Pienoismallit.net

Raatteentie

Talvisota aiheinen dioraama, Raatteentie ainakin työnimenä. Yllättäen homma taas laajenee hieman turhan isoksi.

04.07.2007

Kirjoissa kun on nähnyt erilaisia kuvia lumeen hautautuneista venäläiskolonnista, ja näitä tutkivista suomalaisista, on ollut halu rakentaa pala lumista korpitietä. Nyt yritetään…

Figuurit on lähinnä Dragonin ja Tristarin eri sarjoista sekaisin kasailtuja. Osaa olen yrittänyt jo vähän "suomalaistaa" .
Muutamalle olen väsäillyt karvahattuja ja kaulaliinoja. Parille yrittänyt tehdä lakanaa lumipuvun sijaan. Hihojen suita olen poraillut, ja vuollut vähän avonaisemmaksi. Porukalle pitää vielä muotoilla puukot, ja hioa pakkelit tasaiseksi. Karvahattuja pitää vielä parannella.

Hahmot ovat tosiaan vasta alussa, ja pahasti kesken, mutta korjausehdotuksia otetaan vastaan.

Dioon on jo valmistumassa muutama lumeen hautautunut venäläinen ajoneuvo. Näistä kuvia muissa kansioissa.

30.07.2007

Mallit ovat saaneet pohjamalauksen, ja osa kalustosta alkaa olemaan valmiina. Pientä asetelma harjoitusta on jo joutunut tekemään.

Dioraaman pohjan väsäsin styrokslevyistä, ja tapettiliisteri-Hesarimössö muhii purkissa odottaen levitystä.
Jossain vaiheessa täytyisi aloittaa puiden rakentaminen, ja muun tielle levinneen roinan kasaaminen ja maalaus. Kaatuneita venäläisiä en ole edes vielä suunnitellut. Luultavasti teen ne jostain vanhoista ylijäämä figuureista.

Vielä täytyisi hankkia toinen Gaz kuorma-auto, ja asentaa Plusmodelsin it-kk sen lavalle.

05.08.2007

Viimeisen kesälomapäivän kunniaksi maalailin figujen kasvot. Pohjaväri on tehty ihan emaleilla, ja loppusilaus öljyväreillä. Öljyväreinä käytin jotain halppis värejä. ( punaisen- valkoisen ja ruskean sekoitusta ). Osa naamoista onnistui ihan tyydyttävästi. Pari- kolme menee uusiksi.

Dioraaman pohjaan laitoin sanomalehti-liisteri mössöä , jolla muotoilin isoimat muodot maastoon. Loppusilaus tulee jollain remonttipakkelilla.

Dioraamaan tarvitsen melko monta puuta. Ajattelin kokeilla mäntyjen tekemistä paju- punaherukka yhdistelmällä.?Eli varsi pajunoksasta, ja oksat punaherukan tertusta ( ilman marjoja). Laitan kokeiluversiosta kuvat kun saan ensimmäisen tekeleen jossain vaiheessa tehtyä.

23.08.2007

Pari männyn aihiota olen saanut rakennettua.
Rungoksi laitoin pajunoksan, joka oli loppujen lopuksi hieman liian ohut. Voi olla että joudun hieman paksuntamaan sitä jollain sirotteella tms.
Toisen rungon tein kuivaneesta katajan oksasta, ja tätä puuta ei saisi kyllä myytyä tukkipuuksi… Ei niin mittasuora runko.
Oksina on tosiaan punaherukan marjatertut. Odottavat nyt havuja oksiinsa.
Kasaamisen jälkeen tuli kyllä mieleen, että olisi ehkä ollut helpompi dipata oksat irrallisina static grassiin, ja laittaa ne sitten kiinni runkoon, mutta katsotaan miten käy.

Samalla nysväsin muutaman kuusen aihion. Rautalangasta ja oksista. Muutama pienempi mänty tai kuusi pitäisi vielä rakentaa, peittämään taas hieman turhan ison dion pohja.

Ehkä kuitenkin seuraavaksi taas figuurien kimppuun.

30.09.2007

Männyt saivat neulaset oksiinsa. Homma ei onnistunut ihan niin hyvin kuin kuvittelin.

Suihkutin oksat Mastonin mattalakalla, ja ripottelin static grassia oksille. Toistin toimenpiteen n. 4-5 kertaa, ja yllättävän hyvin havut jäivät pörrölleen. Pelkäsin että uudelleen suihkutettu lakka latistaa alle laitetut sirotteet. Niinpä ei kuitenkaan käynyt.
Puiden runko pitää vielä maalata uudelleen, koska runkoonkin tarttui sirotetta. samaten pitää värittää alarunkoa vielä enemmän harmaan eri sävyillä. Alarunkoon ripotelin autotallin lattialta kerättyä tomua.

Havut eivät näytä ihan siltä miltä kuvittelin, mutta kunhan saan rungot maalattua, ripotellaan oksille vielä lunta, jospa se pelastaisi homman.

