Pienoismallit.net

Stug40 1:6

Runko

Nyt on sitten tarpeeksi touhuttu näiden pyörien kanssa, joten täytyy alkaa miettimään itse vaunun rakentamista. Mutta mistä materiaalista se olisi paras tehdä? Vaihtoehtoja ainakin minulle olivat alumiini, styreeni ja lentokonevaneri.
Alumiiniahan nuo isot pojat maailmalla projekteihinsa käyttävät, mutta sen työstäminen ja varsinkin levyjen toisiinsa liittäminen tuottavat joskus vaikeuksia.
Styreeni olisi taas helppoa työstää ja liimata, mutta kokeilujen jälkeen se pyrki sulamaan liikaa käytettyihin jyrsimen ja sirkkelin teriin, jolloin ne tukkeutuivat ja jälki oli epäsiistiä.
Niinpä sitten valinta kohdistui lentokonevaneriin joka on kevyttä, kotimaista, suhteellisen edullista ja jota on helppo työstää ja liimata.
Monikerroksinen lentokonevaneri onkin osoittautunut oivalliseksi materiaaliksi. Pinta on sileää ja levy on kevyttä ja tukevaa sekä säilyttää mittansa hyvin. Tätä materiaalia tuli hankittua täydet levyt 5 mm ja 2,5 mm paksuna, ja sen työstäminen saattoi alkaa. Lisämotivaatiota sain eräältä kollegalta jenkeistä joka on tehnyt uskomattomia panssarivaunumalleja myös vanerista.
Niinpä sitten piirtelin CAD:lla alarungon kaikki osat kuten pohjalevyn, sivulevyt, sekä etu- ja takapanssareiden levyt. Tiedostot CNC jyrsimeen, ja jo alkoivat levyt muotoutua. Samalla tuli leikattua kaikki tarpeelliset aukot myöhempää tarvetta varten.
Tuo lentokonevaneri on pinnaltaan varsin sileää, joten jotain piti keksiä pinnan karhentamiseksi niin että se vastaa täysikokoisen vaunun valssattua panssarilevyn pintaa. Karhentamiseen käytin tavallista Tikkurilan lakkakittiä, joka töpöteltiin levyjen pintaan karhealla sienellä ja annettiin kuivua. Tämän jälkeen kevyt hionta, ja kuinkas ollakaan lopputulos on aika lähellä originaalia.
Pohjalevyyn kiinnitettiin sitten kaikki pohjan yksityiskohdat kuten telapyörien tukivarsien laakeriblokit, erinäiset luukut, jousitussysteemin kiinnitysosat, ym. Nämä tehtiin sekä vanerista että PU hartsista valetuista osista. Pultinkannat luukuissa ovat Plastruct:in kuusikulmaisesta styreeniprofiilista leikattuja paloja.

Kommentit

Santeri.P 15.11.2010 16:04 Vastaa lainauksella
Hieno tulossa. Taitaa olla aika iso malli tuossa pöydällä? Vasta nyt valkeni kuinka iso tuo oikeasti on. Sen mitä olen blogiasi seurannut, niin odotan kyllä innolla millainen tuosta oikein tulee. Tsemppiä rakentamiseen!
Kiitti kannustuksesta. Onhan tuo aika mittava pienoismalliksi, runko on n. 850 mm pitkä ja 310 mm leveä. Katsotaan nyt riittääkö motivaatio projektin loppuunsaattamiseen.