Pienoismallit.net

CANA A-4Q Skyhawk

Armada Argentina

Malli esittää ’Comando Aviacion Naval Argentinan’ eli Argentiinan laivaston ilmavoimien konetta 3-A-306 ilmapuolustuksen päivystystehtävässä huhtikuun lopussa 1982. Alkamassa oli konflikti, joka Suomessa tunnettiin Falklandin sotana. Kone oli suojelemassa emäalustaan ja saattuelaivoja englantilaisten ilmahyökkäyksiltä, joita ei kuitenkaan tullut. Skyhawk ei ollut hävittäjä vaan rynnäkkökone, joten tuskinpa nämä koneet olisivat voineet Sea Harrierien hyökkäystä estää, varsinkaan käyttämillään vanhoilla AIM-9B Sidewindereillä.

Tämä 3-A-306 oli osa 1970-luvun alussa hankittuja 16 amerikkalaisten entisiä A-4B-koneita, joita hieman paranneltiin käytettäväksi A-4Q-merkkisinä argentiinalaisten lentotukialuksella ’Veinticinco de Mayolla’.

Toisen päivän aamuna toukokuussa 1982 oli vähällä tapahtua ensimmäinen lentotukialuskoneiden välinen kahakka sitten toisen maailmansodan kun kahdeksan A-4Q-konetta valmistautui iskemään brittien laivastoa ja varsinkin sen lentotukialuksia HMS Invincible ja HMS Hermes vastaan. Mukana oli myös tämä 3-A-306 varustettuna kahdella lisäpolttoainesäiliöllä ja neljällä Snakeye-pommilla. Hyökkäyksestä ei kuitenkaan tullut mitään. Tuulta oli liian vähän koneiden nousuun ja myöhemmin tiedustelukone kadotti brittilaivaston näkyvistään. Lentotukialus vielä sai konevian pian ja oli koko loppusodan ajan pois käytöstä.

Ja tämä ei ole huuhaata, vaan todellista historiaa. Hasegawan 1/48 Skyhawkit ovat mahtavia malleja. Motivoivia, täynnä detaljeja ja vaihtoehtoisia osia. Ja kun erilaisia kaavioitakin koneille on paljon, näitä rakentaa vielä ilokseen. Tämän rinnalla rakensin argentiinalaisten A-4C Skyhawkia erikoisessa aavikkomaalauksessa, jota he käyttivät 1982. Rakennuspöydällä on vielä alkamassa neljä muuta Skyhawkia, joista yksi on aavikko-rakenteluun tuleva israelilaisten A-4H ’Ahit’. Koukuttava rakennussarja siis.

Malli on rakennettu Hasen ’Falkland’-erikoisboksista, jossa tulee osat ja siirtokuvat sekä laivaston A-4Q:lle (A-4B) että ilmavoimien A-4C:lle. Siirtokuvat olivat muuten hyvät, mutta pikkutekstit olivat englanniksi, mitä ne eivät olleet. Käytinkin siksi Aerocalcasin siirtokuva-arkkia 48006. Sidewinderit ovat Hasen asesetistä, laukaisukiskot olivat sarjan mukana. Erikoisboksissa on resiinisinä argentiinalaisten koneiden selän avioniikkakupu ja pyrstön kehäantennit.

Kommentit

Hyvin tehty. Maalipinta on hienon näköinen. Hyvä malli.
Kaunis malli kauniista koneesta - joka tunsi vuonna 1982 lempinimen Margaret Thatcherin painajainen :-)
Hyvältä näyttää myös tuo valkoinen pohjapuoli.
Olen muuten aina ihmetellyt tämän konetyypin ns. lentokenttäominaisuuksia - kone kun ainakin näyttää kauhean kiikkerältä kun se on noinkin korkea ja päälaskutelineet ovat noin lähellä toisiaan koneen siiven tyvessä - voisi luulla, että varsinkin se laskeutuminen oli tarkkaa puuhaa.
Malliesi laatu pysyy kerta toisensa jälkeen erittäin korkeana. En keksimälläkään keksi moittimisia. Siirtokuvien asennukselle erityisplussat, varsinkin rungon sivuilla luukkujen (vai ovatko ilmajarrujen) kohdalla.
Tero Tyni 15.1.2011 15:08 Vastaa lainauksella
Raimo Leino kirjoitti:
Kaunis malli kauniista koneesta - joka tunsi vuonna 1982 lempinimen Margaret Thatcherin painajainen :-)
Maggie oli rautaa! Mutta ruostuuhan rautakin.

