkaallisesta tankkirykmentistä - myöskin pataljoonan kokoinen - (9th Royal Tank Regiment). Normandian maihinnousun järjestelyissä kesällä 1944, 34. Tankkiprikaati oli liitetty 43. Wessex Jalkaväkidivisioonaan (43rd Wessex Infantry Division), joka puolestaan kuului 21. Armeijaryhmään ( 21st Army Group).

Ko. 34. Tankkiprikaatin Churchill (A22) vaunujen vahvuus tyypeittäin, kesäkuussa 1944 (Normandian maihinnousu):

Mark III, 90 kpl:tta hitsaamalla vahvistettu panssarointi muilta osin normi Mark III 6 pdr tykillä
Mark IV, 18 kpl:tta 75 mm tykki, normi vaunu
Mark IV OP, 8 kpl:tta 75 mm tykki, tykistön tulenjohtovaunu
Mark V/VIII CS, 18 kpl:tta 95 mm tykki, tulitukivaunu 2 vaunua per komppania
Mark VI, 24 kpl:tta 75 mm tykillä, normi vaunu
Mark VII, 24 kpl:tta 75 mm tykillä vahvistettu panssarointi
75mm Conversions, Mark III ja Mark IV, 59 kpl:tta 75 mm tykki, normi vaunu
ARV Armoured Recovery Vehicle eli korjauspanssarivaunu, 11 kpl:tta ilman tykkiä
B/L Bridge Layer eli siltapanssarivaunu, 2 kpl:tta ilman tykkiä

Churchill vaunujen nimilistan mukaan oikea 'Briton' niminen Churchill tankki oli Mark VII (kuten vaunusi) 'Briton' rekkarilla T251625K B-komppaniasta (B-squadron) 107. Kuninkaallisten panssarijoukkojen rykmentistä 34. Tankkiprikaatista Normandiassa kesällä 1944, joten em. nimilistan mukaan Tamiyan rekisterinumerodekaali olisi virheellinen - tai sitten nimilista on virheellinen, mitä kuitenkin epäilen. Muilta osin Tamiyan siirtokuvat ovat ok. Tämä ei sinänsä ole yllätys huomioiden rakennussarjan iän vuoden 1977

Saksalaiset kurmuuttivat Tiger I vaunuilla brittien 31. ja 34. Tankkiprikaatin Churchillejä pahasti kuuluisassa kukkulan 112 ja Maltot kylän taisteluissa 9. - 12.7. Normandiassa 1944, joka on oma tarinansa sinänsä.

Maalaus- ja viimeistelytaistosi on jälleen ihailtavaa jälkeä. Kyllä diggaan! Parhain terveisin AJ
Tally-ho 16.1.2011 17:51 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
Ainoa pieni miinus on telojen ruosteisuus, mikä on helposti korjattavissa -
Moi AJ,

Kiitos taas kehuista ja kommenteista.

Pähkäilin itse asiassa itsekin pitkään, minkä väriseksi maalaisin telat. Netistä ja lähdekirjallisuudesta löytyi malleja, joissa oli hyvin teräksenharmaita ja toisaalta punertavanruskeita teloja. Päätin tehdä teloista tummanruskeat ja käsitellä ne sitten liitupölyllä. Teloista tuli mudanruskeat, mutta kuvissa ne näyttävät valitettavasti ruostuneilta. Tuo telojen käsittely on myös oma tieteenhaaransa. Miten ne pitäisi oikeaoppisesti värittää (vai onko mitään ainoaa oikeaa tapaa?

t. Tally-ho
T.L. 16.1.2011 19:22 Vastaa lainauksella
Malli on komeasti mennyt kasaan ja maalitkin pintaan hienosti. Teloissa ilmenee tuota : "Juupas/eipäs" ajattelumaailmaa. Itse pidän valkometalliteloista, jotka on helppo alustaa säistämiselle Linkki tällä…
AJ 16.1.2011 19:35 Vastaa lainauksella
Moi Tally-Ho,

Ei siihen varmasti ole olemassa yhtä ja ainoata oikeaa vastausta, mutta itse jättäisin telat tyystin ruosteettomiksi. Esim. IIMS:ssä vaunujen elin-/käyttöikä taistelutilainteissa oli yleensä ja yleisesti laskettu hyvin lyhyeksi keskimäärin noin 2-6 kk. Kylmän sodan aikana (onneksi on ohitse) venäläiset laskivat yhden vaunun käyttöiäksi max. 48 tuntia. Toki poikkeuksia oli ja on ollut.

