Pienoismallit.net

"Oven kolkuttaja"

Saksalainen PAK-36

Zvezdan vuoden 2010 julkaisu, jossa mukana 4 figuuria, avattu ja suljettu ammuslaatikko, irrallisia ammuksia ja hylsyjä sekä putken suulle laitettava Stielgranate 41 onteloammus. Eli ainekset pienimuotoiseen dioraamaan ovat kasassa. Osat ovat terävää valua vaaleanharmaassa värissä eikä flashia juuri ollenkaan.
Otsikko on saksalaisten antama lempinimi tälle 3,7 cm:n pst-tykille sen jälkeen, kun huomasivat, että esim. Sotka ja brittien Matilda eivät osumista juuri pysähtyneet.

Mallin piti olla nopea ja rento viikonloppuprojekti mutta toisin kävi, taas kerran. Vaikeuksia oli suojakilven kiinnittämisessä paikoilleen sille varattuun kuuteen liitostappiin. Jos ylimmät tapit osuivatkin niille varattuihin koloihin, alemmat jäivät millin-parin päähän koloistaan. Edessä oli uusien tekeminen.
Lisäksi ohjeet näyttivät väärän paikan kilven sivuseiniin kiinnitettäville, tukitankojen vastinpaloille. Tämähän selvisi vasta, kun tykin koneisto oli koottu ja kilpeä piti sovittaa paikoilleen kohtaamaan tukitankonsa. Ei muutakuin veitsi käteen ja liimatut osat irti kilvestä ja siirto alaspäin millin verran.

Lisäksi tykki koneistoineen ei suostunut pysymään kiinni sille tarkoitetussa kohdassa, eräänlaisessa kehdossa edes liimattuna, vaan ponnahti aina irti. Jokin kinnasi vastaan alapuolelta ja väänsi tykin irti sekä vinoon paikoiltaan. Niinpä leikkasin lyhyemmäksi putken korotuskulmaa säätävään koneistoon kuuluvan, kaarevan ratasosan. Vaikea selittää tarkasti, kun en tiedä osan oikeaa nimeä tykissä.

Liimauspinnat osissa ovat läpi linjan pieniä sekä osat ohuita ja hentoja, niinpä valmista mallia joutuu käsitteleen varoen ja silti tuntuu kokoajan, kuin jotain hajoaisi. Valmista tuli kuitenkin lopulta, parista uhanneesta roskiin heitosta huolimatta.

Pohjamaaliksi valitsin Humbrolin tummansinisen ihan kokeilun vuoksi. Päälle tuli normi panssariharmaa HU 67. Pintaan koitin saada vaihtelua kuivasivelemällä joitain kohodetaljeja ja reunoja valkoisella sekä sinisellä vaalennetulla panssariharmaalla. Pesut ohennetulla mustalla. Alarunkoon ja vanteisiin tein kuivuneita kuramöykkyjä sekä -roiskeita pigmentin, ruokasoodan ja Humbrolin ruskean maalin sekoituksesta. Lisäksi laitoin Migin pigmenttejä vanteisiin, renkaisiin, runkoon sekä suojakilpeen. Tummempaa alas ja vaaleampaa yläosiin, tosin vaalea pigmentti ei noissa kuvissa meinaa näkyä. Putkessa kiinni oleva Stielgranate 41 on maalattu Hu 66 värillä. Lakan jälkeen pesu mustan ja harmaan sekoituksella.

Kommentit

Jonne 17.11.2010 14:57 Vastaa lainauksella
Ei hassumpi "armeijankoputin". Hyvän olet saanut tehtyä vaikeuksista huolimatta. Tuo Stielgranate on härskin näköinen laite.
Vaikkei tää kalusto olekkaan tuttua, niin malli on kyllä onnistuneen ja aidon näköinen.
Voidaanko Zvezdan 37 mm Pak julistaa parhaaksi malliksi tässä mittakaavassa? Itse valmis malli on kyllä asiallinen.
KimmoR 20.11.2010 13:38 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille, jotka viitsitte laittaa kirjallista palautetta. Se tuntuu olevan täällä tiukemmassa kuin lottovoitto. En ole Dragonin tai Tamiyan versioita koonnut, saati nähnyt, joten ei voi sanoa mikä niistä olisi paras. Valujälki oli tässä mallissa ainakin terävää, joten plussaa siitä.
On mukavan eloisa maalipinta,kuivasivelyt onnistuneet kyllä hienosti. Pölyt ja kurat hyvin "paikoillaan" ja luonnollisen oloiset. Well done,Kimmo!
Tuohan on hyvinkin onnistuneen näköinen. Sopivasti säistetty ja kurattu, mutta silti ei mikään suossa uineen näköinen. Sanoisinko ihan simppeli kokonaisuus.
KimmoR 18.12.2010 21:13 Vastaa lainauksella
Katsos vaan. Tämä tekele herättää vielä kommentteja, kiitos niistä. Noiden pigmenttien kanssa touhuaminen on vielä puhtaasti yrityksen ja erehdyksen varassa. Ei ole vielä kehittynyt turvallista rutiinia koko touhuun. Panssariharmaan maalipinnan tylsää monotonisuutta koitin jotenkin saada elävämmäksi ja en muuta keksinyt, kuin vanhan koulukunnan kuivasivelyn vaaleammilla väreillä kohokohtiin. Kommenteista päätellen, olen ehkä jotenkin onnistunutkin siinä.
…ja onnistuit hyvin,ei mennyt överiksi!