Pienoismallit.net

Aavikon kettu

Erwin Rommel Pohjois-Afrikassa 1941

Tämä on korteni aavikkoaiheisen ryhmärakentelun kekoon. Penkoessani mallivarastojani ryhmärakenteluun sopivia malleja etsien, löytyi erään muovipussin pohjalta joskus junnuna kesken jäänyt Matchboxin 1:76 Wespe, jonka mukana tuli myös tämä käsittääkseni Rommelia esittävä figuuri sekä pieni dioraama-alusta palmuineen.

Ajatus oli tehdä hieman isompi dioraama kaikkia mukana tulleita osia hyödyntäen, mutta valitettavasti Wespestä puuttui jonkin verran osia, joten hylkäsin idean ja päätin tehdä vieläkin pienimuotoisemman vinjetin pelkästä figuurista ja palmusta. Eipä toisaalta Wespeä taidettu edes käyttää Pohjois-Afrikassa.

Mallin rakentaminen ja maalaus

Alustan tein leikkaamalla 2 mm muovilevystä puisen jalustan kokoisen neliön, jonka reunoille leikkasin maaston muotoja mukailevat muovilevyt tähän tapaan. Muotoilin maaston Magic Sculptista, jonka pintaan ripottelin eri karkeuksia hiekkaa ennen kovettumista.

Palmun rungon alkuperäinen tekstuuri oli melko kökköä jälkeä, joten tein sen uusiksi päällystämällä rungon ohuella kuparilangalla, jonka päälle levitin talouspaperia, jonka kovetin sivelemällä Mr. Surfaceria pintaan. Palmun lehdet leikkasin irti ja taivuttelin niitä kiehuvassa vedessä kaareviin muotoihin.

Itse figuuri oli yksiosainen kokonaisuus, joka oli valusaumojen siistimisen ja selässä olleen hymykuopan kittaamisen jälkeen valmis maalattavaksi. Kaikkiaan varsin asiallisen laatuista työtä tämän aikakauden ja mittakaavan injektiovaletuksi figuuriksi.

Maalauksessa käytin Vallejon akryylejä, paitsi figuurin ihossa, jonka maalasin Andrean ihonvärisetin sävyillä. Hyvä valmisratkaisu ihon sävyille, suosittelen.

Lopuksi liimasin maastoon vielä MiniNaturin heinätuppoja, jotka sävytin öljyvärihuuhtelulla ja kuivasivelyllä istumaan paremmin vinjetin värimaailmaan.

Lopuksi

Aloitin vinjetin tekemisen heti 2.1. ja tavoitteenani oli rakennella ja maalailla se valmiiksi vielä saman viikon aikana, ja tässä onnistuinkin saaden mallin valmiiksi sunnuntai-iltana.

Ihan mukava harjoitteluprojekti, ja mielestäni onnistuinkin tässä paremmin kuin esimerkiksi Lady in Red -dioraaman pikkuskaalan figuureissa.

Tämän oli kuitenkin tarkoitus olla ainoastaan pieni välipala, ja osallistun Aavikko-ryhmärakenteluun vielä muillakin malleilla, mutta niiden suhteen suunnitelmat eivät ole aivan vielä selvillä.

Kommentit

Vaikuttava malli. Ja niin nostalginen. Tunnistin heti ukon ja palmun. Hyvä idea laittaa tuo kaksieuronen tuohon. Paljastaa hyvin, kuinka hienoa maalaamista tuo on vaatinut. Komea!
Kiitos! Nämä Matchboxin dioraamasetit ovat varmasti monille nostalgisia. :) Itsekin sain aikoinaan ensikosketukseni mallailuun niiden kautta, ja olisi mukava tehdä näitä vielä lisääkin. Revellhän on julkaissut näitä uusiksi, joten saatavuuskin on tällä hetkellä ihan kohdillaan. Ja korkkareita referenssiksi, totta kai.
Kylläpäs on hauska ja piristävä "mini-Erwin" :) Täytyy myöntää tuon Wespe-sarjan olleen minun ihan ensimmäinen pienoismalli-sarjani :)

