Pienoismallit.net

IAF Beaufighter

Toisen maailmansodan päätyttyä jäi paljon koneita ylimääräiseksi. Samaan aikaan perustettin uusi valtio joka kipeästi tarvitsi omat ilmavoimat. Jotta tehtävä olisi mahdollisiman haastava oli Israel asetettu aseiden vienti kieltoon.
5 Beaufighteriä ostettiin elokuvan kuvakusia varten, koneet kunnostettin ja 4 näistä lähtivät englannista lentoon elokuvakameroiden käydessä. Liian myöhään englantilaisille valkeni että koneet eivät olleet tulossa takaisin.
Koneet jäivät vähäiselle käytölle Israelissa ja koneet poistettiin käytöstä vuoden 49 keskivaiheilla reilun vuoden käytön jälkeen.

Malli on Tamiyan mainio sarja, TF Mk. X. Tämä sarja on ainoa jossa tulee mukana pidenettysivuvakaaja. Dekaalit ovat IsraDecal:n mainiota tuotantoa.
Siiven alapuoliset omakone merkinnät ovat maalattuja, mukana olisi tullut myös siirtokuvana mutta oli helpompi maalata muutama siirtokuva.

Siipi konekiväärit eivät oleet IAF:lla käytössä joten nämä ovat peitetty mukaanlukien hylsyjen poistoaukot. Jostan syystä israelilaiset keksivät laittaa pommiripustimet siipiin. Tätä en ole muissa beaufighteriessä nähnyt ja voisi olettaa että ripustimet olivat sakalaisi niinkuin pommitkin. Näinhän on muissa IAFin koneissa samalta aikakaudelta. Nämä ripustimet tulivat sarjan mukana mutta oli tarkoitettu rungon alle, pienellä muokauksella sopivat siipiin.

Ainoat resiniiosat olivat nuo piikkisika pakoputket, tamiyan versiossa ovat kahdesta osasta ja paha samuma osuu juuri noiden "piikien" väliin ja melko mahdoton siivota siististi. Joten quickboost sai tässä tarjota paremman vaihtoehdon.

Kommentit

Oikein kaunis lentokone,ehkä olisi yläpuolikin kaivannut pientä säistystä,koska alapuolella aika lailla on myös.Kelpaa kyllä hyvin näinkin,siistiä työtä.
Mielestäni kaikin puolin onnistunut malli tästä Israelin Ilmavoimien "harvinaisuudesta". Työn jälki erinomaista. Itse en ainakaan kaipaa erityisiä vanhennuksia tähän vähän käytössä olleeseen koneeseen, nuo pakokaasuvanat ovat aivan riittävät. Israelissa kun sataa vain jonkun kerran vuodessa, niin ei pääse koneet juurikaan rapaantumaan. Siinain ja Negevin hiekat tietysti saattavat aiheuttaa pientä kulumista, mutta tämä on hyvä näin.
Tosi siistiä työtä. Eipä mielestäni ole valittamista kuin punertavissa kuvissa.
Kiitoksia kommenteista. Huomasin aamulla että koneen antenni lanka nököttää vielä työpödällä, pitää ennen nodicia laittaa paikalleen.
Mietin tuohon vielä muutaman öljy vanan mootoreiden jäähdytys aukkojen taakse.

Nuo kuvien punertava sävy on pikkasen mysteeri, raw kuvissa sitä ei ole mutta jep versiossa esiintyy. Pitää tutkailla mikä mahtaa olla aiheuttaja.
PhantomII 15.11.2010 18:35 Vastaa lainauksella
Erinomaista! Ja mielenkiintoista, että olet tehnyt mallin näin eksoottisesta aiheesta. Koneet taisivat olla kuitenkin suht huonokuntoisia ja varaosien puute sai varmasti aikaan sen, että käyttöikä IAF:ssa jäi lyhykäiseksi. Konetyypin luulisi muuten kaikinpuolin olleen israelilaisten tarpeisiin sopiva, jos verrataan Mosquitojen käyttöä IAF:ssa muutamaa vuotta myöhemmin.

Maalauksesta kommentoisin sen verran, että koska koneet maalattiin Skotlannissa brittien aavikkovärein ja käyttöikä oli kovin lyhyt, koneet eivät varmaan kerinneet juurikaan ns. vanhentua. Toki pölyyntyivät ja likaantuivat, mutta chippauksista lienee turha puhua näiden(kään) koneiden yhteydessä.

Itselläni valmistuu joskus vastaava malli 1/72:een ja hallussani on kahden eri firman siirtokuvat. Toisessa ehdotetaan joihinkin yksilöihin lyhempää sivuvakaajaa. Harvoista kuvista, joita IAF:n Beaufightereistä on otettu voisin kuitenkin päätellä, että näissä kuitenkin oli nämä pidennetyt sivuvakaajat. Siis niissä, jotka kuvissa näkyvät.
Tuo 'punertava' sävy taitaa itseasiassa sopia hyvin IAF:n kaavioon, eikä haittaa ainakaan minua lainkaan. Hieno malli ja ilmeisesti nähtävillä viikonvaihteen TAPAHTUMAssa?
Kari Partanen kirjoitti:
Tuo 'punertava' sävy taitaa itseasiassa sopia hyvin IAF:n kaavioon, eikä haittaa ainakaan minua lainkaan. Hieno malli ja ilmeisesti nähtävillä viikonvaihteen TAPAHTUMAssa?
Kyllähän tuo nordiciin lentelee jos ei ilmatorjunta sitä matkalla tiputa :)
Asiallinen!! Hienosti tehty ja kuvatkin tukevat lopputulosta! Great!
Hienosti tehty kone. 10/10 :)
On hieno nähdä välistä siistejäkin koneita ..virheitä ei voi peitellä , kun siisti kone. Eli siis todella taidokasta ja siistiä rakemista sekä maalusta.
Tykkään varsinki 6 kuvasta jossa pääsee herkuttelemaan todella hyvin tulevista paneleista ..Hienoa!