11.11.2007

Hitaasti etenee…
Löysin kaapin pohjalta muutaman venäläisen ammus- ym. laatiko, joista päätin tehdä silikonimuotit. Läträsin ensimmäistä kertaa muottisilikonin kanssa, ja yllätäin kovetetta meni liian vähän. ja sitten odoteltiin muottien kuivumista … Muotit onnistuivat paremminkuin odotin. Ehkä tuli vähän liian jykevät muotit, mutta toimivat. Kaapista ei löytynyt kuin kipsijauhoa, josta valoin laatikoita. Täytyy varmaankin ostaa hartsia, sillä yksityiskohdat hieman murenivat valosta irroittaessa. Laatikot on nyt maalattu ja litkutettu pariin kertaan, ja hienosäätö jää siihen kun näen mitä lumen alta laatikoista loistaa.

Raattentiehän vaatii muutaman kylmän kankean venäläisen. Väsäsin viisi aihiota ikivanhoista figuureista. Taitavat olla pariin kertaan kasattuja Hellerin ranskalaisia suurin osa.
Ajattelin kokeilla tehdä manttelin helmat raejuustopurkin alumiinikannesta. Saa nähdä toimiiko. Manttelin yläosaa kokeilin muokata green stuffilla. Samasta aineesta pistettiin piippalakit pojille päähän. Figuureja joutuu vielä melko paljon tuunaamaan. Joka yksityiskohtaa en aio edes yrittää tehdä, joutuvathan figut hienon lumikerroksen alle.

Väsäsin jo muutaman kuusen rungon, ja pariin sain jo havutkin. Odottelevat lumetuskokeilua. Talviset koivut tuntuvat hankalilta. Rungon värityksen joutuu tekemään melko tarkasti, sillä vikoja ei pääse piilottamaan lehtien alle.

Seuravaksi täytyisi tehdä suomi-pojat valmiiksi. Lähinnä pitäisi muokata saksalaisista kivääreistä Hieman enemmän suomalaisia, ja maalata figuurit valmiiksi.

16.12.2007

Venäläiset sain valmiiksi, ja asettelin ne paikalleen.
Samalla dioraaman pohja sai lopulliset muotonsa seinäsilotteesta. Päälle sudittiin valkoista lateksia, ja sen kuivuttua, päälle laihaa erikeeperlitkua ja ruokasoodaa. Lisäilin ruokasoodaa myöhemmin lisää, ja ruiskutin päälle Mastonin läpinäkyvää spray-pohjamaalia sidosaineeksi, ja vielä hieman lisää soodaa päälle.
Kokeilin samaa ainetta ajoneuvoihin, joiden päälle ripottelin ruokasoodaa. Vaikuttaa tosi hyvältä tuotteelta. Jättää täysin matan pinnan, ja ei mielestäni muuta alla olevia värejä. ( parempaa kuin mattalakat?)
Onko muilla kokemuksia ko. aineesta

Isoimmat puut ovat myös valmiit, ja istutettu lumetettuina. Vielä pitäisi tehdä muutama pieni mänty ja kuusi lisää.

Ajoneuvojen lumetus jatkuu, figuja pitää vieläkin hieman hienosäätää, ja lisätä tielle rojua ja lunta.

Tiedä vaikka tämä joskus vielä vaikka valmistuisi…

13.01.2008

Hieman edistystä.

Kalusto on nyt juntattu paikoilleen. Tottakai asennusvaiheessa IT-kk:n olkatuki katkesi. Muuten ei isompia vaurioita. Hieman lumetusta täytyy vieläkin säädellä

Syksyllä tuli ulkona vastaan mukavan näköinen heinä, missä oli pieniä pyöreitä lehtiä, joista voisi saada pientä pusikkoa. Ei aavistustakaan kasvin nimestä.
Samoista heinistä sai lehdet riipimällä hyvän rungon pieniin havupuihin. Suihkaus liimaa ja static grassia, ja katajat, kuuset tms. olivat valmiita. Lumeen käärittyinä menettelevät .
Pajukkoa lisäilin mahdollisimman pienistä kanervanoksista.

Tielle on jo hieman lisäilty laatikoita , ja vaatemyttyjä. Lisää roinaa kyllä kaivataan.

Sain käsiini kaksi Tamiyan saksalaista ratsuhevosta, joista ajattelin muokata pari nälkäistä venäläishepoa. Toisesta katkaisin kaulan, ja muutin hieman pään asentoa, jotta konit eivät olisi ihan saman näköisiä. Odottavat öljyvärejä niskaansa.

Yhdelle figuureista pitäisi tehdä kamera käteen… kokeilen veistää sen ihan valurangasta. Plus Modelsilla olisi sarja erilaisia kameroita, mutta en viitsi tilata koko pakettia yhden kameran takia.

25.01.2008

Elämä haittaa harrastusta…:-( ei oikein mallailu etene.

Mutta, kamera on tekeillä valurangasta, kuparijohdon suojamuovista, ja muusta muovisilpusta. Tekele on jo maalattu mustalla, ja hopeakynällä, mutta eipä oikein onnistunut, jos katsoo puolta metriä lähempää. Paljastetaan lopputuote myöhemmin…

Metsässähän on muutakin elämää kuin sotilaita, joten ajattelin laittaa puiden oksille pari oravaa ihmettelemään mitä luomakunnan kruunut puuhastelevat. Aihiot löytyivät PlusModelsin rottasarjasta pikku tuunauksella. Häntä poikki, messinkilankaa tilalle. Pikaliimaa, ja dippaus Static Grassiin… ja Orava? Kaipaavat vielä maalia, mutta kokonsa huomioon ottaen ehkä piankin kelpaavat.