Skyhawk taisikin olla briteille vaarallisin konetyyppi, kun laskee yhteen laivaston ja ilmavoimien koneiden ansiot.
Hieno malli hyvännäköisestä koneesta. Lähikuvia vielä toivoisi. Esikuva on ilmeisesti pidetty aika puhtaana, mutta laskutelinekuilut, ilmajarrujen kuilut, ym. suojaiset paikat rötjääntyvät niissäkin koneissa joita puunataan ahkerasti, joten niitä voisi ehkä säistää vielä hiukan enemmän.
Hieno malli.Nämä suuremman mittakaavan koneet ovat kyllä upeita yksityiskohdiltaan ja tarkkuuskin on kohdallaan.Hinta yleensä tuplaantuu,syystäkin.
AJ 15.1.2011 17:08 Vastaa lainauksella
Moi Tero,

Mielenkiintoinen ja poikkeuksellinen aihealue + hyvä historiikki, Bueno!

Komppaan yllä olevia - upea pienoismalli! 'nuff said.

Odotan mielenkiinnolla sitä Ipojen Skyhawkia. Parhain terveisin, AJ
Tero Tyni 15.1.2011 17:28 Vastaa lainauksella
Kalle kirjoitti:
Lähikuvia vielä toivoisi …
… joten niitä voisi ehkä säistää vielä hiukan enemmän.
Kiitos mietteistäsi. Lähikuvia voisin harkita vielä lisättäväksi. Huomaan että vielä on levytilaa yhdelle tai kahdelle kuvalle.

Säistämisessä on tässäkin mallissa se klassinen ongelma, että mikä näyttää livemallissa riittävältä, ei se välity valokuvassa. Eli en uskalla säistää enempää. En sitten kehtaisi katsella konetta hyllyssä, jos vielä likaan. Totta on, että kuvissakin juuri laskutelinekuilut ovat näissä koneissa öljyisen ruskeita töhryjä tai paremminkin valumia täynnä.
Hieno malli, mutta just nuo maalatut saumat pistää silmään.
Arvokasta työtä olet tehnyt ja arvokkaat pisteet saat. Komea on.
PhantomII 16.1.2011 14:29 Vastaa lainauksella
Vähän erikoisempi Skyhawk höystettynä mukavalla historiikilla. Hienoa, että tällaisia kuriositeetti-Skyhawkeja rakennellaan ja argentiinalaisissa Skoottereissa on muutama muheva maalauskaaviokin.

Mallista en osaa oikein puutteita löytää, mielestäni on kyllä asiallisen näköinen vehje. Ja tuo eksotiikka vielä lisäksi.
Argentiinalaisten Skyhawkien "aavikkomaalauksesta" artikkeli:
www.clubhyper.com/reference/a4cargentineskyhawkjf_1.htm
Toivottavasti siitä on apua eikä haittaa… Tuo laivaston harmaa Skyhawk on hieno.

Kari
Tero Tyni 18.1.2011 16:53 Vastaa lainauksella
Kari Lumppio kirjoitti:
Argentiinalaisten Skyhawkien "aavikkomaalauksesta" artikkeli…
Joo, tätä artikkelia muun muassa käytin lähteenä kun tein tuota C-mallia. Apua siitä oli, maailmalla on ollut aika vanhentuneitakin käsityksiä argentiinalaisten maalauksista.
Hieno Skyhawk! Männä viikolla sain ihailla ehtaa A-4:ta vierestä, ja malli tukee hyvin sitä fiilistä, jonka isosta linnusta sain. Pientä likaa ja törkyä on tässä mallissa juuri sopivasti makuuni. Ahittia odotellessa…