Pienoismallit.net

Pz.Kpfw. IV Ausf. J "Ps.221-6"

Syksy 1944

Tamiyan malli Eduardin fotoetsi-zimmeriteillä ja Friulin telat.
Maalattu Tamiyan akryyleilla ruiskulla.
Tämä oli minulla ns "come back"-malli maakaluston pariin noin 10 vuoden lekokauden jälkeen. Paljon uutta itselleni,mm ensimmäinen "laaja" fotoetsioperaatio ja ensimmäiset Friulin telani.
…malli vietti pitkän aikaa komerossa "poissa silmistä,poissa mielestä" Pienoismallipäiviltä palatessa sattuneen kaatumisen seurauksena,"ruttutukun" terminologiaa lainaten olisi voinut käyttää sanaa "ympärivaurioitunut": mm
johtopyörä irti,tornin lisäps irti,joitakin pikkuosia irti ja antenni muistutti lähinnä nuottiavainta.

Kommentit

Hmm… jotenkin vierastan noita etsattuja zimmejä, mutta ihan hyvinhän ne näyttävät "ei-niin-paljoa" käyttöä nähneissä menevän.

Pikku huomioita:

Telojen sisäpinta ja telapyörien sisäosat kaipaisivat hivenen lisähuomiota.
Yksi hymykuoppa paistelee ikävästi silmiin…

Menee sarjaan "ihan kiva" :)
Jopas nyt,kaksi Suomi-nelosta galleriaan samana päivänä…Mikäs siinä,kyllähän tätä kelpaa katsella. Kaikinpuolin siistiä jälkeä. Pahus,en löydä millään tuota Jaakon mainitsemaa hymykuoppaa…:D
No mutta hitto,onpa päässyt paha kuoppa julki… Auts. :(
Komppaan veli-mattia hyvinkin pitkälle. Nuo jaakon mainitsemat telojen sisäpinnat ja telapyörien sisäosat kaipaisi pientä metallista kulumaa.
Siisti panzer, Petri. Seuraavaan kalustomalliin hieman likaa/pölyä ja kulumaa, niin kokonaisvaikutelma paranee. Tiedän nyt omasta kokemuksesta, käyttöä nähneen mallin viimestelyn olevan haasteellista.
…telat kyllä käpistelin 6B-lyijykynällä,operaatio joka olisi pitänyt tehdä vasta mattalakan jälkeen niin olisi näkynytkin…
makke 4.1.2011 18:48 Vastaa lainauksella
mist oot hankkinu tuon se on aika mukavan näköinen
Muistaakseni tämän sivuston kautta… Kyllä tätä sarjaa vielä alan kaupoistakin löytyy!
makke 4.1.2011 18:55 Vastaa lainauksella
ok
Tekisi mieli ehdottaa öljyvärikäsittelyä mallille. Ruskea toisi mukavasti yksityskohtia esille.
No johan onkin sattumaa Suomi-panzereiden ilmaantumisessa. Ja vielä samasta yksilöstä rakennetut mallit. Jos omaisin vain hiukan erilaisen työtahdin niin noita voisi olla etusivulla kolme! :D

Hienosti onnistunut Nelonen. Kuten jo mainittua, on suht puhtaan oloinen, mutta eivätpähän nämä toisaalta tuossa toimituskuosissaan kovin paljoa ehtineet maastossa möyriäkään. Paha tästä on moitittavaa keksiä.
Tuliko tuossa Tamiyan sarjassa muuten muita varatelanpätkiä kuin rungon sivulle ripustetut?
Muistaakseni varatelanpätkiä tuli muitakin mukana. Mietin niiden laittamista pitkään (ja itseasiassa vieläkin harkitsen),yksi syy niiden puuttumiseen on se,että joissain uusia/uudehkoja vaunuja esittävissä kuvissa (mm Concord "Panzerkampfwagen III&IV 1939-45") ainakin rungon sivuissa olevat telakengät (joskus myös edessä olevat telanpätkät) on maalattu yli dunkelgelbillä ja omaan silmään edessä olevat dunkelgelbit varatelat olisivat näyttäneet hiukan hassuilta… No,vielä ei ole myöhäistä lisätä niitä.
Mukavaa Eetu että huomasit/mainitsit tuon "toimituskuosi"-seikan!
No mutta kaksi mallia samasta yksilöstä samaan aikaan! Kyllä tässä kisassa Petri vie niukan voiton. Kovin hienosti toteutettu, ilmeisesti ei sotatoimissa kerinnyt nelonen. Kyllä siitä pitää täydet läimäistä.
Kyl vaan näyttää niin eksoottiselta tällainen Suomi-Nelonen. Jotenkin nuo T-26:t, T-34:t ja Sturmitkin ovat niin paljon tutumpia.