Hummatkin ovat saaneet väriä pintaansa, mutta kuvia myöhemmin

Postista odottelen Miragen - Counry Road sarjaa, missä toivon mukaan on mukana huterat hevoskärryt? www.ibg.com.pl/product_info.php/cPath/33_35_46/products_id/1708
Ko. IBG-firmasta tilasin ensimmäisen kerran, saa nähdä miten homma toimii. Listalla on kaiken näköistä itä-sarjaa jota en ennen ole edes tiennyt olevan olemassa. Laatua ei ehkä kannata kauheasti odottaa? Kuitenkin neljä 1/35 settiä a`n. 5 €,+ posti 10 € . ei paha… Saa nähdä miten äijän käy…

22.02.2008

Tienpätkä alkaa olla siinä kunnossa, että kehtaa ehkä viedä 1.3. Tampereelle näytille. Lähikuvista taas huomaa, että tarkempaakin työtä voisi tehdä…jos osaisi.
Eli parannus ehdotuksia tulemaan. Joko täällä tai Treella. Katsotaan jos niihin vielä puuttuttaisiin ennen Expoa.

Ylempänä mainostetut hevoskärryt kutistuivat pieniksi, ja käsin vedettäviksi, joten jäävät odottelemaan jotain muuta työtä.

Hevoset eivät kyllä kovinkaan kärsineiltä näytä, mutta hevosia kuitenkin. Lisäsin hieman pidempää karvoitusta harjaan ja jalkoihin green stuffidta, mutta ainakin "säärikarvat" menivät hieman paksuiksi? Muutamaa asetta pitää harkita vielä vaihdettavaksi, tai ainakin maalattavaksi.

Kuvat muuten otettu kaikkia sääntöjä uhmaten salamalla, mistä johtuu pikku kiilto joka kuvassa. Otan uudet kuvat kun malli on valmis, ja aurinko taas keväämmällä paistaa

16.03.2008
Se on siinä…
Muutama ulkona otettu kuva lisätty.
Malliin ei ole tullut muuten mitään muutoksia. Jonkinlainen kyllästyminen havaittavissa jo tähän tekeleeseen. Seuraavat keskeneräiset odottelevat jo hyllyssä. Korjataan puutteita seuraavissa töissä.
Poistin tästä vain pst-kiväärin, mikä oli vuoden verran liian uusi kapistus dioon…
Pitäisikö nuo salamalla otetut loputkin "Yökuvat" poistaa? Samat aiheethan niissä on, mutta toisaalta valaistus antaa vähän eri sävyn koko työhön. Noin niin kun vertailun vuoksi.

09.01.2009
Dioraama on nyt livenä nähtävissä Tuusulan ilmatorjuntamuseossa.

Kommentit

Näyttää muuten hiukan hyvältä! Olet onnistunut erinomaisesti vangitsemaan noihin figuureihin jotain hyvin suomalaista. Semmonen parannusehdotus tuli mieleen, että tuon kaatuvan hiihtäjän oikea käsi on jotenkin liian rauhallisessa asennossa. Jos kaatuu selälleen, niin sitä vaistomaisesti ottaa käsillä vastaan tai sitten käsi nousee eteen hakemaan tasapainoa. Kädet vaan rohkeasti ääriasentoon niin tulee eloa hahmoon.
Kiitos Timppa. Inspis koko hommaan sai potkua tekemästäsi talvisota vinjetistä.
Tuo kaatuva figu pitäisi olla kaatumassa oikealle kyljelleen ( enemmän vinossa sivulle), joten pitää katsoa pitääkö kättä tosiaan kääntää enemmän ulos.
Ööh, siis onko tuo kaatuva hiihtäjä kaatunut, vai "kaatunut"? Siis onko ukkoa just ammuttu? Varsinkin jos on saanut reiän keskelle otsaansa, niin silloin käsillä ei vaistomaisesti tehdä enää mitään, koska mies on jo kuollut osuessaan maahan.
Anteeksi saivarteluni, mutta piti päästä sanomaan.
Muuten kyllä ovat äijät jo tuossa valmistumisvaiheessa ihan härmäläisen jermun oloisia.
:-) eli kaatuuko kaatunut, vai onko kaatunut jo kaatunut ennen kaatumistaan? Kielenhuoltotoimisto varmaan "tykkäisi" pohtia asiaa. Olen kyllä huomannut ,että kessulla taipumuksia käyttää suomenkieltä varsin elävästi…

