Caudron C.60
Omega Modelsin hartsisarja
Santahamina-projektia varten tilasin Omega Modelsin resiinisarjan Caudron C.60 -koneesta. Melko hinnakas, mutta osien mittatarkkuus ja laatu näyttäisi ainakin olevan kohdallaan. Sarjan siirtokuvat ovat huonot, mutta paremmat Caudronin merkit löytyvät Galdecalin arkilta. Santis-dioraaman takia kone on luonnollisesti varustettu kellukkeilla. Omegalla on erikseen pyörillä varustettu versio, mutta ne näyttävät löytyvän tästäkin paketista.
-28.8. Runko ja kelluketeline kasassa, takiloinnin takia kone alkaa näyttämään reikäjuustolta, olen tehnyt pienellä hammaslääkärin poranterällä neulan kokoisia reikiä mm. korkeus- ja sivuvakaimeen. Moottoripellitystä joutui myös tekemään lisää. Moottoriin lisäsin venttiilien työntötangot.
15.11
Alkaa olemaan pikkuhiljaa valmista, vielä tuskainen ylätason kiinnitys ja viimeiset takiloinnit.
19.11
Takilointi valmis, aivan uskomaton tuska laittaa vaijerit, kun ylätaso on jo paikallaan. Homman olisi voinut tehdä
varmasti fiksumminkin, nyt on liimatuhrua joka paikassa. En tee ainakaan vuoteen yhtään kangaspuuta :(
Vielä siirtokuvat ja lakkaus, niin toivottavasti homma on paketissa. Yläsiipikin on ihan mutkalla (oli jo valmiina, olisi pitänyt laittaa taso keskeltä poikki tai yrittää suoristaa…) ja kelluketelinekin näyttää olevan hieman vinossa, en saanut oikaistua enää, olisi pitänyt irrottaa liimauksista koko hökötys. Kun telineet ovat vielä teräslankaa, arvaa kiinnostiko? :(
3.12
Nyt pitäisi olla sitten valmista, kansallisuustunnukset GAL-Decalsin arkilta, runkotunnukset tehty Corelilla ja tulostettu sublimaatiotulostimella.
Kas, iso loota mutta ilmaa sisällä. Mielenkiintoinen kone kylläkin, ota Antti valukopioita :)
Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo Santahamina-projekti, voitko kertoa siitä tarkemmin vai onko jo jossain enemmänkin tietoa. Joka tapauksessa odotan mielenkiinnolla jatkoa.
Ottaisin kopsut, mutta koulu alkaa vasta elokuussa ja nää pitäisi saada lomilla jo valmiiksi :( Omia valuaineita ei ole..
Santis-prokkiksesta on vähän juttua Hansa -koneen kuvien yhteydessä galleriassa.
Hansakin löytyi, olinhan minä sen aiemminkin jo huomannut, mutta en muistanut. Teetkö dioraamaa tilauksesta vai lopputyönä?
Dioraama on koulun työssäoppimisjakson harjoitustyö. Menisi varmaan lopputyöstäkin, mutta en ole vielä siitä aivan varma.
Antti oletko miettinyt että jos tekisit tuon Caudron C.60 koneen pyörillä sinne sandis dioraamaan. Onhan sandiksessa ollut myös lentokenttä joka tunnetaan nyt paremmin saharana. Tosin en nyt muista minkä aikaa tuo lentokenttä on ollut käytössä .
En tee kuitenkaan koko Santahaminaa, 1:72 mittakaavassa pelkkä satama-aluekin olisi jo n.3x3 metriä kooltaan, tähän dioraamaan tulee n. 1½ hallia ja kaksi niiden edessä olevaa laituria. alustan koko on silti n. 150x160cm. Eli voit varmaan kuvitella minkä kokoinen dioraama olisi jos saharankin siihen vielä lisäisi :) Voisi loppua museolta tila…
Jep aivan, ja itseasiassa kun kävin katsomassa sitä sinun hienoa Hansaa niin arvasin että teet dioraamaa sieltä "vesilentokentän" rannasta :-) . Miten on saapiko udella mille museolle olet tekemässä tuota dioraamaa?
T. Hessu
Keski-Suomen Ilmailumuseolle.
No siinä vaiheessa sitten kun olet saanut tuon työsi valmiiksi niin täytyy kääntää auton keula kohti pohjoista ja mennä käymään siellä museolla vierailulla. Eipä tässä ole muutamaan vuoteen tullut siellä käytyäkään. Mielenkiintoista nähdä tuo dioraamaa valmiina. Varsinkin kun on puolet intti ajastaan palvellut sandiksessa ja vielä siinä saaren eteläisimmässä kasarmissa joka on ollut myös muistaakseni Valtion Lentokonetehtaan käytössä jonkin aikaa.
T. Hessu
Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, paljon mielenkiintoista ja harvinaista kalustoa ja paljon hienoja pienoismalleja. Oikein muistelet, tehdas toimi vuosina 1928-1931, jolloin se siirtyi Tampereelle, Ilmailutelakka toimi kuitenkin pidemmän aikaa lentosataman yhteydessä.
Caudron C.60, aina vain mielenkiintoisemmaksi menee…
Hienolta ja työläältä näyttää. Onko moottoripellit osittain tai kokonaan maalattu vai onko siellä paljaita metalliosia näkyvillä? Oletko harrastanut ylimääräistä "guruilua" noiden korituolien kanssa, vai ovatko ne vain hyvin kuivapensselöityjä resiiniosia?
