Pienoismallit.net

Volvo L230 Paloauto

Helsingin palolaitoksen vuoden 1956 sammutusauto Veljekset Kulmala Oy:n korirakenteilla.

Hieman esikuvasta:

Näitä nk. Patanokka-Volvo hyökkäysautoja hankittiin Helsingin palokunnalle aikanaan yhteensä 7 -kappaletta ja ne olivat ensimmäiset sotien jälkeen uutena hankitut paloautot Helsingissä. Autoja on ollut kaikilla silloisilla paloasemilla. Viimeiset oli laitoksen koulutuskeskuksen käytössä 1970-luvun puoliväliin asti. Autoja kutsuttiin lempinimellä Myrskylintu ja yksi niistä on säilytetty museoautona.

Mallista:

Korirakenteissa on käytetty muokattuja- vuoltuja ja paklattuja osia kolmesta Brekinan HO-automallista. Katto takaosasta Evergreen levyä. Alusta ja lokasuojat myös Brekinalta. Siniset hälytysvalot jalustoineen on Rocon valmistetta, katon valonheittimet Preiseriltä hieman rautalangalla viimeisteltyna. Tikkaat Herpan mallista. Konepelti ja nk. Patanokka-Volvon keula omaa tekoa - polystyreenilevyä, milliputtia, jäädyttäjän ritilä Bic- kuulakärkikynän varresta. Sireeni sorvattu Evergreen muovitangosta. Katolla vaahtonestekanisterit Rocolta, ja katolla myös oleva vaahtosinko hieman tuunattuna eräästä venäläisestä resiinimallista, singon nahkaiset kiinnitysremmit on leikattu ruskeasta paperikirjekuoresta. Korin listat Evergreen muovilistaa, kromiosia Bare Metail foliosta ja alumiiniteipistä. Pumpun ulosottojen "korkit" valkometallista, eräästä amerikkalaisesta sarjasta. Sitten on käytetty ruotsalaisen Modellproduktionin fotoetsattuja peilejä ja kaiteita, eri vahvuista rautalankaa mm. takapuskureissa ja tuulilasinpyyhkimissä jne. Maali on ruiskutettua Rewell-silkkimatta punaista joka on lakattu Johnsonin lattiavahalla. Lamppujen lasikuvut Super-Epoxy pisarasta.

Kommentit

JJ Hilska 25.10.2010 11:12 Vastaa lainauksella
Tässä on todella onnistunut malli. Kuvista saisi käsityksen että olisi suurempikin mittakaava kuin 1/87. Siksi hyvää työjälkeä on tehty. Olen itse katsellut paljon tuon aikakauden paloautoja, enkä löydä mitään autenttisuuteen liittyvää huomautettavaa. Onko sinulla ollut autoon piirustukset, vai oletko tehnyt auton valokuvien tai mittausten perusteella? Suosittelen jatkamaan samanlaisten aiheiden parissa jatkossakin.
J Kivi 25.10.2010 12:26 Vastaa lainauksella
JJ Hilska kirjoitti:
… Onko sinulla ollut autoon piirustukset, vai oletko tehnyt auton valokuvien tai mittausten perusteella? Suosittelen jatkamaan samanlaisten aiheiden parissa jatkossakin.
Piirustuksia ei ollut mutta valokuvasin autoa varta vasten mallintekoa varten. Kiitos kannustuksesta, jatko aiheen parissa toki kiinnostaa, ongelmana on että mitä tarkemmaksi mallinteko kehittyy sitä hitaammaksi se käy. Tämä oli projektina vuosikausia ja valmistui 4 vuotta sitten ja on toistaiseksi viimeinen tässä pajassa valmiiksi saatu paloauto. Aiemmin tein näitä enemmän ja lisäilen jatkossa sivustolle kuvia niistä.
Kantri 25.10.2010 16:08 Vastaa lainauksella
Hiljaiseksi vetää. Vaikee käsittää tuota kokoa, pieni on ja paljon kuitenkin onnistuneita yksityiskohtia.
Olis hyvä jos kuvassa olisi joku esine (tulitikku,kolikko..) antamassa käsitystä koosta.
J Kivi 26.10.2010 01:29 Vastaa lainauksella
Kantri kirjoitti:
Olis hyvä jos kuvassa olisi joku esine (tulitikku,kolikko..) antamassa käsitystä koosta.
Klikkaa "työvaihekuvia", sieltä löytyy kuva joka havainnollistanee mittakaavaa.
Erinomainen aihe. 1:87-mittakaavassa auton kaltainen kohde on melkoisen pieni. Pienikokoisten osien mallaaminen käsityönä ja erilaisten materiaalien yhdistely tuottaa myös omat haasteensa. Olet onnistunut yhdistämään saumattomasti erilaisista materiaaleista valmistetut osat — oivallista työtä. Voisi kuvitella, että koristelistojen mallaaminen ja asentaminen verottaa myös muutaman hikipisaran. Kuvien perusteella mittakaavaa ei voi päätellä, mikä on onnistuneen pienoismallin ominaisuus. Nyt ei tarvita muuta kuin suomalaisen paloaseman pienoismalli mittakaavassa 1:87 :)
J Kivi 26.10.2010 19:17 Vastaa lainauksella
Petri Sallinen kirjoitti:
Nyt ei tarvita muuta kuin suomalaisen paloaseman pienoismalli mittakaavassa 1:87 :)
Kiitokset kommentista. Taisimme tavata Pienoisrautatiepäivillä viime sunnuntaina. Kyselin mm. siirtokuvien tekemisestä ja neuvoit myös tälle sivustolle, millä seurauksella sitten kirjauduinkin sivuille ja lisäsin nää mallikuvat. Paloasemia olen tehnyt muutaman vuosien varrella, mutta eivät ole enää kaikki omistuksessani. Laitan myöhemmin jonkun kuvan, niistä joista on ja joita kehtaa näyttää.
Pasi Kiiski 26.10.2010 23:04 Vastaa lainauksella
On kyllä vakuuttava debyytti sivustolle. Erinomaista työtä tähän mittakaavaan.
Nätti on kun sika pienenä. Kyljen listat vaikuttavat ehkä aavistuksen järeiltä, mutta mittakaava huomioon ottaen ei tarpeeksi ohutta -ainakaan muovirimaa- taida löytyäkään. Muuten pelkästään positiivisia ajatuksia herättävä malli.