Heh.. ajattelin kyllä laittaa ukon laskemaan p*rsmakeä ahkion takerruttua männyn karahkaan tms. Eli ei taistelutilannetta tiedossa.
Mikko J 6.7.2007 14:30 Vastaa lainauksella
Älyttömän hienosti olet kyllä "suomalaistanut" nuo figut. Vakuuttavan näköisiä heppuja.
Kuitenkin haluaisin kiinnitää sellaiseen pikkuasiaan huomiota kuin vyönsoljet: Useammalla ukolla näyttää olevan saksalaiset "Gott mitt unst" vyönsoljet. (Siis noi jossa on toi pyöreä hommeli keskellä solkea). Jotenkin pistää silmään ja varmaan kohtuullisen helppo modata…
Kiitos kommenteista!
Mutta nuo vyöt . Isompi modaus taitaa jäädä. Hyvällä mielikuvituksella ne voisivat näyttää tälläiseltä?Miehistön ja aliupseereiden vyö m/22
Jellonaa kun en kuitenkaan jaksa väsätä.
sv 30.7.2007 18:57 Vastaa lainauksella
Tulee varmasti todella hieno dio!! Ainakin mitä tuosta suunnittelukuvasta voi odottaa.
Hyvältä näyttää tähän mennessä! Hienot lumet on toi T-26 saanut päällensä!
Tämä on melkoisen suuri projekti jonka lopputulosta odotan vesi kielellä. Suomussalmen Raatteen Portti museolla olen nähnyt tästä aiheesta aiemmin dioraaman, tosin pienessä mittakaavassa.
jerettio 31.7.2007 18:46 Vastaa lainauksella
mistä oikein hankit nuo pienoismallit??
Moi Jerettio! ja tervetuloa porukkaan.
Malli hankinnoissa yritän suosia suomalaista, eli kauppiashakemiston liikeistä. Kuivalainen, Combat models, Vanha kaarti, Hobby point, Tietonikkari ym.. ym.
kävin kerran raatteentiellä oli aika magee paikka
Boneheed 6.8.2007 08:47 Vastaa lainauksella
"Hyvältä näyttää, ja sä tiedät sen itsekkin…" sanois Martti Servo. Paljonkos tuolla diolla on pituutta ?
Dion mitat on noin 80 x 20 x ? cm. Sattuu olemaan pino sen kokoisia kovalevyn paloja… ja mahtuvat just hyllyyn :-)
Jaapu 23.8.2007 20:13 Vastaa lainauksella
hitto on komee
tosi hienoa näyttää tulevan!itse olen vasta alottelemassa mallailua ja nyt eka työni t26 ja ois kans tarkoitus et laitan sen pieni muotoiseen talvisota dioraamaan sit joskus.millä sait tehtyä lumen tankkien päälle?
Tervetuloa porukkaaan, ja onnea ja kärsivällisyyttä, T-26:n työstämiselle, Marko.
Lumi on valkoisen liiman päälle ripoteltua antiikkilaastia, ja päälle on sudittu vielä valkoista lateksimaalia peittämään kiiltävät paikat.
kiitoskiitos!ja kiitti vinkistä!ollu pientä alku kankeutta projektin kans mut kyl se tästä ja koko ajan oppii jotain uutta
Kyll, On hyvän näkönen. Taitaa olla aika laaja diaraama tulossa ?
leutnant kirjoitti:
Kyll, On hyvän näkönen. Taitaa olla aika laaja diaraama tulossa ?
Kiitos Luti! Joo.. vähän taas mopo karkasi käsistä, töitä ainakin riittää ;-)
Kyllä tulee hieno dio! Katselee noita muita töitäsi niin luulisi tässä saman laadun näkyvän. Toivotan hyvää jatkoa diolle!
Otsikkokuvan oikeanpuoleinen hemmohan on Martti Suosalo!
Karjalan Arska kirjoitti:
Otsikkokuvan oikeanpuoleinen hemmohan on Martti Suosalo!
:) joo…ehkäpä sukua…?
OH 11.11.2007 21:51 Vastaa lainauksella
Hyvältä näyttää. Taas kerran voidaan todeta mm. käyttämiesi vanhojen figuurien osalta, että ei ikinä kannata heittää mitään pois. Kateudella seuraan taitoasi käyttää erilaisia kotoa löytyviä materiaaleja hyväksi. Yleensä ainakin itse tyydyn helposti ostamaan tarvikeosia muokkaamaan malliani oikeaan suuntaan.
Kylläpä näyttää sommitelma hienolta. Ei voi kuin ihmetellä… Ja ihailla.
On tuo kosken Jouni aikaimonen dioramavelho ei voi kun ihailla sen töitä.
Henrik 18.11.2007 20:53 Vastaa lainauksella
hieno dio!Mistä teit lumen?
Jouni Koski 19.11.2007 09:12 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille!
Tuo lumi ei ole vielä valmis. Se on vaan valkoisella lateksimaalilla maalattu pohja. Päälle aion sutia liimaa, ja ripotella ruokasoodaa tai antiikkilaastia varsinaiseksi lumeksi.
Henrik 19.11.2007 14:36 Vastaa lainauksella
mistä kaupasta saa ostettua static grassia?
Jouni Koski 20.11.2007 15:21 Vastaa lainauksella
Henrik kirjoitti:
mistä kaupasta saa ostettua static grassia?
Melkein jokaisesta pienoismalli-, ja ainakin pienoisrautatieliikkestä, pitäisi löytyä. Listasta pitäisi löytyä muutama.
www.pienoismallit.net/linkit/kaupalliset_mallikaupat/
Henrik 20.11.2007 17:54 Vastaa lainauksella
onko static grass kuitusirotetta?
Henrik 20.11.2007 20:17 Vastaa lainauksella
Mistä päättelit mittakaavan? figuureistako?
Hieno dioraama tulossa! Kertoisitko minkä valmistajan malli on tuo 4-pyöräinen KK-auto. Itselläni on kyseisen näköinen malli mutta ilman KK-tornia(hävinnyt johonkin) Sain sen rakennettuna eräältä vanhukselta ja pitäis saara se torni jostain.
Jouni Koski 21.11.2007 09:48 Vastaa lainauksella
Henrik kirjoitti:
onko static grass kuitusirotetta?
Jaa.. mikähän tuo oikea suomalainen nimi on? :-)
Taitaa olla kuitusirotetta, ruohosirotetta ym. riippuu vähän myyjästä. Kannattaa varmaan pistää sähköpostia liikkeeseen , jos meinaat postissa tilata. Tulee ainakin oikeaa tuotetta. Static grass on n. 1 mm pitkää , ohutta kuitusilppua.
Mittakaava kysymystä en oikein ymmärtänyt? Varsinaista Static grassia on vain "yhtä kokoa". Erilaisia kuituja kyllä myydään pitempinäkin.