Hienoa maalaustyötä!
MRB 12.1.2011 05:10 Vastaa lainauksella
En ole koskaan nähnyt näin hyvää 1/72 figuuria. Erinomainen teos siis!
Yksinkertainen on kaunista, nyt vain teet vastapariksi sen matchboxin montgomeryn seisoskelemaan kädet lanteillaan nyrpeän näköisenä :)
Oskari K 12.1.2011 12:22 Vastaa lainauksella
Palmun lehdet näyttävät hieman tönköiltä, niiden pitäisi(?) taipua enemmän alaspäin, vai tuuliko niitä kohottelee?
Muuten on hieno, ja kun ottaa mittakaavan huomioon niin kai hienon eteen pitäisi joku superlatiivi lisätä.
Oskari K kirjoitti:
Palmun lehdet näyttävät hieman tönköiltä, niiden pitäisi(?) taipua enemmän alaspäin
Voi hyvinkin olla. Monenlaista riippuvuusastetta näytti olevan kun referenssejä etsin. Tätä kuvaa lähinnä katselin oksia taivutellessani. Näyttäisi ainakin olevan suht samanlainen palmulaji, vaikka toisella puolella maapalloa onkin.
Timo Honkanen kirjoitti:
nyt vain teet vastapariksi sen matchboxin montgomeryn seisoskelemaan kädet lanteillaan nyrpeän näköisenä :)
Loistava idea! :)
MBR kirjoitti:
En ole koskaan nähnyt näin hyvää 1/72 figuuria. Erinomainen teos siis!
Tämähän on itseasiassa vieläkin pienempi, eli 1:76. :) Figuurilla on korkeutta vajaat 23, mm joka vastaa oikein hyvin tässä mittakaavassa 170 cm pitkää Rommelia.
AJ 12.1.2011 13:17 Vastaa lainauksella
Moi Tomi,

Kerrassaan loistava figu- aihealueidea. Erinomaista maalaustyötä! Tykkäsin maalaus/rakentamisselostuksestasi - aina oppii uutta. Myös mallin nostalgisuus on hyvä. Kovatasoinen jatko aavikkoryhmärakenteluun.

Vaikuttava figudioraama, etenkin kun mittakaava on noin pieni 1/76. Huh, jos tämä oli vain pieni välipalatyö, niin mitä sitten syntyykään kunnon "ateria"-työstä…

Kuten Timo R edellä, hyvä idis laittaa tuo 2 egen kolikko - mittakaavasuhteet hiffaa heti. Timo H sanoin, nyrpeä Monty vastapariksi seisoskelemaan.

Kaikenkaikkiaan upeaa työtä ja älyttömän nopeasti vielä. Parhain terveisin, AJ
Pieni on kaunista; hienosti onnistunut kokonaisuus vaikka onkin näin yksinkertainen.
Muistelinkin että herra Rommel oli tasokas figuuri: tein tuon setin melkein neljännesvuosisata sitten :)

Kokoelmista löytyy uudelleen pakattu Matchboxin 1:76 Pz II dioraamoineen, jonka voisi nikkaroida ryhmärakenteluun sitten kun etsien taivuttelu ja referenssien tutkiminen alkavat taas ahdistaa…
wespe? tarkotakko bf 110 jonka nokassa oli se jännä kuvio? :D hieno on
Kiitoksia, kiitoksia. :)

Näillä näkymin "kunnon työ" on 1:35 mittakaavassa ja pitää sisällään CMK:n Volkswagen Typ 87:n, muutaman figuurin ja keitaan aavikon keskellä. Idea on suht selvillä, mutta tarkempi asettelu on vielä mietintämyssyasteella.
Veeli kirjoitti:
wespe?
lmgtfy.com/?q=wespe
nosiis wespe on saksaa ja tarkottaa ampiaista,,, www.ww2incolor.com/german-air-force/ags.jpg.html tossa taasen on wespe (bf 110 jossa on toi kuva) ja lisäksi wespe on saksalainen tankintappaja/spa (self-probelled artillery). siis se on se tankintappaja jos oikein ymmärsin. mutta kuitenkin, mahtava malli 5tähteä!
Timo Rasimus kirjoitti:
Vaikuttava malli. Ja niin nostalginen. Tunnistin heti ukon ja palmun. Hyvä idea laittaa tuo kaksieuronen tuohon. Paljastaa hyvin, kuinka hienoa maalaamista tuo on vaatinut. Komea!
Heh, olisi ollut räleetä, jos kyseessä olisi ollut Saksan markka vuodelta -42… No okei, ei liittynyt aiheeseen, mutta pääsin sanomaan… ;-) Komee tuotos, enivei!