Moottoripeltien osalta uutta on moottorikopan takaosa ylhäältä ja alhaalta, tein ohuesta kuparilevystä, samasta kuin Hansojen moottoripellit. Maalattu humbrolin hopealla nro 11. Guruilin hieman tuolien kanssa ja laitoin metalliverkkoa kuvaamaan rottinkia tms. punosta. Tänään tein korkeus- ja sivuvakaimien vaijeroinnit elastaanilangasta, tosimallari olisi ohentanut langan punosta ja tehnyt vielä ohuempaa vaijeria, minä tyydyin vain venyttämään lankaa ohuemmaksi. Siinäkin meinasi jo hermo mennä. Siipivaijereissa varmaan sitten meneekin :D
Mitkä nuo punaiset hakaristit on? Tai siis, minkä maan tunnukset? En ole ennen moisia nähnyt…?
Latvian ilmavoimien vanha tunnus.
On sulla ainakin malttia ollu noitten siipien vaijereitten kanssa.
Paavo Märkjärvi kirjoitti:
On sulla ainakin malttia ollu noitten siipien vaijereitten kanssa.
Joo, onneksi ei ollut pieniä lapsia kuuntelemassa, kun asentelin vaijereita… :D
Onpahan tulossa hieno kone. Nätisti olet tuonut esiin nuo kohokuviot. Ihan kuivapensselöimälläkö?
Järkyttävännäköiset nuo vaijerihässäkät! Tai siis erinomaisen upeasti rakennettu , mutta sen näköiset että hermot on varmasti kireällä tollasia viritellessä :)
Onko moottorina Le Rhone vai mikä?
Mikko J kirjoitti:
Onpahan tulossa hieno kone. Nätisti olet tuonut esiin nuo kohokuviot. Ihan kuivapensselöimälläkö?
Järkyttävännäköiset nuo vaijerihässäkät! Tai siis erinomaisen upeasti rakennettu , mutta sen näköiset että hermot on varmasti kireällä tollasia viritellessä :)
Joo, ihan normaalisti kuivapensselöin, perusväristä hieman vaaleammalla sävyllä.
JJ Hilska kirjoitti:
Onko moottorina Le Rhone vai mikä?
Clerget 9B
Todella hienosti on onnistunut,meinaatko viedä näyttelyyn?
Kiitos. Saatan viedäkin, mikäli ehdin saamaan valmiiksi.
Hieno on,kylllä varmasti kävisi näyttelyihinkin.Kuinka Santahamina projektisi edennyt?
Komean näköistä, onneksi vaijerit jäivät kireälle.
Alasiiven läpi poratut reiät olisivat saattaneet hieman helpottaa elämää…
Moottoripellin maalin lohkeamat näyttävät hyviltä. Meinaatko tehdä/oletko jo tehnyt jonkinlaisia öljyroiskeita runkoon? Pyörivä tähtimoottori oli ilmeisestikin melko sotkuinen kapine.
Siinähän se, huomenna pitäisi tiiliseinää ruveta laittelemaan. Kuvia tulee.
Aivan upea kone ja hyvin detaljoitu. Lämmittää mieltä nähdä tällaisia lentolaitteita, joita ei ihan kaikki rakentele.
Hieno malli syntyi, onneksi olkoon. Nokkapellit vanhennuksineen miellyttävät silmää, ovat sopivan repsottavia ja kulahtaneita. Harmi ettei ehtinyt valmistua Openiin.
Mukavan erilainen leko näiden mersujen ym. keskellä. Hienoa työtä. Vaijeritkin näyttävät olevan kireällä. Varmasti miellyttävää hommaa kiristellä kohdalleen?
No johan on … Kyllä nostan hattua tosi korkealle. Erinomaisen sievä Caudron, ja takilointeineen todellinen katseenvangitsija.
Kaksitasoissa on tyyliä, tämä vempain jäisi minulta kyllä rakentamatta.
Tämä Omegan Caudron näyttää ainakin kuvissa paremmalta kuin Dujinin vastaava.Mainittu malli oli eräs harvoja
joita väsätessä loppui pinna kesken ,koska ilmakuplat olivat hajoittaneet vohvelinrapeat siivekkeet ja kaikenlisäksi runko oli kuin haarapääskyn pyrstö kun palasia sovitti vastakkain. Tämä sensijaan on sarjana
varmaankin parempi, hienosti onnistuneesta lopputuloksestakin päätellen. Hieno pieni malli.Harvemmin näkee näitä 20/30 luvun Suomi malleja ,vaikka lähes koko mallisto on saatavana ainakina 1/72 mittakaavassa.
Halpojahan ne ei ole, eivätkä taatusti mitään jokamiehen viikonloppumalleja. Keep up the good work.
Kiitos! Ei ole Dujinin malleista kokemusta, mutta ihan hyvä sarja tämä oli. Ainoa muistamani vika oli hieman kiero yläsiipi. Melko simppeli sarja muuten, laskutelineet piti tehdä metallilangasta ja tuulilasit puuttuivat kokonaan.
Tutustu myös näihin
18.3.2021 • Mika KauranenCaudron G.IIIIlmailupataljoona, Santahamina, 9/1920
26.12.2018 • Paavo VirolainenPfalz D3aPfalz d3 oli Saksalaisten ensimmäisess…
27.2.2016 • Mikko SaarelaNieuport 17Raoul Lufbery, lokakuu 1916
12.10.2015 • Mikko SaarelaBE2cFokkerin rehu 1915
20.8.2021 • Tuomo KamppinenFokker E. IIIkesä 1916
Focke-Wulf Fw 190 a, S, F, G
The monograph on the Focke-Wulf Fw 190, WW2 German fighter plane, discusses the origins and development of its A, F, G and S versions, which prototypes and fighter, assault, fighter-bomber…
Tutustu ja lue lisää