Gaz kuorma-auto on Zvezdan valmistetta, ja IT-kk on Plusmodelsin resiinivalmiste. Ainakin Kuivalaisen kautta saa tilattua. www.plusmodel.cz/karta_en.php?id=255

ja pari muuta vaihtoehoa eri mittakaavoissa
www.hobbyterra.com/product.asp?idProduct=1243
www.hobbyterra.com/product.asp?idProduct=785
Henrik 21.11.2007 16:34 Vastaa lainauksella
tarkoitin kyllä että mistä päättelit koko dioraaman mittakaavan.
Jouni Koski 21.11.2007 19:06 Vastaa lainauksella
Henrik kirjoitti:
tarkoitin kyllä että mistä päättelit koko dioraaman mittakaavan.
figut ja kalusto ovat 1/35…
AKK 29.11.2007 12:34 Vastaa lainauksella
JOuni tämä on taidetta! Hieno dio tulossa, oletko itse käynyt Raatteentiellä?
Jouni Koski 29.11.2007 18:10 Vastaa lainauksella
No, AKK, eipä innostuta liikaa ;)
Enpä ole vielä Raatteentielle asti päässyt käväisemään, mutta suunnitelmissa kyllä olisi joskus eksyä sinne.
AKK 30.11.2007 11:32 Vastaa lainauksella
Jouni Koski kirjoitti:
No, AKK, eipä innostuta liikaa ;)
Enpä ole vielä Raatteentielle asti päässyt käväisemään, mutta suunnitelmissa kyllä olisi joskus eksyä sinne.
Kannattaa käydä, se on todella mielenkiintoinen paikka. Kun ajaa Raatteentiellä voi kuulla pään sisällä tuskaisen venäläisten huudon. Se oli suoraan sanottuna kuoleman tie. Lisäksi raatteen läheisyydessä on vanha maatila, joka toimi sota-aikana Suomalaisten, Venäläisten ja Saksalaisten päämajana. Maatilan pihalla on kaivo, joka on tänä päivänä muurattu umpeen. Miksi? Maatila toimi siis Venäläistenki esikuntana, mutta Saksalaiset valtasivat sen. Venäläisten ylin upseeri tiputettiin kaivoon ja se muurattiin umpeen.
LapioL 30.11.2007 21:41 Vastaa lainauksella
Siis niinku just oikee meininki… Tohon kun pistää yläpuolelle kattoon roikkuun 1/35 suomi-lentsikan joka tulittaa jo kuolleitta veli venäläisiä niin avot!
Kun tota sun työtäs kattelin tuli mieleen yksi elokuva jossa oli juuri tuo sama kohtaus..
Elokuvan nimi on: Fire and Ice..
On se kyllä komea!
Aivan kuin siitä elokuvasta..
Mixa Aho 16.12.2007 17:30 Vastaa lainauksella
Kersantti KK kirjoitti:
Siis niinku just oikee meininki… Tohon kun pistää yläpuolelle kattoon roikkuun 1/35 suomi-lentsikan joka tulittaa jo kuolleitta veli venäläisiä niin avot!
Eipä tainnut Raatteentien suunnassa Talvisodan aikana liiemmälti Suomalais-koneita näkyä, kun ei niitä näkynyt etulinjan tasalla juuri missään muuallakaan. Taisi kaluston vähyydestä johtuen olla pääpainopiste estää suurimpien kaupunkien pommitukset. Eikä 1/35 Suomi-koneita liikoja ole..

