Moi Tally-Ho,
Ei siihen varmasti ole olemassa yhtä ja ainoata oikeaa vastausta, mutta itse jättäisin telat tyystin ruosteettomiksi. Esim. IIMS:ssä vaunujen elin-/käyttöikä taistelutilainteissa oli yleensä ja yleisesti laskettu hyvin lyhyeksi keskimäärin noin 2-6 kk. Kylmän sodan aikana (onneksi on ohitse) venäläiset laskivat yhden vaunun käyttöiäksi max. 48 tuntia. Toki poikkeuksia oli ja on ollut.
Taistelukentiltä korjatut ja kunnostetut vaunut ovat oma lukunsa, silloin kyllä telatkin kunnostetaan - näin nopeasti ja lyhyesti sanottuna mielestäni parhaat esimerkit korjatuista/kunnostetuista vaunusta tarjoavat israelilaiset lähteet (vuosien 1948, 1956, 1967, 1973 ja 1982 sodista) - mulla on jotain kirjallista materiaalia plus hlökohtaiset keskustelut muutamien israelilaisten vaununjohtajien kanssa (osallistuivat vuosien 1967, 1973 ja 1982 sotiin - omat stoorinsa sinänsä).
Katsopa kuvia täältä
www.pienoismallit.net/galleria/referenssi_8743/
Vince Abbotin kuva big idler wheel ja Ron Veenendaalin kuva small idler wheel Tikrusta. Kyseessä on jo museovaunu, eikä sitä ruostetta teloissa loppupelissä paljoa ole, vaikka helposti ajateltuna pitäisi olla jo puhkiruostunut - ei ne telat niin vain ruostu käytössä tai jos pintaruostetta tulee se kuluu helposti pois; isot ja pienet kivet, kova maa, sora, santa, itse maa yms…plus telakoneisto (telapyörät, vetopyörät ja johto/ohjauspyörät) hinkaa hyvin nopeasti pintaruosteen. Vaunujen paino vaikuttaa myös, mitä painavampi sitä nopeammin pintaruoste lähtee veks - syy paine/puristevoimat, jotka kohdistuvat teloihin telakoneiston kautta; loogista eikö totta.
Lisäsin myös kuvan Münsterin Panssarimuseon Tikru I Latesta, jossa näkyy molemmat sekä kuljetus-, että varsinaiset telat Tikrun edessä - taas huomioitavaa ettei telat oikeasti ole hirveästi ruostuneet ottaen huomioon niiden iän ja sen, että kyseessä on museovaunu (ne ovat myös olleet ulkonakin ja kuva ei oikein näytä realistiselta live näkyyn verrattuna). Nyassitietona Münsterin Panssarimuseon tämän Tikru I:n oikealla puolella on muistaakseni Kunkkutiikeri Henschelin tornilla ja poulestaan sen Kunkun oikealla puolella Pantteri A, joiden teloja sopii myös tarkastella ottaen huomioon niiden iän.
Ohessa Sean Emmottin vinkki mössöstä teloihin:
"The pigments are Russian Earth, Europe Dust and Dark Mud. The static grass, polyfilla, Raw Umber acrylic paint, fine sand and some water and a little white glue are mixed together top create a sloppy, soup like consistency."
www.militarymodelling.com/forums/postings.asp?th=19688&p=2
Ohessa Sean Emmottin viimeistelyä teloihin:
"Right, onto the tracks. The first task was to add tone so that the two tracks matched. I did this by creating a fine wash of isopropyl alcohol and Mig pigemnts Old Rust with a hint of European Dust. The track mon the left is as it came out of the Black Tracks, and the one on the right has had the pigments applied. I was pleased with the match. Then I added some of my standard mud concoction: a mix of fine Polyfilla, white glue, fine sand, static grass, Burnt Umber acrylic paint, as assorted Mig earth coloured pigements. I keep this sealed in a small plastic pot (the mint yoghurt from our local Indian takeaway, the Bengal Tiffin, comes in these - very handy!) topped up with water to stop it drying out, and this batch has been usable for a year or so now. You can see more about this stuff here. I didn't want these tracks too dirty though, so I diluted the mix a bit more, applied it sparingly and wiped it off the raised surfaces. And finally a quick pass with some sand paper wrapped around a rubber."
www.militarymodelling.com/forums/postings.asp?th=36849&p=20
Itse jättäisin tuon Seanin käyttämä Mig pigments Old Rustin kokonaan pois teloista - täysin turha mömmö teloihin, noi muut litkut, soosit, pigmentit ja värit hoitaa jo homman telojen osalta. Muilta osin Seanin vinkit vaikuttavat hyviltä - niitähän voi soveltaa tilanteen ja käytössä olleen maaston mukaan.
Lopuksi, kun telat löystyvät liikaa ne kiristetään, vaihdetaan telapaloja yms…muutoin vaunu ei kulje kovin pitkälle. IIMS:n vaunujen telojen vaihto maastossa vei noin min. 20-25 min (kokenut vaunumiehistö) - 50-90min (ei kokenut miehistö) - eli karkeasti saman verran aikaa kun nykyisiin tst-vaunuihinkin. Telapalojen pakollisten vaihtojen takia irtotelat vaunujen keulassa, kyljissä tai tornin sivuilla eivät ruostuneet (telojen kierrätys), useimmissa pienoismalleissa ne ovat miltei puhkiruostuneet. Jos ne oli jonkun toisen vaunun teloja, joita käytettiin lähinnä lisäsuojana (esim. Shermanit käyttivät tuhoutuneiden Tikrujen teloja), niin silloin ruostetta alkoi pikku hiljaa kertyä.
Just my 2cents, AJ
PS Tuo Jaakon vinkki metalliteloihin, Teron laittamasta linkistä vaikuttaa hyvältä.