Taistelukentiltä korjatut ja kunnostetut vaunut ovat oma lukunsa, silloin kyllä telatkin kunnostetaan - näin nopeasti ja lyhyesti sanottuna mielestäni parhaat esimerkit korjatuista/kunnostetuista vaunusta tarjoavat israelilaiset lähteet (vuosien 1948, 1956, 1967, 1973 ja 1982 sodista) - mulla on jotain kirjallista materiaalia plus hlökohtaiset keskustelut muutamien israelilaisten vaununjohtajien kanssa (osallistuivat vuosien 1967, 1973 ja 1982 sotiin - omat stoorinsa sinänsä).

Katsopa kuvia täältä www.pienoismallit.net/galleria/referenssi_8743/

Vince Abbotin kuva big idler wheel ja Ron Veenendaalin kuva small idler wheel Tikrusta. Kyseessä on jo museovaunu, eikä sitä ruostetta teloissa loppupelissä paljoa ole, vaikka helposti ajateltuna pitäisi olla jo puhkiruostunut - ei ne telat niin vain ruostu käytössä tai jos pintaruostetta tulee se kuluu helposti pois; isot ja pienet kivet, kova maa, sora, santa, itse maa yms…plus telakoneisto (telapyörät, vetopyörät ja johto/ohjauspyörät) hinkaa hyvin nopeasti pintaruosteen. Vaunujen paino vaikuttaa myös, mitä painavampi sitä nopeammin pintaruoste lähtee veks - syy paine/puristevoimat, jotka kohdistuvat teloihin telakoneiston kautta; loogista eikö totta.

Lisäsin myös kuvan Münsterin Panssarimuseon Tikru I Latesta, jossa näkyy molemmat sekä kuljetus-, että varsinaiset telat Tikrun edessä - taas huomioitavaa ettei telat oikeasti ole hirveästi ruostuneet ottaen huomioon niiden iän ja sen, että kyseessä on museovaunu (ne ovat myös olleet ulkonakin ja kuva ei oikein näytä realistiselta live näkyyn verrattuna). Nyassitietona Münsterin Panssarimuseon tämän Tikru I:n oikealla puolella on muistaakseni Kunkkutiikeri Henschelin tornilla ja poulestaan sen Kunkun oikealla puolella Pantteri A, joiden teloja sopii myös tarkastella ottaen huomioon niiden iän.

Ohessa Sean Emmottin vinkki mössöstä teloihin:
"The pigments are Russian Earth, Europe Dust and Dark Mud. The static grass, polyfilla, Raw Umber acrylic paint, fine sand and some water and a little white glue are mixed together top create a sloppy, soup like consistency."
www.militarymodelling.com/forums/postings.asp?th=19688&p=2

Ohessa Sean Emmottin viimeistelyä teloihin:
"Right, onto the tracks. The first task was to add tone so that the two tracks matched. I did this by creating a fine wash of isopropyl alcohol and Mig pigemnts Old Rust with a hint of European Dust. The track mon the left is as it came out of the Black Tracks, and the one on the right has had the pigments applied. I was pleased with the match. Then I added some of my standard mud concoction: a mix of fine Polyfilla, white glue, fine sand, static grass, Burnt Umber acrylic paint, as assorted Mig earth coloured pigements. I keep this sealed in a small plastic pot (the mint yoghurt from our local Indian takeaway, the Bengal Tiffin, comes in these - very handy!) topped up with water to stop it drying out, and this batch has been usable for a year or so now. You can see more about this stuff here. I didn't want these tracks too dirty though, so I diluted the mix a bit more, applied it sparingly and wiped it off the raised surfaces. And finally a quick pass with some sand paper wrapped around a rubber."
www.militarymodelling.com/forums/postings.asp?th=36849&p=20

Itse jättäisin tuon Seanin käyttämä Mig pigments Old Rustin kokonaan pois teloista - täysin turha mömmö teloihin, noi muut litkut, soosit, pigmentit ja värit hoitaa jo homman telojen osalta. Muilta osin Seanin vinkit vaikuttavat hyviltä - niitähän voi soveltaa tilanteen ja käytössä olleen maaston mukaan.