Upea dio kyllä Jounilla tekeillä, mies osaa hommansa. Ihastelemista on myöskin "jättäkää yksi kk"-diossa.
Hienoa dioraamaprojekti, ja mielenkiintoinen aihe! Ilmiselvät 44.Divisioonan rippeet… :) Puolivalmista ei saisi arvostella, mutta ainakin toistaiseksi dioraama on melko tyhjän näköinen, mitä itse olen kuvia Raatten tieltä nähnyt niin siellä vallitsi melkoinen sekamelska; kalusto oli todella tiiviissä jonoissa ja romua oli hujan hajan ympäriinsä vaikka kuinka paljon… Myöskin metsät näyttivät olevan melko tiheitä. Vihollinen toi käsittääkseni mukanaan melkoisen määrän hevosia, yhden kauramoottorin voisi ehkä dioraamaan vielä lisätä…? Mutta odottelen mielenkiinnolla dioraaman valmistumista!
AKK kirjoitti:
Maatila toimi siis Venäläistenki esikuntana, mutta Saksalaiset valtasivat sen. Venäläisten ylin upseeri tiputettiin kaivoon ja se muurattiin umpeen.
Tarkoitat siis Likoharjun taloa, josta suomalaiset löysivät kasapäin venäläisten sotilaiden ruumiita. Jos ihan tarkkoja ollaan, niin venäläisupseeri putosi kaivoon koska kansi ei kestänyt hevosen painoa…
Jouni Koski 29.12.2007 19:49 Vastaa lainauksella
Eero Vainikka kirjoitti:
:) Puolivalmista ei saisi arvostella, mutta ainakin toistaiseksi dioraama on melko tyhjän näköinen, mitä itse olen kuvia Raatten tieltä nähnyt niin siellä vallitsi melkoinen sekamelska; kalusto oli todella tiiviissä jonoissa ja romua oli hujan hajan ympäriinsä vaikka kuinka paljon… Myöskin metsät näyttivät olevan melko tiheitä. Vihollinen toi käsittääkseni mukanaan melkoisen määrän hevosia, yhden kauramoottorin voisi ehkä dioraamaan vielä lisätä…?
No, arvosteltavaksihan nämä tänne on laitettu:-)
Tarkoitus olisi kasvattaa vielä pienempää puuta ja puskaa tien reunoille. Samoin rojua on tulossa tielle lisää. Laatikkoa riepua, ym. roinaa. Hevosiakin olisi, ja kun ja jos jaksasi pari tehdä valmiiki palelemaan tien laitaan, tai hankeen makamaan, niin hyvä.
Suunittelin myös kasaavani skrätsinä pari hevoskärryä, mutta saa nähdä riittääkö kärsivällisyys. Varastossa olisi myös venäläinen kenttäkeittiö, mutta taitaa olla mallia -43 tai jotain. pahus..
Homma talvisessa dioraamassa etenee kuin jäitä polttelis… ;-)

Yleisön painostuksesta ( Mikko J) tein kuitenkin figuille uudet vyön soljet messinkilangasta. ;-)

Vain kommentoimalla voit vaikuttaa!!!
NT 13.1.2008 18:48 Vastaa lainauksella
Tämä on todella hieno! Oletko aikonut pistää tien reunalle tai johonkin kasan venäläisten aseita?
Kiitos Niko. Kyllä laatikossa odottaa muutama kivääri, ja kaksi pyörällistä maximia joutumistaan sotasaaliiksi :-)
Kasimir K 13.1.2008 19:13 Vastaa lainauksella
Kyllä näyttää hyvältä! Yritätkö saada tämän valmiiksi model expoon?
Pärisyttävän hieno ja ISO dioraama, loistavaa työtä!
Kiitos Kasimir ja Juuso. (paino sanalla, YRITÄN) saada valmiiksi expoon viimeistään.. Toivottavasti jo Tampereelle. Saa nähdä.
Anteeksi että pitää huomautta annan vinkin eli kun sinulla on tuossa yhdessä kuvassa sotilas joka rapsuttaa hevosta niin kannattaisko vähän yrittää saada hevonen näyttämään nälkiniintyneeltä.

Sitten kannattais laittaa mottiin hevonen tai pari jotka on kuolleet ja sotilaat ehkäpä jo kerinneet syödä sitä
nousevan auringonmaa kirjoitti:
kannattaisko vähän yrittää saada hevonen näyttämään nälkiniintyneeltä.

Sitten kannattais laittaa mottiin hevonen tai pari jotka on kuolleet ja sotilaat ehkäpä jo kerinneet syödä sitä
Yritetään saada aikaan hieman kärsinyt hevonen, mutta onnistumisesta ei ole takuita. Kuolleet taidan jättää väliin, kun hevoset loppui ;-)
Hieno dioraama tulossa tai oikeastaan uskomaton. Heh muuten noilta saksalaisilta keittiömiehiltä (nyt siis suomalais jermuilta) jäänyt soppatykki on nyt suomalainen ja saanut uuden elämän sotasaalis molon kanssa v43 sijoittuvassa dioraamassa.
Sampsa K 14.1.2008 16:12 Vastaa lainauksella
Aivan mahtava dio tulossa. Ja ootpas saanu hyvältä näyttämään noi suomalaiset!
Kiitos Jari Ja Sampsa. heeh.. Jermuissa ei taida olla yhtäkään soppatykkimiestä… , mutta hyvä että "tykille" löytyi käyttöä.
Paljon on vielä matkaa figujen maalauksessa mestareitten tasolle. Mutta kohtuu tyytyväinen olen itsekkin "suomalaistumisen" onnistumiseen.
Muista sitten kurretkin sutia talvicamoon ;) Iskisi iivanan huuhkaja aika nopeasti talvimaisemassa loikkivaan kesäcamolla varustettuun oravaan…
Martti Y. kirjoitti:
Muista sitten kurretkin sutia talvicamoon ;) Iskisi iivanan huuhkaja aika nopeasti talvimaisemassa loikkivaan kesäcamolla varustettuun oravaan…
Jep :-) pihassa loikkii lintulaudalla referenssiä päivittäin.
Figut on todella hyvän näköisiä tässä. Toivottavasti tämä nähdään Expossa.
Mykistyttävää jälkeä. Ei voi kuin katsoa ja ihmetellä.
Jälleen aivan uskomaton tyylinnäyte mestarilta. Kumartaa nöyrästi ja toteaa että taidanpahan vain pysyä automalleissa enkä lähteä räpeltämään dioraamoja.
Kyllä näyttää varsin hienolta. Eikä tuo salaman käyttö itse asiassa ole lainkaan huono "tapa" näissä kuvissa. Joissakin kuvissa näyttää ehkä jopa paremmalta, että etuala on valoisampi ja tausta jää hieman pimeäksi. Tulee sellainen öinen efekti sopivasti.