Siististi tehty siisti malli vitriiniin. Siisteys mielestäni jotenkin korostaa sitä pointtia, että Nelosia ei juuri ehditty käyttää hakaristitunnuksella, joten vaunut taisivat olla lähes "pakastavedettyjä" tässä ulkoasussa? Myöhemmin vaunuja sitten käytettiin vaikka kuinka. Tuo vanhentaminen on tietysti edelleen makuasia.
Jep,elokuussa -44 Neloset saapuivat maahan… Eli muutama kuukausi "ikää" vaunulla tässä asussa,miten tuon nyt sitten kukin haluaa ajatella. ;)
Erittäin siisti nelonen. Vanhentaminen on tosiaan makuasia, ja minun makuuni on tämä "vähemmän suossa pyörinyt". Telan sisäpinta voisi tosiaan olla hivenen enempi "metallilla". Muuta naristavaa en keksi, edes näin loppiaisen aattona :)
Hienoa Petri !!
Mitä tykin tuliputken "hihassa" lukee, vai valehtelevatko vanhat silmäni?
"Braun Ark"…
Eli kyseessä tykin rekyylisysteemiin käytetty neste,valmistaja ilmeisesti tuo Braun ja Ark ilmaisee että kyseinen liemi sopii käytettäväksi arktisissa olosuhteissa.

(Korjatkaa jos olen väärässä!)
Siisti! Monessa merkityksessä. :) Nelosethan tosiaankin jäivät vähäiselle käytölle, enkä tiedä olenko tästä kyseisestä yksilöstä kuvaa nähnytkään, mutta tähän hätään löytyi kuva Ps 221-15:sta syksyltä 1944, ja ainakin siinä näkyy jo hieman käyttöäkin, pölyä pääasiassa. Myös zimmerit-kuvio on siinä sellainen, ettei sitä taida olla nykyisillä valmis-zimmeriteillä mahdollistakaan aikaansaada. Varatelatkin ovat kyseisessä yksilössä maalattomat.

Periaatteessa on toki aivan oikein jättää tummankeltainen Suomi-nelonen puhtaaseen kuosiin ja pienoismallinahan tämä edustaa oikein siistiä ja ansiokasta maalaus- ja rakennusjälkeä, vaikka ei itselläni suurempia oooh-fiiliksiä saakaan aikaiseksi melko monotonisena. Se johtuu tietysti tavallaan epäkiitollisesta aiheestakin, vaikka toisaalta elävyyttä voi malliin saada aikaan toki monella muullakin tavalla kuin vanhentamisella ja säistämisellä. Pelkästään muutatamalla filtterillä ja pin washilla saisi paljon aikaseksi. Mielipide- ja tyylisuunnanvalintajuttujakin tietysti.

Suomi-nelosia on malleina näkynyt kuitenkin harmillisen vähän, joten aihevalinta on siksi mielenkiintoinen. Kuinkas suoraan laatikosta Suomi-vaunun saa Tamiyan mallista tehtyä?
Kitoos!
Kyllä Tamiyasta aika helposti Suomi-vaunu tulee. Tuolla Purhosen Jukan mallissa erittäin hyvin yksityiskohdat "paikallaan",mm tornin katon osalta.
Etsizimmerit on tosiaan kuvioltaan todella "vaisu". Eduardin kunniaksi siitä huolimatta on sanottava että zimmerit-osien sopivuus oli yllättävän hyvä,muistaakseni vain tuota asekilven ympäri kierrettävää osaa joutui hieman trimmaamaan.
On tässä tekeleessä filtterit sekä pin wash Migin Brown washilla tehtynä,kuvausolosuhteet tekivät hiukan kiusaa…