Pienoismallit.net

Stug40 1:6

Tukivarsien ohjaimet, iskunvaimentimet, ym.

Sturmissahan on telapyörien tukivarsien liikettä tuettu ja rajoitettu eräänlaisilla "liukuohjaimilla". Tukivarressa oleva uralla varustettu sektori liikkuu ohjaimen laipassa ja välykset näiden välillä ovat aika pienet. Näiden tekeminen toimiviksi pienoismalliin oli aika haastavaa. Tuet on toteutettu pienillä lentokonevanerista tehdyillä osilla jotka on liimattu toisiinsa ja mönjätty lakkakitilla niin että ne näyttäisivät valuosilta. Kruunumutterit ovat taas resiinivalua. Jos tukivarret toimivat niin kuin on ajateltu (eivät taivu), eivät nämä ohjaimet ole kosketuksissa tukivarsien kanssa, joten niiden ei tarvitse kantaa mitään kuormia. Näinollen kevyet vaneriosat toiminevat tässä hyvin.
Etummaisten ja takimmaisten tukivarsien liike on rajoitettu erillisillä "bump stop:eilla". Nämä ovat myös resiinivalua. Valumalleihin on kiinnitetty sarjanumerot jotka on tehty Plastruct:in pienillä styreenikirjaimilla ja -numeroilla.
Iskunvaimentimet on rakennettu hydrauliputkesta, Necuronista, messinkiosista, resiinistä, ym. Ne eivät sisällä jousia tms. sisuskaluja, heiluvat vaan mukana myötäillen tukivarsien liikettä.

Kommentit

Heti pitää moittia, uskoisin iskarin sisäputken olevan oikeasti kulunut uudemmassakin vaunussa metallille. Eli se kaivannee pientä hienosäätöä "säistämisen" puitteissa.

Muutenhan tuo on taas aivan käsittämättömän hyvännäköistä työtä. Ja mielessä käy että nämä on valmiita osia mitä vain liimailet kiinni, eli mistä olet ostanut valmiin mallin jota esittelet oma tekemänä =D Kyselee kateellinen maalta…
Toni Redsven kirjoitti:
Eli se kaivannee pientä hienosäätöä "säistämisen" puitteissa.
Hyvä kommentti, täytyypäs tsekata tuo referensseistä, ja korjata kun lopullisen maalauksen ja säistämisen aika tulee.
Kyllä nuo osat on vaan syntyneet tuolla mun kellariverstaassa. Aikaahan niiden nysväämiseen kyllä menee, esim. nuo iskarit tuli tehtyä moneen kertaan ennen kuin rupes onnistumaan.
En siis varmaksi sano, mutta yleensä iskarin sisempi putki kuluu väkisinkin metallille. Yleensä se on suoraan metallia. Toki tuossa voi olla joku haitari kumi/muovi putki päällä estämässä kirkkaan metallin, mutta olisiko tuohon aikaan moisilla hifistelty, paikka kun ei oikeastaan näy ja kun näkyy niin on aika likainen. Mutta noin puhtaana luulisin että olisi kirkkaalla pinnalla väkisinkin. Jos siis iskarit on oikeat iskarit eikä vain jousi putkessa…
Kertakaikkisen upeaa työtä, tulee todella komea sturmi. Tsemppiä ja voimia rakentamiseen:)
Lisäsin yhden kuvan tuonne merkintään Haminassa olevasta entisöidystä 531-8:sta. Tässä, sekä Parolassa olevissa ajokuntoisissa vaunuissa on nuo iskareiden sisäputket maalipinnalla ja hyvin vähän kuluneet, joten niissä lienee sisällä jotkin ohjurit jotka estää sisä- ja ulkoputkia hankaamasta toisiaan vasten.
Näin se oma ajatus pettää ja totuus löytyy tuolta jostain. Olisin uskonut että kuluvat, mutta toisaalta liikerata on niin lyhyt kuitenkin että näköjään se on saatu pysymään maalattuna…

Mutta etpä tee ainakaan siis virhettä kun tuli kerran oikein tarkistettua.