Jatkakaa.
On kuin katselisi dokumentti ohjelmaa Discoverilta. Talvisodan pakkasia ajatellen voisi ajatella laittaa hevosille vällyjä päälle, niin pääset ehkä helpommalla. Mikä on näytelmän avustajien lukumäärä?
Sotasaaliiden joukosta en huomannut samovaaria=venäläinen teepannu, tai vaikkapa orkesterisoittimia.
Lykkyä tykö näyttelyyn!

Onko ykköskuva kokonaisuus, jos on, niin se saisi olla enemmän valotettu. Kuva on liian pimeä, vaikka on kaamos.
Kiitokset positiivisista kommenteista. Kritiikkiäkin saa laittaa:-)
Marko kirjoitti:
Eikä tuo salaman käyttö itse asiassa ole lainkaan huono "tapa" näissä kuvissa. Tulee sellainen öinen efekti sopivasti.
Oikeastaan tämän efektin takia laitoin kuvat näytille:-) Muuten kyllä salama tuo inhottavasti näkyville kaikki maalausvirheet.
Jocke kirjoitti:
Onko ykköskuva kokonaisuus, jos on, niin se saisi olla enemmän valotettu. Kuva on liian pimeä, vaikka on kaamos.
? Tarkoitatko ykköskuvalla tuota kuvaa , jossa näkyy koko dioraama? Se on kuvattu sisällä, suurin osa tumma taustaisista kuvista on otettu ulkona salamalla. Yritän ottaa vielä kuvat joku aurinkoinen päivä, paremmassa valaistuksessa.
Samovaarit ja soittimet olisivat hyvä lisä sotasaaliiseen, pitää harkita josko muovailisi jostain pari pasuunaa:-)
Aamulla yritin etsiä näistä kuvista oravaa tai oravia kun niistä oli kertomuksessa puhetta mutta en vaan osaa erottaa oravaa kuvista :(

Jos näitä vekkuleita pieniä viipottajia on kuviin eksynyt niin voisiko joku kertoa että osaan katsoa tarkemmin tiettyjä kuvia.
Ekku Tarvainen kirjoitti:
Aamulla yritin etsiä näistä kuvista oravaa :(
Jos näitä vekkuleita pieniä viipottajia on kuviin eksynyt niin voisiko joku kertoa että osaan katsoa tarkemmin tiettyjä kuvia.
:) Joutuu käyttämään suurennuslasia… lymyilevät puiden oksilla, ja en katsonut aiheelliseksi laittaa kuvaa kurreista. Eivät edes onnistuneet kovin hyvin. Täytyy räpsäistä kuva jos yleisö vaatii ;-)
Tulossa aivan upea dokumentin omainen visio siitä miltä se näytti silloin joskus suomussalmen korpiteillä. Paljon hauskoja yksityiskohtia. Vaati pitkäjänteisyyttä,näkemystä ja kokemusta. Hatunnosto.
Tero 12.3.2008 12:31 Vastaa lainauksella
Upean näköinen dio.

Ainoa huomautuksen aihe on PST-kiväärin mukana olo. Tietääkseni niitä ei ollut venäläisillä käytössä Talvisodan aikana.
Tero kirjoitti:
Upean näköinen dio.

Ainoa huomautuksen aihe on PST-kiväärin mukana olo. Tietääkseni niitä ei ollut venäläisillä käytössä Talvisodan aikana.
Kiitos!.. ja täytyy tutkia tuo pst-kivääri asia. Hyvä huomio , jos asia on näin. :-)