Lopuksi, kun telat löystyvät liikaa ne kiristetään, vaihdetaan telapaloja yms…muutoin vaunu ei kulje kovin pitkälle. IIMS:n vaunujen telojen vaihto maastossa vei noin min. 20-25 min (kokenut vaunumiehistö) - 50-90min (ei kokenut miehistö) - eli karkeasti saman verran aikaa kun nykyisiin tst-vaunuihinkin. Telapalojen pakollisten vaihtojen takia irtotelat vaunujen keulassa, kyljissä tai tornin sivuilla eivät ruostuneet (telojen kierrätys), useimmissa pienoismalleissa ne ovat miltei puhkiruostuneet. Jos ne oli jonkun toisen vaunun teloja, joita käytettiin lähinnä lisäsuojana (esim. Shermanit käyttivät tuhoutuneiden Tikrujen teloja), niin silloin ruostetta alkoi pikku hiljaa kertyä.

Just my 2cents, AJ

PS Tuo Jaakon vinkki metalliteloihin, Teron laittamasta linkistä vaikuttaa hyvältä.
Hienoa, että vanha mestari on palannut kehään ja iskee heti raskaanmalla kädellä. Churchill on paljon mielenkiintoisemman näköinen panssarihärveli kuin esim. Sherman, joka on minusta liian puhdaspiirteinen. Työsi jälki on edelleen loistavaa, kunto on siis säilynyt. Lisää tällaisia kehiin.
Tally-ho 16.1.2011 22:28 Vastaa lainauksella
Tero Lammimetsä kirjoitti:
Malli on komeasti mennyt kasaan ja maalitkin pintaan hienosti. Teloissa ilmenee tuota : "Juupas/eipäs" ajattelumaailmaa. Itse pidän valkometalliteloista, jotka on helppo alustaa säistämiselle Linkki tällä…
Kiitos vinkistä. Tuota pitää testata seuraavan tankin kanssa
Tally-ho 16.1.2011 22:34 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
Ei siihen varmasti ole olemassa yhtä ja ainoata oikeaa vastausta, mutta itse jättäisin telat tyystin ruosteettomiksi.
AJ,

Kiitos taas todella tarkoista selostuksista. Täytyy käsitellä ne Churchillin telat uudelleen. Ruosteenruskea väri voidaan selvästikin unohtaa.

t. Tally-ho
Tally-ho 16.1.2011 22:37 Vastaa lainauksella
Kiitos Kauko ylistävistä kommenteistasi, Oikein alkaa nolostuttaa:-). Jatkan töitä seuraavien projektien kannsa. Katsotaan nyt mitä telakalta pukkaa!

t. Tally-ho
AJ 17.1.2011 07:51 Vastaa lainauksella
Moi Tally-Ho,

Ole hyvä. Jaakon vinkki metalliteloihin näyttää tosiaan kaikin puolin pätevältä. Joo unohda tyystin se ruosteenruskea varsinaisista teloista sekä myös varateloista. T. AJ
Onpa hienosti tehty malli Churchill-tankista. Telojen ruosteisuus on tietty kiinni siitä, missä olosuhteissa vaunua on käytetty. Se siitä. Ainut pieni miinus tulee noista pressuista. Kököt. Oletko kokeillut esim linssin puhdistuspaperia? Märkänä rullaa kasaan ja laittaa hihnat kiinni, antaa kuivua muotoonsa ja sitten vain maalia ja säistys ja vot!
Kiitos Seppo hyvästä vinkistä noiden pressujen teon suhteen! Tuotahan pitää kokeilla,linssipaperi kuulostaa oikein sopivalta!
Tally-ho 19.1.2011 22:56 Vastaa lainauksella
Seppo Valjakka kirjoitti:
Ainut pieni miinus tulee noista pressuista. Kököt.
Kiitos tähdistä ja kommenteista Seppo. Olet ihan oikeassa niiden pressujen suhteen. Ne menee vaihtoon ensi tilassa, ja kokeilen sitten sitä sun tekniikkaasi. Katsotaan miten äijän käy!

t. Tally-ho
MRB 20.1.2011 00:02 Vastaa lainauksella
Pressujen tekoon kannattaa myös kokeilla kosteusliinaa, valmiiksi märkä ja kuivuu hyvin muotoon.
Jep, jep, tuo kosteusliinakin on varmaan hyvä konsti! Pitää kokeilla!
AJ 23.1.2011 13:14 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho,

ohessa linkkinä

Neil Doman's rakennettu Churchill Mk.III:
www.militarymodelling.com/news/article.asp?a=7364

Neilin rakennusblogi Churchill Mk.III:sta:
www.militarymodelling.com/forums/postings.asp?th=44508

Toivottavasti näistä on jotain apua. Parhain terveisin, AJ