Edit

Ja pienellä tutkimuksella selvisi, että kivääri on mallia -41. Menee takaisin romulootaan…
th 16.3.2008 17:21 Vastaa lainauksella
Oletko laajentanut / työstänyt pitemmälle taustaa vai loitko illuusion tilasta valokuvalla? Aivan häkellyttävän hieno suomalainen metsätie talvella. Odotan Expoa, että saan nähdä tämän livenä. Koita järjestää se lähelle pöydän reunaa - katsottavaa riittää, kuviakin tekisi mieli ottaa.
Iso projekti on varmasti ollut. Pienet yksityiskohdat tekevät diosta todella upean. Kuolleet maassa ovat todella kuoleitten näköisiä ja ajoneuvot näyttävät aidoilta. Tuo valokuvaaja figu on aivan mahtava ja tekee diosta vähän erilaisen. Miltä mallivalmistajalta olet hankkinut nuo hiihtävät suomalaiset.
Tapanille: Tausta on sama kuin "Jättäkää yksi kk" -diossa, takapihan risukko toivottavasti tämän talven viimeisessä lumipeitteessä…
Ja raahaan kyllä dion Expoon, pöydän takareunalle. Ei peitä muita parempia töitä, ja yksityiskohtien oikaisu ei näy niin selvästi :)
Ja Akseli, hiihtäjät ovat Dragonin saksalaisia hiihtäjiä muokattuina. samasta paketista on KK:ta räpläävä huppupää, ja kivääri kädessä kävelevä suomalainen.
Eli näistä hiukan muokattu www.combatmodels.net/kuvat/dragon/DR6039.jpg
Ok. Täytyykin katsoa hankkisinko joskus samanlaiset. Ehkä johonkin dioon sitten kun on ensin harjoitellut yksittäisiä ajoneuvoja ja lentokoneita.
NT 16.3.2008 18:24 Vastaa lainauksella
Mistä tuo upseeri ja käsi taskussa oleva tyyppi on hankittu?
Niko Tähtinen kirjoitti:
Mistä tuo upseeri ja käsi taskussa oleva tyyppi on hankittu?
Upseerismies on karvahattuinen panssarinyrkkimies muokattuna alla olevasta Dragonin sarjasta:
www.combatmodels.net/kuvat/dragon/DR6095.jpg

ja käpälä taskussa seisoskeleva väsätty muistaakseni Tristarin sarjasta:
www.combatmodels.net/kuvat/tristar/TR35005.jpg
Hyvää pääsiäistä! Aina vaan paranee, kun taustaksi on hienosti liitetty oikea luontokuva. Kyllä toiset osaa toteuttaa hommaa. Onneksi oli kirjoitettu vihje, että se "jättäkää yksi kk" dioraama on myös lähes samalla taustalla, tosin kesäisellä, varustettu. Nyt voi senkin tarkistaa.

Veikko
teemu o 19.4.2008 23:09 Vastaa lainauksella
mistä sait päähäsi rakentaaraatteentien?hieno:D.Miten teit tuon kameran?
Kiitos Teemu :)
Kameran runko on vuoltu harmaasta valurangasta. Linssi on ohuesta muoviputkesta, ja muut osat erilaisista muovin paloista. Ja tulos oli vähän sinnepäin. Ei kestä kovin läheltä tarkastelua.
Axel 6.1.2009 19:12 Vastaa lainauksella
Tämä dio napsii palkintoja kun mikä! Kaikki ajoneuvot ovat siistejä, kuten figut myös. Tuotko tämän Model-Expoon 2009?
Kiitos Axel!
Työ oli jo valitettavasti expossa 2008,
Jätin Raattentien Tuusulan ilmatorjunta museoon näytille viime viikonloppuna, jos haluat nähdä livenä.
Jouni Koski kirjoitti:
Jätin Raattentien Tuusulan ilmatorjunta museoon näytille
Aiotko jättää pitkäksikin aikaa? Toivottavasti et sentään pysyvästi ;)
Kyllä tuo jäi sinne vitriiniin. Paremmassa tallessa siellä, kuin meikäläisen autotallissa;)
Loistava! Aioin itsekkin tehdä diota 1:72 Talvisodasta.
Mites minä olen missannut näin mahtavan dioraaman. Tunnelma jne kyllä kohdallaan. Voisit Jouni myydä tämän Raattentien portin museoon. Tällä hetkellä museossa oleva dioraama on niin mauton, ettei mitään tolkkua mm. verta esillä turhan paljon.
SS 18.3.2012 16:37 Vastaa lainauksella
Onpas ollut melkoisen mielenkiintoinen projekti, ja lopputulos on huikean hieno. Kurret! :D
:) Kiva että työ vieläkin kiinnostaa. Dioraama on nykyisin IT-museon omaisuutta. Onhan tuossa mukana jopa aselajia sivuava urkupyssy;)
Katselin pitkästä aikaa kuvat läpi.
Pitää kehua erikseen tuota kuvan 11 korpisoturin kasvojen maalausta. On todella onnistunut. Myös plusmodelsin rottaorava on erinomainen. Itsellänikin on noita laatikossa, joten pitää muistaa joskus ryöstää idea sinulta.
Näitä kommentteja, kun lukee niin tulee taas automaattisesti sellanen "Ei jumalauta. Ei helvetti" -fiilis.
Jean Forsberg kirjoitti:
Näitä kommentteja, kun lukee niin tulee taas automaattisesti sellanen "Ei jumalauta. Ei helvetti" -fiilis.
Kommentteja ja nimimerkkejä ;-)
JiiTee 12.1.2020 16:43 Vastaa lainauksella
Näyttävän, hienon talvisota-aiheisen dioraaman on Kosken Jouni saanut tehtyä.
Esko Rusi 12.1.2020 17:16 Vastaa lainauksella
Valitettavasti Jouni poistui keskuudestamme keväällä mutta hienot dioraamat jäävät elämään näille sivustoille.
Esko Rusi kirjoitti:
Valitettavasti Jouni poistui keskuudestamme keväällä mutta hienot dioraamat jäävät elämään näille sivustoille.
Tuota en muistanut.
Onneksi kädenjälki ja muisto silti jää.